Årets sminkpost

Så här i elfte timmen satte jag sprätt på årets sminkbudget, som jag som vanligt satt till max femhundra kronor. Jag har ju tidigare skrivit om kosmetika och min oförmåga att förstå hur vissa verkar kunna sätta sprätt på tusen kronor per månad (hittar inte inlägget nu men det var verkliga exempel från tidningen Tara). Man har ju bara en begränsad yta att applicera skiten på eller?

Jag har också berättat om min spännande hudhistoria och hur jag till slut fick adekvat hjälp av en hudläkare på ön som berättade vilken typ av produkter min dermatithud behövde för att inte se pubertal ut. Sedan dess är jag La Roche-Posay trogen. Deras sminkgren ligger under namnet Toleriane (finns även som hudvård) och är hyperallergenisk. Jag önskar att jag hade kunnat flasha en affiliatelänk här men det enda nätapotek som - vad jag ser - kan tillhandahålla ett hyfsat sortiment Tolerianekosmetika är Med24. Där finns å andra sidan det man behöver, nedan listat i min prio-ordning (med pris taget från Med24 per slutet av november i år):

Flytande foundation, 180 kr.
Mineralpuder, 214 kr.

Det är korrekt, du behöver bara två produkter. Tillsammans med billigaste fraktalternativet blev det 434 kronor, smack rakt in i budget. Sen köper jag ju mascara, rouge och en helt underbar kyssäkta läpplack från Clarins också (kladdar 0 och håller en halv dag), men ovan produkter nämner jag eftersom de är ej utbytbara för min del. Allt annat ger antingen utslag eller är uselt i jämförelse. För vid sidan av att de är jättebra för oss med superkänslig hy, har de - och då menar jag primärt underlagskrämen - en egenskap som är hyfsat unik. Låt mig saxa från ett La Roche Posay-marknadsföringsmaterial:

"Corrige toutes les imperfections et unifie parfaitement le teint grâce à son pouvoir couvrant élevé. Enrichie d'un nouvel agent texturant breveté, la formule ultra-étirable se module facilement pour un résultat maquillage naturel sans surcharge et un confort longue durée."

Det betyder bla bla bla att den täcker bra. Den har nämligen, hur ska jag uttrycka mig utan att låta helt köpt, fler färgpartiklar per milligram än en vanlig underlagskräm. Så med en krämklick i storleken av ett drygt knappnålshufvud kan jag täcka allt obehagligt mörkt runt båda ögonen, det röda runt mina näsvingar samt även mojsa ut lite över mina gamla dermatitärr runt munnen. Sen tar jag mineralpudret och duttar lite kring näsa och mun men försöker att låta ansiktet i övrigt att vara bart för att åstadkomma den där glasliknande K-beautykänslan, fast utan att använda tio produkter. Inget är ju så vackert som bar men frisk hud non?

Jag har ljus hud och använder den näst ljusaste nyansen: 11 Light beige. Krämen sitter som berget utan att se pancake-målad ut och går lätt bort med min Nivea Wash på kvällen. Till och med en mycket kräsen sminkmänniska i min närhet (min andliga vägledare) har gått över till La Roche Posay efter att ha testat min kräm. Hon brukade tidigare blanda ut sin foundation med lite dagkräm för att det inte skulle se för målat ut och hon blev med storm tagen av den naturliga lyster hon fick med den här.

Skulle jag skaffa nya Tolerianeprodukter varje år och därtill min Clarins-läppgrej och min Cliniquemascara (den mig veterligen enda mascaran som går bort aslätt med Nivea Wash) skulle min budget inte hålla sig under 500 kronor. Poängen är att La Roche Posay-produkterna håller i närmare två år, eftersom de är så dryga. Det innebär att jag ger en illusion av närapå spotless hud för runt 60 öre per dag. Med tanke på att "huden är ditt visitkort" som någon sa i Kropp och själ, är det like totally worth it.

Allt jag behöver (i princip)

Har du några sminkrekommendationer att ge?

Mvh/
FruEfficientBadass

25 kommentarer:

  1. Perfect Match Mineral Powder från LÓreal, 189 på Ica Maxi, är foundation och puder i ett. Täcker allt, håller hela dagen. Räcker 1,5 år. Tvättas bort med ljummet vatten och mandelolja.
    Mascara från Dior, enda mascaran som inte sitter nere på halva kinden efter halva dagen, tvättas bort med ljummet vatten och mandelolja. 340 kr och räcker knappt ett år.

    Ögonskugga eller eyliner är valfritt.

    Det är mina tips. Runt 500 per år det med.

    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad heter Diormascaran och går även den bort med ljummet vatten?

      Radera
    2. Diorshow Iconic Overcurl

      Eftersom det tar 10Liter innan vattnet blir varmt i badrummet på grund av långa ledningar från varmvattensberedaren så gnuggar jag händerna mot varandra med kallt vatten och att huden vid ögonen är varm, så det är mitt ljumma vatten. Kan tänka att det är kombon med olja och ljummen temperatur som gör att den går bort.

      /C

      Radera
    3. Ok. Vanlig Diorshow har jag använt tidigare. Den du har ligger i samma prisklass d.v.s. svindyr. Cliniquen jag har kostar hälften.

      Ett tips för "overcurl" är att - efter applicering av mascara ta pekfingrarna och pressa lätt mot fransarna så att de böjs uppåt i fem sekunder. Då blir det curl fast utan tång.

      Radera
  2. Hustrun provade Lidls parfym. Lite kul. Och väldigt fin doft tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Det närmsta smink budget jag kommer är min försvarets hudsalva för 25kr/st, räcker 2-3säsonger

    SvaraRadera
  4. Har utan att reflektera över det slutat att använda mascara så sminket består nu av Tikei mineralfoundation (169 kr, räcker gissningsvis ca ett år) och Depend ögonbrynsfärg en gång var 5e vecka (120 kr, räcker 8-10 månader) = ca 330 kr/år.

    Ganska billigt, men största vinsten med en minimalistisk sminkrutin är i mitt tycke att få sova lite längre på morgonen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar tanken på att färga. Mitt problem är inte färgen på ögonbrynen utan att de behöver fyllas på i antal. Har på riktigt övervägt tatuerad make-up.

      Radera
    2. Väldigt många verkar göra 3D-tatueringar, fixa ögonfransar m.m., det måste ju vara en perfekt side hustle om man är lite konstnärligt lagd och skönhetsintresserad? Säkert lättare än "be a youtuber" som dyker upp som side hustle-tips ganska ofta (speciellt från youtubers).

      Radera
  5. Bästa mascaran är enligt mig Clinique long wearing formula. Sitter superbra (typ 2 dygn för mig som inte orkar tvätta bort varje kväll) men är dessutom lätt att tvätta av, det enda som krävs är 38 grader varmt vatten. Liknande produkt finns hos Kanebo. Båda är super. Enda nackdelen är att borsten är liten men man lär sig tekniken för det också. Har aldrig haft mascara som runnit under ögonen sedan jag upptäckte dessa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder Clinique High Impact Mascara. Menar du att du sover med smink? Är inte det en av de sju dödssynderna?

      Radera
  6. Har kört Clinique´s foundation och puder i många år och är helt nöjd. Räcker lugnt mer än 1,5 år men jag använder också väldigt lite och inte varje dag. Lidl mascara i gul förpackning (ej vattenfast) 39kr gillar jag också. Har en biokemist-kompis som starkt rekommenderar att man byter ut sin mascara var 6e månad så då känns det bra med budget alternativ.. /Mika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lidl-mascaran måste testas! Undrar om de vunnit något test med någon av sina sminkprodukter.

      Radera
  7. Oj, läpplack vadå ??? Gick in på länken , är det förpackningen som ser ut som nagellack eller ??? Tacksam för svar och Gott Nytt År ! / Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir inte heller klok på vilken av alla produkter i länken som är läpplacket. Kan du skicka en specifik länk, bloggägaren?

      Radera
    2. Sorry! Korrekt beskrivning är "Eau à lèvres" och ser ut så här:
      https://skincity.se/sv/artiklar/water-lip-stain-01-rose-water-7-ml.html?gclid=CjwKCAiA3abwBRBqEiwAKwICA5RTYKvN9nIjCcZY9-FbLm6IdO0PhY64eWRqY2_4NejYOSznpdKKVhoCDakQAvD_BwE

      Radera
  8. Bästa budgetmasarorna kommer från tyska Essence - finns på Lyko! Tycker färgning av ögonbryn hemma är ett av de bästa budgetgrejerna som finns för att åtminstone jag ska känna mig snyggare när jag vaknar. Obs att det ska vara de sorterna som har verkningstid på10-15 min. Inte snabbvarianterna som har en tendens att missfärga all hud runtomkring!
    Jag tycker att Max factors kopia på Clarins läppglans är helt ok! Mycket mer prisvärd, men jag är inte såååå kräsen vad gäller läppgrejer.
    /apotekaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Gällande läppglans är jag allergisk för kladd. Det är därför jag gillar Clarins "läppvatten" ovan - man lägger på, biter av och sen är det kyssäkta. Det är som pigment som går in i läppen. Jag hade nämligen en obehaglig upplevelse med Clarins läppbalsam för några år sedan, ni vet de där härliga små pastellfärgade tuberna som smakar vanilj:

      https://skincity.se/sv/natural-lip-perfector-07-toffe-pink-shimmer-12-ml?gclid=CjwKCAiA3abwBRBqEiwAKwICA021tiV2Sq6pHUnfpXUmAxlBWXolJp5abIQ3bS324APqs3V5LBcTQRoCBmIQAvD_BwE

      Jag blev helt beroende och bara ni som varit läppbalsamsberoende vet hur obehagligt det är. Det börjar krypa i läpparna om man inte får applicera och ett tag gick jag året runt och upplevde att jag hade torra läppar, satte på nytt minst en gång i timmen. Tog ett par veckor av detox för att återgå till normalläge. Detta händer inte om man kör pigment utan fett.

      Radera
    2. Aaah du menar lip stain! De är smidiga. Inte så vanligt i Sverige dock, lättare att hitta i Asien, typ Sydkorea.
      Ser att en del tipsar om Clinique- och diormascaror. Ekonomiskt skulle jag tipsa om att hitta budgetvarianter av de produkterna som går åt mest/ har kortast hållbarhet som mascaror och foundation. Budgetmärken har verkligen fått en helt annan kvalitet det senaste decenniet, så ofta finns ingen annan anledning att köpa dyrt än snygg förpackning. Just sayin ;)

      Radera
  9. Är det bara jag som aldrig sminkar mig (tänker nu i första hand på andra varelser som också definierar sig som kvinnor)? Har typ aldrig gjort det, provade väl mascara nån gång som ung men var bara en jobbig procedur (speciellt att få bort) och skulle jag försöka sminka mig nu skulle jag säkert se ut som en sjuåring som fått tag på mammas sminkväska. Har inte reflekterat så mycket över det, men på senare tid då jag intresserat mig mer för sparande och ekonomi inser jag ju vilka ekonomiska vinster jag vunnit på att skippa sminket. Det är alltid nice när man inser att man sparat pengar utan att man ens försökt. Vad jag förstått på andra (baserat på folks kommentarer i vissa facebooksgrupper) så är en femhundring om året extremt lite för smink, imponerande att komma undan med det om man nu använder smink.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "skulle jag försöka sminka mig nu skulle jag säkert se ut som en sjuåring som fått tag på mammas sminkväska" Haha, du måste göra't! Varför inte idag, det är ju nyår!

      Radera
  10. Nej tyvärr :) Läppbalsam är nog det enda jag använder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Congrats. Du vet vad man säger: Två månadslöner på banken ger naturlig lyster.

      Radera