Köp aldrig något...

...som säljs aktivt på dig. Detta är en key learning från undertecknad som ägnat ett halvt yrkesliv åt marknadsföring och försäljning. Ty det är först när en produkt inte har en naturlig efterfrågan som man kopplar på en marknadsansvarig som i sin tur anlitar och betalar för resurser av typen art director, copy och mediabyrå. Produkter som säljer sig själva alternativt har låg eller obefintlig vinstmarginal och/eller lönsamhet, marknadsförs inte, un point c'est tout, punkt slut, over and out.


Några exempel på saker som inte marknadsförs:
1/ Luft
2/ Kranvatten
3/ Rå, otvättad potatis
4/ Gul lök på kilo
5/ Standardmjölk
6/ Kollektivtrafik (eller kanske..? Men inte i någon större utsträckning va?)
7/ Indexfonder


Några exempel på saker som marknadsförs:
1/ Mobilabonnemang
2/ Ihopbakslån
3/ Skidhyra hos Skistar
4/ Dejtingappar
5/ OLED-TV (fråga mig inte - såg bara en annons för det)
6/ Nätcasinon
7/ Kryptovalutor


Det är punkt sju i sista listan jag hakade upp mig lite på häromdagen. Ja jag vet jag har redan avhandlat frågan och min slutsats var att hålla mig på armlängds avstånd. Samtidigt som jag tycker det luktar pyramidspel och lurendrejeri hela vägen till CVC-koden (underbyggt av MMM:s take av konceptet) har jag folk i min omgivning jag tycker är hyfsat vettiga som haussar grejen och säger att (och nu parafraserar jag min bekanting som gillar bitcoin) "Bitcoin är framtidens tillgångsslag, en ekonomisk revolution i vår ekonomi som sker här och nu". Ibland dras jag med i deliriet så till den grad att jag nästan står i begrepp att revidera mitt beslut att hålla mig borta från bitcoin. Det är väl så det funkar med flockmentalitet antar jag. Fear of missing out etc.
Men så råkar jag vara ute på någon kommersiell sida på Internet och konfronteras med klickbeten av typen ovan och det sköljer över mig igen: Köp aldrig något som aktivt säljs på dig. Nu klickade jag aldrig på annonsen så jag kan inte helt utesluta att det rör sig om en jättevälmenande altruistisk get-together (utan känd avsändare visserligen) i syfte att demokratisera investerarvärlden (som om den var odemokratisk i nuläget). Mer troligt är bitcoin i bästa fall en kommersialiserad högriskprodukt men kanske ännu mer troligt en sorts pyramidspel med hjärna i toppen som inget hellre vill än att skinna blåbär som mig på lite deg. Märkligare saker har ju hänt. Exempelvis finns en ganska stor internationell rörelse som hävdar att jorden är 60 biljoner år gammal och att vi människor skapades genom att Lord Xenu samlade utomjordingar från en mängd planeter, frös dem, skickade dem med flyg till jorden där de dumpades i Hawaiianska vulkaner. Men deras själar flög till himlen och då fångades de in av Lord Xenu (Du undrar hur? Med själfångare stupid) för att föras till 3D-biografer där de hjärntvättades för att sedan skickas tillbaka till jorden i form av människobebisar. Tänk, du själv kanske är en av Lord Xenus skapelser. Lyckligtvis kan du köpa dig fri från eländet, det är bara att pynta på och en vacker dag är du lika upplyst som någon av nedan individer.

Och här kommer dagens quiz: Vilken är den minsta gemensamma nämnaren mellan scientologin och bitcoin? Om du är debil finns svaret att tillgå om du scrollar ner under signaturen. Själv tänker jag efter jobbet idag ta en gratispromenad i gratisnaturen för att sedan gå hem och dricka gratisvatten ur kranen för att slutligen avrunda dagen med lite gratis skymningsfirande.
Mvh/
FruEfficientBadass


Tjena! Var det du som var klent begåvad? Ja då är det bara att scrolla på.Scroll scroll
Fortsätt så

BravoHelt riktigt du är på rätt vägBara en liten bit kvarJaråDen som väntar på något gott...

Okej jag ska inte hålla dig på halster längre.

Här kommer det:

8 kommentarer:

 1. Snålgrisarna köper aldrig från försäljare, har flera gånger skällt ut envisa dörrknackare som vägrar gå.

  Haha kul i din text när du skrev MMM:s syn på kryptovalutor, tänkte först, vad fan varför har 3M börjat med detta, de är ju ett seriöst företag", men det var ju inte tickern utan förkortningen till MrMoney's blogg.

  Försäljare ska undvikas som pesten, ett helt gratis snåltips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Har själv svårt med det eftersom jag själv är säljare. Får liksom distansera mig från mina egna propåer.

   Radera
 2. Nu tror jag inte att alla bitcoin-ägare kommer ärva världen och vi "nocoiners" lämnas efter i misär och fattigdom, men...
  Själva teknologin blockchain kan faktiskt revolutionera världen, ta bort nationalstaters sista monopol och det intima sambandet av valuta + våld/hot om våld.

  Jämförelsen med dotcom-eran har gjorts tidigare. Det var fullt av bluff-företag, luftslott, marknadsföring och till och med seriösa företag som lade till com i sitt företagsnamn. Nu närapå 15 år senare är det inte precis någon som skrattar åt Google, Facebook, Amazon osv.

  Jag står vid sidlinjen och tittar på, men med öppet sinne och ödmjukhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska villigt erkänna att jag är mkt dåligt insatt. Men även om tekniken som sådan kan komma att stanna (apropå din parallell dotcom och Google) känns det mkt svårt att veta vilken häst man ska satsa på här och nu. Bitcoin kanske är motsvarande Framfab? Så jag joinar dig ödmjukt vid sidlinjen. Bjuder du på en bärs?

   Radera
 3. Mycket bra skrivet! På toppen på min lista över onödiga arbeten som inte bidrar till mänsklighetens överlevnad och godhet hittar vi ovan nämnda reklammedarbetare. Som någon annan skrev (Liv Strömkvist tror jag), de viktigaste jobben är de med lägst betalt och de onödigaste bland de högsta. Bitcoin och andra kryptovalutor används enligt uppgift som betalningsmedel till och från kriminella och terrororganisationer, där har vi en anledning att vara skeptiska till egen medverkan tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt - och det är nu jag blottar min själsiga ambivalens - tycker jag att sälj ibland får onödigt mkt skit. Jag fattar vad du menar Lana ovan med löner vs impact och vilken typ av reklammakare du menar (typ de jag själv dissar i inlägget) Men eftersom jag jobbat i sälj kan jag ibland störa mig på vissas hyckleri. Ex jobbade jag ett tag i förlagssvängen och där ville man ju knappt låtsas om att det fanns en säljorganisation, även om det i mångt och mycket var säljarna som drog in degen (med undantag av riktigt stora författarskap som säljer sig själva). Jag menar att sälj också genererar en del jobb och skatteintäkter som många gärna tar del av (ex i det här fallet kunde man ge ut olönsamma titlar av ex. Liv Strömqvist)(nej jag skojar, det var inte Ordfront Förlag. Och jag skulle tro att hon har ett positivt täckningsbidrag), men få vill jobba med sälj eftersom det av många anses vara jobb som inte bidrar till mänsklighetens överlevnad :).

   Radera
 4. Blev lite överraskad att du själv jobbar med sälj, men det gör dina goda råd desto mer värdefulla. Och rolig är du dessutom! /Birgit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar det, jag är som en sån här avhoppad Facebookmedarbetare som varnar för Like-knappen.

   Radera