Grönbetesdags

Vi är väl ändå mitt i industrisemesterns epicentrum? Vill minnas att det var ungefär så här års jag och min man tog ut våra 3-4 veckor för att till fullo casha in på den svenska sommaren som enligt min erfarenhet peakar i slutet av juli. När vi då kom upp till lantstället var det en del att ta tag i kan man säga. Nu är allt tippelitopptrimmat på grund av tid. 

Runt omkring mig snappar jag upp en typisk jargong. Folk pratar om sina veckor. "Jag har vecka 33 och Janne tar vecka 18". Jag har aldrig förstått mig på konceptet veckor, de säger mig ingenting och nu vet jag varför: Gud ville inte att jag skulle pussla med semesterveckor utan leva ett liv i sus och dus. 



Är det inte märkligt? Vi har fördubblat vår effektivitet sedan 70-talet. Under 1900-talets första hälft gjordes prognoser på att vi kring år 2000 skulle jobba typ 5-8 timmar i veckan. Men ändå jobbar vi mer än någonsin, så till den grad att vi blir sjuka. Förutom några veckor om året då vi får gå på grönbete. Och vi KÖPER det. Det är fullt RIMLIGT tycker vi. 

I år är ju ett speciellt år, som vi säger när vi träffar fölk. Speciellt eftersom många, åtminstone i tjänstemannasektorn, släpptes ut på grönbete betydligt tidigare än vanligt, runt vecka...slutet av mars. Eller ut och ut, de släpptes fria ur sina öppna landskap med trendig konst, men hölls fjättrade från alltför vidlyftigt leverne med hjälp av olika digitala mötesappar. Oavsett vilket tror jag att svenne banan under 2020 har fått sig ett smakprov på vad det innebär att vara en frugal weirdo. Att plötsligt få oceaner av hemmatid istället för att pendla kors och tvärs. Tid att laga sin egen lunch. Tid att gå en morgonpromenad. Tid att, som MMM formulerade det, stå och sopa uppfarten i pyjamasbyxor klockan tio en tisdagsförmiddag. 

Själv går jag i motsatt riktning. När ni läser detta har jag jobbat heltid i snart en månad, som sommarvikarie på min redaktion. Och jag älskar det. Varför? För det första för att det är självvalt. Jag gör det för att skapa ytterligare fluff i kalkylen och för att jag tycker att jobbet är jämförelsevis kul. För det andra för att jag gillar att vara lite tvärtemot. Dessutom vet jag att det är högst övergående. När sommaren övergår i tidig höst och tjänstemannapopulationen börjar få arbetsångest, är det jag som checkar ut. Åtminstone delvis. Min förhoppning är att få fortsatt anställning (hell no, jag har blivit lovad fortsatt anställning), men det blir inte på heltid. Det blir knappt på deltid, bara en dryg vecka per månad. Jag har planlagt det så sinnrikt att jag bara kommer att behöva ha en måndagsångest per månad. 

Tror du att fler människor kommer att slåss för att slippa konstant båsnärvaro face-time när corona är över?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

  1. Jag kommer slåss för att få jobba hemifrån mer. Herregud vilken skillnad det gör för mitt humör! Då åker jag ändå in till kontoret nån dag/vecka för att fixa med vissa arbetsuppgifter. Men ju mindre jag tvingas umgås med kollegor desto bättre mår jag...

    Grattis till sommarvik, härligt att få lite variation i vardagen. Så njuter du ännu mer till hösten. ;-)

    Jag har inte gått på semester än, men det känns nästan som så, för när alla andra är borta kan jag få lite mer vettiga grejer gjort...

    Är det för tidigt att planera för semestern 2021? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är aldrig för tidigt att planera semester. Särskilt inte livslång sådan. Ber om ursäkt för den första länken, verkar gå fel. Måste leta upp en aartikel som inte ligger bakom betalvägg.

      Radera
    2. Jag upplever att det är otroligt olika vem man frågar kring detta med att jobba hemifrån. Min nuvarande arbetsgivare har t.ex. helt dragit in förmånen vi hade innan för att jobba hemifrån. Vissa kollegor fattar inte alls varför någon vill sitta hemma och jobba "jobba ska man göra på jobbet", medan jag helst hade jobbat hemifrån 2-3 dagar varje vecka, just för att slippa iväg och kunna gå hemma med mysbyxorna hela dan, och t.ex. ta och handla efter lunch så man slipper göra detta sent på kvällen i rusningen. Om det inte var så att jag ska checka ut från vuxendag... kontoret om några år hade jag redan nu letat efter en arbetsgivare som har en aningen modernare syn på hur man kan jobba. Fram tills dess kommer jag dock att maxa sommarsemestern så mycket det går, 7-9 veckor är inte helt fel. Man kan ju som småbarnsförälder ta "föräldraledigt" som i princip blir ledigt utan lön om man inte har några föräldradagar kvar. Till slut undrar väl arbetsgivaren vad man håller på med, men då kommer jag att tacka för mig för gott. Är så sjukt trött på kontoret, även om det har varit mycket bättre efter corona, man slipper att stå och trängas, och mycket fler videomöten i luftigare lokaler.

      Radera
    3. "Till slut undrar väl arbetsgivaren vad man håller på med" Alltså detta att ta ut obetalda föräldradagar är ett så vattentätt hack va. a) Ingen kan klanka på någon (särskilt inte en man) som vill vaaa med sina baaaarn och b) Cirka 0% svenne bananas skulle kunna tänka sig att vara borta från jobbet utan betalt så man går helt under radar. Själv fattade jag konceptet för sent men hatten av till dig som kom på det i tid.

      Radera
    4. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slog upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Jag har varit på grönbete sedan i mars och njuter för varje dag. Borde kunna skylla på corona några månader till utan att få CV ifrågasatt. Vad gjorde du mellan mars-nov? ” målade om väggar, odlade tomater och rödkål, långa morgonpromenader med hunden, blev stammis på hornbach, bakade två limpor filmjölksbröd/dag, sorterade strumpor, tvättade golvlister osv.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror att du kan komma undan med ett helt år. Du är ju konsult gubevars.

      Radera
  3. En semester fick jag så mycket jobbångest att jag skaffade nytt jobb och sa upp mig första dagen tillbaka efter semestern. Inte mitt mest genomtänkta beslut. Ändå känner jag för att göra samma sak i år.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy. Har varit där också. Rättare sagt, för många år sedan gick jag på semester och satt där, vid en inifity pool på Santorini och var så uppjagad och sönderstressad över den chefskonflikt jag precis lämnat att jag inte kunde ta in något av denna kulmen på arbetsåret. Så jag var tvungen att författa en uppsägning i sittande bar vilken jag postade dagen efter. Det var pre mail så ni fattar, det var länge sedan, jag skrev ett brev med papper och penna där jag, anser jag själv, sakligt och lagom välartikulerat skrev att anledningen till att jag sade upp mig var chefen (eftersom uppsägningar lagras i HR-materialet, mitt lilla tjyvnyp till hen). I samma stund som brevet låg på lådan släppte det. Ingen ångest! Försatte mig i en jobbsökarcirkus efter semestern men jag kan än idag gotta mig åt känslan av att överta makten över sitt liv och visa - främst för mig själv - vem som sitter vid rodret.

      Radera
    2. Ja, om jag inte kan spara för att bli fullt fri så är friheten att kunna säga upp sig whenever nog.

      Fastnade vid detaljen att det var pre-mail och tänker att så gammal är du väl inte? När började man säga upp sig per mail??

      Radera
    3. Jag använde inte mail i mitt arbete ens 2004. Nästan ingen på mitt jobb (inom en kommun) gjorde det då. Alla hade nog en adress, men som sagt, de användes av ett fåtal. Vi använde fasta telefonen i våra rum! Första privata mailen började jag med regelbundet nån gång 2006. Första internetköpet...kanske runt 2007.

      Radera
    4. Ja alltså nu när jag tänker tillbaka på mitt första riktiga jobb (2006) så använde vi mail men faxade fortfarande orderbekräftelser och telefonerna gick varma. Jag fick lov att fasa in orderbekräftelser per mail som den millenial jag är. Jag skaffade hotmail 1997 och när jag fyllde myndig 2005 så var det absolut viktigaste att man kunde skaffa Visakort dvs handla på nätet. Vilka generationsklyfta. Säger de yngre upp sig via Tiktok?

      Radera
  4. Det där med att borsta uppfarten var nog det bästa citatet på länge. Är pappaledig så skulle teoretiskt kunna göra det redan nu, men du förstår nog hur det skulle vara rent praktiskt. Har en treåring som "jag vill hjälpa tillllll" hela tiden :)

    SvaraRadera