Men guldkanten då?

Jag pratade nyligen med en gammal pluggkompis som precis hade bokat en resa till Tanzania med familjen. Han undrade om vi hade några resplaner och jag sa som det var, att vi med undantag för min Mallisresa med 10-åringen i år inte rest alls och att vi nästa år tänkte åka till Gotland. Jag nästan hörde (vi pratade i telefon) hur lång han blev i ansiktet och eftersom vi inte pratar särskilt ofta förstår jag varför - han känner ju mig som mitt consumer sucker-jag, som varje vinter brukade åka på solsemester och därtill någon resa mer per år. Jag förklarade läget en smula och försökte att inte låta alltför besatt och galen. Lite mer: Ja, men vi prioriterar att göra den här livsstilsförändringen och då finns det inte utrymme för så många resor (det faktum att jag inte längre känner mig lockad av dessa resor lämnade jag därhän då det kan uppfattas som förnumstigt). "Men...resor...det är ju det som sätter guldkant på tillvaron" sa han då. Han menade att man jobbar och sliter och barnen går i skolan och vardagen är stressig och någonting ska man ju ha som belöning för detta. Jag kastade då in mitt ess i diskussionen nämligen att vi planerar en riktig långresa om två år, troligtvis till Japan. Då lät han sig nöjas och sen bytte vi samtalsämne.

Vad jag tänkte men inte sa var detta: Jag har guldkant på tillvaron. Min guldkant ser ut så här:

- Varje lördag lunch som passeras utan att jag börjar få måndagsångest. Freaks, jag har inte ens måndagsångest måndag morgon, det är bara en random morgon = guldkant.
- Varje gång jag äntrar föreläsningssalen med förväntan och den absoluta vissheten om att ifall jag fejkar huvudvärk och drar efter fem minuter (eller bara drar, ingen bryr sig) är det, just det, ingen som bryr sig. Jag styr min dag helt själv = guldkant.
- Varje dag då solen tittar fram i det kompakta grå och jag känner för att ta en timslång promenad i naturen mitt på dagen = guldkant.
- Varje brungrå vinterdag då jag inte har skola och tack vare snäll man kan ta sovmorgon och sedan ta med mig kurslitteraturen till en fåtölj framför kakelugnen = guldkant.- Varje gång jag besöker ett badhus för en simtur och bastu och sedan går tillbaka till skåpet för att klä på mig, utan den krypande känslan i maggropen över vad Outlook kan ha tänkt spotta ur sig i form av stressande mail från kunder, chef och kollegor = guldkant.
- Varje sen eftermiddag jag sätter på jazzradion, mixar en kopp snabbkaffe och så sakteliga drar igång matlagningen utan stress = guldkant.
- Varje kväll under vinterhalvåret jag drar igång senaste loppisfyndade DVD-filmen i trygg förvissning om att jag inte kommer att behöva avbryta tittandet för att det plingar till i mobilen av något oförhappandes jävla panikmail från jobbet = guldkant.
- Varje gång det ringer på mobilen och jag slipper få stresspåslag för jag vet att de enda som har  mitt nummer är familj och vänner = guldkant.
- Varje gång jag hör folk prata semesterplanering ("Mattias tar vecka 29 och 30 så att jag får jobba och sen tar jag vecka 31 och 32 och sen har vi vecka 33 tillsammans") = guldkant.

Få se nu...Tanzania vs. mina punkter ovan...hmm hmm hmm...nej jag står kvar.

Att stryka kökshandduk en torsdagsförmiddag i november och känna tillfredsställelse med det = guldkant
Vad har du för guldkant på din tillvaro idag? Har du några guldkantsplaner framöver du kan tänka dig dela med dig av?

Mvh/
FruEfficientBadass

34 kommentarer:

 1. Härlig lista, verkar som att du hittat en inriktning i livet som passar dig.

  Jag satt och funderade nu på morgonen innan jag läste din blogg.

  Guldkant 1: Kunna sitta och fundera i lugn och ro på morgonen, med datorn avslagen.

  Nåväl, en sak jag tänkte på var hur mycket motstånd jag faktiskt behöver i mitt liv för att må bra. Men motstånd som jag definierar själv.

  Guldkant 2: Träna som ett djur ute i naturen. Konstruktivt motstånd.

  Guldkant 3: Vara i mitt fritidshus som inte har el eller vatten när det är -15 C ute och hela tillvaron handlar om att elda för värme och smälta vatten. Kanske låter jobbigt, men det är en konkret stress och arbetet som utförs ger konkreta resultat, mättnad och värme. Konstruktivt motstånd.

  Guldkant 4: Titta på fullmånen ute i skogen där inget stadsljus stör när det är stjärnklart. Helt otroligt vackert!

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack mvh för dina bidrag på guldkantsfronten. Jag hade kunnat diskutera vart och ett i en timme. Den punkt jag gillar mest är #3. Jag tror stenhårt på detta. Att av fri vilja ge upp bekvämlighet i syfte att nå upp till den lägsta av hygiennivåer under en tid för att a) det är tillfredsställande att känna hur man kämpar för överlevnad/rumstemperatur och b) det ger en sådan ultimat lyxkänsla när man sedan återvänder till civilisationen. En av mina absoluta favoritscener i Tom Hanks Cast Away (när han hamnar på en öde ö med Wilson) är när han blivit räddad och man har en välkomstfest för honom. Där ligger humrarna på hög (de humrar han tidigare kämpat en dag för att fånga) och han behöver bara trycka på en tändare för att få den eld som han kämpat sig blodig för att skapa på ön. Men på ön blev han vansinnig av lycka när han lyckats med elden...

   Well - apropå #4 ljuset. Man talar om "light pollution", att mycket av det ljus vi har i bebygda områden studsar ut mot himlen vilket är energispill som därtill fördunklar stjärnhimlen vilket - förutom att vara opoetiskt - leder till problem för flyttfåglar och insekter som får svårt att navigera. Jag såg stjärnhimlen för första gången på flera år nu i höstas uppe på landet a.k.a. hemma, och det var som du säger helt otroligt vackert.

   Radera
 2. Att få sova ut nästan alltid, inga klockor som ringer, inga tider att passa på mornarna. Såsa en hel dag utan massa måsten. Ha tid med äldre anhörig som behöver mig, ibland besvärligt men ett kärt besvär, om jag jobbade heltid skulle jag aldrig ha tid nästan.
  Och inte saknar jag det där sammanhanget som de säger att anställning ger i en arbetsgemenskap, relationsmässigt har livet blivit bättre, jag har ju tid.
  Att ta det lite som det kommer och samtidigt kunna ha tid att gå den kurs som jag vill framöver, eller spontant göra en resa det är guld värt./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. @M: Arbetsgemenskap, bra att du sa det. Jag hör ofta också det, att man skulle sakna vännerna på jobbet. Jag har inte saknat mina, men det kan ha att göra med att jag i regel jobbat med gamla göbbar. Jag håller med dig, när man har mer tid har man möjlighet att satsa på det som brukar etiketteras som nära relationer, d.v.s. tid med familj och folk i närområdet. Fördelen med dessa relationer är att de är mer fixerade, d.v.s. de tar inte slut den dagen den kollegiala samvaron av någon anledning avslutas. Nog för att man kan behålla kontakten med gamla kollegor...själv har jag ett litet skräckkabinett av en tre-fyra stycken jag fortfarande umgås med.

   Din sista mening är nog essensen av ett fritt liv för mig. Min dröm är som jag säkert redan tidigare skrivit om att kunna dra söderut med tåg om vintrarna. Kanske med utsikt över ett Gibraltar sund, eller medelhavet från Italiens klack like totally off season, bo på skabbiga hotell och skriva mina casino reviews på ortens torgcafé...

   Radera
 3. Det är så vackert att höra dina insiktsfulla tankar i kontrast till Tanzaniaresan. Jag undrar vilka dina planer är efter dina studier? Kommer du fortsätta att leva FIRE?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 08:00: Ja jag är så klok. Efter studierna ska jag bli consumer sucker igen. Nej, jag fattar vad du menar. Jag kommer nog att i möjligaste mån försöka ägna mig åt någon form av journalistisk verksamhet. Den här terminen har verkligen varit en ögonöppnare för mig på alla plan och jag har insett att även om den traditionella tidningsjournalistiken (åtminstone i tryckt form) är på utgång finns det mängder med idag existerande och idag ännu ej existerande journalistiska uttryckssätt som med största sannolikhet kommer att vara gångbara även i framtiden. Särskilt om man lär sig tekniken. Med det sagt - jag aspirerar inte på något sätt på en heltidsanställning till 72 utan har siktet inställt antingen på egenföretagande eller gig/semestervik Det skulle kunna vara en mix av detta och mer bread'n'butter content writing. Men åter till M:s kommentar: Jag vill ta det lite som det kommer.

   Radera
 4. Jag tycker hela den här resan mot FIRE satt guldkant på tillvaron. Jag och min man läste precis Åsa Axelssons bok och den gav också guldkant på tillvaron. Som att FIRE- tänket i sig flyttar perspektiven på livet och ger lite guldkant.

  Efter jul går jag ner på 50 % och sista januari slutar jag helt, två månader innan vårt tredje barn föds. Då ska jag testa 2 månader av FIRE för att se vad jag vill hitta på under dagarna. Detta hade jag aldrig gjort innan vi börjat spara,


  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ingrid: Could not agree more. FIRE/frugality handlar i mångt och mycket om att omkalibrera systemen och som du så elegant uttrycker det "flyttar perspektiven". Som världens enklaste quick fix till att gå från att ständigt vilja ha mer och bättre (och vara missnöjd) till att gå till att vara nöjd och tillfreds. Och glad och snygg och smal och smart. Vi borde göra TV-shop på FIRE.

   Radera
  2. Grattis Ingrid. Lång föräldraledighet är superbra. Jag har aldrig träffat någon som med lite perspektiv, 15-20 år eller så, tyckt att de var hemma för länge.

   Apropå självvalt motstånd blir det kul reaktioner när man berättar att man levde hyggligt sparsamt så barnen slapp gå till dagis.

   Mvh Ingolf

   Radera
 5. För övrigt måste jag bara skriva...Att ett sånt strykjärn som du har, med tyngd och en rejäl stänkflaska därtill, är tusen gånger bättre än dagens ångstrykjärn.Skrynklorna försvinner så lätt, det är guldkant att glida över linneduken och få den slät och fin. Skulle det trots allt vara svårt att pressa till önskad skrynkelfrihet...stänk tyget och rulla ihop, låt ligga en stund, så går det lättare. Mangla och stryka, dra lakan och vika är som terapi för mig och guldkant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...vet inte om jag håller med då jag är en ångstrykjärnssucker, men det duger. Det var gratis.

   Radera
 6. #1 - Känslan efter en långpromenad i minusgrader

  #2 - När hunden blir superglad av att se mig, varje dag, oavsett vad jag/den har gått igenom under dagen

  #3 - Nybakade ostfrallor

  #4 - Att planera bygga en innervägg. Nogrann undersökning av tillvägagångsätt, kalkylen och sätt samman allt i en powerpoint - men aldrig genomföra projektet.

  #5 - Att logga in på Avanza

  #6 - När lönespecenen jag själv skapat dyker upp i mailen

  #7 - Äta sig mätt efter simning. Inget slår hungern efter 1km bröstsim.

  #8 - När en får jobba hemifrån och slippa pendlande, laga sin egna lunch och blåbärspaj till efterrätt istället för sitta i en trist matsal.

  #9 - Buffrat förbrukningsartiklar, det är något speciellt att kika in i förrådet och se en årsförbrukning av toapapper som en "fyndad" när det varit extrapris på Willys.

  #10 - När jag drar igång veckan Kvartal podd och lägger mig på soffan tillsammans med en kopp Zoegas. Speciellt tillfredställande efter träning/promenad under en jobbfri dag.

  #11 - Varje gång jag hör cashing ljudet från mobilen = utdelning

  #12 - När jag lyckas hitta ett nytt sätt att optimera min företagsekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å vad jag älskar folks listor. Men #4 lämnar mig brydd. Varför lägga en massa tid på en sådan sak om du inte ämnar genomföra det? Då kan du ju lägga den tiden på att baka ostfrallor (som btw du måste ta med nästa gång vi ses det lät ju fantastiskt).

   Radera
  2. Ang nr 4, för jag finner tillfredställelse att planera saker i detalj. I synnerhet inom nya område där jag är mindre kunnig (bygg/hantverk). Precis likt att planera en resa men aldrig genomföra.

   Radera
  3. "Att planera en resa som man aldrig gör". OMG så bizarrt, jag måste testa!

   Radera
  4. Det måste falla inom samma kategori som att titta på matlagningsprogram på tv, eller s.k. vuxenfilmer för den delen

   Radera
 7. Det är de små sakerna som gör det, precis som du säger. Innan FI(RE) var det löning, portföljen, semester, utlandsresor, vandring, goda middagar, etc. Nu (semi-jobbar lite) är det de enkla små sakerna som gör dagen:
  1. Att ha energi att verkligen orka umgås med de små.
  2. Ta sig tiden att göra saker tillsammans med barnen utan att vara på väg någon annanstans.
  3. Känna hur glada barnen är av att ha närvarande föräldrar.
  4. Att umgås med andra "FIRE:d" och bara hänga
  5. Att kunna gå och träna när man känner för det och inte känna stress
  6. Sitta i solen och dricka en kopp kaffe mitt på dagen
  7. Dagsvandringar
  8. Tid för egna intressen och hobbys

  Två självreflektioner "efter FIRE" - Jag är inte i närheten av lika intresserad av portföljen och dess utveckling och har helt slutat läsa finansnyheter. För det andra, har fått lite ångest av de åren man "missat" med barnen genom att ha arbetat och stressat för mycket. Något du känner igen dig i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig helt i ditt sista stycke. Även om jag inte får direkt ÅNGEST över att inte ha varit med barnen kan jag ju tycka att what kind of life var det där...

   Och portföljen - den känns ju mer som en skön liten kudde att tänka på ibland än den där livlinan som man liksom klängde sig till i glappen mellan mötena. Håller helt med. Trodde att min tid post-jobb skulle präglas av finansiell oro för framtiden (särskilt eftersom jag inte är helt där enligt 4%-regeln, inte ens halvvägs), men det har blivit precis tvärt om. Jag har blivit värsta manana...fast i norra Sverige då.

   Radera
  2. Precis, portföljen är trevlig men inte så intressant längre vilket blir lite konstigt när man spenderat sjukt mycket tid på den under de senaste åren. Känner som du, det löser sig.

   "eftersom jag inte är helt där" - Det där är superintressant, när är man där? Det är ju lite mer komplext i verkligheten än att man har X-pengar på ett ISK som ger avkastning enligt 4%-regeln? Hur mycket i lån? Hur mycket i fasta tillgångar? Hur mycket i övriga tillgångar som inte är på börsen? Hur mycket extra gig?
   Vi är inte heller "där" enligt X-modellen ovan, men om vi växlar ner boendet något så är vi "där". En hopplös ekvation att lösa då alla har olika livssituationer och behov av trygghet(riskhantering). Tror det bästa svaret är att om man känner sig "hemma" utan löneinkomst så är man där.

   Radera
 8. Läser Konsten att tänka klart av Rolf Dobelli och i den ett avsnitt om konfirmeringsbias. Ett uppslag till diskussionsämnen skulle kunna vara att lista de värsta sakerna/ämnena/händelserna/valen med FIRE. Vad är de bästa argumenten för att skippa FIRE och för vilken inkomstgrupp eller personlighetstyp passar det inte..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, jag snor den till framtida inlägg om ok Peter S!

   Radera
 9. Att kunna ta tre månaders tjänstledigt varje år så att jag, tvillingarna och min man är hemma samtidigt = guldkant.

  Visst, det blir ju ont om resor till Långtbortistan och knappast kött mer än vid speciella tillfällen. Men om man är hemma, bilen är såld och cyklarna står i garaget så kan man bygga om cykelförrådet till... HÖNSHUS! Vilket äventyr det kommer bli med fem höns!

  Tycker det för övrigt låter hemskt att slita röven av sig större delen av året för att sedan smacka i sig allt gott på några få veckor. Men kanske tror man inte heller att man har något val/att det finns alternativ. Så kanske sådde du ett frö...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken underbar metafor - bygga om cykelförrådet till hönshus på grund av avsaknad bil. Jag älskar de där hönsen, hade haft dem även om de inte la ägg.

   Radera
 10. Här kommer min lista:
  1. Ingen söndagsångest (började oftast redan på lördag)
  2. Inga psykopat chefer (hade inte mindre än 2 efter varandra!)
  3. En känsla av möjlighet och tacksamhet varje dag
  4. Lära sig nya språk bara för att det är kul
  5. Kunna vara tålmodig och glad tillsammans med barnen eftersom man är utvilad
  6. Att få känna sig badass ofta (tex vintercykling, handla på lidl, ta med picnic, matlåda mm.)
  7. Att ha en hund som man ger mycket av sin tid och uppmärksamhet till
  8. Vuxenmys under dagtid :-D
  9. Mycket mindre risk för utbrändhet
  /Mika

  SvaraRadera
 11. En guldkant på tillvaron som jag har till låns ytterligare någon månad är att kunna ignorera ”den krypande känslan i maggropen över vad Outlook kan ha tänkt spotta ur sig i form av stressande mail”. Jag kommer att byta jobb inom kort och under den sista månaden av uppsägningstiden tillåter jag mig själv lite längre svarstider, utan att få dåligt samvete.

  Risken är dock stor att känslan kommer tillbaka när jag väl börjat på nya jobbet. Men jag misströstar inte. FIRE känns inte ouppnåeligt även om det fortfarande är långt kvar. Jag satt och exceltrixade lite ikväll och kom fram till att ett av våra (förhållandevis passiva) sidehustles faktiskt har dragit in tillräckligt med pengar under april-dec för att täcka våra basutgifter i 1,5-2 månader. Frågan är bara hur länge det kommer ligga på den nivån, ser redan en större konkurrens inom den ”nisch” vi hittat. Men varje krr in är en krr närmare frihet. Stryps den här kranen är det bara att hitta en ny.

  /j-J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittade ett ställe med tjänstepension.

   Radera
 12. Såg ni på nyheterna igår?! Eller förrgår kanske det var. Om de nya orden som kommit med ordlistan. Ett var ju direkt tillägnat hela vår ”sekt” inom FIRE: ”dra-åt-helvete-kapital”!

  SvaraRadera
 13. Låter mysigt med att vara så nöjd med tillvaron. Tänker att det är just det du fått till: att vara nöjd med tillvaron. Tänker att nöjd kan man vara på en massa olika sätt, och det gäller att hitta en tillvaro som passar en. Finns många som har jobb och vardagar och (därmed) en tillvaro de är nöjda med.

  SvaraRadera
 14. Jag är nu 57% FIRE och hoppas nå hela vägen fram inom några år. Känner mig dock redan idag lugnare och tryggare än jag var för några år sedan. Stressen försvinner liksom mer och mer när man vet att man är på rätt väg. Lägg gärna till mig i din blogroll om du vill så lägger jag gärna till dig bland bloggar jag läser.

  Tack för din inspiration!

  SvaraRadera
 15. behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt få något lån? ansök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera
 16. Vi finansierar personer som har projekt men saknar resurser för att genomföra dem mellan 3 000 och 10 000 000 euro.
  -------------------------------------
  * Ekonomiskt
  * Inteckningslån
  * Investeringslån
  * Autolån
  * Konsolideringsskuld.
  * Kreditlinje
  * Andra inteckning
  * Köp av kredit
  * Personligt lån

  Kontakta oss:
  E-post: Axabanquebelge@outlook.fr
  Whatsapp-nummer: +33780725269

  SvaraRadera