Vår ekonomiska status

Häromveckan satte jag mig med min frugala snuttefilt Excelarket och summerade läget. Nettovärdet alltså. Det förvånar mig att det bara går uppåt hela tiden, trots att jag slutat jobba. Eller slutat och slutat, jag jobbar ju fortfarande deltid på det ställe jag fick jobb på efter praktiken. 

Men det är ju inte denna lön som bulkar på utan avkastning i detta herrens coronaår parat med ökning av bostadsvärdet. För jag räknar in plausiblet försäljningsvärde ex. skatt, mäklararvode etc. när jag gör min nettovärdessnurra. Det är för mig rätt obegripligt att bostadspriserna stiger nu och det kan mycket väl studsa tillbaka, så jag försöker avhålla mig från lyckokalkyler utan går på slutpris i det lägre spannet. 

Jag har tidigare räknat med att 3,5 miljoner skulle hålla mig flytande för resten av livet, även om jag inte skulle få något som helst tillskott i form av pension, arv eller gig-inkomst. Den gränsen passerade jag för något år sedan (d.v.s. om vi då sålt lägenheten och splittat överskottet). Nu ligger jag dryga halvmillen över. 

Till årsskiftet står jag utan jobb (har ett tidsbegränsat vikariat) och utan studiebidrag (har tömt CSN). Men vad händer? Vår hyresgäst hör av sig och ber att få hyra ytterligare ett halvår. Så jag fick kasta mig in på antagning.se för att söka lite kurser som var öppna för att, i det fall styrelsen propsar på det (och tro mig, de är av just den sorten) kunna prestera ett studieintyg. 

Vad jag sökte? "Brott och straff i verklighet och litteratur" och "Specialpedagogik, med inriktning mot resilienta förhållningssätt i arbete med NPF". Jag har ingen aning om vad NPF är men det låter som att jag kan komma att skriva några syrliga blogginlägg om det. Ämnena gifter sig klockrent med min civilekonomexamen och mitt journalistiska påbyggnadsår för akademiker. Jag kan i framtiden jobba som krimreporter på tidningen civilekonomen.



Vad jag vill komma till är detta: Saker löser sig. Det puttrar på. Vi klarade ett coronabörsfall och ett takbyte i år, utan att krascha kalkylen. Pengar trillar in, lite här och lite där. Vår superkraft: Låga omkostnader och marginaler. Skulle skiten verkligen slå i fläkten har vi ett par år på oss att fundera ut nästa steg. Kanske får en av oss växla upp till heltid ett tag och det blir bara trevligt för honom. 

Så otroligt ospännande att ge sitt ekonomiska läge när man inte handlar med enskilda aktier. En viktig uppdatering har jag gjort i portföljen. Jag har nu bara Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag har i tre års tid sneglat på barnens konstnärsfond (som bara har Spiltan) och försökt motivera mina innehav av Avanza Zero och Länsförsäkringar Global Index med att det är bra med geografisk diversifiering. Men nu kastade jag denna min käpphäst över bord för jag ser inte att denna praxis motiverar en årlig diff mot barnens sparande på uppemot 7-8%, so help me Börjeson.

Om du dragit ur pluggen, erfar du att ekonomin klarat sig helskinnad på sistone? Några råd till mig som är i början av ”uttagsfasen”?

Mvh/
FruEfficientBadass



24 kommentarer:

  1. NPF står vanligtvis för neuropsykiatriska funktionshinder, så några syrliga inlägg om det blir det kanske inte? Om inte NPF har fler betydelser.

    Jag har ca 1/3 av mitt innehav i svenska aktier, 2/3 i nordnets avgiftsfria sverigefond samt en pytteliten del i spiltan global. Jag är inte helt nöjd med fördelningen, vill ni komma med lite input? Har även börjat köpa xact högutdelande för 1500/månad som ska gå till en present till mig själv när jag fyller 50 om 15 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det lär inte bli någon roast där. Tror förkortningen fick mig att minnas NLP, något som var rätt hett inom ledarskap när jag var yngre.

      Jag har inte följt Nordnets sverigefond men skulle tro att den taktar ungefär som Avanza Zero, som jag avyttrade för något år sen till förmån för Spiltan Aktiefond Investmentbolag (vilket jag inte ångrat).

      Radera
    2. Du kan definitivt skriva många vassa syrliga inlägg om NPF - där antalet diagnoser fullständigt exploderat sista 10-15 åren. Efter 20 år i skolan med deltagande i många många utredningar med elever där de flesta fått diagnosen ADHD kan jag meddela att orsakerna är följande:
      1) Nästan samtliga av de fallen jag följt har misskött kosten, där måltidsrutiner inte funnits och ersatts med mängder av godis, läsk och energidryck. Vilken effekt har detta på barns beteenden tro?
      2) Ökad invandring får länder med tradition av kusinäktensksp ökar risken för förståndshandikapp, ex. autism. I Sverige är detta helt omöjligt att diskutera.
      3) Ju större konsumtion av sociala medier desto större psykisk ohälsa på olika sätt. Kanske inte helt kopplat till NPF men stor faktor för att utveckla psykisk ohälsa och utanförskap.
      En enorm kader av tjänstemän inom skola, sjukvård och läkemedelsindustri har gjort detta till en mångmångmiljardindustri som de lever gott på. Så fler diagnoser tack.
      Inte minst vill många föräldrar få en diagnos och medicinering då de vill att problemets orsak skall ligga utanför deras fina lilla familj. Känns alltid bättre att skylla på en diagnos.

      Vi lever i ett sjukt samhälle på många sätt. Men du som ekonomiskt oberoende kan ju kalla en spade för en spade, då deras hot om uteblivna löneökningar eller karriärvägar inte biter på dig:)
      Lycka till vad du än gör!
      Mvh aktiepedagogen

      Radera
  2. Låter mycket bra! Verkar således som att du "kommit ur på andra sidan" även om det fortsatt kan vara lite skakigt 1-2 år till kanske. Ju mer marginal man får desto säkrare blir det. Jag tänker mig att när ens nödvändiga uttag motsvarar 3% eller mindre av portföljvärdet per år är det i princip omöjligt att falla tillbaka. I ditt fall knappa 4,7 Mkr. Då kan börsen falla 25% och du kan ändå plocka ut det "vanliga" beloppet som då blir 4%. Är du (eller din man ;-)) flexibel fortsatt behövs inte så mycket marginaler heller!

    Hade varit intressant att se någon form av utgiftskalkyl om du nu har någon sådan! Finns det något äldre inlägg? Saknar utgiftskalkyler/budgetar hos personer med barn. Jag tycker sånt kan vara intressant, även om boendet utgör den största skillnaden i familjebudgeten. Kanske går att backtracka lite lätt iallafall, eller bara höfta?

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ang. utgiftskalkyl. En sak jag brukar ta in i min kalkyl för framtiden är att mina/familjens kostnader minskar i takt med att barnen flyttar ut. Dvs. det vi behöver nu per månad i utgifter är inte vad vi behöver om 10 år då alla barn flyttat hemifrån. Den aspekten är ganska viktig i kalkylen när man har tonåringar och något jag inte sett i andra kalkyler. Har själv 4 barn och två är snart flygfärdiga... vid närmare eftertanke är nog den äldste egentligen flygfärdig sedan flera år men har insett att det är ganska bekvämt att bo hemma...
      Mvh FBM

      Radera
    2. När jag påbörjade min sparresa 2015 hade jag örnkoll på varenda spänn. Ni kanske minns att jag gav mig själv "dagspeng" och att jag inte fick överskrida den, men väl överföra överskjutande belopp till nästa dag vilket var en morot att hålla igen i det fall man visste med sig att det exempelvis var lokal på gång. Men nu...det är som att jag är helt inkapabel att föra någon som helst bok. Ett MYCKET ungefärligt estimat skulle kunna se ut så här:
      - Räkningar (främst husrelaterat som el, avlopp, försäkring): 3 000 kr/mån.
      - Mat: 3000 kr/mån.
      - Löpande utgifter (kläder, alvedon, resor, hamstermat, loppisfynd, grejer till barnen): 6000 kr/mån. Vid stora barnutgifter (elektronik) tas från barnbidragskontot.

      Radera
    3. Tänker lite att anledningen till att man inte budgeterar så mycket efter några år är att vanorna satt sig. Då spelar det inte så stor roll om man lägger 200 kr på nöje eller 300 kr eftersom man lärt sig att skala ner och fundera innan man drar på sig nya kostnader. Vi budgeterar inte heller längre. Jag är dock lite sugen på att börja igen för att se hur bebisen påverkar ekonomin och för att jag vill känna mig nyttig trots att jag är föräldraledig och bidrar med ungefär 100 kr i månaden till hushållet...

      3000 kr på mat låter lite, är det bara din halva eller gick odlingen bättre än du givit sken av?

      Radera
    4. Tack för svar alla tre.
      Verkar gå åt en del Alvedon när det nämns specifikt!

      @Frihetsmamman, jag tänker att det måste vara FEBs del endast :p 6000 kr i mat för hela familjen.
      Hade gärna tagit del av er barnbudget om det blir någon!

      /Arbetsplanen

      Radera
    5. 3000 för mat är mycket givet att det är min man som handlar mat. Jag kompletteringshandlar bara och här finns många onödiga köp som jag inte ids grott ner i (tänk "barn-blev-glassuget-på-väg-hem-från-aktivitet").

      Radera
  3. Precis som anonym skrivit är NPF Neuropsykiatriska funktionshinder tex Adhd, autism, Tourettes så det hoppas jag verkligen att du inte skriver några syrliga inlägg om, säger psykologen som jobbat inom skolan med många inom NPF, och detta var en utbildning för specialpedagoger vilket i sig är en vidareutbildning för pedagoger så låter inte som det är inom ditt område, och borde kräva tidigare utbildning för att ens kunna ha möjlighet att komma in på

    SvaraRadera
    Svar
    1. "och borde kräva tidigare utbildning för att ens kunna ha möjlighet att komma in på" Eller icke! Den var valbar. Jag har redan gjort avbön i kommentar ovan.

      Radera
    2. NPF som utgångspunkt borde vara mumma för någon med journalist/skrivarambition som du. Vad säger teorin, skolan, föräldrarna och kanske mest intressant barnen. Läser själv sociologi på masternivå, visst en liten uppförsbacke till att börja med för en ingenjör (Scott om institutioner) MEN intressant från Abrahamsson och Kanter samt hur socialkonstruktion formar vårt arbetsliv. Genuswebinariet var upplyftande!

      Radera
    3. Lite kunskaper om NPF tycker jag låter prima för någon som har barn i den svenska skolan, eller förskolan för den delen. Jag kände redan för ett år sedan att jag hade haft hjälp av lite kunskaper i ämnet, när Mini började känna sig fundersam över och utsatt av en pojke med ADHD.

      Radera
  4. Tipsar om att söka allt möjligt som ff är öppet att söka sent. Ibland har de antagningen till en kurs öppen fast det inte finns platser eller bara någon enstaka plats kvar eftersom de är rädda att stå med tomma platser om sökanden hoppar av. Så sök allt som är öppet för att helgardera dig om det är viktigt att bli antagen.

    Den första kursen du sökte har jag också sökt, verkar intressant. Jag hoppas dock komma in på en annan kurs jag hellre vill gå. Lyckades denna gång söka i tid innan ansökningstiden gick ut så jag tror det ska ordna sig för min del. Lycka till med antagningen.

    Även min portfölj tuffar uppåt ganska kraftigt vilket nästan oroar mig. Tänker att någon gång kommer ett större bakslag...
    Mvh FBM

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Tänker att någon gång kommer ett större bakslag..." Det kommer det absolut! Så ha lite torrt krut redo.

      Radera
  5. Vadå av just den sorten? Rodda en bostadsrättsförening är inte det mest roliga man kan göra och är det i något sammanhang som man verkligen kan bli utnyttjad av okunniga och gnälliga människor(lägenhetsinnehavare) så är det väl i en sådant. Enligt en bekant som har varit och jobbat med dessa frågor i över fyrtio år, så har folk under årens lopp bara blivit mer bråkiga, krävande och bortskämda utan att var insatta i det regler och lagar som finns, alla ska göra som de själva vill nästan. Medans du hyr ut i andra hand är ju andra kvar och sköter jobbet åt dig. Det är bra att det inte lättvindigt går att hyra ut i andra hand eftersom en andrahandshyrare, av självklara skäl inte har samma intresse av att föreningen sköts på ett fullgott sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om en bostadsrättsförening inte vill bli utnyttjad av gnälliga hyresgäster får de skriva in i stadgarna att de inte tillåter andrahandsuthyrning. Utan sådant tillägg följer man som bostadsrättsförening det regelverk som hyresgästföreningen satt upp där det finns fem giltiga skäl för andrahandsuthyrning varav studier på annan ort är ett.

      Reglerna om andrahandsuthyrning av en bostadsrätt liknar motsvarande regler för hyresrätt. Med en skillnad: Du som äger en bostadsrätt behöver inte ha ”beaktansvärda skäl”. Här räcker det att du har ”skäl” att upplåta i andra hand. Reglerna i bostadsrättslagen är alltså generösare än motsvarande regler i jordabalken.

      Vi är ganska insatta i det här eftersom det var min man, i egenskap av föreningens ordförande, som hanterade andrahandsuthyrningar fram till flytt.

      Min poäng är att många föreningar kanske hade struntat i att ta in studieintyg av bostadsrättsinnehavare som hävdar studier på annan ort. Men vår förening skulle absolut kunna tänka sig att göra det. Och eftersom jag är insatt i de regler och lagar som finns, ser jag till att studera och ta mina poäng.

      Radera
    2. Jag tänker också att när man som din man gjort ett stort arbete så skulle man kunna få något för det. Jag har varit styrelsen (notera att jag inte skriver varit MED I styrelsen) under många år i min tidigare förening till näst intill obefintlig ersättning så jag tycker att jag borde ha fått tillåtelse att hyra ut den lägenheten i 20 år som kompensation. Nu ville jag inte det, men du fattar min poäng.

      Radera
    3. Inser nu att jag inte riktigt är insatt i era planer för lägenheten. Ska ni flytta tillbaka efter två års uthyrning eller är det försäljning som väntar?

      Radera
    4. känns lite fult om det är uthyrning bara som intäktskälla - jag är glad att sådant är inte så utbrett (ännu) i Sverige i jämförelse med vissa andra länder

      Radera
    5. Till Anonym25 november 2020 14:26
      Är det fult att tjäna pengar på att äga boende och hyra ut? Tycker du att vi ska förbjuda alla bostadsbolag som hyr ut lägenheter? Eller är det bara privatpersoner som inte ska få hyra ut?

      Radera
  6. @Frihetsmamma: Vi kommer inte att sälja än på ett antal år. Exempelvis verkar det som att mellanbarnet vill gå i gymnasiet i Sthlm och vi kommer aldrig mer att få lån, så den håller vi fast vid ett tag. Om vi säljer gör vi det när barnen är utflugna.

    SvaraRadera
  7. Farsa på stan skrev: Är det fult att tjäna pengar på att äga boende och hyra ut? Tycker du att vi ska förbjuda alla bostadsbolag som hyr ut lägenheter? Eller är det bara privatpersoner som inte ska få hyra ut?

    Bra ämne för postningar tycker jag som stockholmare. Diskussionen brukar tyvärr bli politiskt låst efter typ tre inlägg.
    Mitt perspektiv är mycket präglad av att ha suttit med i två Brf-styrelser där man ska hantera alla freeriders och skojarfirmor, och att som stockholmare se hur en del lyckas skapa sig en extra passiv inkomst genom att hyra ut sin hyresrätt på den reglerade "marknaden". Min moral börjar helt klart mjukas upp.

    SvaraRadera
  8. "min frugala snuttefilt excelarket" – lätt vad jag hädanefter kommer att kalla mitt google spreadsheet!

    SvaraRadera