Den perfekta formulan för rensning

Jag har, som jag tidigare nämnt, halkat dit på en YouTube-kanal där en åttabarnsmorsa i södra USA delar med sig av sitt liv, sina hacks och sin vardag. Jag svär, det är beroendeframkallande att se filmerna om hennes vardagsrutiner. "Och sen går jag ner på bottenvåningen, gör en kopp kaffe och ägnar mig åt lite bibelstudier. Sen sminkar jag mig och fönar håret..."

Den serie som initialt fick in mig på kanalen ifråga var hennes declutterserie, där hon bland annat rensar garderoben, badrummet och köket. Och det var i samband med någon av dessa avsnitt som hon redogjorde för en sorts rensningsformula som visat sig stämma ganska bra. Den går något i stil med: "Lika många gånger som du kommer i kontakt med ett utrymme per dag, lika många gånger ska du rensa upp och organisera utrymmet på ett år." Säg att du har en garderob som du besöker en gång på morgonen och en gång på kvällen. Ett plus ett är två. Du ska rensa i din garderob två gånger per år. I mitt fall stämmer den ekvationen perfekt för det gör jag ju, i samband med säsongsbryten kallt/varmt.  

Ett annat exempel: Jag är inne och roddar i skoskåpet uppskattningsvis sex gånger om dagen. Jag behöver alltså fixa iordning där en gång varannan månad för att det ska vara hyfsat välorganiserat, exempelvis säsongsuppdatera utbudet, dammsuga upp allt grus, ställa barnens skor för sig och våra skor för sig osv*. Vissa utrymmen behöver jag i princip aldrig organisera, som garderoben där vi förvarar vinterkläder under sommaren. Där är jag max en gång i månaden. Orkar inte räkna ut vad det blir men det finns säkert något snille bland er läsare som kan ange med vilka årsintervall jag behöver ta mig an det utrymmet.

Ett aktuellt exempel är besticklådan i köket. Jag gjorde i ordning den i preussisk precision i samband med en köks-makeover i oktober förra året. TROTS denna storstädning kunde jag nu i sommar konstatera att den blivit stökig och äcklig, med de karaktäristiska smulorna och fnulet i besticklådan. Vem lägger dit det?

Smulor och fnul.

Besticklåda före.

Besticklåda efter.

Det var ju inga revolutionerande förändringar. Några nysilverbestick jag hade med mig till lunchrummet på institutionen som jag nu kunde ställa tillbaka i skänken i matsalen. En burk till gummisnoddarna som trasslade in sig i knivarna. Äggharpa, skalare och lite andra verktyg ner i lådan under, som har köksredskap, inte bestick. Jag tog bort en av knivarna eftersom vi sällan behöver använda mer än tre åt gången.** Summerat: En fräsch, ändamålsenlig låda där inget stör. Med facit i hand skulle jag ju ha gjort det här redan i december. Och sen en gång i februari och april, eftersom jag är i denna låda runt sex gånger per dag. Men på något sätt tar man för givet att bara för att man tagit sig an ett utrymme så är det klart för all framtid. 

Tanken på att organisera alla sina utrymmen på månadsbasis är för deprimerande. Så även varannan månad. Därför tycker jag att det här angreppssättet var intressant. Att lägga resurserna där man är mest frekvent. Enligt det här resonemanget kommer jag ju exempelvis inte att behöva fixa i skänken i matsalen mer än en gång vartannat år, eftersom jag är där max en gång varannan dag. Detsamma gäller linneskåpet. Gästrum, torkrum likaså. Däremot behöver jag gå igenom skafferiet ungefär en gång i kvartalet. Kylskåp och frys likaså. Köksskåpen kanske två gånger per år, lika ofta som badrumsskåpet, garderoben och byrån med kläder. 

Hur ofta städar du ur din besticklåda?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Alltså det är ju inget tvång från staten, men ger en härlig upplevelse varje gång man tittar in där sex gånger om dagen vilket ju inte är att förringa.
** Om ni undrar vad de runda sakerna med hål är är det minstingens lock till hennes "bunkar", d.v.s. de där glasburkarna med lock och sugrör som är så poppis nu och de använder hon dagligen.


10 kommentarer:

  1. Tänker man att en vanlig månad är 30 dagar, så är det vart trettionde år som du ska städa garderoben för vinterkläder. ;-)

    Jag har sneglat ett tag på min besticklåda. Har ju inte rengjort den sen jag flyttade hit för ett år sen. VEM lägger ned alla smulor och jox? Jag fattar inte. Ska nog städa där i helgen, köpte en ny trägaffel häromdagen (inlägg kommer) och det känns så fel att lägga den bland en massa mög.

    Trevlig helg! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ps. Jag vann en sån där mugg med sugrör fastsatt i ett skruvlock. Vad sjutton använder man det till? Tips från ungen?

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Åhh, hyllpappersklädd botten på besticklåda! Visa nu också om du har hyllremsor eller annat vackert och gammaldags. Svårt att hitta tjockt papper.

    Inte har man rensat lådor i köket på jättelänge nej. Besticklåda så full att det inte ryms damm där har jag tänkt. Ska kolla nu.

    K.

    SvaraRadera
  3. Vem lägger dit det? Morgonens skratt, fast det är ju ett mysterium för jag själv, alla jag känner lägger bara rena bestick i besticklådan. Det kanske är smul-å-fnul-fen som liksom pudrar ner lite sånt med sin magiska stav på natten? Kanske en släkting till tand-fen? Vem vet.

    SvaraRadera
  4. Intressant att det inte bara är vi som får fnösk i besticklådan. I mitt huvud har den skyldige alltid varit "någon annan". Fe eller hustomte också möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hustomten är nog svaret, omg, han ansar skägget i husfolkets besticklåda...

      Radera
  5. Har hämtat upp jättelådan med gamla dagböcker, brev, vykort och dylikt som jag nu tänkte göra något vettigt av. Dvs livet i kartongen är över, ut i ljuset eller slängas. Någon som har några tips och tankar på vad jag kan göra för vettigt av det? Men även om hur tankebanorna kan gå. Tack på förhand :-D.

    SvaraRadera
  6. Fastnade några timmar på denna underbara kvinnas youtubekanal innan jag gjorde slag i saken och tog tag i sommarens uppskjutarprojekt- rensning av garderoben! Tack för tipset!:)
    /Frugala foten

    SvaraRadera
  7. Jag städar ur kyl och frys ca en gång i veckan. Alla andra utrymmen kommer längre ned på listan. Men sunkig och stökig kyl och frys klarar jag inte.

    SB

    SvaraRadera