Julklappstips

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Nu är jag i stort sett klar med julklappsinköpen till barnen. Eftersom vi inte ger vuxenjulklappar i vår familj betyder det att jag är klar och kan bara glida in i juldimman på bästa tänkbara vis, särskilt med tanke på att vi firar coronasäkert i närmaste familjen (det vill säga vi fem) vilket leder till minimalt med jobb. Men om vi nu hade givit vuxenpresenter till jul hade vi nog givit böcker och eftersom såväl Bokus som Adlibris lagt sig till med segdragen leverans för de som inte betalar för "snabb frakt" (=det som tidigare var "vanlig frakt") lägger jag in ett tidigt inlägg med boktips och mitt råd är att beställa asap för att vara säker på att få leverans före jul.

Vad är dessa för tips? Nedan är en lista på mina top-of-mind läsupplevelser. Det vill säga böcker som jag på stående fot skulle rabbla upp om någon frågade. Jag har säkert läst massor av andra bra böcker, men de är inte top-of-mind och kvalar därför inte in på min lista. Gemensamt för dem alla är att de har ett neutralt språk (d.v.s. man kan gå in i berättelserna utan att störa sig på författarens krumeluriga formuleringar) och att de, åtminstone för mig, varit svåra att lägga ifrån sig. Vid avslut av skönlitterär läsning brukar jag erfara en känsla av "duktighet", ungefär som efter en långpromenad eller intag av fullkornsbröd. De här böckerna är annorlunda på det viset eftersom jag aldrig velat att de ska ta slut. Vilket för mig är ett poäng på läsvärdhetsskalan. 

Tanken är att jag visar min lista och hoppas därmed på förslag från er i kommentatorsfältet. Om inte annat kan dagens inlägg ink. kommentarer ses som en inspiration vid nästa biblioteksbesök. Jag infogar en kort baksidestext från Bokus hemsida utan att komma med mina egna överflödiga kommentarer. Vill ni får ni gärna köpa eventuella julklappsböcker på de affiliatelänkar som ligger i rubrikraderna. 

Never let me go - Kazuo Ishiguro - Pocket 69 kr.


Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. De fostrades till att tro att de var speciella och att deras hälsa var viktig, inte bara för dem själva utan även för samhället. Men varför var de egentligen där? När Kathy i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker. Hon minns hur folk som sökte sig utanför internatets grindar inte kom tillbaka och hur människor som kom utifrån verkade vara livrädda för dem. När minnesbilderna fogas samman går sanningen så sakteliga upp för Kathy. 

Ragtime - E.L. Doctorow - Häftad 104kr.


Welcome to America at the turn of the twentieth century, where the rhytms of ragtime set the beat. Harry Houdini astonishes audiences with feats of escape. J.P. Morgan dominates the financial world and Henry Ford manufactures cars by making men into machines. In this extraordinary chronicle of an age, such real-life charachters intermingle with three remarkable families, one black, one Jewish and one prosperous WASP, to create a dazzling literary mosaic that brings to life an era of dire poverty, fabulous wealth and incredible change.

Fem hjärtan i en tändsticksask - P.C. Jersild - Häftad 219kr.


Fem hjärtan i en tändsticksask kallade P C Jersilds pappa familjen där de trängdes i en tvårums småstuga i Norra Ängby utanför Stockholm. Denna småfolkets egnahemsmiljö började byggas på 30-talet och stod i sin blommning under andra världskriget. Med sina oändliga rader identiska småhus var den en blandning av torpardröm och socialistisk utopi, en trädgårdsstad för skötsamma arbetare. I Jersilds roman från 1989 fick detta speciella hörn av Folkhemmet sin första stora litterära skildring.

Händelser vid vatten - Kerstin Ekman - Pocket 59kr.


I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. 

The Namesake - Jhumpa Lahiri - Häftad 119kr.


Brought up as an Indian in suburban America, Gogol Ganguli soon finds himself itching to cast off his awkward name, just as he longs to leave behind the inherited values of his Bengali parents. And so he sets off on his own path through life, a path strewn with conflicting loyalties, love and loss.

Steglitsan - Donna Tartt - Pocket 59 kr.


En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida. 
I djupet möter dykarna något de inte kunnat drömma om. Dyket förvandlas till ett ödesdigert
drama hundra meter under Nordsjöns yta. Det skulle bli ett vanligt rutindyk vid oljeplattformen för Deep Seahorse. Men det blir helt annorlunda, först för fyra av de fem dykarna när de upptäcker vem den femte deltagaren är. När uppdraget plötsligt förändras hamnar de i en mardröm, där ingen av dem räcker till.

Skyddsrummet Luxgatan - Jerker Virdborg - Inbunden 189kr.


En samling berättelser om ett land invaderat av terror och krig. Det välbekanta har invaderats, en världsbild har gått itu och tryggheten blivit en lyx. I ett Småland härjat av inbördeskrig forcerar en man milisens vägspärrar i sökandet efter sin familj. I ett ockuperat Stockholm säljer en pojke mammans narkotiska tabletter medan brutala ordningsvakter patrullerar tunnelbanan. Och i en annan stad samlas tusentals människor i ett klaustrofobiskt skyddsrum på flykt undan ett flyganfall.

I know why the caged bird sings - Maya Angelou - Häftad 99kr.


Sent by their mother to live with their devout, self-sufficient grandmother in a small Southern town, Maya and her brother, Bailey, endure the ache of abandonment and the prejudice of the local "powhitetrash." At eight years old and back at her mother's side in St. Louis, Maya is attacked by a man many times her age-and has to live with the consequences for a lifetime. Years later, in San Francisco, Maya learns that love for herself, the kindness of others, her own strong spirit, and the ideas of great authors will allow her to be free instead of imprisoned.
En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd.

Vad har du för boktips att bjussa på?

Mvh/
FruEfficientBadass

28 kommentarer:

 1. Tack för fina tips! Har bara läst en av dem, Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, helt klart en läsvärd bok som allt av henne. Just den dock den bästa faktiskt. Ska kolla de andra tipsen... :-)


  En Storläsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst så mycket annat av henne vad jag minns. Jag har annars en förmåga att läsa de mindre fantastiskaverken av en författare. Hade nyligen ett Hemingwayrace på Biblio och samtliga tre titlar handlade om fiske. Fick tips av Stina Vini igår att den man ska läsa är ju "The Garden of Eden".

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Marlen Haushofer: Väggen. En märklig bok om viljan att överleva och den samhörighet vi känner med våra husdjur. Underbar och hemsk, högst upp på min lista. Karen Duve: Ingen sång om kärlek. Om livets allmänna jävlighet, så rolig och tragisk. Jean Rhys: Godmorgon midnatt. En klassiker med en otroligt mångbottnad huvudperson. Och som bonus en faktabok som är mer spännande än en roman: Salt av Mark Kurlansky. En fascinerande genomgång av saltets historia, krig, ekonomi, skatter, mat, geologi och geografi i en härlig blandning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Salt av Mark Kurlansky. En fascinerande genomgång av saltets historia, krig, ekonomi, skatter, mat, geologi och geografi i en härlig blandning." Vilket guldtips! Fakta kan verkligen bli spännande om den skrivs av rätt person. Tack för övriga tips, kände inte till någon av dem.

   Radera
  2. Har precis läst klart Väggen! Helt klart läsvärd! Spännande och man vill liksom fortsätta läsa för att se vad som händer!

   Radera
 3. För den som gillar fantasy skulle jag rekommendera Spinning silver av Naomi Novik. Handlar on en judisk flicka som tar över sin pappas bankverksamhet och är så bra på det att hon tvingas gifta sig med kungen av isälverna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å fantasy. Vad jag önskar att jag haft den ådran. Men kanske ska ge denna en chans? Jag är annars en stor fan av science fiction (första titeln i listan ovan).

   Radera
 4. Flugornas herre - William Golding
  En av de obehagligaste romaner som finns att läsa är denna dystopiska robinsonad.

  Mästaren och Margarita - Michail Bulgakov
  Fantasy, satir och samhällskritik i ett.

  Hundra år av ensamhet - Gabriel García Márquez
  Den magiska realismens huvudapostel som skildrar tillvarons mysterier.

  Henrietta ska du också glömma - Stig Claesson, Slas
  Om en del av Sverige som de innanför tullarna knappt vet att det finns förutom som förbipasserande landskap när de är på väg någon annanstans.

  Ett annat liv - Per Olov Enquist
  Om det som verkade så bra tar andra vägar in i dimman och mörkret och att Hjoggböle är den mest centrala platsen.

  Lögn, förbannad lögn & prognoser - Alf Riple
  En bok om finansmarknadens självbedrägerier.

  Robert B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig lista! Min man som blivit bokmal efter exit har läst #2+3 under hösten. Han tyckte #3 var svår. Jag hugger genast på sista namnet. Fakta?

   Radera
  2. Kan nog ses som att den mer tillhör faktahyllan än att den ska befinna sig i romanhyllan.
   Robert B.

   Radera
  3. I övrigt anser jag att Hundra år av ensamhet - Gabriel García Márquez är en av de bästa böcker jag har läst.
   Robert B.

   Radera
 5. Lycka! Båda "Salt" och "Lögn, förbannat lögn" fanns inne på bibblan.

  SvaraRadera
 6. "Historien", Elsa Morante.
  "Är detta en människa?" Primo Levi.
  "1793", "1794", Niklas Natt och Dag.
  "Vita Tänder", Zadie Smith./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Check på den sista! Försökte någon annan av henne och det gick inte lika bra.

   Radera
 7. Tack för tipsen! Jag har läst bålberget, i vår bokklubb, och det är en av de bästa vi läst, som vi ständigt återkommer till, istället för att diskutera diverse andra skitböcker vi ständigt ödslar tid på att läsa. Ska definitivt använda något av dina tips när det är min tur att välja.Det finns dessutom möjlighet att åka dit på studiebesök, typ häxvandring. Mvh Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vägen till Bålberget" är i en egen klass. Men minns nu att jag även läst "Norrlands svårmod" och den var sjukt spännande.

   Radera
 8. Maria Gustavsdotter, skriver historiska romaner ur kvinnornas perspektiv. Prästdöttrarna en serie som utspelar sig på 1600-talet är fantastisk. Med tanke på tidigare blogginlägg om hur bra vi har det/Horsewood9

  SvaraRadera
 9. Noterat. Prästdotter på 1600-talet, inte så mycket slack där kan en tänka.

  SvaraRadera
 10. Återstoden av dagen, Kazuo Ishiguro. Lågmäld men ändå intensiv och försvinnande vackert språk.
  Introvert, den tysta revolutionen, Linus Jonkman. En bok som lärt mig mer om mig själv.
  En fri agent, Joh le Carré. Här kan man verkligen njuta av en spionroman som producerats av en författare med en livstid av träning.

  SvaraRadera
 11. Tordyveln flyger i skymningen. Kommer ihåg den som radioteater men den finns på bok också.

  Barnen från Frostmofjället.

  Jean M. Auel. Böckerna om om stenåldersflickan Ayla.
  /frivilligpensionär

  SvaraRadera
 12. Ishiguros Never let me go gav mig PTSD som inte helt gått över än trots ett dussintal Jack Reacher på raken för att bli lugn och fin igen. Kan någon egentligen gilla den? Skulle inte våga rekommendera den för någon som inte är helt avtrubbad.
  Annan americana jag kommer tänka på är Revolutionary Road som kan rekommenderas för speciellt de som vill förstärka uppfattningen att samhället är helt sjukt alt. ev. masochister där ute. Den är som en lite modernare En handelsresandes död.

  SvaraRadera
 13. Anders Paulrud: Ett ögonblicks verk.
  En varm historia som jag verkligen gillade.

  "Det går så fort, det är ett ögonblicks verk men hela hans liv tar en annan riktning.Axel växer upp i Karlskrona på 30-talet, helst hålls han hos grannfamiljen i Paradisköket. När hans far dör fattar han ett beslut: han ska emigrera till Amerika. Men när det gäller vågar han inte. Han tar sig till Köpenhamn och där blir han kvar. Han hyr rum hos en tio år äldre kvinna, Line, och de finner varandra och lever ett gott liv tillsammans. Inte ens den tyska ockupationen och en vanmäktig protest mot naziväldet från Axels sida kan skilja dem åt. Men långsamt växer insikten fram att han måste återvända till Karlskrona och göra upp med sitt förflutna.Ett ögonblicks verk är en uppväxtskildring, ett familjedrama och en kärleksroman, en berättelse med en värme av ovanligt slag.Anders Paulrud (1951 - 2008) var skribent i Aftonbladet. 1996 gav han ut berättelsen Amamamor. Ett ögonblicks verk var hans fjärde roman. "

  SvaraRadera
 14. Mina bästa läsupplevelser i år är: Klubben av Matilda Gustavsson (om Metoo), Blodsbunden av Augustin Erba (om en dysfunktionell uppväxt, men så bra!!) och Familjen av Johanna Bäckström Lerneby (om hur en släkt i GBG skapat ett parallellt "samhälle" och kontrollerar delar av staden).

  Älskar att fo boktips från andra - försöker också varje månad ge mina elever boktips. Frågan är om någon någonsin läst det jag tipsar om.. De läste iaf Björnstad av Fredrik Backman via Svenskan i skolan och det är också en av de bästa böckerna jag läst ever! Där var det många som sa att de gillade den och tom (ja man får faktiskt säga tom) läst uppföljaren!!

  SvaraRadera
 15. En gammal goding; Tusen kvinnor och en sorg, av Björn Ranelid, finns det någon vackrare bok?

  Simon Bakke har enligt läkarna bara drygt ett halvår kvar att leva. Han är femtiotvå år och man har nyligen upptäckt en tumör, omöjlig att operera.Som ung studerade Simon matematik och fysik och hade tjänst vid universiteten i Bologna och Köpenhamn. Han tröttnade så småningom på forskning och undervisning och gjorde sig i stället en stor förmögenhet på fastigheter och aktier. En kort tid var han gift, men hustrun lämnade honom plötsligt för en annan man. Sedan dess har han haft otaliga men flyktiga förbindelser med kvinnor.Nu bor Simon Bakke ensam i en stor våning i Stockholm. När han en majkväll återvänder hem möter han en kvinna som städar trappan. Hon är klädd i ett vackert tyg som når ner till fötterna och han skymtar hennes mörka hud genom linnet. Maria är från Somalia. Hon är barnmorska och flydde med sin son till Sverige från inbördeskriget, där hennes man och dotter dödades. Hon blev omskuren vid elva års ålder, hon har sett kameler gråta och hon har fått ett rapp av krokodilen när hon simmade i floden. Simon drabbas av den måttlösa kärleken.

  SvaraRadera
 16. Mitt bästa tips är Kärlekens antarktis av Sara Stridsberg, herregud alltså så tagen jag blev. Jag lånade den först på biblioteket men blev så imponerad att jag sen köpte den som pocket (ett mycket gott betyg för en bok, händer nästan aldrig!).

  Jag antar man stöttar bloggen ekonomiskt om man köper böckerna du tipsat om genom dina länkar? Nu blir det shoppingspree!

  SvaraRadera
 17. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera