FIRE dödar avund


Som tidiga läsare vet strävar jag mot FIRE och eftersom jag inte orkar definiera begreppet länkar jag här. En populär föreställning är att man blir girig som rik (underförstått det är ädlare att vara pank). Varför skulle annars Krösus Sork se ond, inte smart ut?

I beg to differ. Åtminstone om jag utgår från mig själv. Och vad jag har lärt mig av evolutionspsykologin så är det att vi människor är väldigt lika. Så jag hävdar att mitt tänk går att applicera på en rätt stor del av populationen. Några konkreta exempel från mitt liv.
 • En person i min avlägsna bekantskapskrets fick gå mot två årslöner. Hon kunde alltså ditcha sitt astråkiga jobb och löka på heltid i två år. Hon valde att skriva en roman under de två åren och jag minns att jag var svårt ansatt av avundsjuka. Det var precis under de åren jag började känna att yrkeslivet skavde och jag kunde drömma deliriska drömmar om att slippa skiten.
 • En gammal granne som jag rent allmänt störde mig på vann två millar på någon form av lotteri – har för mig att det var första försöket dessutom, inte resultatet av åratal av spelande. Jag hade klåda i en vecka.
 • En bekant fick nytt jobb och tjänade i och med det cirka dubbelt min lön. Jag minns att jag gick och tänkte rätt mycket på det här. Jag funderade på hur det skulle kännas att tjäna så mycket pengar. Man måste ju vara jättelycklig, tänkte jag. Och jag var avis.


Men efter att jag själv lyckats vända mitt destruktiva konsumtionsmönster märker jag att jag har allt svårare att uppbåda känslan av avundsjuka. Relaterat till punkterna ovan skulle mitt tänk gå ungefär så här:
1/ Två årslöner. Check. Jag kan när som ta ledigt ett antal år utan att be någon om lov. Om jag skulle sälja bostadsrätten och leva ett liv i oattraktiv förort är jag fri för livet. Varför skulle jag vara avundsjuk på någon som bara får två år?
2/ Två millar. Jag har visserligen inte detta kapital, men jag vet att den dagen jag har det kommer det att ligga där och bygga framtida frihet, medan min granne i fallet ovan utan skuggan av en tvivel redan nu, några år senare, satt sprätt på merparten på resor och konsumtion.
3/ Dubbla lönen-killen är en klassisk hedonic adapor och i takt med att lönen ökat har antalet hus, bilar och utlandsresor ökat i samma takt. Jag skulle bli förvånad om han lade undan lika mycket som jag varje månad. Det jag tänker med en sådan snubbe (och hans därtill välavlönade fru) är att "det vill till att inget händer". Allt går ju bra så länge båda jobbar heltid och håller ihop.
Jag kan heller inte bli avundsjuk på folks konsumtion av kläder och accessoarer som jag ibland kunde förut. Då, när jag var avundsjuk över folks snygga stil, handlade det kanske inte så mycket om pengen i sig utan mer jakten och positioneringen - att hen lyckades definiera en snygg stil innan jag hunnit definiera densamma. Men i takt med att jag blivit "minimalist" och har därtill superenkla garderob, finns inget sådant behov längre - d.v.s. behovet av att vara först med det senaste. Däremot kan jag på riktigt njuta av att se klädprakten från mina fancy pancy väninnor - de är som konstverk. Men det har inte med mig och mina livsval att göra.


Part of my Art
Jag kan fortsätta i all evinnerlighet. En gång i tiden gillade jag att gå på fina restauranger och uppleva coola nya kök. Idag känns det som att jag gått varvet runt - körvelånga och grönkålssorbet göre sig icke besvär - jag vill ha en superenkel pasta med tomatsås och därtill ett habilt glas huset röda. Jag har till och med börjat erkänna för mig själv att jag föredrar vanlig mjölkchoklad framför 90%-ig. Ur led är tiden och kanske är det detta som är att bli vuxen.
Att vara tillfreds - kanske den bästa känslan ever. Och detta tack vare FIRE/minimalism-projektet. Berätta gärna om du erfar motsatsen så att jag får stresstesta min evolutionspsykologiska tes.
Mvh/
FruEfficientBadass

15 kommentarer:

 1. Tack för klokt inlägg, ett av många på din läsvärda blogg!
  Hög igenkänning, kan bara hålla med om allt du skriver. Utom på det där om chokladen, 90%-addict som jag är (även om Fazer Blå är världens godaste mjölkchoklad...). :)
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAAA Fazer blå! Den är helt underbar - när jag går på bio (ett av mina kvarvarande nöjen i en annars snålslimmad tillvaro, därav ett desto större nöje) köper jag en liten Fazer blå (kostar typ 7:50 men smakar femhundra spänn).

   Radera
 2. Godt innlegg, jeg har det på samme måten. Feks når det gjelder bil; vi har nabolagets sikkert eldste og minst fancy bil, her er det veldig mange som kjører Tesla. Da er det litt godt å vite at om jeg ville, så kunne jeg kjøpe meg en Tesla uten å ta billån (noe jeg tror ikke gjelder så mange av dem som kjører rundt her). :-)

  Hva er dine planer når du blir FIRE?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte Tesla en hygienfaktor i Norge :)? Roligt att du exemplifierar med just Tesla. Jag har ett /av många poänglösa men för mig meningsfulla/ mind games där jag jämför min stash med just Tesla. Jag har också en del Tesla-ägare i min omgivning och här i Sverige är det inte lika vanligt så det höjer ju på ett och annat ögonbryn i förvåning och avund när någon beställer. Men inte hos mig. När de /männen - för det är mest män som driver Teslafrågan omkring mig/ visar sina små kort de fått från Elon där han berättar att bilen är på gång (fast bara med två års försening eller vad är det) och de berättar om alla coola features, ler jag hjärtligt (alltså jag menar det - jag gläds åt deras ystra lilla barnaglädje) och önskar dem all lycka med bilen i trygg förvissning om att jag, om andan faller på, casha upp en Modell X idag om jag så önskar. De gör ju dessutom en miljögärning genom att med sina köp positionera en miljöbil som cool och åtråvärd, vilket krattar banan för Modell S och mer överkomliga miljöbilar framöver, så jag är glad på riktigt. Själv kommer jag inom kort för första gången sedan körkortet bli bilfri.

   Radera
  2. Och mina planer efter FIRE är att gigga lite här och lite där samt absolut att ha höns!

   Radera
 3. Jag håller med. Det är skönt att vara lagd så att gilla att spara mer än att slösa också.
  /Minimalistspararen

  ps. Lägg gärna till mig i din blogglista om du vill.

  SvaraRadera
 4. Från vad jag läst på post-kommentar på nätet blogg av en Los Angeles-baserade Journalist avslöjar hur va Parmanently Härdat Svag Erection & Quick utlösning 2 månader efter att hans fru lämnat honom och han sa också Chief Priest Oduduwa gör sin före detta fru återvända tillbaka efter 2 år av seperation .
  I was so lucky två stöter Dr.Oduduwa kärlek stava Caster personliga e-postadress
  I kontakt samma Priest Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapet relation liv, jag har bra kraftfulla intentioner som Thing fungerar för mig, i trodde på vittnesbörd är verkliga prover. Jag insåg att det skulle vara bra att dela här som jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  Jag är inte säker på att jag kunde ha gjort det utan hjälp av oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan och han sade att det var slut mellan oss, vi gjort. Efter Dr.oduduwa lunch en Magic Love Spell, min man ringa mig på mobilen två ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde fel två såra mina känslor och han återvänder hem till mig, vi älskar varandra mer nu.
  Tack vare Oduduwa love-spell caster för att få tillbaka min make hem efter 3 år av separation. Vi är alltid skuldsatta och greaterfulla.
  idag berättar jag med glädje och lycka till världen ...
  Oduduwa berättade att han kan lösa följande problem för omedelbara lösningar;
  * Love Spell Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lucky Charm - Business Star
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelse upplösning
  * andlig rensning
  * Fruktbarhet magi - FRUKTER AV KVINNOR
  * Beslutande Magic, SPELL LOTTERY & VIN-SPEL SPELL
  Oduduwas personliga e-postadress dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Frukt av kvinnor och beslutande magic låter spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag låter Ulrika Charles ligga kvar ett tag.

   Radera
  2. Lite otrevligt att det slutade med evig skuldsättning bara.

   Radera
  3. Vad gör man inte för förbannelse upplösning

   Radera
 6. Jag kan absolut känna avundsjuka till mina vänner som är icke arbetande hemmafruar. Visserligen är jag stolt över att jag bidrar till familjens ekonomi och sparar 15% av min lön. Men visst kan det kännas surt ibland när de tar semester, handlar och njuter lika mycket eller lite av livet som jag. Men livet är inte rättvist och det blir man påmind om over and over.


  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är förskonad från fenomenet (hemmafruar som lyckas äta kakan och ha den kvar so to speak), men hade jag haft dem i min närhet hade jag med en dåres envishet ändå punkterat den ballongen. Exempelvis: Vad händer den dagen dessa hemmafruar skiljer sig? Sist jag kollade skiljer sig ungefär hälften av svenska par och du blir väl inte immun mot käbbel bara för ett stannar hemma och sköter all marksservice. Då står du där utan inkomst, intjänad pension eller yrkeserfarenhet. Eller så biter du ihop och "står ut" för att du inte vill ta det materiella steget ner - ett hemskt scenario. Tänk alla generationer kvinnor före oss där man hållit ihop på grund av samhällets normer och ekonomi. Inte där jag vill vara i alla fall. Var stolt över den person dy bygger utanför familjesfären och de 15%:en - i mina ögon är det du som dragit vinstlotten alla dar i veckan. Sen önskar jag själv återkommande att jag hade kunnat vara lyxhustru - men då åt mig själv genom att leva på avkastning från mitt kapital, inte genom att leva på min partners lön.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Jag vill tacka DR OTOR för att få tillbaka min man till mig. Det hände att min man plötsligt förlorade intresse för mig och slutade komma hem efter arbete och det gjorde mig orolig. En vän av mig anslöt mig till den här stora stavningskanalen och det var i slutet av hela. Min man kom tillbaka till mig och frågade mig att förlåta honom. Du kan kontakta DR OTOR för snabba lösningar på dina problem (OTORPIAPIA@GMAIL.COM)
  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill vara befordrad på kontoret.
  (4) Du vill att kvinnor / män ska springa för dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill binda din make att vara
  din för alltid.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Växtskydd
  (10) Om du kan få möjlighet att behaga din fru
  Kön önskar på grund
  till låg erektion
  (11) HIV CURE

  SvaraRadera