En underbar, underbar serie...

 ...har kommit på Netflix. Ni har kanske redan sett den: "Get Organized with The Home Edit". Det är ett par riktigt roliga kvinnor i USA som besöker såväl kändisar som vanliga personer för att hjälpa dem rensa i röran och få struktur på kaotiska utrymmen, ofta i färgordning SOM JAG ÄLSKAR ÄLSKAR ÄLSKAR (ni minns väl min bokhylla?).


Det jag gillar med serien, förutom den härliga personkemin mellan programledarna (de verkar läsa varandras tankar) och deras lilla team av organisatörer, är att de tar sig an ganska normala utrymmen. Vi pratar inte hoarders utan mer vanliga medborgare med helt vanliga garderober och garage där saker gått i stå och där utrymmena inte fyller den funktion de borde ha. Det är helt enkelt oerhört inspirerande för var och en av oss som lever vanliga liv. 

Mitt tipz är att skippa kändisepisoderna (även om jag älskade när de organiserade Reese Witherspoons garderob, mest för att jag gillar Reese) och gå direkt på del två i varje avsnitt som visar vanliga människor.

En episod jag fastnade lite extra för var avsnitt sex i första säsongen som inleds med "How-I-met-Your-Mother"-skådisen men som sedan går över till en NY-mäklare vars kök kändes för bedrövligt (avsnittet heter "Neil Patrick Harris and a Brooklyn Kitchen"). Hon flyttade in för tolv år sedan och sen dess har saker bara ackumulerats på slumpvis valda ställen. Ingen super-röra av typen sjukligt sparande av prylar, utan precis som i ett vanligt kök: Bänkskivorna fulla med oljor och vinägerflaskor, de öppna porslinshyllorna fulla med en eklektisk blandning av reafynd, barnens koppar, fula vattenflaskor i plast. En hel låda på bästa plats full med osorterad Tupperware. 

Det som sedan händer är både banalt och magiskt. Efter att förhört sig om kundens behov (i det här fallet lagade de faktiskt mycket mat hemma) hängav de sig åt den magiska formulan:

1. Plocka ut allt. 

2. Rengör och ställ om hyllplan så att de passar behoven.

3. Rensa.

4. Ställ tillbaka saker som ofta används på ställen som är lätta att komma åt. Ställ tillbaka saker som inte används så ofta på övriga ställen.

Dessutom tänkte de till rent estetiskt så att vattenflaskorna, som visserligen användes ofta men som var fula, hamnade i en lättillgänglig låda medan de vita, enkla tallrikarna med matchande koppar fick pryda den öppna hyllan istället för att stå inmölade i ett skåp. På så vis reducerades de visuella intrycken och köket gick från att kännas rörigt till luftigt och rent.

Utan att köpa in mer än ett par snurrbrickor för oljor och vinägerflaskor (så att de kunde förpassas till ett överskåp istället för att stå och ta upp värdefull bänkyta) förvandlas köket från ett oinspirerade gytter till en inredares dröm. Luftigt, vitt och silver. Allt organiserat med hjälp av sådant som redan fanns på plats! Personligen skulle jag emellertid även försökt att hitta ett skåputrymme för exempelvis mixern. men vad vet jag, de kanske använde den flera gånger om dagen.

En sådan frugal och estetisk seger. För jag kan tänka mig att en inte helt oansenlig del av befolkningen hade sett på detta kök, rynkat ögonbrynen och sagt "Det här köket är för litet. Här måste man [insert consumer sucka-åtgärd]." Men den här familjen behövde varken flytta, renovera eller skaffa mer förvaring. De behövde bara hjälp att tömma sina skåp och få en utomståendes hjälp att se hur förvaringen skulle lösas. 

Jag har själv hjälpt ett par vänner med liknande rockader. Allt från just köksskåp till hela våningsplan som hus (nåväl, kolonistuga). Gemensamt för dem alla är att de har ont om tid men framför allt - att de blivit hemmablinda. Man ser inte vilka små ädelstenar man har där längst bak i skåpen och eftersom man sedan fem år haft för vana att fösa ner alla fryslådor i prime spot-lådan förmår man inte tänka tanken att man kanske borde konvertera lådan till att istället rymma skafferivaror eller kastruller för att på så vis frigöra andra ytor. Det fick mig att fundera. Nog för att jag anser att jag själv är över snittet bra på att sortera och hitta rätt plats för saker hemma, men kanske borde jag vid tillfälle ta extern hjälp till att se över saker och ting? 

Har du tagit vänners hjälp att se över dina utrymmen? Skulle du kunna tänka dig det? Ni skulle kunna göra det som en tjänst/gentjänst - byta kök en helg och fixa iordning varandras efter bästa förmåga? Oavsett vilket, se serien.

Mvh/
FruEfficientBadass

12 kommentarer:

 1. Tack för tipset, det ska jag absolut kika på . Du har inga funderaringar på att göra dig ett jobb på detta ? Både ha kul o få betalt borde väl vara riktigt optimalt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna göra det som jobb, om folk verkligen aktivt sökte hjälp och var villiga att betala för det. Men min erfarenhet är att folk a) Inte vet om att de behöver hjälp och b) När man väl är där är det gnissel, särskilt från männen, absolut inget kan slängas. Mindre kul att göra skitjobb i motvind (även om jag älskar själva rensningen).

   Radera
 2. Började se serien men var lagom imponerad efter tredje garderoben, men får kanske ge det en chans till. Måste bara stå ut med skrik-hälsandet i början.

  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det är rätt skrikigt. Jag har läst någonstans att nervösa människor har ett högre röstläge.

   Radera
 3. Har svårt med TV sen jag jobbade med TV, tänker för mycket på hur det är klippt och så, men ska kika in. Tänker mest på hur jag som 20-åring bodde på ett engelskt vandrarhem där de mest centrala hyllorna i skåpen var belamrade av glass-coup-skålar och udda kaffekoppar medan stora tallrikar och temuggar stod i ett stängt skåp avsides. Det slutade med att jag plockade ut allt och sorterade in det efter det jag tyckte var rimligt medan min kompis förklarade för folk att jag var lite konstig ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis! Jag brukar tänka att jag har en skyldighet mot själva rummet att se till att saker blir rätt. Kan INTE bara lämna sådant vansinne som du beskriver.

   Radera
 4. Min fru hade älskat serien men jag vågar inte tipsa henne får hon skulle gå all in men jag klarar inte av att ställa tillbaka någonting där det ska vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den motsträviga maken, story of my life.

   Radera
  2. Ni låter som gjorda för varandra. Det slipas ordentligt på båda håll då. Jag menar, ingen har väl helt rätt egentligen?

   :-)

   Radera
 5. Jag började titta på den men slutade efter 1,5 avsnitt. Alldeles för gapigt och skrikigt (alldeles för amerikanskt...). Föredrog lugnet i Marie Kondos serie.

  /Cosmonomics

  SvaraRadera
 6. Jag såg den för några veckor sedan, var perfekt sällskap för mina jobba-hemma-luncher. Helt underbar! Snabbspolade lite under kändis-varianterna. Lite för mycket ”oh my gosh!!! You guys!!!” (Har svårt för det där eviga guys) men det gick att ha överseende med.
  /EA

  SvaraRadera
 7. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera