FruEB krossar index

Börsåret 2019 var en glädjefest för frugala nördar med deg på ISK:en. I runda slängar ökade mina innehav (visserligen från en låg nivå men ändå) med 41 procent mot Stockholmsbörsens 28. Ni som var med tidig höst 2018 vet att jag då städade ut de sista resterna av cherry picking aktier för att därefter lägga i princip allt i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag hade lite dravel av typen Save Earth Fund också (greenwashing med hög avgift) som jag nu bytt mot Avanza Global.


Det är ju primärt Spiltan Aktiefond Investmentbolag och dess magnifika diversifiering i olika affärssegment (med direktägande från respektive investmentbolag vilket borgar för ett visst engagemang), dess inbyggda belåning och substansrabatt som gör att jag KROSSAR index hör ni det JAG KROSSAR DET! För minns att investmentbolag i regel slår index. 

I ärlighetens namn har den svaga kronan de senaste åren boostat såväl min Avanza Global som min DNB Global Index, så det är väl inte helt rättvist att blanda in OMX30. Med det sagt klår jag enligt ett nyhetsbrev från Avanza snitt-spararen som haft 22,55 procent i genomsnittlig utveckling.


Hur slutade börsåret 2019 för dig? Och nedan ett tillägg givet den upptrissade "visa-din-avkastning-per-år"-stämning som råder i kommentarsfältet. Jag är ju lite av en idiot, varför passiv investering passar mig bra, och därför lyckas jag inte få till det år för år, trots pedagogiska instruktioner från er. Vad jag får fram när jag går till Avanza/Min ekonomi/Min fondportföljanalys/Val av relevant ISK, är nedan:


Jag hittar ingenstans var jag kan få resultatet år för år utan jag får bara aggregerat (ett finare ord för ackumulerat som är ett finare ord för sammanslaget som är ett finare ord för ihopbuntat).

Mvh/
FruEfficientBadass

41 kommentarer:

  1. Kul ! snyggt jobbat !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Det är riktigt imponerande, och oväntat, att vara indexinvesterare och ändå KROSSA index! Grattis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förekommer Sparo och påpekar att Spiltan Aktiefond Investmentbolag inte är en indexfond. Eller rättare sagt: Den har inte ordet "index" i sitt fondnamn. Men om man ser till principen (oerhört bred diversifiering då varje inbegripet bolag har ägande i hundratals andra), förvaltningen (passiv) samt avgiften (0,20%), skulle jag drista mig till att kalla den en indexfond. En indexfond som till skillnad från ex. Avanza Zero inte skulle kunna mäta sig mot ett börsindex utan snarare ett kluster bestående av samtliga investmentbolag (i det fall ett sådant hade funnits, troligen hade det inbegripit samma fonder som de som redan ligger i Spiltan Aktiefond Investmentbolag). Det är ju inget nytt att man skräddarsyr egna index. Särskilt inte om man är aktiv fondförvaltare som för att sminka över det faktum att den egna fonden levererat skitavkastning behöver formulera ett eget litet index att glänsa mot.

      Radera
  4. 39,52% Avanza global och spiltan aktiefond investmentbolag står för kalaset.

    SvaraRadera
  5. +38% över alla portföljer ink utdelningar. Väldigt nöjd. Nu hoppas jag snart på ett riktigt minusår så min upcoming lägenhetsförsäljnings $$$ kan pumpas in på börsen.

    SvaraRadera
  6. Börsen går upp och ned (och upp i genomsnitt sett över många år). Många glömmer den tydliga nedgången okt-nov 2018 i berättelsen om 2019. Tittade för ”skojs” vad den årliga avkastningen för OMX30 blir 2016-2019 exklusive utdelning; från index 1394-1808 och den blir 6,7%. Inget anmärkningsvärt trots remarkabla 2019. Inflation skall dras ifrån och utdelning läggas till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om börsen står still under 2020 (=kvar på 1808) blir det 5,3%/år för perioden 2016-2020, inte så tokigt ändå. CAGR beräknas enkelt här: https://www.investopedia.com/calculator/cagr.aspx

      Radera
  7. Tricket är att minnas att det är just snittet man vill åt så att man inte drabbas av panik när börsen går ner.

    SvaraRadera
  8. Grattis, det var inte dåligt. Hamnade på ca 22% för året. Det var inte bankernas år om man säger så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Snålgrisen: Men det är det ju övriga år så gungor och karuseller.

      Radera
  9. Snyggt FruEB!
    Jättebra siffra.
    Själv slutade jag på 42,49%. Enbart direktägande i aktier.

    Får se hur det går under 2020.
    Dock är det viktiga hur det går under en lång tidsperiod.

    Kanske du vill dela med dig av hur det gått under alla år du investerat. Eller det kanske redan finns något inlägg kring det?

    Hade varit kul att läsa.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. @pappabetalar? Men scheisse, jag hade hoppats befästa min hobbytees att cherry picking aktier har svårt att slå index och du bräcker skiten med drygt 13%. Men naturligtvis stort grattis till dig, tu le vaux bien. NEJ jag har aldrig trackat årsavkastning tidigare vilket jag ångrar nu, det hade ju varit jättekul att följa. Men så bra som detta dopade år har det aldrig gått. Dessutm har jag tidigare gjort rätt stora förändringar varje år, men sedan jag gjorde min storstädning i ISK:en förra året (när jag sålde mina sista aktier och Save Earth) har jag legat still, så nu blir det mer relevant att följa anser jag tralala.

      Radera
    2. Jag hade nog bara tur iår.
      Tack iaf. Ligger än så länge efter någr år för index iaf. Hoppas det håller i sig.
      Det är mer intressant att se hur det gått på längre sikt.
      Därför hade det varit kul att veta hur det gått för dig sedan du började spara på börsen.

      Använder du Avanza? isf är det ju lätt att kolla hur det gått även om du ändrat mycket i portföljen tidigare.

      Lycka till med dina indexinvesteringar. Tror de kommer gå toppenbra för dem!

      Mvh PB?

      Radera
    3. Det enda jag kan utläsa av Avanza är att jag de senaste 3 åren gått +50,72% d.v.s. ett årssnitt ex. inflation och skatt på 16,9%. Jag skulle vilja se det år för år.

      Radera
    4. På deras nya hemsida går du på ”min ekonomi” till vänster och ”analys” i horisontella raden överst. Där kan du analysera lite av varje t ex vilka länder som är mest representerade.
      Men längst ner på den sidan finns ”min fondportföljanalys” och där kan du ställa in för vilka konton och vilka datum du vill ha en rapport i pdf-format.

      Nu väntar vi oss ett uttömmande inlägg på hur det har gått för dina fonder under åren. ;)

      Radera
    5. Det är bra och som du säger, nog inte hållbart i långa loppet.
      Jag ligger strax under dig där. 47,5% på knappt 3 år.

      Håller med Skogsanna, ett uttömmande inlägg förväntas! På läsarnas begäran ;)

      Radera
    6. @Skogsanna: Jag hänger med nästan hela vägen fram till "pdf", var hittar du det?

      Radera
    7. Well, hamnade på 29 var mina cherry picking aktier som drog ner rejält /
      ;)

      Radera
    8. Äsch den här nya hemsidan!
      Jag ändrar mig till att gå in på det konto du vill göra rapport på och välj ”portföljrapport” i den vågräta menyn ovanför.
      På allmän begäran vill vi se resultatet ;)

      Radera
    9. Jaja det var ett tjat. Är jag känd för att sitta inne med information eller hvad?

      Radera
    10. Breaking news: SE TILLÄGG LÄNGST NER I INLÄGGET!

      Radera
  10. Bra jobbat!
    Själv landade jag på +33%. Det kittlar dödsskönt i kistan:)

    /K

    SvaraRadera
  11. Jag landade på 32% men det är bra det med :)

    SvaraRadera
  12. 30,75%

    Dock har (ordentliga) insättningar gjorts löpande så jag antar att dessa drar ner lite.

    Men man kan ju inte annat än vara nöjd.
    Bara att fortsätta att fylla på (och brottas med den eviga frågan 100% i fonder eller tramsa med räntor som en del?)

    SvaraRadera
  13. Bra jobbat alla över 30%. Ni andra: Gör om, gör rätt (någon form av smiley).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl lite väl för enklat, ibland vill man kanske ha lägre risk för exit, tex pension eller bostadsköp. Men givetvis för de som är fullinvesterade borde man ha nått sitt index.

      Radera
  14. Vad har du hittat hos CB Save Earth fund som tyder på att det är greenwashing? Tycker jag har granskat den ganska väl själv och har inte fått uppfattningen om att det är greenwashing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Sofia: Det är inget fel på välviljan hos bolagen som ligger i fonden, tvärt om verkar de i stort sett alla vara något på spåren:
      https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/min-miljopost-i-isken.html

      Ett företag med en hållbar affärsidé hamnar emellertid förr eller senare i indexfonder förutsatt att de hittar en markand för sina produkter och tjänster. Det jag vänder mig emot är att kuckelimuckfondbolag skapar fonder med lockande namn av typen "Save those cute kittens" och säljer till omotiverat höga avgifter, om man ser till deras inblandning i själva förvaltningen. Jag pratade med en kvinna på ett fondbolag med grön inriktning och hon bekräftade min tes.

      Radera
    2. Rättelse: Hon bekräftade bara delvis min tes eftersom hennes bolag naturligtvis utövade STOR dos påverkan på börsvd:arna att fasa ut miljövidriga innehav. Men alla ANDRA...

      Radera
    3. Okej. Problemet med indexfonder är ju att det inte blir samma riktade investeringar i just bolag som bidrar till lösningar på miljöproblem, vilket jag och mest troligt många andra vill. Mitt intryck av CB Save Earth är att de sitter kunskaper som gör att de kan välja miljöpositiva aktier bättre än mig själv, vilket gör att det känns okej med avgiften. Men är alltid bra att vara kritisk och se upp för greenwashing som jag håller med om är ett problem, så undrade om det var någon specifik kritik mot just den fonden.

      Ett exempel på greenwashing har jag hittat är flera fonder som beskrivit sig som gröna/hållbara och haft H&M bland sina 10 största innehav. H&M faller inte in i min definition av hållbarhet kan jag säga.

      Det låter som att som kvinnan du pratat med beskriver en fond som främst väljer bort och/eller försöker påverka de smutsiga bolagen i fonden? Vilket är skillnad mot det jag kallade miljöpositiva fonder, där aktier aktivt väljs in utifrån att de bidrar till lösningar på miljöproblem.

      (Själv kör jag på 2 st exkluderande "indexfonder" (global + svensk UTAN H&M) med låg avgift samt 5 st "miljöpositiva" i portföljen)

      Radera
    4. @Sofia: Du har en poäng. (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tre-svenska-foretag-slapper-ut-mer-vaxthusgaser-an-hela-landet). Samtidigt finns det väl de som argumenterar för att det inte är rätt sätt att utesluta bolag. Exempelvis säger vissa (säger inte att jag håller med) att vi ska fortsätta flyga så att bolagen kan finansiera nästa generations flyg (e-flyg exempelvis). Nu tvingas man fortsätta i gamla hjulspår med rostig flotta. Om samma resonemang kan gälla för konsumentvaruföretagen vet jag inte. Incitamentet att ändras blir svagare ju längre bort från HK produktionen sker. Annan debatt. Jag ger hatten av för din due diligence på området.

      Radera
  15. 0,5% plus mot index men eftersom investeringsstrategin är att följa Rikatillsammans så blir det väl så. Har några övriga fonder också och en lekhink som jag tränar på aktier i.
    Jag blir lite inspirerad att tänka själv när jag läser här men hur var det nu med strategin.....? Eller så går jag över till Lysa där jag också fått ihop en liten slant.

    SvaraRadera
  16. Grattis till bra avkastning!

    SvaraRadera
  17. Mitt facit slutade på 52,5% plus ,brukar alltid ligga bra mkt över index årligen.Den höga avkastningen berodde inte på högt risktagande men låg tyngst i Evo

    SvaraRadera
  18. Jag kommer tack vare detta vikta upp min portföljhanterare med investmentbolg ytterligare och lägga hela andelen i denna fonden, stort tack!

    Har läst lite om fonden men finner inget kring att den skulle använda belåning, menar du att innehaven jobbar med belåning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @K: Investmentbolagen jobbar i regel med belåning ja. Lyssna på det här, det förklarar bra: "https://soundcloud.com/sparpodden/sparpodden-264-varfor-ger-investmentbolag-sa-bra-avkastning"

      Vidare bör påpekas (jag lyssnade om ovan avsnitt idag) att när skiten slår i fläkten kommer investmentbolagen troligtvis att falla mer än index.

      Radera
  19. Grattis till 40%. Det är lite märkligt faktiskt att Spiltan investmenbolag kunde gå upp så mycket 2019. Det är ju en indexfond för de svenska investmentbolagen och de två största innehaven gick inte upp så mycket jämfört med Omx.
    Vi la själva in en hel del pengar våren 2019 efter en bostadsförsäljning så det är mentalt väldigt skönt att börsen inte kraschade typ den 1 juli.

    SvaraRadera