Så sparade jag 490 000 kronor åt en vän

I oktober ringde min konstnärliga ledare och frågade hur jag tyckte att hon skulle gå vidare med sin arbetsplats-situation. Arbetsplats som i "ställe att sitta och jobba på hemmavid under coronatider" alltså. Ni minns kanske IGMR:s omvandling av outnyttjad källarkorridor till en stilistiskt fulländad arbetsplats för två, eller vinnaren i min bokutlottning som konverterat garderob till arbetsyta. Det är helt enkelt ett frugalt signum att lyckas göra om den mest undanglömda yta till något vettigt. 

Men ute i den vanliga världen är standardproceduren för dylikt att a) Markera attraktiva scenarios på Pinterest b) Dryfta dessa med vänner och kollegor och c) Få uppmuntrande bifall av desamma för att sen d) Begära in offert från fixare. Sen tillkommer punkt e nämligen jobba satan för att ha råd med själva implementeringen. Min vän hade siktet inställt på en outnyttjad yta på bottenvåningen, en av kanalplast inbyggd veranda på runt 12-15 kvadrat. Ett grovt estimat för att konvertera detta halvuterum till innekontor landade på 500 000kr.

Min konstnärliga rådgivare är något av ett janusansikte. Å ena sidan naturligt sparsam med rejält ISK-stash. Å andra sidan en vanlig dödlig som inte dagligen marineras med frugala idéer likt de som florerar i denna bloggosfär. Men hon hade vett nog att ringa mig för att få en MMM:sk punch in the face och rådet att skrota ombygget och istället söka på existerande ytor inomhus. Huset är trots allt på typ 260 kvadrat så helt omöjligt skulle det inte vara. Exempelvis i den övre umgängesytan som mest upptogs av en stor hörnsoffa och en TV. 

Förr om åren var den här soffgruppen central, när barnen var mindre. Nu är det mest yngsta barnet som sitter där och utrymmet skulle inte generera sådär vansinnigt många röda pluppar, om ni minns min favoritbild över ytstudier som gjorts i amerikanska hem (tips: avskaffa veranda och matsal). 

Mitt förslag var att flytta TV:n och eventuellt minska soffgruppen till en mer komprimerad sittlösning och istället lägga ut en matta på lämpligt ställe och bygga arbetsyta där. Mattor är, som Big Lebowski sa, fantastiska på att särskilja ytor från varandra och binda samman möblemang. Sagt och gjort. I nedan hörn stod TV:n förut:


Den valda ytan är idealisk som arbetshörna. Lagom med ljusinsläpp och till höger fri sikt ut. Mycket trevligare än att sitta på bottenplan med drag i de nybyggda väggarna och golv som inte är konstruerade att gå på vintertid. 

Min vän bevisade återigen sin savvyness genom att först reka efter skrivbord på Lammhults i någon köplada utanför stan, för att sen Blocketsöka och köpa exakt samma bord för halva priset. Se så fint det blev:


Min vän med familj upplever efter ovan manöver att utrymmet fått en nytändning. Barnen tyckte att den nya TV-hörnan var så mysig att de var mer benägna att sitta i den nu än tidigare. Alla är glada, inte minst hon, som nu slipper springa ekorrhjul i tre-fyra år för att finansiera sitt hemmakontor. Det hade varit ironiskt att behöva jobba i flera år för att kunna jobba.

Efter fem år som frugal weirdo landar jag allt oftare i samma insikt. Det som gör att folk i gemen tvår sina händer vid åsynen av det orange kuvertet alternativt ojar sig när de hör talas om folk som köper frihet för pengarna, är överflödig konsumtion (kläder, prylar, dussincharter) OCH renoveringar. Kanske i omvänd ordning: Renoveringar och överflödig konsumtion.

Renoveringsbudgetar är som luft, de expanderar i alla tillgängliga utrymmen och lämnar ingenting kvar. Du kan utan problem slita ett helt tjänstemannaliv och springa för allt vad tygen håller. Du kommer ändå att ha obefintlig frihetspott när den av staten stipulerade pensionen börjar betalas ut om du insisterar på att ha ett tipp-topp-renoverat hem.

Det sorgligaste av allt är kanske att många inte ens hinner vara i sina tipp-topp-renoverade hem i den utsträckning de önskar, eftersom de har så fullt upp att jobba för att bekosta sina renoveringar. 

Ibland leder renoveringsrelaterad livsstress till utbrändhet och/eller skilsmässa. I det första fallet kommer man, ironiskt nog, att få tillbringa mycket tid hemma. Men vad jag förstår sover man mycket vid utmattningsdepression, så ett tips är ju att prioritera sovrummet när man drar igång sina Sköna Hem-planer. 

I det senare fallet - skilsmässa - kan visserligen renoveringarna kan dra upp värdet på bostaden vid bodelningen. Men det är gissningsvis en klen tröst när du klämmer in dig och deltidsungarna i en tvåa i närmaste miljonprogram de kommande åren. 

Hur har du anpassat ditt hem till eventuellt distansarbete under året?


Mvh/
FruEfficientBadass


24 kommentarer:

 1. Detta år har jag många gånger varit tacksam över att vi förra året byggde en ”kontors- och gäststuga”. Tanken var naturligtvis att kunna jobba mera hemma och att ha en avskild plats och tillika när vi ändå var i farten göra ett gästrum och sen blev det förråd och en altan. Det blev inte billigt men kostnaden täcktes av ett arv och av att mannen är byggnadssnickare. För att hålla nere driftkostnaderna blev det extra isolering i väggar och tak, energiglas i fönstren och en braskamin.

  Föga anade vi att jag skulle komma att sitta där nästan hela påföljande år och det har varit så otroligt skönt att ha ett eget ställe att gå till. Dessutom gör jag raskt om det höj och sänkbara skrivbordet till symaskinsbord ibland och altanen med kvällssol går inte av för hackor. Där har vi haft många AW’s i sommar.

  På det hela taget ett ganska kostsamt men mycket älskat och välanvänt hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men se där, ett riktigt Kinderegg! Och med snickare i familjen budgetvänligt dessutom, grattis!

   Radera
 2. Äldsta dottern flyttade ut i mars, och hennes rum ockuperades raskt av sonen, varpå hans krypin 2,5 X 2,5 meter inom en vecka blev kontor och syrum. Så nu sitter jag och sambon där och myser där när vi jobbar hemma. Det blev då också luftigare i sovrummet när skrivbordet kunde flyttas. Bäst är ändå att sambons dataspelande på sena kvällar nu är bakom stängd dörr! Detta rum uppstod av den tidigare matplatsen i vår lght - kostade tio papp men det var det verkligen värt för att ha fem sovrum (som vi behövde när alla barnen bodde här). Om vi hade köpt ett hus i vårt område hade det blivit hysteriskt dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6,25 m2 räknas inte ens som ett rum tror jag att vi räknade fram när vi delade av ett sovrum i två i stan. Men det låter som att ni utnyttjat utrymmet maximalt både när sonen bodde hemma och nu. Själv hade jag nöjt mig med ett ställe att ha en 90-säng och ett liiitet bord med en lampa (och en byrå). Jag skulle nog rymmas på fem kvadrat.

   Radera
 3. Du riskerar att förstöra ett känsligt ekosystem nu fru EB! Om stockholmare inte spenderar pengar, hur ska smålänningar försörja sig?? ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om alla norrlänningar som plötsligt ska behöva betala för kulturskola e d.

   Radera
 4. I våras inhandlades (på rea) ett litet nytt skrivbord till mig som rymdes bredvid sängen – skrivbordsstol och arbetslampa hade jag sedan innan (arvegods). En matta från ett före detta barnrum och en hemlånad extra skärm från jobbet. Kostnad 400 kr. Kanske denna hörna kan ses som ”mysig och bohemisk”.
  När nu maken också skulle jobba hemma på heltid så fick ett outnyttjat hörn i vardagsrummet bli hans plats där vi monterade upp det asvidrigtfula hemska eldrivna monsterskrivbordet som stått på förvaring i tvättstugan och en halvskitig gammal kontorsstol som av någon anledning också fått hänga med i ett antal flyttar (båda anno 1993 typ, men var dyra tipp-topp-grejer på sin tid) och så hittade jag en hyfsat fin rund ryamatta som också hängt med ett antal år. Han är nöjd med sin ”sköna stol” och jag är nöjd för att det kostade 0 kr. Denna hörna är högst funktionell, men väldigt ful… Dock gratis – tummen upp!
  mvh Spar-F*n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoho jag skrockade gott åt din kommentar. "Det asvidrigfula hemska eldrivna monsterskrivbordet" haha. Jag annekterade själv några monsterkontorsmöbler för många år sedan, då vi bodde i treplanshus och behövde fylla utrymmena. Bland annat en bokhylla och några stolar som var väldigt fula men gedigna. Jag målade och klädde om och de funkade i många år som barnens slagträn tills de rök i samband med downsizingen då vi flyttade in till stan. Varje gång jag passerade dem kände jag en tillfredsställelse: Ah, prima vara, helt gratis.

   Radera
 5. Har lyxen att bo ett stort hus och hade ett tomt rum. Hade dessutom sparat båda barnens gamla skrivbord (Ikeas enklaste billigaste variant) när de fick nya. Så nu har jag två skrivbord. Det ena gjorde jag till ett provisoriskt ståskrivbord med hjälp av 4 upp-och ner vända papperskorgar (Ikeas billigaste). Funderar på att köpa mig ett riktigt höj o sänkbart skrivbord men det jag har funkar ju och ingen annan ser det ju så det är ingen hög prio... :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överensstämmer till 100%. Allt är inte för evigt så varför lägga tusenlappar på höj- och sänkbart när du nu löst det så genialt?

   Radera
 6. Hej. Vi har downsizat, och bor i en liten trerums lgh, med äldsta sonen. Sambon har jobbat hemma sen i mars, stått i ett hörn i vårt sovrum, har efter mitt förslag haft strykbrädan som ståbord. Men har nu investerat i ett ståbord från ikea, då hemarbetet verkar pågå ett bra tag till. Mvh Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. IKEA et al måste ha högtidsstund nu när alla ska fixa hemmakontor och hem i största allmänhet.

   Radera
 7. Tyvärr tillåter inte min arbetsgivare (myndighet) hemarbete nu under coronatider, så det blir till att gå till jobbet som vanligt. Hemma har jag annars ett kontorsrum där jag tillbringar tid med att blogga, sköta finanser eller spela datorspel :)

  Inget dåligt hus där på bilden förresten, ser väldigt flott ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så jag använder min woman cave hemma: Jag bloggar, sköter finanser och kollar på film. Ibland bläddrar jag i inredningslitteratur å.

   Radera
 8. Jag har länge haft som mål att jobba mer hemifrån då jag trivs bättre med det och vi är inte heller helt främmande för att starta eget någon gång, så vi inredde ett ordentligt kontor till oss båda i ett av sovrummen redan förra året. Vi är ju IT-folk, så hade redan varsin kontorsstol och brusreducerande hörlurar, och Herr Lugn hade två stora skärmar. Min arbetsgivare betalade för två skärmar, trådlöst tangentbord, en adapter med massa olika portar, samt mus. Själva pungade vi ut för varsitt höj- och sänkbart skrivbord och ett tangentbord till Herr Lugn. Brusreducerande hörlurar hade vi också sedan innan, även om vi ibland stör varandra rejält när vi har parallella möten. Rent ergonomimässigt så skulle vi behöva bättre belysning, men i övrigt funkar det bra. Bäddsoffa och två skrivbord får precis plats, även om hundarna alltid lyckas lägga sig typ runt varsin stol på golvet också... När rummet väl behövs som barnrum så är planen att vi ska ha hunnit renovera Lillstugan till användbart skick som gäststuga och kontor. Då kommer vi att ha varsitt rum så vi kan stänga en dörr emellan. Det kommer bli grymt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan utopiskt vilken jobbsituation! Jag vill också ha hundar som rullar sig kring stolsbenen, mmm...

   Radera
 9. Inte anpassat alls faktiskt (ännu). Sitter med bärbar dator vid köksbordet eller i soffan med fötter på fotpuff och datorn i knät.
  /Kryddisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge det funkar ergonomiskt och med vardagslogistiken är väl det helt fine.

   Radera
 10. jobbar butik, så sånt behöver inte tas hand om.. Men OM det skulle behövts, så hade jag inte haft utrymme till det :)

  SvaraRadera
 11. Å stackare! Jag tycker så synd om er som måste exponera er för smitta utan möjlighet att jobba hemifrån. Är du busschaffis e d har du åtminstone ett visst säkerhetsavstånd gm avspärrning. Antar att kunder skiter i vilket och tränger sig på med sin bakterieflora. Om jag jobbade i butik skulle jag bära munskydd och visir, bara som en påminnelse till de som knölar på att hålla avstånd.

  En kompis som jobbar som merchandiser/butiksexponerare säger att hon får mota bort folk som kommer för nära.

  SvaraRadera
 12. Din konstnärlige ledare ser ut att ha verisure-larm. 😯 Det kanske du skulle sätta tänderna i och skriva ngt frugalt om, om du inte redan gjort det?

  SvaraRadera
 13. Jotack jag vet, jag har dragit igång det där larmet en gång eftersom min vän likt jag har dyskalkyli och gav mig fel avstängningskod. Jag har skrivit ett inlägg om larm men hittar det inte nu. Det finns ingenting i statistiken som stödjer att larm minskar inbrottsrisken och när jag skrev inlägget hade även själva inbrottsstatistiken varit sjunkande under ett antal år. Däremot ökade antalet inbrottslarmssäljare stadigt. Jag tror dessvärre inte heller att larm ökar känslan av trygghet hos folk, annars hade ju det varit på plussidan. En sak på plussidan är om man äger aktier i företag som säljer bevakningstjänster, även om de på Placera sa att den digitala transitionen (från försäljning gubbe med batong till övervakning) kostat bolagen så mkt att marginalerna legat still de senaste åren.

  SvaraRadera
 14. Redovisningsekonomen24 november 2020 kl. 17:39

  Nice, jag satte in ett skrivbord i mitt lilla kök. I en tvåa var det enda rimliga stället. Däremot unnande jag mig en stol för nästan 2000 kr som jag tyckte var dyrt haha...

  SvaraRadera
 15. Första dagen av "alla jobbar hemma NU" tog jag en snabbis till kontoret och bar hem skärm, tangentbord och assorted sladdar och parkerade allt i barnets rum. Skrivbord fanns och som arbetsstol funderar brorsans gamla köksstol (som är bättre än stolen jag har på kontoret. Go figure, och heja Ikea), dvs kostnad noll euro. Här har jag nu suttit i snart 9 månader och vem vet hur länge till detta kommer att pågä. Hälsningar från en grått Finland :)

  SvaraRadera