Jag gillar't! Nästa gång jag storhandlar på Willys blir det mer av dessa varor. Checklista enligt min tidning:
- Fotogenlampa & bränsle (but why, när du kan tända stearinljus?)
- Alternativ värmekälla som ej drivs av el (hmm...tror jag skippar det och kör på kläder)
- Campingkök och bränsle ex T-röd (check)
- Mat som klarar förvaring utan kylskåp (check)
- Sovsäck, filtar, varma kläder (check)
- Tändstickor (check, plus att jag har oproportionerligt många tändare)
- Stearin- och värmeljus (check)
- Ficklampa med extrabatterier (check)
- Pannlampa (den strunar jag i)
- Dunkar och hinkar med lock att förvara vatten i
- Husapotek
- Batteriradio e d
- Extra batteripack (powerbank) - Detta har jag inte. Bör man ha det? Vars hittar man dessa?
- Hygienartiklar som funkar utan vatten. No offense, menlösa lokaltidning, men om ryssen kommer är min svettlukt kanske det sista jag tänker på (eller kanske är det då jag borde tänka på den i hopp om att bli rysk krigstrofé?*)
1/ Bomber och nukleära attacker är kanske inte främsta hoten mot Sverige idag.
2/ Cyberattacker och naturattacker (=solstormar) är mer troliga hot.
3/ Sverige är ett av de länder som är mest förskonat från militära konflikter och krig.
4/ Sverige är ett av de länder som toppar ligan av skyddsrum per capita vilket är märkligt givet punkt 1-3**.
5/ Anledningen varandes att vi är ett ängsligt, krigsdrabbat folk. D.v.s. vi har inte haft krig på ett tag och den neuros som då ofta inträder är oproportionerlig oro över osannolika hot.
Exempelvis pratas det inte alls prepping och skyddsrum hos mina tyska eller franska kollegor (jag hörde mig faktiskt för förra veckan när vi sammanstrålade). Inte heller tog de svininfluensavaccinet (som min franska kollega uttryckte det "There was no cheese involved so I skipped it..."). Ju större avstånd till själva kriget, desto större rädsla för kriget. Mänsklig natur antar jag? I kombination med att vi är ett land som älskar hängslen och livrem. Ni visste kanske redan att det legat en proposition om att införa gåhjälm i Sverige (d.v.s. att lagen ska kräva att föräldrar sätter hjälm på sina barn inför att de ska lära sig gå). Ett fett kvitto på vårt välfärdsprojekt (minus en moderator som räcker upp handen och säger "nog!"). Nåväl, bortsett från att jag inte begriper skyddsrumsfrågan, måste jag erkänna att jag är en sucker för skyddsrum. Jag växte delvis upp i ett miljonprogram och nedan symbol ger mig nästan mysrysningar när jag tänker på hur vi barn vid något tillfälle gläntade in bakom pansardörren till ett övergivet skyddsrum och fann konserver från 60-talet.
Förutom ett ansenligt antal skyddsrum överallt i landet beskrivs i Jerker Virdborgs prosa/faktaskrift Försvinnarna det gigantiska svenska 60-talsprojektet UTAN ("En hypermodern AN-läggning för effektivast möjliga UT-rymning") signerat ett ingenjörslag på Civilförsvarets tekniska byrå i slutet av 50-talet. UTAN var ett stort nät av nedgångar, tunnlar och hissar som skulle möjliggöra evakuering av centrala Stockholm på under minuten. Om du är Stockholmare kan du exempelvis besöka nedgången till Hötorgsgaraget från torget (ett par meter från Kungsgatan mot torghandeln till) eller beskåda knarkartrappan vid Sergels Torg - bakom den döljer sig en bred entré som på nolltid slussar ner fölket i skyddsrummen.
De i projektet inblandade myndigheterna (Kungl. Fortifikationsverket, Försvarets Materielverk m fl) pratar inte så mycket om UTAN idag. Delvis för att projektet av naturliga skäl till stor del är hemligstämplat. Men kanske också för att det, i retrospekt, var en sådan missriktad (och vansinnesdyr) åtgärd. Lätt att vara efterklok, visst. Men det säkerhetspolitiska läget hade ändrats rätt rejält redan då UTAN började byggas (det handlar alltså om i princip ett markplan under avloppssystemen men ovanför tunnelbanenätet i Stockholms innerstad). Krigföring på 70-talet var mer synonymt med fjärran konfliker av typen Vietnam än att tysken/rysken/Bellman skulle bomba Stockholm. Kol- och Stålunionen/EU var sjösatt med det uttryckliga syftet att skapa mer stabilitet. UTAN hade bättre fyllt sitt syfte 20-40 år tidigare, under världskrigen (inte för att Sverige blev bombat då heller, men då hade det ändå varit logiskt). Så, bomber och luftinvasion är mindre troliga än att Internet och/eller el slås ut av främmande makt eller på grund av naturfenomen av typen solstormar. Det är i mitt tycke dessa saker vi bör fokusera på i vår prepping - att ha mat hemma så att vi slipper delta i upplopp. För även om butiksägarna går ut generöst och bjuckar på det som står på hyllorna räcker det ändå inte mer än någon vecka. Var det något den ukrainska attacken lärde oss förra sommaren så var det att vår infrastruktur inte klarar sig utan Internet. Bland annat låg det ju mängder med lastfartyg utanför Göteborg och Malmö som inte kunde lasta av. Och vad händer vid en drivmedelskris? Lycka till att åka och helghandla i norr efter ett par veckor - utan långtradare är vi rökta. Norr var ett dåligt exempel - där har man ju källaren full av torkad ren och rödbeta. Men tänk på Brommaborna!?
Hör prepperns rop skalla - lättöl och pilsnerkorv åt alla!
Jag döper inköpslistan till "Ryssen kommer" |
Mvh/
FruEfficientBadass* Kan inte låta bli att tänka på ngn ståuppare (Batra/Glans?) som sa "Om ryssen anfaller får vi ju i alla fall ett starkt försvar". Inget ont som inte har något gott med sig.
Tack för ett mycket informativt och bra inlägg! Jag tror också på cyber eller ”natur-attacker” som mest troliga. Jag har funderat på att gå ”off grid”, alltså bli helt självförsörjande för att kunna minska beroendet från samhället. Att fixa solpaneler och vindpark går väl bra men att jaga animalisk protein i skogarna är inte riktigt my cup of tea. Dödandet finns inte på kartan och slakten innebär blod på händerna vilket var den främsta anledningen att jag inte valt kirurgyrket. Vegetarian ser jag inte som ett alternativ på vintern. Sedan måste man fortsätta jobba för att betala underhållet på sol/vindparken, trädkojan etc, så det måste vara nära till bussen. Då återstår i princip Stadsparken vilket inte är helt lyckat som off grid-boende. Nä, jag får preppa i min nuvarande boning. En öppen spis för värme och matlagning är på min att-göralista. Det känns inte som en överdrift. En lära-gåhjälm är väl höjden av överdrift. På tal om ännu fler överdrifter så är en observation eller kanske en reflektion i detta ängsliga rike, det välkända fenomenet inom psykologin att föra över upplevd brist på kontroll på något som går att kontrollera. Detta kan yttra sig t.ex. som ett trängande behov av att ha reflexväst och kulörta små ficklampor fastsatta på den och en hjälm när man cyklar i dagsljus i lugnt tempo på en avskild cykelbana. Alltså vi talar inte elitidrottare i hög hastighet eller cykelbud i NY eller vägarbetare där synlighet innebär säkerhet. Jag har inget bevis mer än min övertygelse efter att jag fört samtal med personer som utövar detta. Det går inte att säga emot, tex att det finns fler som skadar sig allvarligt vid promenad enligt MSBs hemsida. ”Men tänk om ingen ser mig och kör på mig... ” -ja, eller så faller du offer för någon som blivit pushed over the edge pga överdrifter och kör på dig, på cykelbanan bara pga reflexvästen :-). Eller när tysken, rysken och Bellman (hahaha) kommer så blir dessa neonlysen prime target.
SvaraRaderaLite intressant att man ska skriva telefonnummer på papper. Om elen slås ut så tar det inte många dagar innan telefonin slås ut för masterna har begränsat med batterikapacitet. Liksom extra batterierna för att tanka mobilen. Det finns inte alltför långvariga som fortfarande har fasta telefoner. Undrar hur de tänkt där.
SvaraRaderaDessutom. Nej, inte helt genomtänkt.
Radera