Skala Löken Del 4 - Hår

Jag minns en gång för länge sedan när en kvinnlig kollega i lunchrummet berättade att hon hittat en "sååå billig frisör, han klipper och slingar för 1 200 kronor!" varpå alla kvinnorna hummade uppskattande medan en /flintskallig man/ uppenbart chockad ropade: "DRIVER du med mig?".


Det finns alltid ett skäl att lägga in en bild på Alexander


Å kära flintismän, ni har det så bra. Inget debacel kring håret. Vi kvinnor dock, förväntas lägga ohemult mycket deg på detta. Det är åtminstone vad vi inbillar oss. Så här ser min hårresa ut:


Steg 1: Klippa/färga hos frisör
Once upon a time (runt 2010) i dussinförorten åkte jag varannan månad till en frisör i ett närbeläget köpcentrum och klippte och färgade mitt hår för runt 2 000kr åt gången. Jag la alltså 12 000 kronor per år hos frisören. Däremellan dyra hårvårdsprodukter ink. heat protection, glansserum och av frisören rekommenderade schampoon, balsam och inpackningar. Säg att jag landade på 14 000 kronor per år för hårvård.


Steg 2: Klippa hos frisör, färga själv
En härlig genetika i min släkt är att kvinnorna blir gråhåriga redan i 20-årsåldern. Å andra sidan har vi rätt lite rynkor, så man får ta det goda med det onda som von Trier säger innan han tafsar på sina skådisar. Jag började färga mitt hår i 25-årsåldern och klarar inte av mer än en cm utväxt. Det betyder att jag färgar en gång var sjätte vecka. Den hårfärg jag köper kostar 63 kronor hos Willys = 567kr/år. Eftersom jag har axellångt hår i en icke-frisyr, behöver jag klippa mig 2 gånger per år = runt 500kr/år. Ett Redkenschampoo jumbo size på det och jag landar på en total kostnad = 1 467 kronor per år.

Steg 3: Klippa & färga själv
Ja jag vet, det är ju så att man kan svimma. Hade någon sagt till mig för tre år sedan att jag skulle klippa mitt eget hår hade jag bönat dem att barmhärtighetsmörda mig. Men hard core frugality får en att testa saker "utanför boxen" och efter att ha sett ett antal instruktionsvideos på YouTube, exempelvis den här eller den här, kände jag att jag var redo. Det jag först behövde göra var att skaffa en okej frisörsax och notera att jag inte tog den absolut billigaste här, utan en Tweezerman. Den här saxen använder jag bara till hårklippning så den håller sig vass och fin. Jag avråder å det bestämdaste från att använda "kökssaxen" till håret.


Det tog ett tag innan jag fick till det, det ska jag erkänna. Min kvartalsklippning sker numera genom att jag kammar mittbena och fäster mitt hår i två tighta råttsvansar precis bakom öronen (torrt hår, men det är en smaksak). Därefter drar jag svansen nedåt så att den spänns maximalt, och så klipper jag ett par centimeter. Tjopp. Samma sak på andra sidan. Sen tvättar och fönar jag håret och kollar hur det lägger sig. Ofta sticker det ut någon lite slinga på ett olämpligt ställe, och då efterklipper jag. Klippeliklipp. Nästa dag kanske jag ser en till liten slinga i en annan spegelvinkling - klippeliklipp. Klart! Antal gånger folk kommit fram till mig på stan och påpekat att jag ser ut som en självklippande idiot: 0. Antal gånger jag får komplimanger för mitt hår: Ungefär lika som förut, det vill säga inte särskilt ofta. Men nu slipper jag i alla fall pynta för att inte få hårkomplimanger. Jag köper fortfarande en enlitersflaska Redkenschampoo om året, men det är så drygt så det blir typ samma pris som att köpa massmarknadsprodukter. Idag lägger jag 967 kronor på håret. Och då har jag inte ens räknat in de 1 200 kronor jag spar per år på att toppa barnens hår själv...


Så, lökgrafen ser ut som nedan:


Det stora "klippet" (urk) var ju när jag plockade bort färgningen ur bilden. Varför är det så förbaskat dyrt att färga hos frisör, fattar inte? Kom hem till mig, jag gör det för hälften...Jag sparar alltså i runda slängar en dryg tusing i månaden på att köra eget upplägg.
Efter tio år har jag drygt 180 000 på kontot som jag inte haft annars. Och då splurgar jag ändå med fancy schampoo och en kvalitativ sax. Dessutom noterar jag att jag mer sällan än frisörjunkies blottar utväxt, eftersom jag har ett litet lager färg hemma och kan skrida till verket omedelbart. Tidigare behövde jag ringa frisören, boka en tid, kanske vänta en vecka eller två för att få det gjort. Bara en grånad cendré kan förstå obehaget som infinner sig i slutet av den där andra veckan...


Inte nog med att jag kommer att ha 180 000 kronor mer på kontot den dagen min yngsta tar studenten än om jag fortsatt som förr. Jag har också minskat behovet av stash för att kunna leva som ekonomiskt fri. Jag kan krympa min pengamaskin med 338 000 kronor (om jag vore anhängare av 4%-regeln) eller 193 000 kronor (7%-regeln). Det betyder att jag kan sluta jobba nästan två år tidigare än om jag ansett det som livsnödvändigt att klippa och färga håret hos frisör var sjätte vecka för resten av mitt liv.
En aspekt av ovan är också en viss tidsbesparing/stressminimering. Jag uppskattar att jag la 1½h hos frisören förr. Resa dit och hem - drygt 30 minuter. Det blev runt 12 timmar per år. Plus tid att boka. Idag lägger jag fem minuter, fyra gånger om året = 20 minuter om året på klippning, samt 40 minuter 9 gånger om året på färgning = drygt 6h. Jag halverar alltså den tid jag behöver lägga på mitt hår.


Och som sagt - jag klipper ju barnen också, förutom den äldsta som är kortklippt och behöver mer professionell hand. Småttingarna har raka långa hår så det är maximalt enkelt. Jag upplever att det är en lättnad i vardagen att inte i panik inför skolavslutningen eller skolstarten hänga på låset hos drop-in-frisören och hoppas att barnen håller sig lugna och fina under frisörbesöket. Som oftast tar 10 minuter och sen är man 400 kronor fattigare.


Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Har också testat att färga med produkter från vanliga mataffären men resultatet blir ganska fult på lång sikt. Det syns så tydligt att det är hemmafärgat, blir som en enfärgad hjälm och sliter väldigt på håret. Mitt tips är att istället färga med växtfärg. Det tar längre tid och kanske blir något dyrare men resultatet blir otroligt mycket snyggare och du slipper gifterna. Ett annat alternativ är go grey vilket faktiskt är högsta mode just nu.

  SvaraRadera
 2. Ser att du återkommande nämner 7%-regeln. Har du skrivit något inlägg om varför du valt just 7%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, råkade ta bort min förra kommentar men desto bättre för då kan jag utveckla svaret. Jag, liksom de flesta inom FIRE, tycker väl att det är rätt asknepigt detta med att räkna på hypotetiska %-scenarier. Jag valde 7% i denna serie inlägg (och ibland 4%)för att illustrera vad en minskad kostnad kan göra för krävt pensionskapital. Ofta gör man tankevurpan att sparande och neddrag av kostnader mest handlar om att frigöra kapital till pengamaskinen, men en minst lika mäktig bieffekt är ju att man blir billig i drift och därmed kräver mindre för att kunna hoppa av ekorrhjulet. jag har fört olika resonemang kring detta i en serie i början av december som heter "Tidig pension" och tänker speciellt på detta inlägg apropå din kommentar (5/12-17): http://efficientbadass.blogspot.com/2017/12/tidig-pension-2-olika-scenarier.html

   Radera
 3. Jag brukar dela på min mataffärsinköpta hårfärg till två omgångar. Räcker gott och väl för att täcka utväxten, halva mängden gifter på mig och i naturen och halva kostnaden. Win-win liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och repris på min förra kommentar - när man tror att löken är färdigskalad finns nästan alltid ett par lager till.

   Radera
 4. Gillar din blogg och dina skala löken inlägg skarpt!:) Lägger till den i min blogglista.

  Ha en fin dag!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 5. Jag klipper mina barns hår själv, precis som du säger, ca 400x 2 kan man ha till annat nöje aka tillväxt. Jag råkade glömma mitt vanliga frugal stealth mode och berättade för några bekanta att frisör till barn med långt rakt hår är onödig kostnad varvid lite lätt skärrade blickar blandade med en nypa förakt spred sig i rummet. Ajaj, sånt säger man alltså inte ostraffat i orten med hög medelinkomst. Till saken hör att ett barn i 4 årsåldern till en av dessa bekanta klippt sig själv till en obefintlig luggfrisyr så den familjen ligger i framkant när det gäller insourcing.

  SvaraRadera
 6. Jag ska resa 9-10 månader med start hösten och detta med brist på färgning är något jag fasar över. Jag har en del gråa hår som jag inte vill ska synas. Brukar klara mig med färgning vart tredje månad pga att det ligger hyfsat nära min naturliga hårfärg. Eftersom jag har lockigt hår så syns dåliga klippningar inte lika väl så det kan jag stå ut med men att färja ett rödlätt hår i Sydostasien eller hos ngn okänd känns läskigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se det som en resa i nationens tjänst - uppdatera oss löpande på bloggen. En greje jag kommer att tänka på kring ovan kommentarer är att tydligen ska man tänka ålder när man färgar - d.v.s. ansiktsfärgerna bleknar med åldern och därför ska man anpassa sin hårfärg därefter. Om du ex. var mörkbrun eller kastanjeröd som ung bör man i den artificiella färgningen successivt gå mot mjukare, mildare färger med tiden. Tänker på det ibland när jag ser en pensionsnära person som färgar håret svart eller illrött - det nästan sticker i ögonen. Själv är jag av naturen belönad med matt råttfärgat hår. Har ännu inte hittat en produkt som heter "Gloomy Rat" men snarlika kulörer funkar bra. Jag avundas dig Plina att du har lockigt hår. Om jag inte fönar till mitt asraka hår i lite mjukt fall är min hemklippning mer flagrant.

   Radera