The Art of Frugal Hedonism - Intro

Va? Ett inlägg på en lördag, dessutom med säsongsdiskrepans (för det ser väl vem som helst att nedan vy inte är februari)? Jag fick ett mail av en läsare förra veckan och hon uttryckte sin förtjusning över begreppet Frugal Hedonism. Därtill tackade hon mig för inläggsserien från sommaren 2018 eftersom hon då slapp köpa och läsa boken. Hennes förslag var att jag skulle reprisera serien de dagar jag inte har ordinarie inlägg och jag citerar: "Jag tror att ditt underbara kommentarsfält skulle blomma ut". Hon tillägger också att många av er som läser nu inte läste bloggen då vilket är korrekt, ni har mer än tredubblats sedan dess. Men tillhör du de tidiga läsarna kan du ju bara strunta i att öppna bloggen de kommande helgerna så är alla nöjda och glada.

För ett bra tag sedan fick jag tips av "EB" att läsa The Art of Frugal Hedonism av australiensiskan Annie Raser-Rowland "with" Adam Grubb*. Jag var ju i Italien i juni och det finns ju i sanning inget bättre ställe att avnjuta en bok om frugal hedonism på än i de böljande Toscanska landskapen. Man kan riktigt höra rustningsklapprandet från Marcus Aurelius soldater på väg mot Rom för att inta en enkel måltid bestående av solmogna tomater, ekologiska ägg och rosmarin för att sedan gå och dänga lite slavar med spikklubbor nere på arenan.**


Jag läste boken. Jag läste den igen. Jag antecknade för allt vad tygen höll, men jag misstänker att jag inte kommer att kunna göra boken rättvisa så mitt stalltips nummer ett är: Låna den. Men för dig som är lat kommer jag ändå att göra ett försök att extrahera några av tipsen och tankeövningarna. Jag trodde att det skulle bli tre-fyra inlägg med det blev något fler ehurrm...Så många att jag skapat en helt ny etikett "The Art of Frugal Hedonism". Det är mest för min egen skull, ety det här kommer att bli en viktig del av min fortsatta livsinriktning och jag kommer behöva gå tillbaka och fundera på en del av de saker som boken avhandlar.***

För dig som har bråttom (rekommenderas i och för sig inte om du ska ta till dig budskapet inom frugal hedonism) så skulle jag kunna inleda denna miniserie med nedan citat (s. 171 i boken):
"The Frugal Hedonist does not expect perfection. The Frugal Hedonist expects that life will be a multi-coloured journey of pleasures and struggles and joy and death and adventure and boredom and epiphany and love and loss and getting drenched in storms and dry by fires and sometimes eating slightly stale bread but not minding and sometimes eating freshly plucked raspberries and being jubilant. [...] She recognizes that although endless choice promises endless freedom, it also entraps us in an endless series of fine-tuned decisions that we feel must be well-made to encourage success and accurately reflect our identity. So, she makes some broad decisions to spare her brain this gruelling banality."
Eller kanske detta citat (s. 176):
"The Frugal Hedonist is a master of the art of enjoying, and you can enjoy anything you enjoy enjoying****. You don't need to have The Best, because The Best probably isn't inherently the best anyway. And even if it really, really seems like it is, it won't by next year."
Jag kommer att tänka på Mrs Frugalwoods som, efter åratal av konsumtionshets och andan i halsen av att hålla sig uppdaterad med det senaste bara sa nej. "Nate and I decided to just say no, as simple as that". 

Håll konsumtionen på en armlängds avstånd och fokusera ditt liv på att leva, skulle man också kunna sammanfatta Annie Rasers/Adam Grubbs filosofi med. Det är som en skala-löken-övning i syfte att blotta själva livet under alla lager av konsumtion, normer och samhällsstrukturer. Jag skulle gå så långt som att säga att den här boken har livsförändrande potential - om du läser den med ett öppet sinne. Jag har, trots att jag redan kommit en bit på resan, fått en klarare syn på tillvaron. Flera av bokens tips och inspirationstexter kommer jag att införliva i mitt liv per idag.

På tal om idag. Någon dag efter att bilden ovan togs rullade ett massivt åskväder in över Toscana, det blixtrade något vansinnigt och sedan öppnade sig himlen och regnet öste ner på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Alla gårdsgäster drog sig snabbt in på sina rum och stängde fönsterluckor. Vi gjorde tvärt om - när det värsta passerat gick vi ut i ösregnet med kläderna på tills vi var alldeles genomblöta. Sen bytte vi om till badkläder och hoppade ner i den ljumma, folktomma poolen. Det skulle exempelvis kunna klassas som frugal hedonism; ingen stor sak, men lite som att hitta tillbaka till hur det är att vara barn, människa, en varelse. Minns du hur det var att bada i sommarregn? Minns du dessutom hur det var att bada i pool på barns vis - det vill säga göra kullerbyttor, stå på händer, göra bomben? Inte simma på prudentligt vuxenvis för att få motion i syfte att stärka din kropp och bli en än mer duglig samhällsmedborgare med en mer ad compliant kropp. Suga musten ur livet, det är vad hedonism handlar om. Och det bästa är att du behöver mycket liten budget för att kunna göra det.

Stay tuned så får du mer göttigt ur boka.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Minns Roslings ord: "De rädslor som förr höll oss vid liv håller idag journalister anställda." D.s.

* Vad betyder detta "with"? Jag antar att det betyder att hon skrev boken och han satt och smackade bredvid och bidrog med en och annan oneliner när han hade lust. I så fall borde samtliga mina uppsatsarbeten på högskolan varit FruEB "with" student X & Y. 
**Ni får ursäkta, jag har ännu inte hämtat mig från Gladiator jag vid 42 års ålder tydligen inte hade åldern inne för att se.
*** För er som inte fattat det än skriver jag den här bloggen i första hand för mig själv, som en sorts dagbok och tankesorterare. Men läs på du, orden är ju redan skrivna och det kostar mig inget att just du läser.
**** Gretchen Rubin ("The Happiness Project") talar också om detta - konsten att hitta tillbaka till sina sanna nöjen. Exempelvis resulterade det i att hon, närmare 40 år gammal, började klippa ut roliga tidningsnotiser och bilder, som hon klistrade in i ett block och skrev små anteckningar till - något hon älskade att göra som barn. Inte ett helt vanligt "vuxennöje" men vem bryr sig? Det gjorde henne lycklig. Och reminder - det är ju lycka vi letar efter där ute i galleriorna.

17 kommentarer:

 1. Åh vad roligt att läsa om att göra som när man var barn, för de känslorna har verkligen börjat komma till mig på sista tiden och jag har anammat dem med förtjusning! Förra veckan när jag var på promenad i Norge vid en sjö funderade jag på om jag skulle ta med mig badkläderna dit nästa dag och ta ett dopp. Men istället tog jag av mig byxorna och hoppade i med t-shirt och trosor, bara ett stort härligt plask! Sen blev det självtorka på klippan och livet kändes fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen Linn du är ju redan frugal hedonist, det har jag förstått av dina kommentarer sedan länge. Tror du kommer att kunna exemplifiera bra på ett flertal av inläggen i serien. Komiskt nog var just ovan ett exempel ur boken. Fast det var vid havet då.

   Radera
 2. Tycker det är udnerbart att läsa om så kallade "enkla nöjen", sånt som idag när allt ska vara så hippt och komplicerat mest kan anses "töntigt" eller "barnsligt". Vi Snålgrisar är väldigt barnsliga av oss, och skäms inte det minsta för det. Dock kan det innebära att visst prydligt folk håller sig på avstånd, men det gör oss ingenting alls :=)

  Ack det underbara sommar-regnet med efterföljande regnbåge, det minns man som igår.

  SvaraRadera
 3. Jag ägnar mig sen tonåren åt ”tantnöjet” att sy korsstygn, oavsett vad andra må tycka om detta. Det är också ett sätt att finna nöje i det lilla och i det enkla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Tinga: korsstygn är ju så sjuuukt satisfying, för att parafrasera min tweenie. Jag har hållit på med en strävhårig tax till och från sen 20-årsåldern. Kanske blir jag klar denna sommar?

   Radera
  2. Jag har en stor tavla som jag skulle bli klar med när jag slutade nian för 21 år sedan. Jag fick en femma om jag fick klar den under sommarlovet. Någon gång så ska den bli klar. :)

   Radera
  3. I syslöjd ska jag väl tillägga för att det blir begripligt. De senaste året har jag tagit upp stickning.

   Radera
  4. @ Plina; fick du en femma i förväg? Och levererade inte? Fy på dig!

   Radera
 4. Jag äger en tjugo år gammal sliten hammock utan tak men med ett gammalt inte alltför vackert överkast uppspänt mot den heta solen. Hammock är tydligen hopplöst, ute men det är helt oöverträffbar att i ryggläge gunga i åbäket denna varma sommar./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hammock ute? Det är som att säga att vitt vin är ute dvs absurt. Ryggungade min så sent som i förmiddags. När dynorna sprack flr ett par år sedan (de är trots allt 25 år gamla) klädde jag in dem i vita överkastet Indira fr IKEA och vips var de New Englandskt-preppy. Jag skulle inte göra mig av med den där hammocken för all Roquefort på Lidl (som f ö har fantastisk Roquefort).

   Radera
 5. Ser fram emot fler inlägg i väntan på boken. Jag lämnade den som inköpsförslag på bibblan för ett tag sedan men det lär nog dröja innan den kommer. Inköpsvarnen på bibblan mal långsamt men levererar alltid till slut.

  SvaraRadera
 6. Mitt bibliotek leverade den lite fortare. Det var trevlig läsning men jag blev inte lika fascinerad som du av den.

  Däremot gillade jag starkt Gretchen Rubins Happiness project som jag tänkt lyssna på en gång till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är bra. Hon är rätt rolig. Jag ler alltid när jag tänker på hur hon kramade sin man ”minst sex sekunder för att trigga oxytocinet”.

   Radera
 7. Jag erkänner förslaget med repris av denna serie och eftersom jag nu lärt mig det frugala tänket så läser jag den gratis en gång till 😂 och hoppas att få nöje av ett skönt böljande blommande 🌺 kommentarsfält 👍

  Det jag får med mig den här gången är citatet från Rosling "De rädslor som förr höll oss vid liv håller idag journalister anställda." Det känns skrämmande aktuellt så här i Coronavirus-tider.

  SvaraRadera
 8. o jag blev så lycklig av att hitta ett inlägg på en helg :) jag är ju relativt ny och jag skulle nog inte komma ihåg heller om jag läst inlägget förut. Kanonbra ide :)

  SvaraRadera
 9. Allt tack vare Dr Ajayi kunde jag återfå min man, det verkar som en dröm när det hände för att vi var separerade i nästan ett år och den perioden var bland min värsta stunder i livet eftersom jag verkligen älskar min make. Jag säckade honom för att komma hem för att vara med mig och mina barn men han vägrade. Min vän Doris berättade för mig hur hon kunde vinna tillbaka sin man med hjälp av stavagern Dr Ajayi eftersom de gick igenom skilsmässa, hon sa att han hjälpte henne att få tillbaka fred i sitt hem. Jag har inget annat val än att ge stavbeslagen Dr Ajayi ett försök, jag skrev honom på hans WhatsApp-nummer: +2347084887094 och förklarade saker för honom. Han berättade för mig att vara lugn och vissa saker som behövs för att återfå mitt hem följde jag hans instruktioner, efter tre dagar av trollformeln kom min man hem med en stor nallebjörn och bad mig förlåta honom för alla hans fel och utifrån det till denna dag har min familj fyllts av kärlek. Kontakta Dr Ajayi stavsagare idag, han har lösningar på alla livsproblem, var inte blyg för dina problem, du bör kontakta honom på WhatsApp: +2347084887094 eller E-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

  SvaraRadera
 10. Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här idag med världen. Jag föreställer mig aldrig att jag gör det här, men jag är full av glädje och jag vill att andra ska få deras hjälp att göra. Är en kontorssekreterare av yrke, jag har två barn med en man. Min man övergav mig och våra barn utan någon förklaring att han just lämnade huset och nästa sak som jag hörde att han träffade en annan kvinna, jag försökte alla möjliga medel för att få honom tillbaka hem men han agerade konstigt mot mig och till och med försummade barnen. Jag var frustrerad och ödelagd, jag sökte efter hjälp från olika vinklar tills jag såg ett inlägg om Dr Ajayi en stavbeslag. Jag kontaktade en stavhjul, som berättade vad jag skulle göra. Han försäkrade mig att han kommer att kasta en stavning och att allt kommer att gå bra inom tre dagar men jag var skeptisk, jag tänkte på det innan jag äntligen kontaktade honom igen, vi gick igenom processen tillsammans och till min förvånade stava fungerade och min man har återvänt hem och knelat för att be om förlåtelse men det första var ett överraskningssamtal från honom eftersom vi inte har pratat i cirka 6 månader. Dr Ajayi är verkligen en man av hans ord, om du har problem i ditt förhållande eller någon aspekt av ditt liv, kontakta stavmästaren Dr Ajayi för en varaktig lösning.

  E-post: drajayi1990@gmail.com
  WhatsApp-nummer: +2347084887094

  SvaraRadera