Spartips hår

När ni trodde att jag inte kunde sjunka lägre tar jag ner det ytterligare en nivå. Jag har slutat att tvätta mitt hår. Yessir. Det var faktiskt inte meningen att det skulle bli på detta vis. Idag hade jag faktiskt planerat för ett inlägg som var en hyllning till Redken All Soft Schampo och alla dess fördelar i dryghet, glans och icke-kli-konsekvenser vilket skulle motivera priset à 400kr/l. För att dra ner årskostnaden lite har jag länge tänkt att jag måste ner i antal tvättar eftersom jag de senaste 30 åren tvättat varannan dag och nu under Italiensemestern en gång om dagen. Jag har hört från min vän K att tvättdetox lämpligtvis görs på sommaren när folk ändå inte ser ut som folk. Lördagen den 7 juli tvättade jag, intet ont anande, håret för typ sista gången*. Därefter skaffade jag ett torrschampo att ha som mentalt stöd. Jag postade på Instagram om fick då tips av Enkelboning att gå in på balsammetoden.se. Och jag fastnade som en fluga på flugpapper.

Det här är säkert inget nytt för er läsare - man tvättar håret med balsam istället för med schampo och tillåter på så vis håret att bli hyfsat rent utan att den naturliga sebumproduktionen störs på samma sätt som vid vanlig hårtvätt. Jag är visserligen lite fåfäng så jag tackar inte nej till längre, tjockare och glansigare hår, men det som verkligen fångade mitt intresse var att slippa köpa schampo. De ideala tvättbalsamen är dessutom, till skillnad från typ alla andra schampon man läser om i skönhetsmedia, billiga.

24kr på Coop

37 kr på Coop

Att utesluta schampo är således inte enbart en frugal seger, det är även en minimalistisk landvinning då jag med ens har möjlighet att skära ner mitt finkemsbestånd till fem (5) artiklar: Balsam, ansiktstvätt, hudkräm, duscholja, tandkräm.

Apropå minimalism har ju Minimalist-Elisabeth testat no poo för flera år sedan. Jag rekommenderar läsning av detta inlägg+kommentatorstråd så får ni bra information. Ni har säkert också en massa input till mig, vi har ju tangerat ämnet tidigare vill jag minnas. Om det inte vore för min strävan efter 0 prylar hade jag av två skäl varit frestad att testa schampo-tvål (som även funkar för kroppen samt handbagaget):

1/ Förpackningen, förpackningen!
2/ Förpackningen, förpackningen!

Runt 90 kronor på Jordklok.se

Så - tills vidare kör jag torrschampo varannan dag** (ICAs eget märke för 33 spänn) och tvätt med Barnängens balsam en gång i veckan. Jag badar en hel del utomhus så håret är ju som ett stort saltburr som jag nålar upp för att det inte ska fastna i rännilarna av svett som befläckar min kropp i denna eviga värmebölja. Bu eller bä no poo?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Kanske inte för evigt. Nej, med största sannolikhet inte för evigt. Men för ett bra tag.
** Alltså, bara detta är ju ett skäl att köra no poo; Jag brukar borsta håret med huvudet framåtlutat nedåt golvet om ni fattar. Detta för att lättare kunna ägna mig åt vår familjs sommartradition nämligen luskamning - något man med fördel gör i denna position eftersom de små rackarna har en förkärlek till nacken, särskilt i dessa goa värmedagar. När jag därefter sprayar med torrschampo och svingar mig tillbaka i ursprungsläget ser jag exakt - och jag menar exakt - ut som Krystle i Dynastin. 
40 kommentarer:

 1. Freaky friday awsome är det! Jag har no pooat barnet sen hen föddes. Nu är hen 8 år och aldrig fet i håret, inte ens om det gått ett par veckor även utan balsam... (yes vi är lite alternativboho familj som anser att vatten renar tillräckligt de allra flesta gångerna..). Så bara kör på! Det lär ju säkert ta några månader innan din hårbotten har rebootat men sen.
  Jag har inte kommit dit själv, jag använder shampoo 2 ggr per vecka. Men min breaking news är att jag bestämt mig för att sluta tona håret. Jag var en söt blondin som barn, utvecklades till råttfärgad vuxen. Har tonat håret i en läcker (tycker jag då) ljusbrunton med lite rött inslag 2 ggr per år. Nu tänkte jag ge upp det. Det är 3000 kronor sparat och så vill jag "återta mig själv". Jag har alltid varit bekräftelsesökande, alltid skattat mitt vackra yttre högt. Nu har det plongat till i huvet. Vad behöver jag egentligen detta för? Jag har ingen plikt mot varken mig själv eller andra att vara en goding. Det skulle vara så skönt att slippa smink och fix-momentet ytterligare om morgnarna. Eftersom mitt smink redan är minimalt skulle jag kanske kunna banta det ännu mer? Och håret, jag börjar få tjusiga grå inslag som jag tycker är superfina. Det är kanske nu färgandet ska sluta och så hoppas jag att råttpälsen förvandlas till silverräv om några år.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow modigt. Sluta tona menar jag. Jag har nog samma hårhistorik men alltså...sluta tona (måste suga på den karamellen ett tag innan jag är mogen). Jag är å andra sidan riktigt grå, måste färga (ej tona) var sjätte vecka om det inte ska bli tydlig utväxt. Om du tonar två gånger per år är det nog en ganska mjuk övergång. Överlag tror jag på modellen, om du inte redan läst så gör't: https://www.frugalwoods.com/2015/07/27/less-makeup-more-confidence-my-frugal-beauty-manifesto/

   Radera
  2. Jag har jobbat i mansdominerade arbetsplatser som projektledare, och när jag var 25-35 ca så blev jag ibland sedd som den lilla flicksnärtan som inte visste/kunde något. Nu (vid 45) har jag en hel del inslag av grått och jag välkomnar det! På något sätt så ser man ju äldre och mer vis ut?
   Så, omfamna dina gråa hår!
   Sedan att jag är för snål och rädd för allergisk reaktion om jag skulle färga är ju en annan sak!
   LottaJ

   Radera
  3. Hmmmmmm (skeptiskt hummande). Jag tänker på min vän M vars son påpekade för henne innan sommaren att det var dags att färga om. "Jag visste inte om jag skulle tacka honom eller lappa till honom".

   Radera
  4. Jag ser det inte som en plikt mot någon annan utan att jag blir gladare av färg än råttfärgat blond. Ungefär som att måla naglarna. Vem bryr sig egentligen om jag gör det eller inte. Det gör mig dock glad att se någon glad färg på tånaglarna.

   Just nu skiter jag i smink för att jag ids inte köpa något som jag inte tar med mig men annars så använder jag i den mån som jag har lust.

   Lotta, jag har flera vithåriga i släkten och hade hoppats på att få en elegant vithårig frisyr i framtiden men enligt frisören är det grått.

   Radera
  5. Morsan:


   "Jag har alltid varit bekräftelsesökande..." Läste den raden tre gånger. Har aldrig tidigare varit med om att någon sagt eller skrivit så. Helt otroligt! :)
   Har en sorgligt bekräftelsesökande faster. (Samma som är nämnd tidigare, har dock fem stycken som utgör en intressant palett av personligheter.) Hon är 62 och "har aldrig färgat håret" och "har inget bekräftelsebehov", "har inte haft ett enda grått hårstrå ännu". På central plats i sitt hem har hon ett stort foto på sig själv som ursnygg 20-åring. Hon var verkligen en mörk skönhet, rena filmstjärneutseendet.

   Undrar när jag ser dylika gamla foton hur mycket genomsnittsvikten ökat i Sverige för 20-åriga kvinnor sedan mitten av 1900-talet. Säkert en hel del. Ökningen bland unga män har man ju kunnat följa av statistiken för mönstrande värnpliktiga. Bara att prova kläder från 60-talet och äldre så märker man skillnaden i midjemått och förväntat ickehull.

   Vid 35 års ålder undvek jag mat med tillsatser och åt sötsaker mer sällan. Allt enbart av hälsoskäl (läste boken Äkta vara) eftersom jag viktmässigt var normal och helt nöjd. Ändå gick jag ned 8 kg på 6 månader. Utan extra motion! Men inte mer än så fastän jag fortsatte med den stilen mer än ett år. Det säger något om ens egentliga normalvikt. Detta med att skylla på åldern för att väga så mycket mer vid 40 än vid 20 kanske inte håller helt ändå. Det måste sitta väldigt mycket i kost och livsstil. /Eva

   Radera
  6. Jag tror sockret är satan. Jag menar- de åt ju ”mat & potatis”, inga konstigheter och mycket fett. Klipp till ICA Maxis lösviktsgodishylla och allt förbannat ”myz”. Sen satt de inte still 8h per dag + 1h SUV commute, de gick, åkte kommunalt och cyklade.

   Radera
  7. Om du då nämner sockret vid dess rätta namn så blir det i vardagen mer tydligt hur demonbesatt det mesta är som vi sätter i munnen på oss själva och inte minst barnen. Och det sägs ju att man blir vad man äter...

   Barn verkar växa mer också av socker, kommer snabbare i puberteten än tidigare generationer. Hög sockerkonsumtion är vad man tror är orsaken till den dramatiska ökningen av kroppslängd i västvärlden på 1900-talet. En holländsk mamma (refererar till dokumentär på svt för ett par år sedan) åt bara råa grönsaker, liksom hennes son sedan födseln. Hon drogs inför rätta då pojken inte växte normalt. Han var dock fullt frisk så det blev inte lätt för rätten att fälla henne. Pojken var vid 15 års ålder mycket kortare (15 cm?) och såg lite yngre ut än jämnåriga pojkar. Inte heller tycktes hans kroppslängd reflektera vad som kunde förväntas i släkten. Av sociala skäl, dvs för att inte bli utstött i framtiden genom kortare kroppslängd, ville rätten att modern skulle ge honom vanlig mat åtminstone några dagar i veckan, och nu var det bråttom innan pojken helt skulle stanna i växten. Hon protesterade och jag minns inte hur det hela slutade. /Eva

   Radera
  8. Jag har försökt med no poo men fått ge upp efter några månader då det inte slutar bli fett och hag far fått acne i hårbotten. Inte kul. Känns knte som någon katastrof för mig att tvätta håret 3 ggr/vecka. Barnängens balsam (och schampo) är fö regelbundet nedsatt till 12 kr på Willy's. Och, produkterna har en föredömligt kort innehållsförteckning!

   När det gäller färg gick hag för några år sedan över till Wella Color Touch som är mitt emellan färg och toning. 3 ggr/år a 89 kr vid inköp på webben (Cocopanda). Men nu tror jag det blir sista för det grå har ökat sin andel. Har tyvärr naturligt råttfärgat med rött-gult-brunt som inslag så det känns inte kul innan det grå tagit över helt. Men jag ser fram emot det! Samt att jag fått lockigt hår på sistone, alltså från spikrakt till värsta burret som breder ut sig.

   Radera
  9. Mäh. Sorry. Svarade på en kommentar visst. Inte meningen!

   Radera
  10. Ja vad är det med grått hår och dess krullighet? Stay put!

   Radera
  11. Den holländska mamman som åt bara rawfood och lät sin son göra likadant - jag såg den dokumentären.
   Anledningen till att han inte växte lika mycket som andra barn tolkade jag vara pga att han inte fick mjölkprodukter. Komjölken är avsedd för att en kalv ska växa till sig, när vi människor dricker den får vi i oss stora mängder med bland annat hormoner - hormoner som gör att kalvarna växer och således barn också.
   Jag minns inte heller helt hur det slutade men jag minns att jag tyckte att det nog var med fel på "alla andra" som de jämförde med än på hennes son.

   Radera
  12. Kalven växer för att mjölken innehåller fett, protein, kolhyderater, vitaminer och mineraler. Inte för att kon förser den med tillväxthormoner. Socker är såklart en bov (kumpan med inaktivt, stillasittande liv) när det gäller vår födointagsrelaterade ohälsa i dag. Men också våran bra mat är (tack vare effektivare och resurssnålare jordbruk) billigare och tillgängligare än någonsin. Jämnt födointag under hela året, ingen svält i sikte. Mat under hela uppväxten (dessutom med tillgängliga kostrekomendationer) känns rimligt att vi växer snabbare, blir fertila tidigare och högre över havet!

   Radera
 2. När du ändå skippar schampoo så kan du väl även skippa torrschampot. Jag tvättar normalt håret var fjärde dag med frisörschampoo som är drygt. Jag tvättade också varannan dag men glesade ut det lite pö om pö. Jag är inte intresserad av att gå över till nopoo men skulle kunna testa schampootvål. Hade tagit med det på resan om jag inte hade preparerat billiga schampooflaskor med mitt superschampoo. Det räcker liksom att jag inte kan färga mitt hår. Lyckligtvis solbleks det dock bra så de hiskeliga gråa stråna kommer förhoppningsvis inte att synas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknadsförar-L säger dessutom att torrschampo innehåller aluminium (vilket - vid en närmare titt på flaskan - visade sig stämma). Menar du att ditt schampo är så drygt att det du tar med dig i din packning ska räcka? En är ju lite nyfiken på sort.

   Radera
  2. Nej, jag tror inte den tar mig hela vägen i vart fall om jag är borta ett år men borde ta mig i vart fall 6 månader. Loreal har jag.

   Radera
 3. När jag drev runt i Asien för några år sedan tog jag mitt no poo-beslut. En gång per vecka o inte en endaste gång oftare. Kom hem, samma taktik och trots månader av möjlighet till tillvänjning gick det sådär. Började med bikarbonat o äppelcidervinäger, OMG vilken grej. Så bra! Kände mig dock lite misstänksam på gymmet när jag stod med något vitt pulver. Är nu förtiden lite mindre militant. Ibland tvättas året var sjätte dag istället. Där emellan kakao som torrschampoo när det måste. Erkänner dock att,dag 2/3 efter hårtvätt med schampo är bäst. Lent, volymigt och nytvättat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mer ditåt jag vill - att kunna tvätta håret en gång i veckan med mitt livs kärlek Redken All Soft, men att håret håller sig okej hela veckan. Det måste ju för tusan funka, det var ju inte så att grottfolket någonsin tvättade sina hår och det borde ju vara möjligt att hitta en kompromiss mellan "varannan dag" och "aldrig".

   Radera
 4. Grymt inlägg :) "Tyvärr" är just schampo och balsam något jag gärna lägger lite extra kronor på. Kör med Nioxin produkterna, och det är inte direkt billigt. Dock tycker jag att det ger bäst resultat av det jag hitintills provat i livet och då jag är sparsam med mycket annat kör jag på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nioxin (från Wella läser jag) syftar till att tjocka på tunt hår. Märker du någon skillnad?

   Radera
 5. Jag körde nopoo en sommar för några år sedan, inget schampo, inget balsam, bara sköljde med kallt vatten i slutet av duschen. Jag har kort hår och kunde även sluta med stylingprodukter! Det var liksom volym och lite strävt i sig själv. Sedan kom jag till frissan . Jag blev så utskälld, som om jag vore hennes barn som gjort något dumt... så då slutade jag, eller rättare sagt började jag tvätta igen.
  Men jag försöker vara lite restriktiv, var 3:e dag. Och med barnängens schampo, det är billigt!
  Och apropå kem, jag använder mandelolja (finns billigt på apoteket) till ansiktstvätt och att smörja med. Kokosolja till kroppen och annat som behöver smörjas.... Markattas som inte luktar. Billigt och bäst. :-)
  LottaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mia hörde du? Markattas kokosolja luktar inte! Jag använder den och jag måste ändå tillstå att liiite kokos luktar den, om än inte lika mycket som Garants (som f ö säljer jätteburkar för 54kr på Hemköp). Javisst, håret känns mycket voluminöst och formbart när man inte tvättar. Gällande din frisörkommentar är det potentiellt topic för ett "Saker jag inte fattar"-avsnitt. Varför ska frisörer i princip alltid kritisera sina kunder? På den tiden jag gick till frisör, alltid samma sak oavsett om jag hade varit hos frissan för ett år sedan eller om jag varit där för 3 dagar sedan: Lojt viftande i mitt hår, en antydan till himlande med ögonen och ett "NÄR var du hos frisören sist?". (en gång fick jag dessutom killern "VEM klippte ditt hår sist och det var innan jag började klippa själv nota bene). Och sen en lång radda förmaningar kring hur ofta mitt superdåliga hår behöver professionell omvårdnad (fick man tro frisören skulle jag bli tvungen att ingå partnerskap med hen så att hon varje morgon kunde åtgärda den kastrof som de senaste 24 timmarna åsamkat mitt hår) PLUS naturligtvis rådgivningen kring den arsenal av produkter mitt törstande hår behöver. Trött på't. Kör egen låda. De av mina vänner som läser blögga har lovat göra intervention den dagen det ballar ur fullständigt (den dagen kan vara närmare än ni tror, pass på!).

   Min poäng med "saker jag inte fattar" tema frisör är att varför har inte detta yrkesskrå fattat att smicker funkar som säljargument? Hade jag vid något tillfälle under min consumer sucka-tid kommit i kontakt med en frisör som /ljugande/ sagt: "Wow! Vilket fint hår du har! Det ska jag ta bra hand om." hade jag blivit så till mig i trasorna att jag gått dit in eternum. Det är ju inte så att expediten inne på klädbutiken säger: "Hej välkommen. Men alltså...NÄR handlade du nya kläder sist? och om jag får fråga, VAR?". Ett mysterium. Någon frisör bland läsarna som vet?

   Radera
  2. Min frisör är så! Jag går till henne 1-2 gånger/år och hon blir lika överlycklig varje gång. Hon ÄLSKAR mitt hår säger hon och det har förstås gjort att jag fortsatt gå hos henne trots att jag flyttat 40 mil ifrån... :-D

   Jag har ett extremt lättskött hår, jag är bortskämd på den fronten. Det växer som ogräs och är supertjockt, självlockigt. Jag tvättar 2-3 gånger/vecka med schampo, känns det torrt tar jag lite balsam också. Sen gör jag ingenting mer... Inga produkter, knappt någon borstning. :-P Brukar vara väldigt restriktiv med att föna dock.

   Har haft kort hår senaste åren, men av diverse skäl (bland annat spara pengar) tänker jag återgå till långt hår och bara toppa det en gång/år.

   Radera
  3. Detta med frisörer är svårt. Jag gick länge till en i Stockholm,dvs år efter att jag flyttat därifrån för hon var bra och dränkte inte mitt hår i stylingprodukter. Jag följde henne från Östermalm till Södermalm som jag knappt satt min fot på innan dess. En gång bokade jag flyg norrut med ett tillräckligt långt stopp på Arlanda för att jag skulle kunna ta Arlanda express in för att klippa håret. Dessutom gjorde hon allt för att klämma in mig den dagen jag råkade vara i Stockholm, läs bokade om någon kund som hon visste inte var problem att boka om.

   Efter några försök har jag hittat en bra i Malmö (eftersom jobbet alltför sällan betalar resor till huvudstaden) som hör och häpna LYSSNAR på vad jag vill. Dessutom plattar hon ut mitt lockiga hår varje gång jag varit där så jag kommer ut med en filmstjärnelook. Hon kostar också skjortan varje gång men det finns ingen chans att jag byter ut henne.

   Radera
 6. Åh, vad jag känner igen frisörbeteendet :-) alltid får man kritik. "Har du klippt luggen själv" jamen det är väl självklart, som den växer. Jag klipper mig numera oftast själv, med hyggligt resultat. En annan sak med frisörer, de har ofta väldigt fula icke-frisyrer själva. Fattar inte varför. Gillar din blogg / hälsningar Elise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - roasted alla frisörer! Jag snor den idén till eventuell nästa gång. ”-Hur länge sen var det du klippte dig egentligen?”. -”Två år sedan faktiskt. Du ser rätt risig ut själv, dags att anlita extern resurs?”

   Radera
 7. Min erfarenhet av frisörer de senaste åren, i urval:
  - En som bara pratade om sitt sexliv. Personen tog dessutom väldigt lång tid på sig att klippa och slinga mitt hår, så det var fem (kändes det som ) ändlösa timmar av intima historier och noll integritet.
  - Ett oräkneligt antal som förfasat sig över att jag klipper mig själv.
  - En som gjorde så att mot hår såg ut som en guldfärgad mössa
  - En som tyckte det var fint med "uppklippt" hår (tycker inte jag.)

  Jag klipper mig numera själv i princip alltid och det främst för att jag inte tycker att det är slöseri med tid att sitta och konversera med en främling om absolut ingenting. Nu ska jag unna mig slingor i höst (första gången på två år) men har svårt att tänka mig att jag kommer bli speciellt nöjd. Varför håller man på och går till frisören? Jag vet inte, jag håller på och fasar ut det. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på viljen av typerna som är värst. Jag har varit med om alla utom sexprataren. Frisörskan som i ett år övertalade mig att jag skulle ljusbleka mitt annars mellanblonda hår kommer jag att dela cell med i helvetet. Det är hennes fel att jag på alla foton poserandes med vår yngsta ser ut som Sesam- kycklingen (fotountensiv period barnafödandet så tänk på vilken cut du har, stalltipset är: undvik kycklinggult och skaffa lättskött som ej kräver styling).

   @Plina: Håller helt med dig. Jag kan ärligt säga att jag färgar hår, målar naglar och sminkar mig för egen del. Jag blir så galet nedslagen när jag ser mig själv med tre cm utväxt och mörka partier under ögonen. Det är så små fixar jag gör - skulle aldrig (tror jag?) lägga mig under kniven eller spruta in saker i läpparna

   Radera
  2. Jag har ett intensivt hat mot utväxt men tack gode gud är den relativt mild nu på grund av solblekning.

   Jag skulle kunna överväga en bröstminskning däremot skulle jag inte spruta in saker i läpparna. Vem vill se ut som en anka?!

   Radera
  3. Alltså jag har nog världens bästa frisör, som dessutom är dragqueen by night och berättar mycket underhållande saker. Haft samma I snart 20 år, när han går i pension 2035 slutar jag klippa mig! (blir också pensionär då så det kan ju passa). Han skulle aldrig sälja på mig något och var faktiskt den som tipsade om billig färgtoning (se kommentar ovan) istället för salongsfärgning som jag tyckte blev för dyrt och med ful utväxt.

   Radera
  4. Låter obetalbart. Alltså bokstavligt talat - en frisör som inte försöker sälja på en någonting. Håll hårt i hen!

   Radera
  5. Till Eva,

   Jo men det är ju en del av självinsikten, som gör att jag mår lite godare, är lite lugnare i själen nu för tiden. Jag kan se mig mer utifrån och börja jobba med de bitar jag inte är så superförtjust i. Falla folk i talet är en annan sak som jag måste nöta bort. Det är enerverande att samtala med mig då jag hela tiden vill driva upp tempot. Inte alltid men jag märker att jag fortfarande gör det..

   Det här med det yttre, jag känner mig så klart också lite piggare, lite skönare om jag ser snygg ut, jämnat bort de ytliga kärlbristningarna med lite smink etc. Men jag tror på allvar att om jag kunde känna mig lika tillfreds utan att piffa så skulle jag i grunden vara en ännu lyckligare människa. För det är ju JAG som behöver sminket för att känna mig fin. Omgivningen ser nog ingen gigantisk skillnad. Så att vi kvinnor hela tiden hävdar att vi piffar för oss själva är nog ett, under decennier, innött självbedrägeri. Varför behöver inte maken foundation eller raka benen för att känna sig fin? Varför är min benbehåring mindre vacker än mäns? Jag har väl sent väckt feministen i mig. Batikhäxestadiet nästa..

   Vi får väl se med hårfärgningen. Om jag lyckas göra slut med mitt nikotonbegär (bekämpar det just nu) så kanske jag når Nirvana och alla ting och ytligheter blir helt oviktiga :-)

   Ha en fin dag alla!
   Morsan

   Radera
 8. Jag har inte testat no-poo men ville testa och pratade med min ekologiska frisör om det. Jag har torr hårbotten och får därför lätt fett hår. Han sa att ta och testa först att bara tvätta håret en gång i veckan i typ 6 månader för att vänja hårbotten. Glesa sen ut tvätten ytterligare och prova sedan no-poo. Jag provade minst ett år med detta men inte blev håret mindre fett trots tvätt bara 1 gång i veckan och ibland mer sällan än så.
  Schampo o balsam jag använder är rätt dyrt ekolgiskt Kevin Murphy och nuförtin' tvättar jag det 2 ggr/vecka.
  Himla sugen på att testa no-poo trots allt - får bli på semestern om ett par veckor.
  Jag klipper mig sällan (byter ibland tjänst med en frisör som klipper mig).Tipset är frisyr utan lugg då blir det inget att klippa liksom.
  Färgar håret (mest utväxten) ca var 4-6 vecka med Tints of Nature. Det kostar 200 kr och räcker till 2 färgningar.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tröstlöst! Ett års lidande och ändå fett. Plus att man blir ju nyfiken på vad du bytte in för tjänster hos frisören?

   Radera
  2. Jag är massör på deltid =)

   Radera
 9. Nu har jag läst massor på alla dina länkar om no-poo och jag skulle bli superglad om någon har svar!
  Har jag förstått gången rätt?
  1. Sista tvätten med godkänt schampoo ex Urtekram Nordic Birch
  Sen står det "Tvätta håret precis som vanligt med ditt sista-schampo, gärna två gånger. Skölj riktigt. Använd sedan ditt nya vårdande balsam i hela håret, låt verka och skölj."
  "Nu är vi klara att köra igång! Nästa gång det är dags att tvätta håret så gör du det enligt balsammetoden."

  Min fråga är hur ofta ska man ha tvättbalsam (ej hårbotten) och vårdande balsam (hårbotten) i framöver när man så att säga börjar tvätta enligt balasammetoden? Måste man köra med bägge balsamen varje gång som det står?

  Frågor frågor!


  SvaraRadera
  Svar
  1. I skrivande stund har jag sedan några timmar övergivit no poo mot "Redken en gång i veckan annars döööör jag"-metoden. Men jag tolkar det du skriver ovan som korrekt plus att - rätta mig nu proffsen - du kan tvätta med balsam (typ Barnängen för torrt hår a.k.a. "tvättbalsam") samt applicera vårdande balsam 1-2 gånger per vecka. Har jag förstått det rätt någon?

   Radera
 10. Älsk! Jag har en hang up på tvål och minimala tvättmetoder. Har suttit i timmar för att researcha fram den optimala tvålarnas tvål för kroppshygien (aleppotvålen, för övrigt). För huvudet har jag en egenkomponerad tvättvariant som inte är no poo men föddes med siktet inställt på att komma dit. Jag började helt enkelt glesa ut schampotvättarna så att jag nu bara schamponerar en gång varannan vecka (!) och yes, detta räcker. Däremellan tvättar jag med enbart vatten och efter denna treatment blir håret om ännu tjusigare. Har till och med fått härliga vågor - och jag som alltid trott att jag haft rakt och trist hår? Det finns två nycklar för att nå hit. Det ena är att jag borstar håret varje kväll, liksom du i luskamsposition, för att massera hårbotten och yadayada. Jag vet inte, men det hjälper. Det andra är att jag efter schamponering (och även vattentvätt) sköljer med äppelcidervinäger. Jag är fortfarande en sucker för balsam (för att slippa få så statiskt hår), men som vi ju vet gör tunga balsam och inpackningar att håret gärna flottar till sig fort, vilket kräver starka sulfatschampon för att tvätta bort alla silikoner och så är man inne i den karusellen. Men äppelcidervinäger! Det sura! Det återställer ph-balansen så fint och mitt hår blir lätt att reda ut och det bli glansigt, starkt och friskt och jag blir en sån här frälst som vill komma hit och missionera mitt budskap. Dock tycks jag aldrig nå fram till min no poo-plan eftersom mitt schampo aldrig tar slut. Seriöst, flaskan, en sån där Fructis Garnier av standardstorlek, har räckt i snart ett år. Och du, istället för torrschampo vill jag tipsa om bikarbonat! Funkar mycket bra! Även i armhålan istället för deo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah. Jag visste väl att det var någonstans på den här bloggen som jag läste om aleppotvålen. Har nu använt en sådan i en dryg vecka, och hittills känns det alldeles utmärkt. När det gäller hårtvätt däremot... jag har tvättat håret i stort sett varje dag sedan tonåren, det är inte helt enkelt att släppa den vanan. I somras var jag lite wild & crazy när jag var på landet och tvättade det bara varannan dag. Jobbigt den första veckan men sedan blev det bra. Men jag har fallit tillbaka till varje dag-tvättandet efter semestern, känner att jag inte vaknar riktigt innan jag har tvättat håret. Och faktum är att min morgonrutin är så inkörd så jag liksom tvättar håret av bara farten, även om jag bestämt mig för att inte göra det. Kanske ska jag testa med att bara skölja ur håret med vatten, det borde ha samma effekt av att väcka mig, kanske? Tål att tänka på.

   Radera
 11. Har testat att göra egen schampoo-tvål.
  http://levmerpamindre.blogspot.com/2013/05/fixa-egen-schampotval.html Lite hög startkostnad men sedan blir det väldigt ekonomiskt! Tyckte att det luktade lite mycket kakao under tillverkningen men den färdiga produkten helt ok och kan varieras. Funkar både till håret ock kroppen och är superdrygt.

  SvaraRadera