Vad ger dig lust?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus. OMG jag kan inte nog betona den förväntan jag känner inför vilken typ av annonser Google väljer att bildsätta dagens inläggstitel med. Jag tänkte tala lust i den mer kroppskemiska betydelsen, influerad som jag blev efter den loppisfyndade Sanna Ehdins "Finn din inre styrka" (finns bara som e-bok) jag tidigare i månaden skrivit om när jag pratade plåster.

Om vi för ett ögonblock antar att människan i regel strävar efter att vara lycklig (det är åtminstone det  tema som oftast dyker upp i skönlitteraturen), blir det intressant att grotta ner sig i exakt vad det är som ger dessa känslor av lycka. Eller av välbefinnande, som man ibland titulerar det inom den positiva psykologin*. Först en passage ur boken:
"Framgång på andras villkor blir aldrig bra. Det fungerar kanske ett tag, men inte i längden, för den egna energin stryps sakta men säkert. [..] Om det man gör inte alstrar spontana känslor av lust och glädje, får man ingen påfyllnad inifrån utan man måste fixa allt utifrån. [...] Det blir en framgångsfälla, där man tror att ännu mer ska skapa det man söker. Då har det yttre livet - eller framgången - blivit en börda."
Så vad ÄR då lycka, rent krasst? Jag har ju själv min tes, efter att ha läst Gretchen Rubins bok "Lyckoformeln" (lyssna även på henne på ChooseFI!). Men det var intressant att läsa Sannas text om vilka signalsubstanser som verkar för ett ökat välbefinnande. Hon talar om en kroppens och psykets "verktygslåda" som vi får vid födseln. Genom att laborera mellan de signalsubstanser som ger oss lust versus olust kan vi få fram en mix som i större utsträckning ger oss fler perioder av tillfredsställelse i livet:

- Kortisol ---> Gör oss rädda, nedstämda och spända. Inte bra i stor dos, men krävs för att vi ska komma ur sängen på morgonen. Som en sorts "kick-in-the-butt"-hormon.
- Oxytocin ---> Ger känsla av trygghet och närhet, underlättar relationsbygge. Uppnås vid fysisk kontakt (jag minns att Gretchen brukade krama sin man exakt sex sekunder varje morgon för att oxytocin skulle frisättas och märker hur jag själv anammat denna kramprincip).
- Serotonin---> Utsöndras exempelvis när vi ätit och är mätta.
- Endorfin---> Både när vi njuter och lider.

(Parentes: Fysisk aktivitet ökar förekomsten av såväl serotonin som endorfin varför en bra sak i livet är att hitta en vardagsmotion som funkar utan att det känns som ett straff.)

- Dopamin---> Frisätts när vi anstränger oss fysiskt eller mentalt. Vi blir mer skärpta och koncentrerade. Det leder i sin tur till frisättning av serotonin vilket ger en lugnande och behaglig effekt för kropp och sinne.

(Parentes: Det är väl bland annat av den anledningen folk som är uttråkade/understimulerade på sina jobb ofta mår så dåligt?)

Sammanfattningsvis: En kombination av ansträngning och belöning är stommen i att känna sig nöjd med livet a.k.a. lycklig. Och det är av den anledningen det är viktigt att känna att man ägnar sig åt något meningsfullt samt att man lägger in pass av - i brist på bättre svenskt ord - hardship. Jag menar alltså inte "motgång", mer "motstånd". Läs The Art of Frugal Hedonism om du inte redan gjort det - som lycka på recept. Eller MMM:s bloggpost "Happiness is the Only Logical Pursuit" från 2016.

Vi har ju tidigare i bloggen delat med oss av våra lyckolistor - det våra kroppar och psyken allra helst vill göra när de har håltimme. För Gretchen Rubin var det att sitta och klippa ut fåniga notiser i tidningen och klippa in i ett stort block och skriva triviala noteringar till. Inget hon skulle lägga i CV:t, men väl något som gav henne positiva känslor. Och vad är ett CV egentligen till för? Att få ett jobb som gör en lycklig - antingen direkt då det är ett jobb med roliga och utvecklande arbetsuppgifter, eller för att jobbet ger deg du kan köpa lycka för (i den mån du tror att det är görbart). Oavsett livsåskådning är ditt mål troligtvis ökad nivå av lycka och kan du nå det med ett klippalbum är det ju toppen så det är förbjudet att tänka att ens egen topplista på roliga saker är "löjlig", "barnslig" eller "skämmig". Ni vet ju hur min ser ut, så ni fattar att den kan vara hur banal som helst. Men det är fullständigt avgörande för dina framtida nivåer av tillfredsställelse och lycka att du faktiskt skriver ner och sätter ord på de saker som frigör dessa göttiga substanser i din hjärna.
"Det är fullständigt avgörande för dina framtida nivåer av tillfredsställelse och lycka att du faktiskt skriver ner och sätter ord på de saker som frigör dessa göttiga substanser i din hjärna." FruEfficientBadass
Mitt sedan 2020 nya glädjeämne är: Träffa kända och okända människor och göra ljudupptagningar av deras röster för att sedan redigera detta i en programvara (som btw är gratis). Hade ingen aning om att jag kunde detta, men nu har jag lärt mig det och det är vansinnigt kul då det kombinerar två för mig signalsubstanstriggande faktorer: Dopamin genom att utmana mig tekniskt (samt i förberedelsen inför intervjun) samt oxytocin i samspelet med andra människor. Ger inte en spänn men jag känner mig som 100 dollar efteråt.

Har du identifierat några tillfredsställelse-triggers på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Vissa menar att "avsaknad av obehag och själslig smärta" är en bra start, men det tycker jag är att lägga ribban lite väl lågt även om jag kan intyga, särskilt efter att ha avlägsnat kunden från helvetet ur mitt liv, att det gör underverk att göra sig av med energitjuvar. 

32 kommentarer:

 1. "Don't postphone joy" er et meme som trendet i 2014, kanskje, og som relaterer bra.
  Veldig bra bloggpost!
  Skal ta fram symaskinen i kveld, selv om det er uproduktivt ;)
  - Ann

  SvaraRadera
 2. Det som ger en tillfredställelse förändras också över tid vilket kan göra det lite svårare att hitta det.

  - Känslan av enkelhet. Vandra med enbart en ryggsäck och veta att en klarar sig på så lite flera dygn.

  - När avdragen rabatt är större än totalbelopp som visas på willys kvittot

  - Hjälpa någon annan och få bekräftelse efterpå

  - När det inte är kö (kassa/telefon/kollektivtrafik)

  - När jag geekar ner mig i ngt nytt utlösas dopamin tex vilket tätskikt som är bäst till badrummet eller hur stor sannolikheten är att en bedövningsspruta går av och nålen försvinner iväg i kroppen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Letade statistik på LEX Maria anmälningar kopplade till detta utan resultat tyvärr. Hittade bara ett par artiklar om folk som varit med om just detta.

   Radera
  2. Är inte allt på Familjeliv sant? :)

   Radera
 3. Håller med bagaren. Men kan lycka vara när jag ser en whisky flaska som jag inte smakat. Jobbet med att bära hem den rädslan att inte spilla när man häller upp och känslan när man dryckit och ångesten dagen efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min åsikt är att allt man är rädd för att förspilla ofta tillför ett kvalitativt värde. Måttligheten ligger i regel inbakad. Jag häller inte Coco Mademoiselle i badvattnet, jag applicerar ytterst sparsamt och endast om det är helg eller fest och blir lite hög varenda gång.

   Radera
 4. Nu är ju detta ett väldigt invecklat ämne som man (läs vetenskapen och gemeneman) dels vet för lite gällande hjärnan, men också som är olika saker beroende på hur man närmar sig det.

  För det första är lust inte samma sak som lycka. Ur ett neurobiologiskt perspektiv är lust (och förväntan) främst drivet av dopaminer som är en signalsubstans som främst kan användas för att "programera beteenden". Det är höjda dopamintrösklar i våra synapser som leder till beroenden (oavsett typ). Det är därför man kan bli beroende av vad som helst. De positiva upplevelsen är oftare serotonin / oxcytocin eller endorfiner (men ja, långt och invecklat svar dopaminer leder till utsändring av endofiner och/eller binder på opiodreceptorerna i hjärnan vilket leder till välmående). Förövrigt gör alla signalsubstanser lite olika grejer beroende på var i hjärnan det befinner sig.

  Det är därför du får olika typer av rus att kramas/amma (oxcytocin) och att shoppa/träna/kokain (dopamin -> endorfin) samt allmäna positiva känslor av serotonin (vilket tex mdma ger).

  Ur ett mer välmående perspektiv så är lycka snarare att kunna vara nöjd med sin kemiskabalans i hjärnan. Det är därför som folk går på SSRI (för att balansera serotonin nivåerna) samt varför missbrukar är olyckliga då det hela tiden söker en ökad dopaminnivå. En av de stora lögnerna vi som människor lever efter är att vi har lärt oss att upprymdhet (eng arousal) är samma sak som lycka. Dvs att vi likställer överdrivna kemiskautsöndringar i hjärnan med lycka. Problemet med detta är två saker. För det första är denna typen av "lycka" väldigt ansträngande fysiologisk för kroppen och vi kommer inte klara av att upprätthålla den. Lite överdrivet kan man säga att kroppen kommer att ta sig ur det på ett eller annat sätt annars dör vi så småning om av energibrist.
  För det andra så ställer vår hjärna om tröskelvärderna för att synapserna ska "avfyra" för att ge gläderuset och därför kommer vi ständigt måsta öka insatsen för att uppnå denna "lycka". Med andra ord så blir vi missbrukare (oavsett signal substans med dopamin är det vi tenderar säga driver missbruk).

  bonuskunskap: om du lyckas få hjärnan att dumpa ut massiva mängder serotonin samtidigt som den dumpar ut dopamin (vanligt i exctay användning där tabletterna är en blandning av mdma och amfettamin) så kan signalsubstanserna råka binda på fel receptorer vilket bränner ut din serotonin-upptagningsförmåga vilka gör att du inte kommer känna dig glad under en väldigt långtid (tills det gått till sig), vilket ofta leder till vanföreställningar och självmord (kallas serotonin syndrom). Så att maxa alla typer av signalsupstanser samtidigt tenderar att vara en dum grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack 10:03 för att du tog dig tid att skriva denna kommentar! Jag tolkar det som att vi ska sträva efter ett tillstånd av nöjdhet snarare än att leta toppar. Ungefär som när jag valde bort ekorrhjulet (låååg nivå av tillfredsställelse) i kombination med två utlandsresor per år (HÖG nivå av tillfredsställelse) mot ett liv i sakta lunk som ger mig mer vardagslugn?

   Radera
  2. Vilken kommentar, härligt! Du ger en vetenskaplig förklaring på exakt det jag upplevt. Jag trodde på riktigt att jag bara var glad när jag tränade hårt eller hade sex, jag fattade inte att känslan av upprymdhet inte är lycka.

   Har provat både E och mdma och det tog flera veckor innan seratoninnivåerna var normala igen, inte värt det kan jag säga.

   Nuförtiden tiden njuter jag av att känna lycka när jag dricker kaffe ur min favoritmugg hemma i soffan.

   /AK

   Radera
 5. Vilket härligt inlägg! Idag har jag hittills känt mig lycklig när jag
  1. Gått barnvagnspromenad i solen
  2. Knådar pizzadeg sittandes på golvet och pratat med min glada bebis.
  3. Kreativt skrivande.
  Tänkte också på att jag har ändrat mitt synsätt på umgänge med andra, förr var jag mest inriktad på att hitta/umgås med vänner, som då gärna skulle vara lika mig själv. Nu försöker jag mer ha roligt med de jag stöter på, oavsett om det är några som jag kommer bjuda hem framöver eller inte. Trodde inte det, men det gör under för välmåendet att skämta med barnens förskolelärare eller byta några ord med 85-åriga grannen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket härligt svar! Jag har också ändrat mitt umgänge på detta sätt och det ger väldigt mycket. /Mika

   Radera
  2. Helt enig. Det adderar till vardagen mycket.

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=ptIecdCZ3dg&t=80s
   Är också ett bra sätt att leva lägre (att äga förmågan att mingla med fölk på byn).

   Radera
 6. Efter det här inlägget tror jag bestämt att jag skiter i jobbet i eftermiddag och går ut istället och får sol i ögonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en snöskotertur till vårt hemmaberg med en termos choklad! Sol i ögonen och göra upp eld och filosofera!

   Radera
 7. Blir så lycklig av denna blogg ;-)!!! Härliga inlägg och tillika kommentarer. Lärorikt dessutom, både fruEB's inlägg och anonym 10:03 Supertack!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lycka att det är måndag onsdag eller fredag så man kan börja dagen med den här bloggen ...blir också lycklig !

   Radera
 8. Lycka, ja vad är det? kanske att måste man någon gång ha förlorat den för kunna uppskatta och förstå den. Extaslycka är väl när endorfinerna hoppar i kroppen som vid en passion, har man upplevt det så vet man vad hög är utan narkotiska preparat. Att ständigt vara i det tillståndet skulle förmodligen gör en galen.
  Vardagslycka som jag alltmer förstår att uppskatta, är för mig att slippa gå upp på mornarna om jag inte vill, ta en kopp kaffe i gott sällskap med mig själv eller någon annan. Odla sina egna grönsaker och äta upp dom.Tänka när det är lite jobbigt, tråkigt och enahanda det är iallafall inte krig, ibland hjälper det. Slippa gå till ett skitjobb som tar död på all lust. Ha så man klarar sig, det är bra.
  Slippa ha ont är tillfredsställande. Listan kan göras lång./EN

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Odla sina grönsaker och äta upp dem"... Hell yeah! Det är sann lycka!

   Tyvärr verkar även pillande och planerande med mitt aktie-spreadsheet vara nått jag ser mot.

   Radera
 9. Att försöka se ljus och glädje även i svåra situationer. Som Anonym 19.00 skrev, det är åtminstone inte krig. Om man lyckas med det har man stora förutsättningar att må sitt bästa tror jag. Att sträva mot nöjdhet och se de små sakerna, låter moshigt men är så klokt.

  Jag tror många har för mycket brus och hets runt sig och därför inte kan nå in till det den där lugna tillfredsställelsen utan måste ”köpa” något ännu mer högljutt för att bli nöjd. En fint avtorkad diskbänk, en tom tvättkorg och en skön doft av ett bröd i ugnen en ledig onsdag kan ge mig sån glädje och sånt lugn. Jag har kommit igång med min jobbatredagariveckan-tillvaro och jag älskar det. Jag har mindre lön men mina lediga dagar gör att det går mindre pengar. Har sänkt matbudgeten till 3000/mån för tre personer och jag ror det i land. Säkert dåligt för ISKen men jag vill leva livet medan det pågår. Jag kan spara mindre men jag är så nöjd och glad, jobba tre dagar och vara ledig fyra. Det är ljuvligt.
  Morsan

  SvaraRadera
 10. Inte relaterat till det här inlägget men behöver din hjälp: kattförsäkring - värt eller inte? Är i kattköpartagen och känner mig lite rådvill. Tycker att livförsäkringsdelen verkar helt onödig men vet inte om jag ska köra på en sjukdom- och olycksfallsförsäkring med högsta självrisk. Det vekar kunna dra iväg rejält med veterinärbesök. Är tacksam för din/andra läsares input!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart värt, men skippa livdelen om det inte är en diamantkatt. Av min erfarenhet, har haft katt hela livet, är det ALLTID lönsamt att försäkra katten. Vår hos Agria kostar 99/månad. Redan efter en vecka med senaste katten tjänade vi in typ flera års försäkringskostnad när den lilla provsmakade ett fiskedrag som var kvarglömt på dum plats.
   Morsan

   Radera
  2. Absolut värt med försäkring för sjukdom och olycksfall för katt/hund. Jag har haft katt över 20 år och de har varit försäkrade i Agria. Jag har haft en nivå på 60 000 kr. Hos Agria kan man välja självrisknivå och vilken rörlig självrisk man vill ha. Har behövt använda mig ett flertal gånger och aldrig haft problem med att få ut pengar på försäkringen. Rådfrågade en nära vän som är veterinär i slutet på 90-talet vad jag behövde och hon menade att sjukvård och olycksfall är det man behöver såvida du inte har en ovanligt fin avelskatt. I Agria ingick inte tandsjukdomen FORL som är vanlig på äldre djur. Jag är inte insatt i om nyare tagna försäkringar har den men jag vet att det finns något bolag som inkluderar den typen av sjukdom (det är dyrt så en fördel att ha med). Vet inte om du kan få mer råd på kattsajter. Rekommenderar absolut att försäkra din katt, inte kul och behöva stå och fatta beslut på djursjukhuset om du ska undersöka eller operera eller avliva din älskling. Ex en inläggning med dropp, blodprover och något ultraljud kostade 2017 17000kr utan försäkring. Katten hade ett skov av pancreatit (inflammation i bukspottskörteln). Hon levde nästa 3 år till och blev över 20 år. Även sköldkörtelproblem är en av de vanligaste kattåkommorna och kräver medicinering eller jodbehandling. Lycka till med katten. /Babette

   Radera
 11. Jag trodde att du blandade ihop katt- och människoförsäkring när du började prata "livförsäkring". Jag fattar inte - får man pengar när katten dör? Om f-bolaget gjort kalkylen rätt borde den försäkringen kosta skjortan och halva ärmen då av skäl jag inte ens vill tänka på (det är ju ganska lätt att få en katt att så att säga...gå lite oförsiktigt längs med vägen).

  Jag ska inte uttala mig för jag är försäkringsfobiker och har inte försäkrat kisse. Den dagen fiskedraget hugger na tar vi av ISK:en.

  SvaraRadera
 12. Jag blir på väldigt gott humör av nybakade kanelbullar och nybäddade sängar, dock inte i kombination.
  Jag gissar att många här redan har lyssnat på Grethen Rubins pod Happier? Den är småtrevlig men jag har inte riktigt samma förmåga att bli lycklig av ziplock-påsar. The happiness Lab är lite mindre pratig, för den som är sugen på glädje-poddar.

  SvaraRadera
 13. Bra tips DDT! Har inte hört någon av dem. Ska genast lyssna.

  SvaraRadera