The Power of Being Nice

I juni pajade vårt knappt ett år gamla kylskåp. Eller pajade...det höll konstant 15 grader vilket inte gjorde någon glad. Efter kontakt med Elgiganten (och då menar jag inte telefonkontakt för det visade sig vara omöjligt, min man åkte dit) fick vi ett nummer till skåptillverkarens serviceorganisation. Efter nästan två veckors nödlösningar med frysklampar in och ut ur kylskåpet kom han så då äntligen: Servicemannen. 

Han var en glad tjomme och efter hans cirka 15 sekunder långa konsultation och dödförklaring av kylen serverade jag honom kaffe och vi hade en liten pratstund. Jag tycker ju att den här typen av yrken är så intressanta. Den här typen av yrken = alla slags hantverkare, servicetekniker, sotare, VVS-fölk, eftersom de kommer i kontakt med ett tvärsnitt av den mänskliga materian och därmed ofta har roliga och/eller makabra historier att bjuda på. Mannen var onekligen ett riktigt kap. Inte bara hade han jobbat med allt mellan himmel och jord (bland annat varit roddare för stora rockband vars namn jag nu inte minns). Han hade betat sig igenom ett antal olika servicejobb under sin gissningsvis 30 år långa karriär och hade därför en massa bakom-kulisserna-info att bjuda på vilket han gladeligen gjorde.

Exempelvis fick jag veta vilka städer i mellersta Norrland som är trevliga (Hudik, comes without sayin') och vilka som inte är det (my lips are sealed host Sundsvall), om mannen som lät så trevlig på telefon men när servicemannen kommer dit visar det sig att han är tvångsmässig samlare med tidningshögar som blockerade entrédörren vilket omöjliggjorde inleverans. Eller IT-chefen som på förhand hade gillrat honom en fälla i att inte låtsas om en golvskada som hon sedan yrkade skadestånd för. Men han, som varit med förr, hade redan på plats förstått upplägget och därför tagit foton innan han baxade in skåpet och kontrade istället med bedrägeriåtal. Ja, det var i sanning en trevlig pratstund, så till den grad att barnen (som låg och sov, hélas, klockan var ju bara elva) undrade vad som hände där i köket eftersom vi tjöt av skratt. 

Direkt efter hans möte åkte jag tillbaka till Elgiganten och där väntade ännu en överraskning: Superservice. När kylskåpet väl fått sin dom dröjde det fyra (4) timmar innan ett nytt stod på plats i vårt kök och det gamla var borttaget (det handlade om något irreparabelt fabrikationsfel). De tog till och med bort de små tejpbitarna som håller fast hyllor och lådor samt tog med sig allt emballage. Jag höll på riktigt på att svimma. Vad är det som händer? Heja Elgiganten!

Och när allt nu var tipp topp och livet lekte hände det riktigt magiska: Servicemannen ringer. Vår business var ju egentligen avslutad eftersom det var återförsäljaren, inte tillverkaren, som stod som ansvarig. Trots detta erbjuder han sig att trixa fram ett nytt kylskåp från den egna organisationen. Hade jag haft hufvudet med mig hade jag ju utan darr på rösten tackat ja och fått ytterligare ett nytt kylskåp att sälja på blocket. Men nu har jag ju varit ihop med min man i snart tjugo år och det sitter i kroppsminnet att jag hamnar hos rektorn med sådana tilltag så det blev ett nej tack. Men detta att en serviceperson ringer och på riktigt vill lösa mitt problem, utan att det var hans skyldighet, var stort. "Vi löser det där e". Varför gjorde han det? 

Min teori: Jag bjöd på kaffe och visade lite genuint intresse för hans jobb och därmed honom. Och det fick mig att fundera. Hur stor andel av kakan "dålig service" har med KUNDENS beteende att göra? För även om det finns regelverk och praxis kring hur en reklamation ska skötas så är servicefolk och företagsrepresentanter till syvende och sist bara vanliga människor som tar dagliga beslut kring olika saker. Har man lust att göra det där lilla extra för en gnällspik? Vill man hjälpa en person man fattar tycke för? Svaren, i det fall du är socialt handikappad, är nej respektive ja.

Jag har själv aldrig jobbat i kundservice annat än ett kort inhopp en sommar för tretton år sedan. Att jag minns det exakta årtalet är för att det var ett trauma för livet. Vad är det med folk? Det är som att kundserviceportaler drar till sig nut cases. Människor som höjer rösten, kverulerar, svär, blir personliga och beter sig allmänt ohyfsat. Inte undra på att man skickar kundservicepersonal på kurs. Terapi och de-briefing är vad de skulle ha. Och massage. Om man då som kundservicemedarbetare, servicetekniker e d kommer i kontakt med någon som inte bara ser dig som en representant för Det Hemska och Otrevliga Produktfelet, utan visar att du förmår göra skillnad på reklamation och person, då är du in for a win baby. 

Jag har för övrigt en rätt rolig kundservicehistoria (moaaa cringe, jag ryser varje gång jag tänker på den). På ett företag jag jobbade på fanns det en kund som dagligen ringde in sina ordrar. Mannen i fråga hade en mycket karaktäristisk röst. Dels stammade han, men det var främst röstläget som var speciellt. Givet att det var tung industri och de flesta kunderna var lite av...grova karlar med tondörstämmor, stack han ut med sin gälla lilla stackatosopran. Han lät som en älva på besök i människovärlden. Fast en inte helt trevlig sådan, ska tilläggas, mycket gnäll där. Anyheuw, en dag ringer det till logistikchefen (som är chef över kundservicekillarna) och det nummer som syns på displayen är det interna kundservicenumret. När logistikchefen lyfter på luren hör han den gnälliga älvrösten och eftersom kunder sällan tog kontakt med logistikchefen, i kombination med att samtalet kom från kundservice där företagets practical joker jobbade, utgick logistikchefen från att det var ett PRÄNK. Han kontrar därför med att själv imitera "kunden" tillbaka: "Jaså jahaaaa, har du ett p-p-p-problem alltsååå, berätta meeer?" tills han inser att...det faktiskt är kunden i fråga. Som hade blivit inkopplad via kundservice, därav numret. Liiite svårt att tala sig ur den situationen.

Andra konstiga saker jag varit med om var på säljbolaget där vi hade ett brett sortiment av andra tillverkares produkter i portföljen och det kommer in en burk honung med ett finger i. Trodde kunden, tills vi (efter viss tvekan och äcklat petande med en gaffel) ser att det är honungen som stelnat i en nästan perfekt avbildning av ett finger. Eller mannen som ringde och tjöt efter överdriven användning av ett hårborttagningsvax på sina privata delar med ruskigt resultat och nu undrade vad han skulle göra (eeh, åk in till akuten?). Eller mannen i 50-årsåldern som upptog runt 50% av min tid genom att ringa in och klaga på att han inte hittade distribution av ett visst aknemedel i sin kommun. Tips från coachen: Har du tonårsakne vid 50+ kanske det är en hudläkare du behöver? 

Det var efter den här vändan för 13 år sen jag började sätta i system att vara trevlig när jag ringde all form av kundservice. Lägga mig platt: "Jag vet att det här inte har med dig att göra och jag kanske har viss skuld i att det blev så här...men jag skulle verkligen uppskatta din hjälp i frågan..." (observera att jag funnit stor framgång i blottande av strupen på detta kontra-intuitiva vis, många tror nog att det gäller att vara offensiv till 100% för att nå framgång med reklamationer). Exempelvis tabbade jag mig stort för några veckor sedan då jag bokade ej avbokningsbara biljetter på SJ som jag sen behövde avboka. Ringer in, är trevlig och lite ångerfull, adresserar medarbetaren med förnamn --> får pengarna tillbaka. Summa summarum: Var trevlig så får du bättre service. Har du några erfarenheter på området?

Mvh/
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

  1. Samma approach i krogkön i Stockholm (ok, inget för FIRE-folk inser jag ju...): var trevlig och kom in snabbt, var otrevlig och förbli ståendes utanför. Svårt val för en del verkar det som, dessutom är sambandet lätt observerbart mellan handling och utfall.

    Däremot inom lagstiftad kommunal och (landsting) regiontjänsteutövande mot/till invånarna verkar det fungera precis tvärtom; ju mer problem du ställer till, ju högre du skriker, ju mer du hotar, ju otrevligare du är, desto snabbare kommer du fram och får emellanåt även mer eller bättre tjänster utförda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Däremot inom lagstiftad kommunal och (landsting) regiontjänsteutövande mot/till invånarna verkar det fungera precis tvärtom" Hmmm...intressant. Det kanske är annan syn på "kunden" i offentlig sektor?

      Radera
    2. Haha, kan relatera! Har ofta reagerat på att den som skriker högst eller går till media vinner i offentlig verksamhet. Plötsligt får de beslut från myndighet eller den vård de behöver. Lustigt fenomen!

      Radera
    3. Problemet är att du inte kan be kunden dra åt h-vete. Om du har någon pratig typ som ringer varannan vecka är det bäst att bli av med denne så snabbt som möjligt. Däremot är min erfarenhet att resultatet inte blir bättre om inte någon politiker lägger sig i. Står det och väger och du har en jobbig typ är min erfarenhet att de får det sämre utfallet och budskapet att överklaga om de inte är nöjda.

      Radera
    4. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slog upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Härlig historia men blir inte förvånad ändå. Hur man bemöter folk har naturligtvis betydelse även om man inte har några garantier på positivt utfall om man är trevlig.

    Minns en gång på den tiden man tog foton med kamera med filmrulle. Beställde en kamera från framkallningsföretag i Småland, har glömt namnet. Skulle på semester tio dar senare. Kvinnan som tar emot beställning per telefon beklagar att kameran inte levereras förrän efter två veckor pga semestrar. Jag blir uppriktigt ledsen och mumlar att jag ska på semester om tio dar och inte har en fungerande kamera. Men jag beställer ändå. Efter tre dagar är kameran framme! Tror hon nog tyckte synd om mig. Blev sååå glad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tillägga att jag förstås fortsatte att framkalla alla bilder hos dem i flera år efter det.

      Radera
  3. Jag har jobbat i kundtjänst och i vissa fall när du kan göra lite extra fixar du det till de som är artiga. Däremot om du var oartig eller dryg så kunde du glömma att påminnelseavgiften försvann. Jag är alltid mycket artig när jag ringer och har jag klantat mig säger jag det för bemötandet blir så mycket bättre. Är jag arg så är jag frostigt artig ibland.

    Jag har varit frekvent kund på Colorama i Göteborg i våras med inköp och dumma frågor. När färgen sprack efter en målningsomgång på en dörr ringde jag dit ganska miserabel och fick tips. De bad mig titta in och jag fick målartvätt, grundfärg och spackel gratis. Säljaren tyckte synd om mig. Jag behöver göra lite nya besök hos dem nu i augusti när jag ska slutföra mitt projekt. Personligen föredrar jag kedjor eller butiker som utgör inköpssamarbeten såsom Colorama eller Elon framför Elgiganten och co.

    SvaraRadera
  4. Men se, min tes bekräftad. Vad innebär det att en butik utgör inköpssamarbeten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Butikerna ägs av enskilda företagare men de har en gemensam inköpsorganisation och använder gemensamt namn som gör att de kan göra inköp tillsammans. Mio, Colorama och Elon är några exempel.

      Radera
  5. GoFi aka 97 månader kvar29 juli 2020 kl. 16:48

    Men när man varit artig och trevlig och frågat hur VI kan lösa problemet med en produkt som gått sönder och då får svar att ”jamen det är mer än ett år sedan du köpte den.” PUNKT. Alltså det var det enda som stod i mailsvaret.

    Japp, då är kriget igång och jag tjatar tills dom ger upp.
    När man själv jobbar med service så finns det inget som jag går igång på som riktigt dålig service. Då blir det en principsak att få ”rätt”.

    Ja jag är väl lite skadad, men tur att frun är precis likadan då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det fritt fram men på ett vänligt sätt. När GDPR infördes så bad jag massa företag ta bort mig från deras register. CDON var pest med sina krav och till slut tröttnade jag för de ville ha någon strunt uppgift som jag inte hade så jag hotade med att anmäla dem och då kunde de plötsligt lösa frågan.

      Radera
  6. Alltså, när jag jobbade på fastighetsbolag så ringde Arne Weise. På min födelsedag! Så jag trodde, precis som i din story ovan, att det var ett jätteprank! Så jag svarade typ på samma sätt, var sarkastisk och väldigt märklig i mina svar. Men det VAR Arne Weise som glömt betala hyran (jag visste inte ens att han hyrde bostad av oss då), och när jag förstod det så fick jag be om ursäkt och börja om i samtalet...:-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha jag dööör. Det bästa är att du har en vänkrets som på riktigt skulle iscensätta ett sådant skämt eftersom du så lätt drog den slutsatsen. Mer sådant! Hur reagerande Arne när du bad om omstart?

      Radera
    2. Alltså, jag trodde det var typ nån av fastighetsskötarna som skojade eller så, alltså någon internt.

      Grejen var att jag inte tror Arne fattade min sarkasm riktigt, för detta var inte så långt innan han dog, och han var lite snurrig/senil. Det kanske iofs var bra :-D.

      Radera
    3. (Vet inte alls varför jag börjar varje kommentar med ordet "alltså"...????)

      Radera
  7. Jag kan tycka att många gånger så kommer man längre om man är rak på sak och inte lindar in problemet. Har i år gett mig 15 % på nästa bokning i Sälen samt en gratis hotellnatt. Har jag tyckt att något är dåligt så har jag sagt rakt ut att det här var uselt av er, tidigare klagade jag aldrig trots att företagen har misskött sig/dålig service m.m.
    I kontakt med myndigheter så måste man ju örfila sig själv innan så man är riktigt förbannad annars kommer man absolut ingenstans. :p

    SvaraRadera
  8. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera