Tid vs. pengar

Jag talade för ett tag sedan med en före detta kollega. Han var igång med ett nytt jobbsök och ville be mig vara referens. Han återkom vid flertalet tillfällen under vårt samtal om vilken bra lön det här jobbet erbjöd och hur fantastiskt det hade varit för honom att få den här ersättningen. Jag kunde inte låta bli att tänka cyniska tankar av typen: Är du säker på att det är mer lön du är betjänt av? Du sitter på nästan trettio år av inarbetad tjänstepension, ett nästan amorterat hus i en fin förort och skulle även med hälften av den lönen klara dig alldeles utmärkt. Är det inte så att din trånga sektor snarare stavas tid?Tid, du vet den resurs som tilldelas oss 24 timmar i taget och som vi inte kan återanvända hur gärna vi än skulle vilja? Vars mindre trevliga karaktäristika är att den dessutom verkar gå snabbare och snabbare för varje år som går? Smack säger det så är du föremål för guldklocka (om du var född före 1930). Kanske är tiden allra mest värdefull för den åldersgrupp som min förra kollega tillhör nämligen föräldrar med hemmaboende barn. För sist jag kollade bor de bara hemma under en begränsad period, förutom i Italien.

Jag kommer att tänka på min f.d. kollega när min man tidigt i höstas berättade för mig att han hade blivit med jobb. Searchprocessen gick till på ungefär samma sätt som i Stockholm, förutom tvärt om. Låt mig illustrera det hela i SmartArt:

Fig. 1: Rekrytering i Region Gävleborg.

Any Heuuuw, trots att han knappt hunnit igenom Miami Vice-boxarna verkade han glad över upplägget för det tillåter honom att jobba 50%. Min man skulle mycket väl kunna gå upp till åtminstone 75% och om jag inte fattat fel jobbade den tidigare ekonomimänniskan heltid. Men han kommer så långt det är möjligt att hålla det till en 50%-tjänst. Varför?

Men lyssnar du inte på vad jag säger? Tid! Tid tid tid tid tid tid tid, vår tids bristvara, vår tids absoluta lyx. Min man vill vara hemma i god tid för att hinna laga mat till sin fru, sortera tvätten och på det hela kunna presentera ett välfungerande hushåll på min anmodan medan jag gör akademisk karriär.* Han vill dessutom hinna springa eller spela tennis varje dag, vara med barnen när de kommer hem från skolan och läsa pretentiös litteratur. Halvtid är den magiska formulan som tvingar upp honom på morgonen till någon form av samhällsbidrag och samtidigt ger honom möjligheten att leva ett liv med slack, natur, motion och familjeumgänge. Medan min f.d. kollega kommer att lyfta säkert femdubbel stockholmslön (varav en inte helt oansenlig del kommer att komma oss till godo i form av fördelningspolitik mohiha) men knappt se skymten av sina ungar.

Vi är bäst ingen protest, frågor på det?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ja småfnissa du, men kika du på dina farföräldrar så var det standard fast i omvänd könsrollsordning. Kvinnan fick på sin höjd jobba så länge det inte störde hushållssysslorna, som en freakin' hobby.

32 kommentarer:

 1. Jag tänker som så, att inte alla vill vara hemma mer än vad de är. De kanske inte trivs med hemmalivet, med sin make/maka eller är ganska så ointresserad av sina barn, och avskyr hushållsarbete. Men av någon anledning stannar de kvar i förhållandet, då de trots allt kanske har det ganska bra. Jag känner faktiskt två personer där jag anar att det förhåller sig på detta vis. Det är tragiskt men alltför vanligt tror jag. Själv är jag en problemlösare och skulle Fru Snålgris och jag komma på tvär med varandra vill jag reda ut det så fort som möjligt, ledorden är kommunikation och samarbete (lätt att säga, inte alltid så lätt i praktiken). Vissa kanske tycker det är enklare att gömma sig på jobbet istället för att ta itu med sitt liv på hemmaplan.

  Du har helt rätt gällande att fler skulle behöva mer tid. Tyvärr är det vi som är runt 40 och har småbarn där hemma som jobbet kräver mest av. Man ska vara "hungrig", tillgänglig och ha ett finger med i allt. Gärna kvällsaktiviteter och after works och allt vad det heter. Denna jul har jag tackat nej till ett julbord och två after works för att jag helt enkelt inte har lust, utan prioriterar att vara hemma med familjen. Vad chefen och arbetskamraterna tycker om det skiter jag i faktiskt. Det är farligt att hänga på denna blogg för mycket, man kan ju bli lite rebellisk ;)

  http://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snålgrisen du har rätt. "Vissa kanske tycker det är enklare att gömma sig på jobbet istället för att ta itu med sitt liv på hemmaplan." Kommer att tänka på en utländsk kollega från förr som reste hela, hela, hela tiden. Han var omotiverat ofta i Sverige på besök och vid något tillfälle frågade jag vår vd hur det gick till - killen hade ju familj och barn i sitt hemland. Då blinkade han menande och sa att killen var rätt less på sin fru...Alltså va!? Jag försöker undvika generaliseringar, men tror att det är vanligare att män "biter ihop och kör på" än kvinnor (statistiken talar för det i alla fall, fler kvinnor begär skilsmässa än män,, tror det är en 80/20 ratio cirka).

   Radera
 2. Spot on! Som du sagt tidigare: "Tid är det nya pengar"
  Och tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag trodde det var härifrån jag fått det i alla fall.

   Radera
 3. Jag säger bara normer, normer, normer!!!

  Men det finns säkert en och annan som Snålgrisen säger som hellre är på jobbet än är hemma med familjen för hemma måste man ju ägna sig åt hushållsarbete, ve och fasa!

  Frågan på det är: vad är Miami Vice-boxarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Skogsanna: Så kan det säkert vara. Men om man är smart så blöter man bara trasorna så att det ser UT som man städat och sen kollar man på Miami Vice. Alltså, min man hittade alla fem säsonger av Miami Vice (113 nästan timslånga avsnitt) på loppis förra sommaren och en av hans målsättningar när han hoppade av sitt jobb och sina tio styrelseuppdrag var att han skulle se dem alla. Han är på sista säsongen nu så det är bara att bita ihop för han.

   Radera
  2. Jaha såna boxar! Jag har blivit så modern att jag glömt att det har funnits CD och DVD!!! Kan också vara så att jag nästan aldrig ser på serier vare sig då på boxarnas tid eller nu i streamingens tidevarv.

   Jag har en kompis vars pappa gick i pension några år före den pedantiska hustrun och han förväntades städa varje fredag. Han erkände efter hustruns bortgång att han en och annan fredag nöjde sig med att torka av i hallen med något starkt skurmedel så att det doftade nystädat när hon kom hem 😂😂😂

   Radera
 4. och det konstiga är att det ibland känns som om en del nästan skryter med hur stressade de är och hur mycket de har att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju. Men jag tror att det kommer att ändras. Enligt samma logik som solning och fetma. När något är tillgängligt för alla (charter/mat/många arbetsuppgifter) upphör det att vara attraktivt.

   Radera
 5. Deltid is da shit.

  Kör han 50% nu enbart eller även 50% på jobbet i stockholm = 100% eller var det en begränsad period?

  Jag saknar tid till att baka 5 olika bröd till ha blind bröd-jämförelse butik vs bagaren test.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu är det 50+50. Men Stockholmsgigget ska bara vara fram till våren säger han.

   Radera
  2. Jag utgår från att du är allvarlig över dina blindtester bröd. Vem är det som får testa - din favoritanställde?

   Radera
 6. Jag har varit sjuk i några dagar och är tyvärr jätteglad för att gå tilbake till Gulag, mitt sanna hem. På Gulag finns det godt om "kaffe" och kompisar. Jag tänkar arbeta tills jag är 70, och hoppas jag får dö där som kolleger har gjort. Om jag måste gå hemma med maken skulle jag gräva ner honom i komposten, och jag får inte gräva med min rygg.
  Men så har jag en rätt spennande jobb, ofta ...
  - Ann

  SvaraRadera
 7. @Ann: Vilket språklyft! Har du gått på kurs? Frågan är bara varför du sätter kaffe inom citationstecken. Inte bra kaffe eller heter det något helt annat på norsk?

  Spännande med döda kollegor. När min man var revisionsbroiler hände det vid flertalet tillfällen att ambulansen kom och hämtade youngsters som stupat vid sina poster (skrivborden). Men ingen dog vad jag vet.

  SvaraRadera
 8. Du inser att du har ett stort ( taskigt ) inflytande på alla som läser din blogg ? Vi är många som börjar fundera på både det ena och det andra och några som ändrar sin livsstil. Läste detta idag på Placera också något som du kanske har haft inflytande över :) https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/12/10/indexfonder-stoper-om-hela-branschen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kenske det kenske... (illuminati confirmed)

   Radera
 9. Du har så rätt i detta. Det är en utbredd missuppfattning att vi hela tiden behöver mer pengar.

  Värt att notera att missuppfattningen är utbredd också inom FIRE-communityn. Att vi behöver gigantiska pengamaskiner som aldrig aldrig får förbrukas. Att man inte kan se att en sparkvot på 50+% ju innebär att man faktiskt bara behöver 50% av pengarna. Och att man sannolikt har arbetat in en hel del pensionsrätter därtill.

  Att man kan ge sig själv lite tid och andrum under resan istället för att arbeta ihjäl sig.

  Åsa Axelsson är en bra förebild här. Och du förstås!

  Själv drabbades jag av "mer pengar"-sjukan när jag envist höll fast vid min beslutade exit sommar 2019. Det var ekonomiskt smart. Speciellt ur skattesynpunkt men kostade ofantligt mycket i psykisk och fysisk hälsa.

  Jag kommer aldrig att behöva de pengarna och jag hade redan trettio år utmärkt tjänstepension och guldklocka.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. " när jag envist höll fast vid min beslutade exit sommar 2019." Jotack jag vet. Envisheten är det sista som lämnar den dygdige tjänstemannen.

   Radera
  2. En tanke som är lite spännande där om man tycker att målet med en portfölj som täcker 100% känns ouppnåeligt men att man sparat ihop tillräckligt för att täcka 20% av dina kostnader. Säg att du har en sparkvot på 50% Så kan du gå ner till att jobba 40% på nuvarande jobb eller ta ett mindre betalt jobb med mer frihet och mindre stress men ändå inte jobba så mycket.

   Hemligheten med FI är inte ränta på ränta utan att inse att man inte behöver så mycket pengar som man tror.

   Radera
  3. Det här Dacke skriver vill jag verkligen att vi pratar mer om: "En tanke som är lite spännande där om man tycker att målet med en portfölj som täcker 100% känns ouppnåeligt men att man sparat ihop tillräckligt för att täcka 20% av dina kostnader. Säg att du har en sparkvot på 50% Så kan du gå ner till att jobba 40% på nuvarande jobb eller ta ett mindre betalt jobb med mer frihet och mindre stress men ändå inte jobba så mycket.

   Hemligheten med FI är inte ränta på ränta utan att inse att man inte behöver så mycket pengar som man tror."

   Vänligen, Hanna

   Radera
 10. Blir glad när jag läser om er båda. Fortsätt så.

  /Ingolf

  //Ingolf

  SvaraRadera
 11. Jag tror en stor del av FIRE-communityn är småbarnsföräldrar och/eller utbrända, eller på väg att bli det. Kan inte komma ihåg att arbetet "stört mig" tidigare genom åren, utan att det faktiskt var ett trevligt ställe att gå till, till och med roligt från tid till annan. Då har jag ju iof fått mycket av mina intressen tillfredsställda genom jobbet, vilket inte är alla förunnat. Pengarna intresserade mig aldrig och jag anpassade aldrig min livsstil efter inkomsten. Men efter att ha fått barn så förändrades saker och ting. Det blev oändligt mycket mer praktiska saker som var tvungna att göras. Detta i kombination med att alla "gamla" intressena falnade, familjelivet var viktigare. Helt plötsligt vart tiden viktigare än allt.
  Jag misstänker att det är många som delar dessa erfarenheter.

  En annan fråga är - Vad sjutton gör vi, eller vill vi, 50%-pensionerade FIRE-människor när barnen sen flytt boet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad sjutton gör vi, eller vill vi, 50%-pensionerade FIRE-människor när barnen sen flytt boet?" Dricker cava och läser poesi såklart. Jag kan vara er kompis då om ni väljer att flytta hem!

   Radera
  2. "Dricker cava och läser poesi såklart." Fortsätter som idag då med andra ord!
   Ja, kan vi inte göra halvtid Palma (vintern) och Hudiksvall (Sommaren) när vi blir heltids-pensionärer?
   Apropå pension - Jag överväger att skaffa ett sånt där boule-snöre man plockar upp klot med som de franska gamlingarna använder. Sen ska jag rama in det tillsamman med en flaska vin så jag vet vad jag har att se fram emot på ålderns höst. Var tid har sina glädjeämnen!

   Radera
  3. jag kan tänka mig att hänga med på champagnen och palma på vintern... :)

   Radera
  4. @Unknown: Champagne, är du galen!? Jag säger som Emils pappa sa till Emils mamma när hon begärde en ny blyertspenna att notera hyss med: "Du är inte rädd för utgifter du".

   Radera
 12. Dags för en ny Camp FI snart? På västkusten kanske (ganska partisk)? Jag känner ingen av er och har heller inte nån plats, men jag kastar ändå ut frågan (med risken att få den slappad i ansiktet med att jag väl själv får ordna en)

  SvaraRadera
 13. Men det låter väl utmärkt. Botaniska en vacker dag i maj exempelvis. Vi ska ändå ner och hälsa på svärisarna (kanske kring påsk?) för det hade ju varit jättekul att få vara med. Bagar'n?

  SvaraRadera
 14. Oh, Botaniska är underbart. Fint väder och bara omgivningen borgar för en lyckad träff. Har haft träffar där i det förflutna med trädgårdsentusiaster. /Horsewood9

  SvaraRadera