Skala Löken - Intro

När jag påbörjade min resa mot ekonomiskt oberoende hade jag lite att ta av vad det gällde utgifter. Uppenbara saker som att sluta slöshoppa varje löning, sluta äta utelunch, sluta anlita städhjälp och så vidare. Men när väl de första grova yxhuggen var gjorda, återstod en del finlir. Och finliret tog tid. Har man ägnat nästan 20 år åt hedonic adaptation tar det ett bra tag att backa tillbaka till en sparsam nivå. För mig tog det nog sex år, det vill säga det var först förra året jag kände att jag började bottna.

Jag ser projektet "att komma tillbaka till en sparsam nivå" som en lök som jag måste skala, ett lager i taget. Effekterna av mina många lökskalningar ser du i grafen nedan som visar mina månatliga utgifter mellan 2011-2017. Sakta, sakta gick de från 18 750kr/månad år 2011 till 10 900kr/månad år 2017. Detta under en period då saker och ting på grund av inflation blivit dyrare. Så skillnaden är egentligen större än det numeriska 7 800kr/månad.


 


Att kostnaden per månad gick upp 2016 berodde på att jag fick ta över vårt lantställe och drog om elen vilket kostade en del. Men lantstället betalade av sig på andra plan, exempelvis genom att vi semesterar mer hemma. Eldragningen kostade ungefär som en vecka på Lanzarote.


För att ge lite inspiration tänkte jag i de kommande inläggen redogöra för några av mina lökskalningar. Serien heter alltså Skala Löken och inleds med nedan omvälvande YouTubeklipp. Herregud, här har man gått 41 år på denna jord och aldrig fattat hur man faktiskt ska hacka en lök. Take it away Gordon!








Mvh/
FruEfficientBadass

14 kommentarer:

  1. Men det var väldigt vad mycket han kastade av lökroten. Lök kostar ju ändå några kronor kilot ;-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Vad skulle du gjort med den, putsat silvret?

      Radera
    2. Finhackat den lite längre ner. Den bit jag slänger som varandes obrukbar rot är inte mer än hälften så stor som i den videon.

      Radera
  2. Det här ska bli spännande att följa:) Jag tycker att jag har bantat på merparten av dom fasta utgifterna men får det liksom inte att synas på den totala summan. Förhoppningsvis kan jag lära mig något av din lök-serie:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se. De är väldigt "jag-specifika".

      Radera
  3. Hur förhåller sig din andra hälft till det hela, är ni båda två på samma resa mot ekonomisk frihet eller är det bara du som spara, investerar och följer upp din månadskostnad? Jag följer upp vår ekonomi som en helhelt och sköter investeringar och lägger upp planen för framtiden. Nyfiken, alla håller ju inte med om att delad ekonomi "is da shit".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min man kör en lightversion. Dvs han spar rätt bra men utan den neurotiska edgen jag lägger på. Vi är tämligen överens om det övergripande målet men vi hade varken sparat eller haft det målet om det inte varit för mig (no offense darling om du läser). (EB vi hade inte heller varit gifta eller haft barn om inte jag drivit på saker och ting, min man är lite som de där sengångarna i Zootropolis - söt men långsam)

      Radera
    2. Och vi kör delat. Aldrig fattat par som gulledelar på ett konto - man har ju noll koll då?

      Radera
    3. Och jag som inte kan förstå vitsen med delad ekonomi. I vårt fall är det jag som har all koll då maken är totalt ointresserad, det var iofs jag också tills för 2 år sen då jag insåg att man kan bli fri om man bara tänker till lite. Och han gör ändå inte av med några stora pengar på månatlig basis så det har liksom fallit sig naturligt att det blev såhär för oss. Each to their own som man brukar säga, eller kanske whatever floats your boat :-)

      Radera
    4. Exakt - alla sätt är bra utom de dåliga.

      Radera
  4. Intäkter kan bli oändliga, kostnader bara bli noll... Generellt så verkar snål-bloggarna tänka att bara kostnader är påverkbara medan intäkterna inte är det. Hur tänker du?

    SvaraRadera
  5. Naturligtvis tänker jag att båda är påverkbara (eftersom de är det). Däremot krävs det mindre kraft att minska sina kostnader. Konkret exempel är att jag gm att plocka bort Hemfrid nettade in lika mycket som det hade kostat mig att höja min lön med 8 papp i månaden - och då hade jag behövt ta mig an ett än mer odrägligt adminhärke. Så jag tror på att jobba med de lägst hängande frukterna i största möjliga utsträckning (vilket för snittet är att skära i kostnader). Den slimmade kostnadskostymen hänger ju kvar genom hela livet vilket gör att jag inte behöver samla ihop till en lika stor stash of cash för att kunna dra mig tebaks, vilket är slutklämmen på varje inlägg i "Skala Löken" är. Men bra fråga. Gillas att diskuteras i dessa forum (näst efter "Hur beräknar man sparkvot egentligen?").

    SvaraRadera