Att handplocka aktier eller ej, det är frågan

För ett tag sedan läste jag en grundläggande bok om nybörjarinvesteringar av Hernhag och Sterner. Jag tyckte att boken var bra och ni hittar affiliatelänk till den under "Boktips" som ni hittar om ni utforskar rullgardinslisten under mitt sidhövve. Jag är fullständigt enig med författaren i en mängd frågor. Exempelvis älskar jag slutsatsen "Största risken med aktier är att inte spara i aktier". Amen etc.

Med Det Sagt: En sak förbryllar mig i aktielitteratur. Och eftersom det går cirka 34 aktieböcker på noll indexfondsböcker (orkar inte räkna ut procenten där - blir det 34 000% fler aktieböcker?) känner jag - som anhängare av indexfondskulten - det som en plikt att adressera min förbryllning i ett inlägg och det är det du läser nu.

Exhibit 1: Sökresultat "aktier"

Exhibit 2: Sökresultat "indexfonder"

En enkel förklaring till att det förhåller sig på ovan vis (avser skärmdumparna från Bokus), är att det är svårt att få till säljbart material av indexfonder. Boken "Indexfonder" hade, ink. försättsblad, författardedikation och sidhänvisning, blivit cirka en sida lång och på den sidan hade det stått: "Köp och behåll billiga indexfonder. Undvik affärspress." Jag var visserligen bara och vände i förlagsbranschen, men så mycket fattar jag att den boken hade inte sålt helpall på Maxi.

Nåväl. I Hernhag & Sterners bok adresserar författarna ett antal högst relevanta frågor för den som är intresserad av att gå in på börsen. Exempelvis:

"Ibland bör du sälja alla aktier du har i ett bolag för att bolaget har fått problem eller aktien blivit för dyr." (s. 19)
"Om avkastning ska vi komma ihåg en viktig sak. Nedsidan, d.v.s. förlustrisken är alltid 100 procent." (s. 20)
"Att sprida riskerna genom att äga flera olika aktier är därför viktigt. Ett enskilt bolag kan få oväntade problem och aktier kan oväntat börja falla långsiktigt i kurs." (s. 35)
"Att värdera aktier är en vetenskap för sig." (s. 36)
"Även de mest rutinerade professionella kapitalplacerarna fattar ibland fel, för att inte säga alldeles tokiga beslut. Vi glada amatörer är naturligtvis inte ett dugg bättre. Snarare tvärt om." (s. 49)
"Jag [Sterner] har ibland satsat - turligt nog mindre belopp - på företag med en verksamhet och produkter som jag inte begrep ett dugg av. Det vill säga företag som uppmålades som framtidens stora vinnare, antingen med någon teknisk pryl eller med någon medicinsk innovation. Lärdom: Låt dig inte förledas av lockrop om guld och gröna skogar i en osäker framtid. Som nybörjare bör du satsa på etablerade bolag med god historik och helst med en verksamhet du förstår." (s. 49).
"Det är viktigt att inte lämna ditt aktiesparande vind för våg" et cetera.

En del att tänka på alltså. Om det bara funnes ett sätt där jag slapp ha koll på vilka aktier jag bör köpa eller måste sälja och försöka heppa när i båda fallen. Ett sätt att slippa såväl bolagsrisk som att slippa se när en av mina aktier otippat börjar falla på grund av oväntade problem. Kanske till och med en investeringsstrategi där jag slipper hålla mig à jour med marknaden och där jag inte behöver tolka VD-ordet i delårsrapporterna (en föreslagen metod som även författarna menar har sina brister eftersom "företagens ledning förstås pratar i egen sak"). Kanske finns där också en strategi som gör att man slipper vara synsk och förutsäga vilken Nokia som blir nästa Apple (för trots att jag både begrep och gillade Nokias affärsidé år 2003 gick det åt skogen wtf?), eller sia om vilka idag etablerade bolag som som liksom Kodak, Xerox, Polaroid, Facit och Agfa kommer att bli föråldrade inom oklar framtid på grund av en allt hastigare förändringstakt inom i princip samtliga affärsområden som ett resultat av globalisering och digitalisering. Tänk om denna drömstrategi skulle kunna tillåta mig vara passiv dessutom - den skulle liksom sköta sig själv och per automatik fasa ut underpresterande företag för att istället plocka upp bolag som - tippat eller otippat - fått vind i seglen. Billig skulle denna strategi vara också. Attans att det inte finns en sån. Då hade säkert en som Buffet talat sig varm om den.

Författarna till "Att lyckas med aktiesparande" nämner faktiskt indexfonder. Dels för den som är så vansinnigt rudis att hen inte fattar någonting av någonting - då är det tydligen bättre att köpa index- eller aktiefond än att inte köpa aktier över huvud taget. Men av textfokus att döma (ett par stycken vs. resten av boken) är det ändå bäst att vara herre över sin egen portfölj. "Många hävdar att det finns så många proffs som agerar på aktiemarknaden att ditt enda sätt att klara dig är att investera i indexfonder." (s. 86).

Men nej! Varken jag eller min husgud J L Collins menar att detta skulle vara motivet till att investera i indexfonder. Med undantag av Buffet, Lynch et al är det rätt ovanligt att någon aktiv kapitalförvaltare lyckas slå index. Nej, anledningen till att man ska välja index är helt enkelt att det i de allra flesta fall är mer fördelaktigt ur ett avkastningshänseende. J L Collins säger att det passar 99,99999% av befolkningen. Varför?

1) Du frånkopplar den svagaste investeringslänken: ditt psyke. Köp och behåll, bry dig inte om att försöka outsmarta alla andra för - jag ber på förhand om ursäkt - du är inte smartare än den sammanlagda kunskapen som påverkar börsens utveckling. Nej det är korrekt, du kommer inte att slå index med indexinvestering (säger sig självt, men blanda in en investmentbolagsindexfond och du har en chans). Men här är två fakta jag vill att du ska försöka hålla i huvudet samtidigt: a) Väldigt få slår index på längre sikt, oavsett hur många börsböcker och VD-ord man läser. Och b) Att få indexavkastning är fina fisken jämfört med typ alla andra investeringsstrategier tillgängliga. Fokusera istället på att leva ett så kostnadseffektivt liv som möjligt, så att du får deg att lassa in i ISK:en. Där har du en strategi som kommer att ta dig i mål snabbare än dina lagkamrater. Förutom att du kommer att lyckas få din förmögenhet att växa snabbare än alla andras, kommer du snabbare än snittet kunna leva på ditt kapital, eftersom du genom lökskalningar fått ett billigare liv, hurra för dig. Anledningen till att man talar så lite om den här strategin (lev billigare - spara mer) kan vara att det är rätt jobbigt, stundtals obekvämt, att ställa om sin livsstil till en med mindre behov av operativ deg. Det tar tid och kräver tankekraft. Vilket leder mig in på punkt två:

2) Med indexfonder slipper du fixelidona med dina investeringar. Du kan ägna all den tid du annars behövt lägga på att läsa affärspress, VD-ord, kvartalsrapporter samt scrollande på "sajter som Facebook och Twitter där det finns många kunniga som tipsar om läsvärda artiklar och intressanta aktier" på att lära dig laga dina kläder istället för att köpa nya, baka eget bröd, planera en kick ass hemester istället för att bränna årets sparutrymme på en Kenyasafari, kontakta kommunens energirådgivning, träna dina egna barn i tennis istället för att köpa in tjänsten för 15 000 kr/termin som var fallet i vår förra skola.
"Here is the wonderful irony. When it comes to investing, once you get some basic things right - like index funds and ignoring the noise - the less attention you pay, the better off you'll be. The more you tinker with it, the more you play with it, and falling into the trap of trying to predict, the more you are going to do the mistake Warren Buffet alluded to when saying 'trying to dance in and out of the market'." (J L Collins, 24 minuter in i denna podd)
Så vill du göra ett bra val, gör som J L Collins och Warren Buffet. Go index, go index!

https://www.cnbc.com/2019/02/26/warren-buffett-wants-90-percent-of-his-estate-invested-in-index-funds.html

Tänk också på Fidelitys gamla undersökning som visade att de bästa investerarna var de som antingen glömt bort sina investeringar eller de som trillat av pinn. Den inaktiva investeraren får ett bättre utfall. Så, nuff said om detta. Behövde bara få det ur systemet. MEN! Om det är så att du är som min kompis Marknadsförar-L som gärna vill ha lite spänning i sitt liv för att känna sparmotivation, då ska du naturligtvis labba runt med din portfölj. Jag kan emellertid inte med gott samvete uppmana dig att göra det med mer än en lekpott om 5-10% av börsvärdet eftersom du med stor sannolikhet kommer att få ett sämre utfall här.

Börjar ni tröttna på mä? Jag vill ju bara att ni ska bli rik.*

Mvh/
FruEfficientBadass

* I Hudik har man rationaliserat bort plural-s på adjektiv.

37 kommentarer:

  1. Jag tröttnar inte på dej än, fortsätt predika! Nu var jag visserligen frälst redan innan jag hittade din sida.....

    Du kan väl belysa faktorn ”att ägna sig åt något som inte tänder intresse-lågan”! Jag har försökt intressera mig för aktier och läst Hernhags böcker men det blir inget intresse helt enkelt, det jag nyss läste går in genom ögonen och går upp i rök därinne nånstans :) Och att ägna oss åt något som inte intresserar oss blir sällan bra, iallafall fall inte roligt.

    Det är något psykologiskt! Finns det någon psykolog bland läsarna som kan orda om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag har ett mysterium då för jag älskar vin men kan aldrig, trots upprepade försök, lära mig namnet på olika druvor och regioner. Som vatten på en gås.

      Radera
  2. What det finns ju en indexfondbok, "the simple path..." som du också refererar till. Bokus sökfunktion är altså konstig.

    Nää börjar inte tröttna på dig. Jag skulle behöva en överblick vilka fonder som följer vilka index? Vilka följer Whole World och vilka S&P500? Och finns det inga indexfonder i Sverige som betalar ut utdelningen? Typ S&P500 har väl knappt 2% utdelningar.

    SvaraRadera
  3. Även investmentbolag är bekväma investeringar men mindre diversifiering. En portfölj med Investor, Latour och industrivärlden tex. Se på investor som avkastat 750% senaste 20åren trots finanskris och nokia fjasko, index samma period 270%. Dessutom får en se utdelningar trilla in och ingen fondavgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fondavgift nej, men investmentbolag har anställda och lokaler och annat som kostar pengar. Det är du som ägare som betalar den "avgiften". Men det kan förstås vara en bra investering trots det.

      Radera
    2. Jo, samt courtage givetvis 0-0,25% per transaktion. Även utgivarna av fonder har anställda och lokaler till de som administrerar fonden samt om de följer annat index avgift till den organisationen. Men i kanske mindre omfattning.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Indexinvestering som företeelse är intressant, men fruktansvärt tråkigt...Men är man orolig till sin natur är det nog det rätta.

    Håller dock med om det mesta du skriver, men jag gör ju inte så ändå.

    Tid som friläggs i punkt 2 kan t o m läggas på något inkomstbringande extraknäck för att kunna spara ännu mer.

    En aspekt ytterligare som jag tänkt på är kostnaden för fondernas förvaltning jämfört med courtage för aktieköp.

    Köper jag en aktie idag med 0,25% courtage och behåller hela livet blir förvaltningskostnaden för den aktien väldigt låg över tid. Detta är min förhoppning då jag väljer etablerade livskraftiga företag som jag ska kunna ha hela livet. En fond i det billigare segmentet kostar väl 0,0-0,5% varje år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  6. Helt enig. Intressant är kanske vilka indexfonder man ska äga och hur korrelationen mellan dem bör se ut? 70-20-10, Global (US50%), Emerging markets, Kina? Eller annat? Hur tänker alla ni andra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Kan man klara sig på 2 riktigt billiga fonder?:
      1. Nordnet Superfonden Sverige/Avanza Zero
      2. Avanza Global
      50-70% Global + 30-50% Sverige (som ju ändå innehåller multinationella.

      Radera
    2. Jag har ungefär USA 30% Sverige 30% Europa 20% tillväxt 10%, rasket 10% totalavgift 0,1625%
      Avanza har en lite gömd funktion 'min portföljanalys' som är väldigt användbar för att se sin faktiska region -och branchfördelning . Som exempel är ju en Globalfond ofta 2/3delar usa

      Radera
    3. AP7 bästa spridningen, tyvärr ej tillgänglig för privatinvest :/

      Radera
    4. @Bagarn Det trodde man ju aldrig, att man skulle gå och dregla efter statlig förvaltning. Men så god blir förvaltning när man inte applicerar kvartalsbokslutshysteri och "visa-fondägarna-framfötterna-omedelbart". Långsiktighet och förnuft is king.

      Radera
  7. Att placera i indexfonder är väl det svåraste en person kan göra. Det kräver ju både långsiktighet och passivitet, något vi människor har svårt för. Vi vill ju gärna ha det NU och tror att om vi bara jobbar hårt för det, eller "läser på" som är mitt favorituttryck i FB-grupper som "Aktieraketer" (som jag följer för underhållning). Det kliar ju i fingrarna på oss. Avanzas statistik för genomsnittliga utvecklingen för en Avanzian låg väl rätt långt under svenska storbolagsindex om jag inte missminner mig.

    Men det kan ju också ha lite med strategi att göra. Utdelningsinvesterare struntar ju oftast totalvärdet på portföljen då det är utdelningen och dess tillväxt som är intressant.

    Sen när vi pratar om index så finns det ju tusentals olika (enbart 5 000st i usa säger google). Index picking kan ju bli lika viktigt som stock picking för ens avkastning. Det är sådana här saker som jag kan tycka vore intressant att skriva en bok om. (Inte jag då, jag kan inget om börsen, vilket är min styrka).

    SvaraRadera
  8. Det finns nog alternativ till indexfonder som också har god riskspridning och tillväxt: Investmentbolag, som redan nämnts, men också vissa ETF-er (som ju är fonder fast börshandlade) som ger utdelning. Ja, jag gillar utdelning. All utdelning ska givetvis återinvesteras under uppbyggnadsfasen. Sedan tanker jag mig att den ger "extrainkomster" när man börjar nalla på indexfonderna.

    Magnus

    PS. Det är väl ett "plural-a" de rationaliserar bort där i norr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för infon angående ETFer! Såg på Avanza att det fannns ett par som har utdelning!

      Radera
    2. Plural-a: Ville bara kolla om du fortfarande läste bloggen.

      Radera
  9. Bieffekter
    1. pengarna en DI prenumeration kostar kan styras om till ISKn istället
    2. tiden det tar att läsa DI kan läggas på sparadkrona, baka eget bröd=mer deg in i ISKn
    3. du slipper få ont i magen när ditt förhoppningsbolag åker bergodalbana. magnecylpengarna in i ISKn

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att det är lite avigt att jämföra en indexfond, eller en egen portfölj med börsindex. För vad är alternativet? Visst kan man bli less om ens egen portfölj går sämre än Stockholmsbörsens topp 30, men jämfört med om pengarna hade varit på ett vanligt lönekonto så går, oftast, en sparportfölj bättre än så (dvs noll i värdeökning). Även om det bara innehåller indexfonder.

    Jag reagerar lite på "förlustrisken är alltid 100%". Nja, det beror ju på vilket tidsperspektiv man har. Och om man som frun själv helst inte vill engagera sig.
    Som exempel: Säg att du i ditt tidiga vuxenliv (typ 22 år eller så) köpte lite aktier för pengar du hade sparat ihop. Säg att dessa aktier kostade 100 kr/st och att utdelningen är 5 kr/år. ´Sen glömmer man bort dessa aktier, men i 20 år så får man sin utdelning, ibland höjs den och ibland står den still. Aktien har tickat på och stigit ganska mycket i värde genom åren. Men plötsligt så händer nåt! Affärerna går inte så bra, internetförsäljningen kommer inte igång, det görs hemska reportage om förhållandena i fabrikerna.... och aktien "störtdyker". Risken är att företagets aktier sjunker till noll och företaget lägger ner. men under tiden så har man ju fått sina utdelningar. Och troligast är att a) utdelningarna har ökat genom åren så man fått mer än 5 kr/år och b) även om aktien "störtdyker" men inte till noll så är den fortfarande mer värd än vad du köpte den för.
    Så förlustrisken är 100% i början, men minskar ju längre man äger och ju fler utdelningar man får.

    ja det var lite av mina filosofiska tankar.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alternativet är ju vikta över allt till indexfond. Annars ser jag inte meningen med att jämföra.

      Som utdelningsinvesterar gillar jag tänket som MI30 har att målet är antal aktier istället för värde. Då blir svängningarna bara brus.

      Radera
    2. @Spargrisen: "förlustrisken är alltid 100%"" Ja, blev lite brydd där å, eftersom de säger "avkastningen". Kanske avses bolagsrisk?

      Radera
  11. Har bara dessa sedan 5 ÅR. Autoköp varje månad. Kollar vikten 1ggr om året vid julledigheten. Slår indexet Six Return varje år.
    AMF Aktiefond Småbolag
    DNB Global Indeks A
    Skandia Time Global
    Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    SPP Aktiefond USA

    SvaraRadera
  12. Aktier för oss småsparare är med största sannolikhet för dem som vill ha eller behöver en hobby (som Jacke77 antydde). Eller behöver det för att hålla intresset uppe och fortsätta sparresan. Inget att förakta. Hörde häromdagen två killar i gymet diskutera sina placeringar i Tesla. Lät inte så lite spekulativt. Men kanske är det där de ska börja, för att förhoppningsvis bränna sig och så småningom lära sig en långsiktig strategi. Tyvärr finns det studier som visar att de som bränner sig på aktiemarknaden som grupp blir märkta för livet och drar sig undan.

    Men den viktiga frågan är väl egentligen inte direktägda aktier eller index, utan diversifiering, som kan uppnås med båda. Eller missas med båda, även genom att äga för snäva index, t.ex. som många som bara äger Sverige. Så den viktig frågan tycker jag är global diversifiering, andelen i det land eller region man kommer att leva (SEK eller kanske euro) och andelen säkra ränteplaceringar.

    Läste häromdagen kloka ord på Frihetsgraders blogg:

    "Jag har två parametrar som jag håller koll på. Dels att jag har en likvid som täcker i princip tre års behov av cash. Dels att likviden inte avviker alltför långt under 20% av tillgångarna.

    De kombinerade effekterna av börsuppgången och sju månaders förbrukning av cash gjorde att det var dags att justera balansen mellan aktier och likvid. Så jag sålde av svensk indexfond för i runda slängar hundratusen. Känns bra."

    Mycket visdom där.

    SvaraRadera
  13. Jag har för mig att du har skrivit att du inte är bra på matte. Du skriver " (orkar inte räkna ut procenten där - blir det 34 000% fler aktieböcker?)". Det går inte dividera med 0.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej du ser. Dyslektiker är jag tydligen också med mina plural-s. Tur jag har er.

      Radera
  14. Jag skulle vilja ha en djupdykning kring vilka index som är intressanta att investera i. Om jag kommer ihåg rätt så har fru eb allt i sverige indexfonder no? Bör en strössla sina pengar lite mer globalt eller vad tycker folk? Jag har inte lyckats hityta särskiltmycket info på nätet. Kan ingen bara säga åt mig hur jag ska göra?! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man utgår från att marknaden är rationell ska du endast äga en bred globalfond. Men om du lever i Sverige har du anledning att äga mer Sverige än som ingår i det globala indexet. Inte för att du tror att Sverige kommer att prestera bättre än det globala indexet, utan för att du vill länka dina svenska utgifter till motsvarande inkomster. Öka andelen Sverige till 20-40% skulle jag säga.

      Avser du att pensionera dig i annat EU-land t.ex. kan det finnas anledning att öka andelen i euro-land. Osv.

      Radera
    2. "Du vill länka dina svenska utgifter till motsvarande inkomster." Är det någon som kan förklara vad detta betyder för någon som inget begriper? Mvh / Skaffade ISK för två veckor sedan

      Radera
    3. Du vill att dina inkomster följer den ekonomiska utvecklingen i det land eller region där du lever och har dina utgifter. Gäller i viss mån också att du vill ha dina inkomster i samma valuta som dina utgifter.

      Radera
  15. Hej!

    Väldigt bra och viktigt inlägg! De allra flesta tycker börsen och ekonomi i allmänhet är ganska (väldigt) tråkiga saker att syssla med och då är indexfonder ett ypperligt alternativ. För alla kunder hos Avanza fick man ett mejl i januari där man kunde se sin egen avkastning samt även genomsnittet för Avanzas cirka 1 miljon kunder, av den statistiken att döma ter sig indexfonder också som ett ypperligt val :)

    Sammantaget håller jag helt med om vad du skriver men då jag driver en aktieblogg måste jag ändå säga att jag också gillar aktier. Det finns flera t ex investmentbolag som (= inte indexfonder :)) som historiskt presterat bättre än index.

    Ibland tycker jag stock picking kan få lite oförtjänt dåligt rykte, jag tycker det är viktigt att skilja på "investering" och spekulering", t ex att köpa en aktie i Investor eller att köpa en aktie i ett bolag som kanske eventuellt kommer hitta guld år 2023 (där guldfynd innebär kursuppgång på X antal hundra procent och icke guldfynd innebär konkurs).

    För egen del har jag börsen som ett väldigt stort intresse och så länge jag presterar bättre än index är planen att till stor del fortsätta med stock picking. Hursomhelst, tack igen för bra inlägg och jag instämmer helt i indexfonders förträfflighet :)

    SvaraRadera
  16. Jo jag är också en sucker för investmentbolag. Tack för komplimang från en riktig börsräv.

    SvaraRadera
  17. Allt tack vare Dr Ajayi kunde jag återfå min man, det verkar som en dröm när det hände för att vi var separerade i nästan ett år och den perioden var bland min värsta stunder i livet eftersom jag verkligen älskar min make. Jag säckade honom för att komma hem för att vara med mig och mina barn men han vägrade. Min vän Doris berättade för mig hur hon kunde vinna tillbaka sin man med hjälp av stavagern Dr Ajayi eftersom de gick igenom skilsmässa, hon sa att han hjälpte henne att få tillbaka fred i sitt hem. Jag har inget annat val än att ge stavbeslagen Dr Ajayi ett försök, jag skrev honom på hans WhatsApp-nummer: +2347084887094 och förklarade saker för honom. Han berättade för mig att vara lugn och vissa saker som behövs för att återfå mitt hem följde jag hans instruktioner, efter tre dagar av trollformeln kom min man hem med en stor nallebjörn och bad mig förlåta honom för alla hans fel och utifrån det till denna dag har min familj fyllts av kärlek. Kontakta Dr Ajayi stavsagare idag, han har lösningar på alla livsproblem, var inte blyg för dina problem, du bör kontakta honom på WhatsApp: +2347084887094 eller E-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

    SvaraRadera
  18. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

    E-post : combaluzierp443@gmail.com










    Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

    E-post : combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera