Jag rensar bokhyllorna och blir lycklig

Aaargh, böcker, en evig följtetong på blögga. Kanske för att de ställer till ett sådan besvär såväl fysiskt som psykiskt. Först gjorde jag en rejäl rensning. Sen gjorde oss av med i princip rubbet inför flytten. Det är det här "i princip" som skaver för vi har fortfarande två olika bokförvaringar i vårt hus på landet: En hylla nere i TV-rummet för våra böcker och så barnens böcker i en hylla på övre plan. Gamla barnböcker som dessvärre - snif - inte läses längre, men som inväntar nästa generation för samlingen är en skatt.

Någon vecka innan jag tog mig an våra hyllor hade jag börjat störa mig rejält på att jag inte kunde hitta vårt fotoalbum från 2019. Jag hade okulärbesiktigat vår vuxenbokhylla säkert fem gånger utan resultat. Men vis som jag är av min ålder vet jag att det inte finns några genvägar: Man måste ut med det. OCH efter att jag upptäckt den perfekta rensningsformulan vet jag ju att jag måste gå igenom vår bokhylla åtminstone en gång per år, helst två. Så det var bara att sätta igång:


Trots att vi inte direkt införskaffat några böcker under året har det ändå trillat in lite grejjor. Ganska många anteckningsböcker från mina studier (all kurslitteratur har jag sålt eller ska sälja på Studentapan, bästa sajten för att köpa och sälja sådant), en del gratisböcker jag fått på loppis vid köp (alltså, man måste inte ta en bok, men ibland har jag inte kunnat låta bli) och en allmän röra. Så, ut med rubbet, damma av, sortera och TADA jag hittar albumet! Det var svart, inte grått som jag mindes det, och hade nästlat sig in mellan Bankbluffen och Pluras kokboks svarta ryggar. Lycka är när man hittar något man letat efter. Ni vet ju, det står till och med på min lista med "saker-som-gör-mig-lycklig"-saker sen gammalt.

JAG HITTAR NÅGOT SAKNAT = BLIR LYCKLIG

Behöver inte vara krångligare än så.


Sen sorterade jag ut en och en halv kasse skräpböcker och ställde tillbaka resterande. Fint och ordnat, alla anteckningsböcker omallokerade till bättre lämpade ställen i huset.



Dags att tackla barnens hylla. Jag tänkte att det kunde vara lika bra när jag ändå var igång. Den såg för övrigt inte ett dugg bättre ut, trots att de inte läser sina gamla barnböcker längre. Dessutom hittade jag en del vuxenlitteratur däri, exempelvis en radda P.G. Wodehouse och Graham Greene som jag aldrig läst men som jag bara inte kan göra mig av med på grund av den söta, orange Penguin-utgåvan.


Därutöver hittade jag en del diktsamlingar och annat jag nu, tack vare min rensning i vuxenhyllan, kunde ställa där, kat-ching. 


Ytterligare en kasse till tippen, företrädesvis med Kalle Anka-pocket och en del barnböcker, av det moderna och insmickrande slag (ofta med välgörande politiska budskap) fick åka med eftersom jag bedömer att de inte kommer att väljas ut att läsas för mina barnbarn. Åtminstone inte i samma utsträckning som någon av Lindgrenarna. 


Tre papperskassar till tippen! För som ni minns är böcker persona non grata hos loppisarna. Va?! Och vi köper inte ens böcker. Hur är det för människor som faktiskt köper böcker? Djäfvulens påfund dessa ting. Någon borde initiera bokbål. 



När rensningen var klar och Var. Sak. På. Sin. Rätta. Plats. kom jag på att den lilla skrutthylla jag målade i grå linoljefärg under projekt gästrum nu kunde komma väl till pass. I den har jag nu min Penguin-samling samt diverse annat jag inte kan göra mig av med men som inte platsar i vanliga vuxenhyllan på grund av fulhet (exempelvis min franska grammatik från gymnasiet som jag behöver när jag ska plugga med barnen). Nu står den på lut bredvid min nya arbetsyta.

En bok som tilldrog sig mitt intresse under rensningen var denna: "Det är serverat" av "festtraktörerna" Ulf Lundqwist och Kicke Sturesjö, från 1990. Varför i all världen har jag sparat på denna titel?


Efter en snabb slagning i detta praktverk förstod jag varför. För var annars kan man se paret Wahlberg laga spenattimbal eller göra kycklingfond, rätter som på den tiden var heta? 


Och det ger mig en sådan enorm tillfredsställelse att se hur fult allt var på den tiden. Jamen kolla in deras kök! Sedermera fick ju Pernilla en helt annat smak (vill minnas att hon har Guccitapeter i sin walk in closet) och jag skulle inte tro att hon skulle bjuda en festtraktör av idag på fond. Men det fanns en tid när hon och Emilio stod och spexade i ett kök med gardiner som ser ut som gammelmormors underkjol. 

Hur ser det ut i din bokhylla? Ordning och reda?

Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

  1. Jag känner igen den där lyckan att hitta nåt man sökt efter. Så härlig!

    Min bokhylla är icke existerande, jag behöver få ändan ur och köpa en. Men jag har tre små "lådor" på väggarna och där finns de allra viktigaste böckerna (stamböcker, har nämnt dem tidigare tror jag), sen har jag mina kokböcker (fem stycken, använder alla) i ett skåp i köket och slutligen har jag faktiskt en kombinerad dvd- och bokhylla gömd i ett hörn i garderoben. Tanken är att rensa bort dvd-filmerna och bara ha böckerna kvar. Det är väldigt viktiga böcker, noga utvalda. Titlarna sträcker sig från Jan Jönssons Fälttävlan (han tog OS-brons 1972, så den är lite gammal) till Elin Helanders Hjärnkoll på pengarna. Nånstans däremellan finns även The Problem of Evil. Undrar hur man skulle analysera mig utifrån boksamling...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker din boksamling ger en väldigt korrekt bild.

      Radera
    2. Hahahahaha, jag tar det som en ren komplimang. ;-) Ska du med på skaldjursfrossa i november? :-D

      Radera
    3. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slog upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Stoppa skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Graviditet spell
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Mest nöjd med dystopihyllan i min bokhylla, den är nästan lika lång som kokbokshyllan. Jag slängde glatt 4-5 hyllmeter i min förra flytt och blev synnerligen glad över att min rara sambo köpte en Kobo Aura One åt mig i födelsedagspresent åt mig för två år sedan. Nu har jag konto på tre bibliotek och Goethe-Institut så att jag kan låna e-böcker och ändå ha en lyckad läsupplevelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konto på Goetheinstitutet, wow. Du vet att Goethe är mitt historiska crush? Jag är lite ledsen för att det inte blev han och jag. Besökte ju hans hem i Frankfurt för några år sedan och insåg dessutom att vi delar inredningsfilosofi.

      Radera
    2. Goethe är en dreamboat, men min historiska crush är ändå Heinrich von Kleist 😍

      Radera
  3. Vi har "några" bokhyllor. Och med all säkerhet innehåller de böcker som vi inte har läst och heller aldrig kommer att läsa och annat skräp (till exempel min avhandling i var sitt ex till barnen...). Men om det är ordning och reda i bokhyllorna, så har jag kommit fram till att de bidrar till ett trivsamt hem. Här hemma. Och jag måste tillägga att färgsorterade böcker inte är så tokigt (om än anti-intellektuellt...).
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. "färgsorterade böcker inte är så tokigt (om än anti-intellektuellt...)." Precis. Det gäller att komma över den initiala skammen.

      Radera
  4. Jag läser FruEB och blir lycklig ;-)

    SvaraRadera
  5. Mina böcker är i bokstavsordning efter genre. När jag har flera böcker av samma författare är de också färgkoordinerade.

    SvaraRadera
  6. Jag har i ett rum 11 hyllor som samtliga har 8 hyllplan och är för pocketböcker, och i ett annat rum 4 hyllor med 6 hyllplan som är för inbundna böcker. På detta vis blir inredningen enhetlig i varje rum. Jag klarar inte av när folk blandar inbundet och pocket i samma hyllplan.
    Inom denna grunduppdelning står alla böcker enligt genre och inom detta efter författarens efternamn. På detta vis hittar jag alltid omedelbart den bok jag vill ha :-)
    Är detta minimalistiskt? Javisst, ”böcker” kan nämligen (såg jag en gång på en blogg) ses som en sak, ”a liquid”, som liksom flyter utefter väggarna och bara ger karaktär och trevnad åt hemmet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om böcker är "liquid", så kan man drunkna i bokmassorna. Men den simkunnige simmar väl förstås. Men din mängd - simma lugnt! Håller med om att böcker ger trivsel. Har ändå gett bort nästan hälften och har en och en halv hylla kvar, är nöjd med det. Klarar inte ryggsim heller. ;-)

      Radera
  7. När jag flyttade senast bestämde jag att det som får finnas kvar ska rymmas i en 50 cm bred bokhylla. Det är till och med glest i den. Däremot blev det himla oordning när det är så få böcker med spretande innehåll.

    Nästa gång jag flyttar blir det en stringhylla på väggen.....

    SvaraRadera
  8. Ingen bokhylla!!! De böcker jag lånar på bibblan står i en ytte pytte-rad på fönsterbrädan.

    SvaraRadera