Skala Löken Del 1 - Tvål

Det första exemplet jag kommer på gällande att skala löken handlar om tvål. Det kan tyckas löjligt, men är en ganska tydlig resa från start till mål.


Steg 1: Dyrtvål på pumpflaska 300ml, köpt i fysiskt varuhusÅr 2011 hade jag en hang-up på Incense Lavender från Compagnie de Provence. Eftersom jag kände mig rik som en kung på apanage köpte jag dem gärna direkt i fysisk handel - att jämföra priser på nätet var för losers. Jag skulle tro att vi, i våra två badrum, gjorde av med nästan två flaskor per månad. Jag betalade uppskattningsvis 230kr/flaska på Åhléns eller liknande butiker. Ungefärlig kostnad per år: 4 140kr.


Steg 2: Dyrtvål på enliters refill, köpt på nätet, tre åt gången, fyra gånger om åretEfter ett par år kom jag på att jag kunde köpa samma tvål på nätet i refillflaskor. Jag köpte då enlitersflaskor tre i taget. Ungefärlig kostnad per år: 295*6 (tvål) +49*4 (frakt)= 1 966kr. Det här är ju rätt intressant. Bara genom att engagera mitt intellekt i fem minuter (googla tvål och jämföra pris) mer än halverade jag min tvålkostnad per år. Redan här har jag, om jag lägger diffen i en indexfond, dryga 30 000 kronor på tio år.


Steg 3: Billig refilltvål från mataffären 

När vi flyttade till lägenhet gick vi från två till ett badrum, men åtgången av tvål var densamma, runt 500ml i månaden. Eftersom jag då, år 2014, börjat komma igång med spartänket, köpte jag en refillflaska i plast (porslinspump+barn=blod) från Muji och började köpa generisk handtvål i mataffären. På så vis kom jag ner i 25*12=300kr/år. Refillflaskan kostade runt 70kr om jag minns rätt, men det var ju en engångskostnad.


Steg 4: Billig refilltvål från superbilliga affären

Gunry björnbär & avokado
För ett år sedan utmanade jag mitt psyke ytterligare genom att börja köpa tvål på det NK-inkompatibla varuhuset "Dollar Store"  för runt tian styck. Doften - "Björnbär och avokado"- är inte densamma som Incense Lavender, det är korrekt. Men å andra sidan stashar inte Incense Lavender undan tusentals spänn åt mig om året heller, som Gunry gör. Kostnad: 120kr/år.


Steg 5: FrökenEfficientBadass gör tvål till oss. FrökenEfficientBadass är i YouTube-åldern och lär sig massa evil shit, men också en del bra, den vägen. Bland annat hur man gör flytande tvål av fast tvål. Se detta klipp för recept och ett asgrymt soundtrack.
Kostnad per år: 84 kr.


Steg 6: FrökenEfficientBadass gör tvål till oss av gratistvål. Jag reser en del i jobbet och bor då på hotell. Ibland stoppar jag på mig en duschkräms-flaska från hotellbadrummet för att ha med mig till badhuset, men har konsekvent undvikit de fasta tvålarna. Detta eftersom fasta tvålar blir en gegga på handfatet. Det är lite synd, för de fasta tvålarna är ofta av riktigt bra kvalitet. Steg 6 av lökskalningen går ut på att jag bulkar på mig så mycket hotelltvål jag bara kan för att låta FrökenEfficientBadass omvandla dem till flytande tvål. Då går vi ner på 0kr/år i tvålkostnad.
Vad gör nu denna lökskalning till sparprojektet?
Kostnad per år och löklager


"Ränta på ränta-kalkylator" från www.rikatillsammans.se


Det innebär att jag, när löken är färdigskalad, spar 4 291kr/år. Lagda i en genomsnittlig indexfond med historiskt genomsnittlig avkastning, skulle dessa pengar vuxit till att bli drygt 58 000 kronor på tio år. Det hade nästan räckt till att skicka samtliga tre barn på språkresa eller varsitt körkort.


Denna lökskalning bär också med sig en sekundäreffekt som kanske inte är lika tydlig. Det är nämligen så, att hade jag ansett att Compagnie de Provence-tvålar var livsnödvändiga för mig, hade jag behövt ta höjd för denna kostnad i min framtida budget som FIRE-pensionär. Jag hade alltså behövt ha kapital nog för att ge avkastningen 358kr/månad. För att kunna plocka ut 358kr/mån behöver jag ett kapital på runt 61 350kr.
Och då räknar jag med den mer liberala 7%-regeln. Hade jag kört hard core 4%-regeln hade jag behövt 107 500kr för att kunna dofta rökelse och lavendel när jag tvättar mina händer. Ovan excercis bygger inte bara kapital som kan ge mig framtida frihet och ekonomiskt rörelseutrymme. Jag slipper också få ihop dryga 60 000 till min frihetsmaskin. Det betyder fyra månader snabbare i mål. För lite tvål gott folk.


Mvh/
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

 1. Jag får lov att tacka och buga för detta inlägg! Förgyller jobb-måndagen och får mig att behålla skärpan när omgiven av slösare.

  SvaraRadera
 2. Grymt tips! DIY is da shit :-)

  Det blir till att lägga de tio år gamla olivtvålarna från Grekland på skärbrädan - här ska göras flytande tvål!! Ska även ge mig på att byta olja på bilen själv! Tvålen är till stora delar på sköj, då det inte är en stor utgift, men oljebytet innebär en påtaglig besparing. Dessutom får man gött endorfinpåslag av att fixa saker själv! Mannen med de många m:en hade myst om han hört detta :-)

  Soundtracket var fantastiskt - väntade bara på att Eddie Murphy skulle titta fram med dragen pistol ;-)

  Mvh
  Newman från ett soligt Juttebårrrj

  SvaraRadera
 3. Sen är det hög Ernst-faktor också, haha!!

  SvaraRadera
 4. Det här var ju ett alldeles lysande inlägg som fick mig att tagga till lite igen! Fortsätt så. mvh /Mr Deed

  SvaraRadera
 5. Tur, jag inte haft tvållasten! Ser med spänning fram mot nästa lager.

  SvaraRadera
 6. Wow! Det här inlägget gick även jag igång på. Har inte sett mina tvål-inköp som en last - däremot skäms jag för vad varje flaska av mitt shu uemura schampo kostar (400 för 400 ml, å andra sidan väldigt drygt och jag behöver bara tvätta håret 2 ggr/v istället för varannan dag), hm, måste fundera om det är värt kostnaden... Angående tvålen kostar ju även standard Dove på mataffären till slut en del, men sist tog min man flera flaskor apotekstvål som kompensation när han lämnade blod. Det var en trevlig doft och neutral flaska, så jag kommer troligtvis också få hushållets tvålkonsumtion gratis framöver (betald i blod). Annars finns det mest porslin, strumpor (6 par/gång) och trisslotter som betalning, och man sliter ju inte ut strumpor så snabbt. Så jag ville bara inflika att det finns ett alternativt tvålförsörjningssätt till de som inte bor på hotell så ofta - ge blod :)

  SvaraRadera
 7. Rolig inlägg skrev du, men jag undrar vad är det som startade ditt "behov" av dyra tvålen? Var det vana hemifrån? Eller trodde du att du blir renare med den? Jag måste erkänna att jag inte ens kände märke.

  SvaraRadera
 8. Här kommer en liten bekännelse...
  vi använder pumptvål (till exempel Barnängen och Dove) som jag bunkrar när det är riktigt bra passa-på-pris. Dvs högst en tia styck. Det duger åt oss. Men jag har också ett par Motton Brown undanstoppade och dessa tar jag fram när vi har gäster. Då byter jag alltså ut den billiga tvålen mot en lyxigare variant och när gästerna gått hem så byter jag tillbaka. Hehe.

  På det här sättet upprätthåller jag en viss standard. Varsågod tänk "The Bouquet residence, the lady of the house speaking..."

  SvaraRadera