Jag rekondar bilen och sparar 2000 spänn (?)

Jag har på sistone börjat följa en YouTuber vid namn Angela Braniff. Hon är en kristen åttabarnsamma i amerikanska södern och jag kan bara inte sluta kolla. Jag trillade in via decluttertemat, hon poppade upp i flödet efter en mastodontserie där hon städat ur en igenslammad garderob och en helt grotesk samling kosmetika (hon slängde två sopsäckar med gamla datum och har uppskattningsvis två sopsäckar kvar) och diverse annat som skafferi, köksskåp, badrum, lekrum, home schooling-rum (naturligtvis hemundervisar hon de åtta barnen, adopterade från världens alla hörn), städskrubbar you name it. Alltid supersnygg och faktiskt rolig (Aarrgh! Mina fördomar mot kristna amerikaner i södern exponerade!). 

Efter varje video får jag lust att göra samma sak som hon. Dessvärre har jag ju redan gjort den här resan så jag har inte 250 kilo kläder att ta mig an, än mindre fyra knökfulla byråer med smycken eller sopsäckvis med smink, så jag har dreglande fått nöja mig med att titta på medan hon pysslat runt. Men slutligen trillade jag på en av hennes videos som faktiskt kunde appliceras på mitt liv: Bilen!

Det gick att skriva i dammet

Jag har ju berättat om när Toyotan kom in i våra liv. Det var efter ett år utan bil, vilket funkade utmärkt i stan. Men vi insåg att det var lite väl magstarkt att kräva att barnen - i ett kollektivtrafiklöst område - skulle ta sig till och från sina aktiviteter i vintermörkret, så det behövdes en sådan. 45 000 kronor, har funkat som en klocka (minus ett märkligt skrapande ljud från underredet vi ännu inte listat ut vad det kommer från). Passerade besiktningen utan en anmärkning, just sayin'. Men den är lite styvmoderligt behandlad i familjen. Vi tvättar den aldrig. Varesig in- eller utvändigt. Vi har visserligen servat den en gång, men inget underhåll utöver detta. Jag lastade den en gång så full med jord och gödsel att bakdelen skrapade i marken och en bränd lukt spred sig i kupén. Och notera att jag inte ens stannade för att lasta om. Men nedan video fick mig att tänka om: Jag ska hädanefter ge kärlek till denna kostnadseffektiva bil.


Sagt och gjort. På midsommardagen, medan min man sov och därför inte kunde anmärka på att jag helt regelvidrigt tvättade bilen hemma på tomten istället för att köra den till för ändamålet avsedd plats*, drog jag igång. När jag tömde bilen hittade jag dessutom en massa städartiklar i utrymmet vid reservdäcket, tydligen hade någon av bilens tidigare tio ägare varit mer ansvarstagande.


Jag var tvungen att googla på sämskskinnet, men tydligen använder man det till att torka bilen efter schamponering för att det ska bli glansigt och fint utan tvättränder och annat artvidrigt. Jag spolade, schamponerade, torkade utvändigt samt dammsög** och torkade det mesta invändigt. Till fönstren använde jag glastrasa. Det gör sig dåligt att visa före/efterbilder på utsidan men jag gör ett försök:

Ok syns dåligt men jag lovar, den var smutsig.

Skåda Svarta Faran, nyvaxad och polerad.

Den stora skillnaden var emellertid inuti. 





Jag rensade också ut en rejäl hög skräp, bland annat äppelskrutt och halvätna melonskivor som legat och gonat sig i sommarvärmen de senaste veckorna. Jag hittade också några skatter som ett par hårnålar jag behöver samt en nagelfil.


Avslutningsvis la jag på det medföljande vaxet med en bit frottéhandduk och efterpolerade med mikrofibertrasa. Jag skulle tro att den rekonditionering jag ägnat mig hamnar mellan alternativ ett och två i exempelvis den här prislistan vilket gör gällande att jag sparat mellan 1000 och 2 000 spänn. Det var faktiskt också rätt roligt, särskilt som jag lyssnade på poddar under tiden och fick vara ifred eftersom ingen i familjen ville riskera att bli indragen. 

Brukar du tvätta bilen själv?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Fast efter att ha läst in mig på ämnet verkar det som att det är ok att göra det om man gör det på gräs eller grus och inte för ofta. 
** Vilken skillnad att använda egen dammsugare mot de där lama historierna på bensinmacken!

22 kommentarer:

  1. Får bli dagens projekt - tack för peppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. När jag städade ur min första bil (som jag köpte av ett dödsbo) hittade jag en kapsylöppnare och en kork från en flaska brännvin.
    Vissa bilägare är mer ansvarstagande än andra =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen inte, bilen var nästan hel.
      Passat, bilen för den som är plakat =)

      Radera
  3. Gillas! Mycket tillfredställande med en ren bil.

    SvaraRadera
  4. GoFi aka 97månader kvar10 juli 2020 kl. 11:27

    Med bil som med hus, man fixar allt när det väl är dags att sälja och då ångrar man sig (nästan) för det blev så fint.

    Man borde göra dessa saker oftare då dom skapar bra energi.

    SvaraRadera
  5. Haha, har en likadan bil med märkliga ljud från underredet. Vi blir alltid lika förvånade när den går igenom besiktningen utan anmärkning...

    SvaraRadera
  6. För några år sen frågade en vän om jag inte skulle städa min bil innan semestern (välbehövligt) Fast jag hann inte städa den för jag prioriterade att skruva loss extraljusen. Halvvägs drabbades bilen av ett stort haveri så jag skrotade den. Vilken jäkla tur att jag inte hade ödslat tid på att städa bilen för att sen skrota den 3 dagar senare ;) Slutsats, städa inte bilen för då kanske den havererar!

    SvaraRadera
  7. Jag brukade tvätta i maskin nån gång ibland, men ibland är Karma min bitch.

    Mitt före detta fosterbarn, numera stor, och självförsörjande, är lättsamt pedantisk (Jag vet att det låter sjukt men det funkar för honom.) Han tvättar våra bilar som tack för att han får låna dom när han behöver.

    Han kommer över till oss ibland, tittar på de skitiga fordonen, skakar på huvudet och frågar var jag har bilschampot. Sedan vidtar en orgie i skum och vad yrkesmilitärer kallar "knullputs" medan tonårsdotterns kompisar smygtittar på våta magrutor och jag dricker några kalla öl på baksidan av huset.

    Med andra ord är bilarna rena in och utvändigt från april till oktober. Däremellan råder entropi.

    När vi är inne på ämnet bilar. Hur tänker ni kring halvgamla elbilar.

    //Ingolf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kör en halvgammal (2013) Toyota Prius med plug-in. Funkar hur bra som helst och har inte märkt av att den åldras. Låg genomsnittsförbrukning (drygt 0,3 liter per mil sett över ca 17,000 mil). Räknar med minst 5 års lyckligt ägande till! Smart att göra en ganska noggrann analys av hur man kör och läsa tester av begbilar mm om man överväger el för att få bästa möjliga ekonomiska utfall.

      Radera
  8. Haha underbar kommentar. Halvgamla elbilar, har inte tänkt så mye på det.

    SvaraRadera
  9. Jag har aldrig förstått hur behovet av alla dessa storstädningar uppstår. Undantaget om du har barn för de verkar orsaka röra vart den är rör sig. När jag ägde bil för ett antal år sedan körde jag den igenom biltvätten ett par gånger per år, mestadels under sommarhalvåret för under vinterhalvåret så kändes det tämligen meningslöst. Då kan man även passa på att dammtorka. Vid dessa tillfällen använde jag dammsugaren för att dammsuga bort grus. Efter vintern så tvättades innermattorna. Vid längre bilfärder tömde jag ut skräpet medan tanken fylldes på och i slutet av färden när bilen tömdes. Det fanns således aldrig något behov av att lägga ner tid på rekond.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vintern så orsakar allt salt som strös ut i tid och otid en del skada på bilen, rost, så tvätta borde göras även då.

      Radera
    2. Saltning är betydligt vanligare i södra Sverige än i norra. Jag tvättade den även under vintern men i mindre omfattning. Jag använde inte bilen precis dagligen.

      Radera
  10. Med så mycket last så blir bilen baktung med en otrevlig överaskning som följd. När man ska svänga kan bilen understyrq betydligt mer än vanligt

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Ah, städa bilen. En lisa för själen och samtidigt min pyrrhuss-sten (eller vad sjutton det kallas, han som blir dömd av gudarna att rulla en sten i uppförsbacke för evigt). Men man och barn är det en utmaning att njuta av nystädet nå vidarns värst länge. Det är som att släppa in en flock vilda babianer i min nyputsade kärra, det sprutar grus och glasspapper runt dem. Men njutet när inte ett dammkorn kan skådas. Aaaaah.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ni inte lärt barnen från tidiga år att alltid se till att inte grusa/smutsa ned och skräpa i bilar eller överhuvudtaget någonstans när man kommer från mark till golv oavsett hus, bil, altan osv? Om man vänjer vid det tänket i småbarnsålder så kommer det automatiskt senare. Fattar inte att (små)barnsföräldrar bara godtar att tvätta jämt och accepterar mycket fläckar. Förr fick man lära sig veta hut tidigt. Reslutat: Saker gick inte sönder, saker slets inte, blev inte smutsiga fort osv. Tidiga goda vanor sitter i sen. Om man lär sig att bara vara drumlig och aldrig tänka sig för så sitter det också i länge också, ändå upp i vuxen ålder kanske?

      Radera
    2. Haha, min första beskrivning var kanske lite överdriven. Jag har bekanta som tycker jag är hård som en Hitler Jugend-föreståndarinna med min avkomma i jämförelse med många andra. Men om du sett Game of Thrones så försöker jag mig på en ny liknelse. Du vet hon som är mother of dragons, det är jag. Mitt kid är livlig som en snöstorm i januari, hen vet mycket väl att det inte ska grusas och smulas men det händer så mycket annat i ett litet huvud under en resa att det glöms bort. Jag är lycklig över ungen livlighet och fantasi, även om den innebär stök ibland. Jag tror hen kommer bli en fin medborgare som vuxen.
      Morsan of a dragon

      Radera
  13. Vi håller vår bil fräsch - tanken är att ha den i många år och tycker det känns trevligare om bilen är fin.

    Olika typer av "finkem" diskuteras ofta på denna sajt. Vill slå ett slag för WD40 om man vill slippa allt gnissel och ge bilen en riktigt bilhandlar-look. Sedan finns det massor av bra användningsområden i hemmet också:

    https://www.youtube.com/watch?v=xepEEBTgxjQ

    SvaraRadera
  14. Om jag ska vara petig går en sådan artikel in under grovkem. Tack för tips, ska genast youtuuuba. Nytt hål att trilla ner i.

    SvaraRadera