Årets julklapp...

...till den frugala tönten är ett stapeldiagram vad hade du väntat dig. Om du orkar dig igenom hela inlägget får du en bonusgåva i ett P.S.

Klicka här för läsläge

Jag har ju som ni vet sedan ett bra tag slutat att konsumera dagligmedia eftersom klickbetsmöget verkade som transfett i min hjärna. Sedan nyhetsstoppet har jag fått ett naturligt sug efter att läsa mer övergripande sammanfattningar av världens tillstånd och har därför slukat ja ni vet vilka ni får gå till noten om ni är intresserade.* I kölvattnet av en, jag ska inte säga ökad förståelse för jag har bara börjat skrapa på ytan, men en åtminstone aningens minskad ignorans, har jag också blivit intresserad av var jag som svenne banan kan lägga mina korvören till "välgörenhet" för att göra maximal nytta. En vän har jobbat ett tag i den svenska NGO-sfären och vittnar om hur man, i takt med att världens tillstånd blivit bättre idag behöver slå på känslotrumman i större utsträckning än förr, något som fått mig att förhålla mig med viss distans till frivilligorganisationernas marknadsföring.** Det var därför jag var intresserad av vad Thz - varandes läkare och i min värld detsamma som en allvetande biståndspersona - skulle lagt en fiktiv miljon och svaret tangerade mikrolån och utbildning av flickor vilket jag även hört på andra håll är bra val med många ringar på vattnet.

Tack vare bloggrannar har jag också kommit i kontakt med begreppet effektiv altruism och det finns ett Filosofiska rummet från september på temat (tack IGMR). För att citera Carin Ism från föreningen Effektiv Altruism (20 minuter in i podden):
"Det finns en beslutsregel som jag ser människor applicera och det är att försöka vara förnuftig. Om du försöker att köpa en TV så gör man någon sorts research. Om man ska gå till en restaurang så tittar man på vad andra har sagt om den restaurangen, men varför har vi inte ännu integrerat det när det kommer till vårt givande? För Sverige som givarland är ju bland de bästa i världen  när det kommer till hur mycket vi ger. Men vi ligger någonstans precis under medel när det kommer till hur effektiva våra insatser är."
Carin refererar också till en lista på vilka NGO:s om är mest effektiva för maximal altruism som jag inte hittar på deras hemsida. Därför skickar jag med er grafen ovan, vilket är en sammanställning från Copenhagen Consensus, en frivilligorganisation som rankat FN:s humanitära och miljörelaterade mål inför 2030 i "effektivitetsordning". Lyssna gärna på podden eller se YouTube-klippet som förklarar gruppens arbete så slipper du anstränga din åldersskumma syn med det finstilta i en kolorerad broschyr. Podden är 1½ h lång så passa på när du står och trillar köttbullar eller när du tar en juldagspromenad imorgon.Och innan du utbrister "men man kan väl inte kvantifiera mänskligt lidande" saxar jag från podden: Det är riktigt, det går inte att kvantifiera mänskligt lidande. Men genom att använda sitt förnuft när man väljer vilket ändamål man skänker pengar till kan man göra saker i rätt ordning och på sätt som ger mest gott för maximalt antal människor. Att småskvätta pengarna över tusen mål kommer, för att citera Lomborg, resultera i "A lot of disappointed people." För mig var dessa poddar som att få en aningen mer fast mark under fötterna och jag vet nu var jag kommer sprätta iväg mina korvören framöver.*** Dessutom var det en del annan intressant info däri. Vet ni förresten hur mycket pengar snittinvånaren på nivå 4 (de rikaste länderna) är beredd att investera i klimatfrågan per år?****

Vad jag förstod av Filosofiska rummets filosof Per Bauhn är en nyckelfaktor demokrati och att hungersnöd i princip aldrig inträffar i flerpartistater med fri press (d.v.s. marknadsekonomier, med undantag för Kina som lyckas vara såväl enpartistat som marknadsekonomi). Detta delvis beroende på att enpartistater lägger stor andel av sin statsbudget på militär.******

Well well, fyll gärna på för det här lär väl inte vara hela sanningen, mer tänkt som en diskussionsstartare. För inte låter ni väl julafton ta fokus från att diskutera biståndspolitik?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.S. Om du tröttnat på Spotifys jullistor (1) är du välkommen att ta del av min här. Den börjar med mer traditionella julsånger för att vid Nat King Cole gå över till jazzmatazz.

(1) Som ofta innehåller en sliskig och schizofren eklektisk mix av Carola, Mariah Carey, Triad, Just D och/eller Adolphson & Falk (ödets ironi att just dessa får Stimpengar år efter år kan vi inte bara göra gemensam sak och svälta ut dem). 

* Johan Norberg, Steven Pinker, Hans Rosling, Peter H Diamandis samt en det historiska biografier.
** Personligen hade jag nog gått igång på saklig och hoppingivande marknadsföring av typen "vi har redan lyckats med X, låt oss tillsammans bidra till Y" men enligt min källa finns det en tydlig korrelation mellan bilder på lidande, särskilt barn och djur som lider, och människors pröjsvillighet.
*** Spoiler alert: Jag kommer nog inte att ägna mig åt det högst rankade "reduce world trade restrictions" . Någon med känningar i vita huset?
**** Enligt Lomborgs forskning 100-200 dollar. Det vill säga ungefär en tiondel av kostnaden för en dussincharter. Tur att det är gratis att lajka Greta Thunberg på Facebook.*****
***** En kommentar till den här videon menar att Greta varit hemma från skolan i runt två år vilket efter en googling visade sig stämma. Gretas frånvaro sammanföll med att hon p.g.a. sin diagnos började känna att "hon inte hängde med i det sociala på skolan" . Klimatskälet adderades något år senare. En kommentator i tråden Mediacirkusen kring Greta Thunberg på aspergerforum.se tycker att det är cyniskt att insinuera att det skulle finnas ett orsakssamband mellan föräldrarnas klimatengagemang och deras dotters av dagligmedia ivrigt uppmärksammade skolstrejk eftersom "Vad förlorar vi alla på att den [klimatfrågan] inte tas på tillräckligt allvar?". Jag håller med. Men en liten del av mig hoppas att Gretas världssamvete åtminstone under några veckor under 2019 kunde riktas mot det ROI-täta målet TBC. Dit kommer åtminstone min pott gå nästa år., exempelvis via denna organisation. Det finns nämligen en tydlig koppling mellan folks globala överlevnad och vår miljö, så två flugor i en smäll.
****** En FN-rapport från 90-talet visar att totalitära stater av typen Nordkorea och Kuba skulle kunna  lösa merparten av sina inhemska fattigdomsrelaterade problem med runt 14% av sina militära budgetar så det är inte pengarna som saknas, det är systemen som är fel.

13 kommentarer:

 1. God Jul, Fru EB.

  R, originalet

  SvaraRadera
 2. Jag stängde min tv och tidning för ca 2 år sedan och känner mig mycket mer tillfreds med att var lyckligt ovetandes om vad som händer i världen. Verkligheten har ju en tendens att sippra in från diverse kanaler ändå men det blir lättare att sålla och är det något som jag för stunden känner att jag måste/vill söka vidare information om, så finns ju internet.
  När det kommer till välgörenhet är det inte människan i sig som får mina pengar. Jag har valt att "adoptera" en orangutang via www.savetheorangutan.se då dom gör ett fantastiskt arbete för dessa röda människoapor och Borneos regnskogar.
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött för orangutangen! Jag fick ett presentkort från Delicard och nu hoppas jag att en indisk flicka får en solcellsdriven lampa. Det var det eller ett halvt kilo lax.

   Radera
 3. Jag är historiskt sett en hardcore naturvurmare och det kommer jag fortsätta med. Du har dock under detta år pickat ner mitt motstånd att se hela bilden. Denne dansk gör ett starkt case och jag har börjat läsa in mig på ämnet. Vi är månadsgivare till ett gäng miljöorganisationer men kommer nog addera hjälporganisationer och möblera om givarportföljen (hihi).

  God Jul EB och alla andra. I Skåne firar vi en vit jul och solen skiner. Magic!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm...jag är bra på att picka ner folk. Skickar bg till Illuminati framöver. Jag är lika clueless som alla andra, men är ändå i början av en förståelsekurva jag inte var i för ett år sen så jag ska väl säga att jag kanske laggade lite då. Saker hänger ihop som trådar till ett Skandinavium fullt med freakish marionettdockor och drar man i ena änden sker någe på andra sidan arenan.

   Man blir rätt entusiasmerad av dansken också, han är så manisk och opretentiös. Till skillnad från en specifik organisation kan ju Copenhagen Consensus lyxa till det med en viss flexibilitet i vad de bedömer som mest effektivt, de är inte låsta till en "affärsidé" som många NGO:s är på gott men ibland även ont.

   Radera
 4. På sista frågan svarar jag ja och läser om inlägget om att göra egen glass. Jag som varit lite inne på att köpa en glassmaskin till mig själv i julklapp! Det föll på att alla bra modeller tog sån hiskelig plats, men nu får det bara bli hemmagjord glass 2019. :-D

  God Jul på er alla, jag firar en ytterst frugal jul genom att vara själv i min lilla lägenhet och njuta av julefriden med hästarna. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter underbart, både glassen och den frugala julen. Och hästar...såg en häst i tomteluva med glitter vid öronen imorse, det blir inte juligare än så.

   Radera
 5. "Gretas frånfälle" ... frånfälle betyder väl död???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops sorry, ändrat nu. Frånvaro ska det vara.

   Radera
 6. Trans-siberian orchestra är den finaste julmusiken. :)

  God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig hört Pachelbel på det sättet...whatevva works for you Jarno, God Jul!

   Radera