Fantasi vs. verklighet


Jag har, som jag redan hintat, rätt mycket att stå i för tillfället. Det har med studierna att göra och jag lämnar ofta torpet redan 06:30 på morgonen för att inte komma tillbaka förrän runt 19-snåret på kvällen. Men det rör sig om en i tid avgränsad period och innan våren är ett faktum kommer jag att vara tillbaka i leisure mode. 

Anyheuuw, för ett par veckor sedan hade jag typ en ledig dag och var då hemma på torpet. När jag efter solens uppgång släppte ut hönsen och gav dem majs kom jag att tänka på den exercis jag tidigare berättat om, nämligen när jag mitt uppe i tjänstemannaskiten satt och klippte ut bilder ur tidningar för att gestalta mitt drömliv (minns pinsamma ord som "hönsglamour"). Nåväl, nu är jag ju mitt i den, den framtida drömmen och jag stannade upp en minut för att fundera på hur det känns. Kan ju vara intressant för er som sitter och dagdrömmer framtid i ergonomiska stolar i korridorsmiljö. Så låt mig avslöja:

Det känns väldigt vanligt.

Det är på intet vis så att jag vaknar på morgnarna, skuttar ur sängen och utbrister "Vilken dag! Vilket liv! Halleluja, tack herre för FIRE!". Tvärt om masar jag mig motvilligt upp precis som vilken dag i ekorrhjulet som helst. Möjligtvis med undantag för den där speedade känslan jag brukade ha om det låg public shaming på schemat en dag på jobbet. Sen tar uppgifterna vid. Jag gör mina ryggövningar (precis som i stan), äter min frukost (precis som i stan), rättar till anletsdragen (precis som i stan) och ger mig iväg. Det är ju inte så att barnen är enklare på morgnarna för att vi inte löper ekorrhjul. Möjligen är både jag och min man lite mer fokuserade och trevliga vilket underlättar dialogen. Finns inget, INGET värre än att vara sur och stressad över någe skit på jobbet och i realtid se sig själv ta ut detta på de man älskar mest. Ursäkten efter ett utbrott känns också förkastligt lam. I vilket fall, förra veckan var jag som sagt ledig en dag och den dagen var perfekt. Låt mig dela några klippbilder:

Jag pratade lite med Pricken och Sving.


Promenad i februarisolen.
Restlunch.
Litt jubb. Skolarbete till höger, mitt ord. arbete till vänster.

Kattpaus.

Det blev lite kyligt så jag tände brasa.

Satte igång en dubbel batch ärtsoppa.

Middag med familjen. Jag vet, otyg att låta kisse äta från tallriken

Min poäng varandes: Vänta er inga underverk i FI-tillvaron. Är jag nöjd med utfallet av min sketchartade plan 2015? Absolut! Om du redan dragit ur pluggen - överensstämmer din tillvaro med hur du på förhand företällde dig den?

Mvh/
FruEfficientBadass

37 kommentarer:

 1. Förutom att jag inte har nån stash så är jag fri. Köpfri sedan fem år och njutningsbenägen i det mesta. Förnöjd. Bibblanböckerläser och är bilbefriad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förnöjd är det nya svarta. Jag vet inte om jag sagt det redan men du gjorde mycket bra ifrån dig i Plånboken.

   Radera
 2. "Om du redan dragit ur pluggen - överensstämmer din tillvaro med hur du på förhand företällde dig den?"
  Både ja och nej. På många sätt är det t.o.m. bättre än vi vågades hoppa och att man faktiskt känner lite skam till och från över att få ha det så här bra när alla andra tröskar på. Det är lite som på semester, fast bättre då man har fasta tider att förhålla sig till och inte behöver uppfinna dagen hela tiden. Sen vissa saker förändras ju inte, ungarna ska fortfarande strejka i tid och otid precis som innan. Byråkratin är minst sagt tungrodd, men det är ju en övergångsfas.
  Den stora frågan är om båda vuxna i familjen kommer hitta något vettigt jobb/sysselsättning på deltid som vi vill(behöver mentalt?), annars är det något som skulle kunna få oss att må dåligt på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "att man faktiskt känner lite skam till och från över att få ha det så här bra när alla andra tröskar på." Jag känner igen den känslan! Lite som att skolka från en måndag i skolan. Underbart...och lite skavigt. Plus en stark känsla av: "Om det här är görbart på riktigt, vad faen gör inte fler det för?????"

   Radera
 3. Ser ut att vara en riktigt skön dag. :-) Jag tror jag har ganska realistiska förväntningar på vad FIRE kommer innebära för mig, tror det blir vardag ganska snabbt, men oavsett så är det skönt att slippa jobba med sånt som känns onödigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och så har du en riktig hobby som kan ta över ditt liv 24/7, underlättar övergången.

   Radera
 4. Jag drog ur pluggen för knappt åtta månader sen.

  Frånvaron av arbetet är precis lika underbar som jag hade föreställt mig. Däremot är min energinivå fortfarande löjligt låg så det är klart mindre action än vad jag planerade.

  Förhoppningsvis är det en övergående fas. Det finns stunder av hopp och denna vår har jag börjat lära mig Ungerska på allvar. Och jag gör några mindre rensningsprojekt i veckan. Vilket år som helst kanske jag orkar ta tag i min planerade rensning av källarförrådet. ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Däremot är min energinivå fortfarande löjligt låg så det är klart mindre action än vad jag planerade." Intressant. Antar att du har kollat blodvärden e d? Tänker att vissa vitaminbrister etc. kan sänka en fullständigt. Annars är det ju bara att ha tålamod, baby steps.

   Radera
 5. Nu har jag inte dragit ut pluggen men mina föreställningar om FIRE är inte så glamorösa som gemeneman skulle tro.

  - vandra i skogen en tisdag. Koka linssoppa med stormkök.
  - sortera äpplen
  - odla och bevattna växter
  - lyssna på poddar
  - sortera kryddhyllan i bokstavsordning
  - måla secondhand möbler
  - träningspass på cykel
  - ägna ett par tim åt borsta hunden under fällningsperiod
  - baka ett nytt bröd varje dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. " men mina föreställningar om FIRE är inte så glamorösa som gemeneman skulle tro." Haha, för vi tror ju att du kommer att dra till StTroph och lämna in kortet i baren Trustor style.

   Radera
 6. Jag ser framför mig att då man slipper ett krävande arbete så slipper man också en konstant ångest orsakad av detta.. värre på söndagar, men känns som om den finns som ett bakgrundsbrus hela tiden.
  Oklart dock om detta kommer att vara fallet, men det kommer jag att få veta först om 8år.
  Och nej, att ”byta jobb” är inget alternativ då detta sker regelbundet. Eventuellt skulle ett enklare jobb minska mängden upplevda krav, men då skulle tiden till utcheckning öka också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men känns som om den finns som ett bakgrundsbrus hela tiden." Bra formulerat. Ett konstant bakgrundsbrus. Ibland bara knappt förnimbart, men ibland som ljudet av en orkan. I hate it, I hate it, I hate it!

   Radera
  2. Just rub it in..

   Frågan är bara om detta försvinner såsom man hoppas den dag man lämnar corporate bullshit-land för gott?

   Radera
 7. Jag har ledigt fyra dagar i veckan och det är harmoniskt värre. Texten på min gravsten lär bli något i stil med "han gjorde inte sitt bästa"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den texten bättre än "jobba hårt - bli rikast på kyrkogården"

   Radera
  2. Eller hypokondrikerns: "Jag sa ju att jag inte mådde bra."

   Radera
  3. Jag har på riktigt sett en gravsten som hade "I told you I was sick" ingraverat på baksidan. Har aldrig förstått att det var en hypokondriker, tänkte mer att man verkligen ville ha sista ordet bara.
   Kan man få skriva in "Intelligent men utan ambitioner"?

   Radera
 8. Jag går hem på fredag och hoppas aldrig behöva lönearbeta igen. Men misstänker att jag precis som Frihetsgrader kommer att ha en låg energinivå rätt länge. Förhoppningsvis kommer frånvaron av jobbångest ändå att lyfta energinivån så småningom och då jäklar ska det bli fart på hemmaprojekten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Alice: Var det du som sa upp dig för tre månader sedan (ursäkta mitt dåliga minne)? Tiden flyger fram och GRATTIS! Förbered dig på den bästa måndagsmorgonen evva den 24/2.

   Radera
  2. Det var tre veckor sedan jag sa upp mig men chefen ändrade sig efter någon vecka och lät mig ta ut all innestående semester (typ 6 veckor) under uppsägningstiden vilket gör att jag går på fredag. (Hen vill väl slippa mig så fort som möjligt skulle jag tro, och lika glad är jag...)

   Radera
 9. Inte FIRE, men väl doktorandstudier på deltid istället för heltidsarbete som tidigare. Lägre lön men maxad frihet på jobbet. Vilket möjliggör daglig energigivande promenad/jogg i ljuset innan lunch, noll ansvar för andra än mig själv på jobbet och möjlighet att få gräva ner sig riktigt grundligt i ett ämne jag verkligen brinner för. Men att doktorera är inte en dans på rosor för alla. Otydliga krav i kombination med högpresterande personer har jag sett leda till svår utbrändhet. Men jag njuter så länge det varar (i teorin max 8 år på halvtidstakt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak jag alltid varit nyfiken på är doktorandlön. Vad tjänar en?

   Radera
  2. På mitt universitet ligger ingångslönerna för doktorander på ca 25000kr/mån om man kör heltid. Vissa universitet ligger lägre, från ca 22000kr ingångslön. Fast lönetrappa baserad på hur stor andel av nettotiden man avklarat. Slutar på några tusen högre. Förutsätter att du lyckas bli anställd som doktorand. Vissa går på stipendier och har ingen anställningstrygghet alls (ingen föräldralös, sjuklön etc) samt ofta betydligt lägre månadsinkomst (tänk ca 13000kr/mån). Tips: börja bara doktorera om du får anställning.

   Radera
  3. Lönerna skiljer sig inom olika ämnesområden. Fackförbund har information om löneläget. Utbildningsbidrag som ej är pensions- eller SGI grundande var vanligt på 90-talet. Vet ej hur det är nu. Lärorikt att doktorera./Babette

   Radera
 10. Kanske något för Fru Efficient Badass efter avslutade studier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...du menar hoppa direkt från B-nivå journalistik in i doktorandstudier? Nog för att jag har säljarkäft men den blir svår...Annars har jag ett gott öga till akademien, det är SJUKT kul att plugga och jag håller i detta nu på att välja kurser till hösten (uthyrningstekniskt måste). Som att dingla en reakatalog framför en consumer sucker.

   Radera
  2. Jag menar mer att tiden som studerade kan göras ganska lång om man gillar konceptet ;)

   Radera
 11. Jag är inte FIRE, men tänker att det skulle vara lite som när jag var ledig en och en halv månad. Då la jag några timmar om dagen på saker som bara var roligt och avslappnat, några timmar på sånt som behövde göras men var tråkigt, och några timmar på sånt som är lite mer visionärt (roligt och jobbigt, tex skriva på min fantasy-bokserie). Det var perfekt! Din dag lät också riktigt vardagshärlig!

  SvaraRadera
 12. Off topic, kul att se din katt. Hur är det att ha en Ragdoll? Min 20-åriga katt blev sjuk i höstas och fick somna in. Saknar katt och funderar på om jag ska prova en raskatt. Jag har haft huskatter, men hur är personligheten hos Ragdoll? Hur mycket pälsborstning och dammsugning blir det? Annat tänkvärt? /Babette

  SvaraRadera
 13. Ragdoll: Vi har testat oss igenom ett antal via kattväkteri och fastnade för ragdoll av nedan skäl:
  - Funkar såväl ute som inne
  - Lugn och ostörig (sover när vi sover etc) (förutom inatt då hon hade ngn form av galopp genom huset, då stängde vi bara sovrumsdörren och hon krafsar aldrig för att komma in)
  - Fäller ytterst lite och får inte tovor i pälsen vilket gör att man inte behöver ägna någon tid åt pälsvård
  - Som namnet antyder en "trasdocka" d.v.s. lyfter man upp henne blir hon helt slak och man kan gosa med henne obehindrat, lägga henne runt halsen som en boa etc.

  MEN det jag saknar lite med henne som jag inte upplevt hos tidigare ragdolls är att hon aldrig kommer och buffar med sin panna mot min. Hon är också rätt svår att få igång kurrmässigt, men får kämpa för hennes feedback liksom. Men jag tycker att de positiva sidorna överväger. Du kanske kan köpa en av mig, vi ska breeda framåt våren (inlägg kommer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar! Låter härligt. Ska fundera på saken. /Babette

   Radera
 14. https://www.nytimes.com/2020/02/17/business/economy/millennials-retirement.html sett denna?

  SvaraRadera
 15. Apropå länk från Anonym 10:14. Tema "Vad skulle hända om alla slutade konsumera? Då kan vi inte applicera våra ekonomiska modeller som vi använt i en knapp promille av mänsklighetens historia!". Den dagen >1% strävar mot FIRE är jag mer motiverad att lyssna på centralbanksbry. Meanwhile, hatten av till den som kom på den i artikeln citerade reklamtexten för finansbolaget Prudential:

  "They say millenials are lazy. Retire early and prove them right."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande det skulle vara att veta hur många som verkligen strävar efter FIRE, är det verkligen så illa att det är max en på hundra?

   Oj vad kul att känna sig utvald..

   Radera
 16. En på hundra? Låter otroligt! En på tiotusen kanske...man måste ju unna sig!

  SvaraRadera