Ordning på torpet

Det kommer väl inte som en chock för någon när jag säger att gillar ordning och reda. En del jag träffat under mitt liv har insinuerat att detta beror på mitt inre kaos. Så kan det kanske vara. Men ordning & reda hjälper mitt inre kaos lika bra som Valium och med färre biverkningar så jag låter mig hållas. Ni vet ju också att jag i möjligaste mån försöker leka krig och skaffa redan använda prylar när jag behöver något. Nåväl. I mitten av november befann jag mig i ett läge där ett antal saker stört mig ett tag men jag hade inte hittat tillfredsställande lösningar på loppisar. En torsdag i mörkaste november tog jag därför ellastcykeln och åkte till Djävulens butik, a.k.a. Dollar Store i Hudik. Butiken som gav kinaplasten ett ansikte, butiken där det är billigare att köpa två än en.

Störning ett - måttsatsen
Jag skaffade för några år sedan en komplett måttsats i stål. Det kändes hållbart och bra, som en item 4 life. Det jag glömde var att den var från Dollar Store = inte en item 4 life. Efter något år började saker försvinna från den, bland annat kryddmåttet. Det visade sig senare bero på att själva ringen som "fäste" måtten inte fäste måtten. Jag sörjde det där kryddmåttet som om det varit mitt barn. Särskilt när jag lagade indiskt och kryddmått faktiskt kan avgöra om en anrättning blir god eller oätbar. Och så en dag nyligen trillade handtaget av decilitermåttet. 


När jag var i Stockholm häromsistens och besökte den fantastiska butiken "Handelshuset", hittade jag det läderliknande band ni ser på bilden ovan. Jag såg snabbt att ringen - den som är avsedd att hålla ihop måttsatsen - inte höll måttet. Så jag plockade bort den (jag passade samtidigt på att ta bort kaffemåttet jag är för cool för det) och ersatte med ett hårt knutet band. Mission accomplie!

Va sa ni nu va? Inte så sturska längre va? Vavavava?

Störning två - tändarna
Vi använder regelbundet tre kakelugnar och jag har till detta skaffat tändare med långa...jag, vad kallas det...pipar. För att riktigt komma åt inne i tändboet liksom. Men dessa tändare hamnar på avvägar hela hela tiden, så det slutar med att man ändå sitter där med en sketen liten bic och försöker få fyr och bränner sig som följd. Barnen gillar att tända med tändstickor men jag är ingen fan direkt. Dessutom slängde vi de långpipade tändarna när tändvätskan tog slut. Detta eftersom vi ännu inte kopplat på våra hjärnor och förstått att man enkelt kan fylla på dessa själv.


Så jag köpte två plåtbehållare med butangas och tre ytterligare tändare. Sedan gjorde jag fem laminerade lappar med texter som "Kakelugn matsal", "Kakelugn TV-rum" och hålade dessa så att jag skulle kunna fäst dem i de läderliknande snören jag även använde till måtten i punkt ett. 


Sen hängde jag dem i direkt anslutning till varje kakelugn och i det fall någon kommer på avvägar är det lätt att veta var den hör hemma. Nu har jag dessutom en tändare i reserv som jag kan jacka på om det är så att en försvinner. Hela tändarproblemet löstes med femtio spänn och vi kommer nog inte att behöva skaffa nya elddon på flera års tid. 

Störning tre: Saltet
Jag har länge letat efter saltkar. Den enklaste av enkla varianter, en saltströare. Jag har letat på loppis men det enda som finns är äckliga souvenirliknande saker av typen två gubbar som kramas varav den ena är salt och den andra peppar. Eller 50-talsvarianter av den typ jag har nedan i elektrisk blå, som inte ger ifrån sig något salt eftersom hålen är för små. Kopparkoppen till höger var en nödlösning och ganska ofräsch eftersom alla höll på att fingra i saltet samt att minstingen med jämna intervall spillde ut allt på bordet eller golvet. 


Men se vilka små kinesiska föredömen jag hittade i Djävulens butik. Heeelt perfekta, avger exakt den mängd salt man vill ha och rymmer säkert fyra gånger så mycket salt som föregångarna. Det gör att jag slipper lägga dyrbar drönartid på att administrera vårt salt. 

Störning fyra: Handdukarna
I badrummet har vi länge dragits med väl sunkiga, disparata handdukar. Jag har ingenting emot att de inte matchar. Men jag gillar inte när det blir ingrodd smuts som inte går att tvätta bort. Jag letade med ljus och lykta på loppis och fann ett par mintgröna som kanske inte var tipptopp men helt ok. Dessutom gillar jag lite gammal frotté, ni vet den där lite raspiga, högabsorberande sorten. Helt ny frotté kan kännas glansig och liksom vattenresistent, om ni fattar. Men de mintgröna handdukarna försvann, bara sådär! Jättekonstigt. Kvar fanns ett representativt par gråa handdukar och så nedan två:


Jag vet inte var de kommer ifrån men gissningsvis är de äldre än mig. Den vänstra har tydliga smutsfläckar. Den högra är fin men jag vill ha dem i jämna par ety annars blir mitt sköra psyke upprört. Så jag skaffade ett par grå, raspiga handdukar på samma ställe. 


De matchar dessutom vårt grå linoelumgolv i stenplatte-imitation (satans påfund). If you can't beat them, join them*. 

Så långt kommen i mitt störningseliminerande arbete bytte jag spår och ägnade mig åt motivatorer snarare än hygienfaktorer (googla Herzberg). För inget är så ljuvligt som att överlista systemet. Jag älskar, älskar, älskar hyacinter och har alltid gjort. Men nu, med liten katt, får man ju inte ha, eftersom de är giftiga för katter. Då kom jag på att jag kunde hänga den i en värmeljushållare istället. Se då så fint det blev! Tre hundra kostade kalaset och jag är mycket nöjd. Nu kommer jag förhoppningsvis inte att behöva röra mig i butik på ett bra tag. Men vardagsnjutningen i att ha löst de här små trådarna kommer att finnas med mig länge. 


Att tänka lean på detaljnivå är kanske överkurs. På samma sätt IGMR sms:ade mig för ett tag sedan och ifrågasatte sundheten i att han precis skrivit över elen på sin fru i syfte att dra in ett antal hundra via affiliate. Tja, det kanske tippar över ibland. Men som jag sa till honom: Dessa "extremer" (i det fall man nu tycker att ovan är extremt pedanteri eller att elbyte à la IGMR är väl ambitiöst) är ett utslag av att vi jobbar målmedvetet framåt. I just mitt fall handlar det om att skapa en tillvaro som flyter fram så friktionsfritt som möjligt. I fallet IGMR handlar det om FIRE. Då blir det så här ibland. Och om du frågar mig är det gamifying. Att lösa vardagsproblem. Ger mig små kickar. 

Har du gjort dig av med något störande i vardagen på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Observera att jag till höger om handdukarna hängt en hårborste samt en jättestor nagelklippare, så att till och med en begåvningsutmanad chimpans ska kunna hitta dessa två items. Icke desto mindre frågar min högskoleutbildade man mig varje gång han ska klippa naglarna var nagelklipparen är. Jag tror att han gör det för att jag ska känna mig behövd. 

31 kommentarer:

 1. Fantastisk timing fru EB. Jag har svurit över girafftändare i åratal. Ofta försvunna, men ännu oftare tomma i lådan. Nu kollade jag mina och visst kan de fyllas på. Passar bra eftersom vi både skaffat braskamin och ärvt 50 kg halvbrunna ljus från en slösaktig större arbetsplats. När jag ändå höll på med mina tändare såg jag att de hade en liten infälld ögla att fästa snöret i.

  Min braskaminsmorgon (redan bra) blev ännu bättre av dessa insikter och butangas hamnade omgående på inköpslistan. Tillfredsställelsen givetvis större än besparingen.

  // Ingolf

  https://villornashemligheter.com/2018/12/03/gor-enkelt-egna-brastandare/

  Finns massor av liknande varianter. Knappast lönsamt per arbetad minut, men kul som omväxling till knäck och kola.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gör av med en del ljus så jag tar helt sonika ljusstumpen och använder som braständare. Lägger den på en bädd av näver i mitten av pinnhögen. Enkelt och funkar

   Radera
  2. Blir det inte sörjigt med stearin i brasan?

   Radera
  3. Nepp det blir det inte ty det brinner upp. Dessutom har vi nästan alltid lite aska i botten som suger upp. Är kaminen helt rengjord skulle jag bara använda näver.

   Radera
  4. @Ingolf: Tack för länken, ska definitivt lära barnen att göra detta! De älskar att doppa fingrarna i smält stearin så nytta med nöje.

   En parentes också: Mina barn är otroliga på att tända brasor. Medan jag får kämpa i säkert 20 minuter för att få igång en eld, ink. fusk och mängder med tidningspapper (jag är en hårsmån från att börja använda tändvätska) börjar brasor i princip självantända när barnen roddar med det. Nästan lite King-kusligt. Någon som har samma erfarenhet?

   Radera
  5. Jag var ett sånt barn, mamma lät mig sitta framför öppna spisen och småelda för att, som hon sa, få det ur kroppen och inte bli som morfar. Det funkade sådär, men det är bara ett av mina tre barn som på allvar dras till eld

   //Ingolf

   Radera
 2. Hehe ja visst slår det över ibland. I vårt fall fick min fru ta över abonnemanget på elen så att vi kunde utnyttja cashbackerbjudanden igen. 1200 kr netto för en kvarts jobb blir det. Dock är jag medveten om att jag är knäpp och att de flesta inte tycker det är lönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knäppt att göra 1 200kr/kvart men helt sunt att köpa Triss i hopp om att vinna 10 000 en vacker dag.

   Radera
  2. Ska bara tillägga att förutom cashbacken så får man ju ibland också rabatt på första räkningen. Jag fick för första gången i mitt liv en inverterad elräkning i höstas, d.v.s. jag fick gå och hämta ut 120 spänn hos min mataffär. How crazy.

   Radera
  3. Jag vet! Jag tipsade min far och han har fått två nollade elräkningar.

   Radera
  4. Det fina är ju att man verkligen inte märker något av det. Bytet sker så att säga sömlöst. Nu blev jag sugen på att byta abonnemang igen.

   Radera
  5. Bara att göra. Skriv sedan över på Herr Badass och gör samma manöver igen.

   Radera
  6. Men går de inte på anläggnings-id:et? Räcker det med att skriva över elen på den andra personen och sen köra på kampanjen igen? Har det funkat för er? Låter för FIRE-kompatibelt för att vara sant?! Speciellt eftersom vi har två hus. Då skulle det bli 400+500x2 och sen samma visa igen för den andra personen. Det är ju 3600 kr!

   Jag har resan kört ett varv och fått 1800 kr men det skulle alltså funka ett varv till? (Gnuggar mig i ögonen!)

   Radera
  7. Alltså jag har lite svårt att släppa detta! Jag Hr inte fattat grejen med cashbacksidor förut. Men efter Fortum-bytet bytte ni igen till Fixa’el också? Både för dig och för din fru? 600-800 kr till för er (och 1200-1600 kr för oss som har två hus)?!

   Radera
 3. Jag har en del störande saker i vardagen, och en sak som jag tror många känner igen sig i men inte gör något är - strumporna. Efter tvätt hänger jag alla strumpor, när de torkar åker de in i strump-lådan: osorterat. När jag stressar iväg till jobbet plockar jag två svarta strumpor. Väl i kontoret noterar jag att den ena är faktiskt mörkblå. För mig är det skitsamma, men en och annan gång har något sneglat på mina olika färger på strumporna.

  En lösning jag har med "sommar-strumpor" d.v.s sådana som enbart går upp till hälsenan. Köper enbart vita och av samma märke (HM).Jag borde givetvis göra detsamma med långa strumpor, ska först slita ut dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bagarn: Gör en Åsa, köp 100 par identiska svarta strumpor som passar alla i familjen och sen kör man bara. Svider initialt men the bliss när vardagen rullar. Tror att hennes barn sålde dessa strumpor till någon insamling också, så winwin.

   Radera
  2. Kör bara svarta strumpor och alla i familjen har vars en tvättpåse där strumporna läggs för att underlätta sortera det. Funkar ok. Sortera strumpor är ju bland det tråååktgaste man kan göra (enligt mig)

   // Freddo

   Radera
 4. Är uppvuxen i ett hem med både hund och katt, samtidigt, och vid jul hade vi mängder med julgrupper som innehöll amaryllis, hyacint och julstjärnor. Aldrig att djuren fick för sig att äta av dem. Katten gillade att leka med julgranskulorna men vi sprutade vatten på honom med en blomspruta varje gång han närmade sig granen så han slutade med det.

  Vad gäller pryttelinköpen, har inte du en 40-talistmamma? Jag frågar alltid min mamma om hon har det jag behöver innan jag handlar. Det är som en gratis loppis. Saltkar borde du kunnat ha fått tag på. Kanske även handdukar?

  Vill avsluta med att tacka för din spellista med julmusik. Den går på repeat här hemma.

  /Malin

  SvaraRadera
 5. @Malin: Prylmorsa ja, funktionalitetsfokus nej. De där kramande salt/peppargubbarna står även hemma hos mina päron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var finns denna spellista, sökte på bloggen men hittade ingen länk?

   // Freddo

   Radera
  2. @Freddo: Mitt svar kom bort. Kolla PS till inlägg "Konsten att vara lycklig" för någon vecka sen.

   Radera
 6. Kan ni förklara vad ni gjorde med era elavtal? Jag vill också få 0-fakturor!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carro. Anmäl dig på cashbacksajten MyBonus.com

   Väl där hoppar du på erbjudandet från Fortum. Du får då ca 400 kr i fickan i cashback - samtidigt som du också får 500 i rabatt från Fortum. Därmed har du chans att nolla fakturan. När du erhållit dessa pengar kan du sedan hoppa på FixaEl´s erbjudande på samma sajt. Ytterligare 3-400 kr i cashback. Fina pengar för mycket lite arbete.

   Radera
  2. (det var därför vi skrev över elabonnemanget på min fru - för att kunna nyttja detta två gånger)

   Radera
  3. Tack för infon! Det ska jag absolut göra!

   Radera
  4. Tack för tipset! Vi har både hus och sommarhus och skrev över båda idag!

   Radera
 7. Bästa sättet enligt mig att tända kakelugn:
  https://youtu.be/44dVp5sRu0c

  Ta lite kolbitar från tidigare brasor och lägg nära inblåset. I anslutning till denna hög kan du lägga lite torr bark och några torra stickor. Du slipper krångla med tidningspapper och andra tändmedel samt tar till vara på mer av veden. Du behöver inte springa och tömma askhinken lika ofta heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 23:09: Mitt svar rök när jag rensade spam men jag är skyldig dig en stor tjänst. Allt-så. Nu kan jag tända i kakelugn! Bildbevis på Insta.

   Radera
 8. Härligt! När jag kom över detta kände jag att det borde vara mer känt. Frugalt och smart i en vacker kombination. Kul att det funkade för dig! :-) Mvh Fredrik/anonym 23:09.

  SvaraRadera
 9. Förenkling i alla led :) Gör det lättare att städa. Att äga lite prylar är mumma. Varje sak blir typ mer värdefull.

  SvaraRadera