Döda människor bästa investerarna

Innan jag börjar: En del rapporterar problem att kommentera. D.v.s. man skriver kommentar men så går den upp i rök när man trycker publicera. Jag har själv stött på problemet i perioder men just nu funkar det för mig. Lana, Jenny och några till har sagt att det strular. Om ni upplever att detta är ett nytt problem, är ni gulliga och bara postar ett "problem kommentera" i kommentarerna (vilket kanske faller på eget grepp eftersom ni rimligtvis har svårt att kommentera om ni har problem att kommentera) så kanske jag orkar dra det till Bloggers kundtjänst.

Fidelity Investments Inc - en finansrådgivarbyrå baserad i Boston, gjorde år 2014 en undersökning för att se vilka kunder som fått bäst avkastning genom åren. Var det de seniora förvaltarna eller ungtupparna? Day-traders? NAY! Snacket gick så här:

O'Shaughnessy: "Fidelity had done a study as to which accounts had done the best at Fidelity. And what they found was..."
Ritholtz: "They were dead."
O'Shaughnessy: "...No, that's close though! They were the accounts of people who forgot they had an account at Fidelity."

En rysk investerare

Det vill säga, de konton där innehavarna köpt och suttit still i båten, var de som vann avkastningstävlingen. Lista på beteenden att undvika:

1/ Bli exalterad när börsen går upp
2/ Bli förtvivlad när börsen går ner
3/ Betala någon annan för att ha hand om dina pengar
4/ Betala dyra fondavgifter
5/ Tro att du kan tajma marknaden och hoppa in och ut på börsen

Det är av ovan skäl jag kan tycka att diskussion kring viktning aktier/obligationer, ombalansering och enskilda aktieval är ointressant. Min övertygelse är att merparten av investerare har att vinna på att köpa billiga indexfonder och sen glömma bort dem i minst tio år. Inte röra.

"If you put in regular investments in an indexfund and try not to be brillliant by stepping in and out, you will wake up in 20 years and be richer than you ever imagined you would be". Jack Bogle, grundare av Vanguard (amerikanska indexfonder). I min värld finns det bara en anledning till att smånojsa med sin portfölj i tid och otid och det är att man tycker att det adderar ett extra värde ur hobbysynpunkt. Lite som att gå på casino - du vet ju någonstans att huset alltid vinner, men det är lite kul att glida runt och leka James Bond. Aktiestinsen är ett bra exempel - han såg ju aktier som ett sätt att hålla hjärnan i form. Och han levde tills han var 101 år.

Är det för övrigt någon som vet hur han testamenterade sin förmögenhet? Har för mig han var barnlös.

Mvh/

FruEfficientBadass

P.s. Köp aldrig något som aktivt säljs på dig. D.s.

9 kommentarer:

 1. Word! Särskilt PS:et. Been there, done that men inte nu längre. Vad mig anbelangar så kan "finansiella rådgivare" (och "managementkonsulter") aldrig var värda vad de kostar. Har dock lite aktier vid sidan om indexfonderna just för att det är kul (lite som att handla smågodis när man var liten - "räcker det till en Investor till?")

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Älskar godisliknelsen. Jag har också några aktier, men av samma skäl som du. Man vill ju inte bli indexfundamentalist (jag är farligt nära).

   Radera
 2. Så är det. Warren Buffett säger själv att man inte ska blanda in känslor i sina investeringar och sällan eller aldrig sälja. Jag har själv svårt för detta ibland.

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på att ändra inloggningen till Avanza till ett så komplext att jag kommer att dra mig för att gå in. Men det blir jobbigt den 25:e varje månad när man ska tjacka. Autoinställningar då antar jag.

   Radera
  2. Ja autoinsättning med månadsspar i fonder är väldigt smidigt på avanza tycker jag. Har du/ni något barnspar? Kanske redan har behandlats i något inlägg jag missat? Jag har automånadsspar på barnbidraget till lillen, ska bli roligt att se vad 15-18 år kan göra i fonder med låg avgift :)

   Radera
  3. Samma setup som du. Men bara Spiltan.

   Radera
 3. Det är ju Lenin på bilden, inte Stalin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pinsamt. Har alltid haft svårt att skilja de två åt. Jag borde ändra i bildtexten.

   Radera
 4. Håller helt med! och tack för intressant inlägg! Planerar själv ett inlägg i denna fråga på min blogg framöver. /E

  SvaraRadera