Butch-FI

Som ett led i min Business Continuity Plan (d.v.s. min plan att inte vara beroende av heltidsarbete eller, om jag ska vara ärlig, arbete) satt jag för ett tag sedan och räknade på hur länge jag kan leva på kontantreserven innan jag behöver ta av investeringarna. I denna kalkyl räknar jag med att det varje månad trillar in ett barnbidrag som efter avdrag månadspengar landar på 2 800 kr för min räkning samt 5000 från "bostadskontot", det vill säga det konto där hyresintäkterna från vår nuvarande uthyrning ligger och skvalpar, utan ränta hu.* 

Men häng inte upp er på det nu, poängen är att jag de närmaste åren bara behöver ta runt 4000 från den egna kontantreserven varje månad för att komma upp i det belopp jag behöver för att betala mina levnadsomkostnader som ligger på runt 12 000 kr. Tidigare har jag räknat med 15 000 kr i åtgång varje månad men eftersom min man betalar nästan all mat sen flytten upp till landet behöver jag inte lika mycket.


Jag räknar med att bostadskontot i kombination med kontantreserven kommer att räcka i drygt fyra år. Förhoppningsvis blir inte åren som kommer apokalyps och depression utan sammantaget okej börsår. Det betyder att börsplacerat kommer att hinna växa till sig rätt bra och om jag stretchar 4%-regeln till en egen 8%-regel (eftersom 4%-regeln inte räknar med pension, framtida bostadsförsäljningar etc) kan jag om fyra år, när kontanterna är slut, tillåta mig att ta ut ett månatligt belopp från ISK:en på, TADA: 12 000 kronor. Vilket tajmar avslut barnbidrag ganska väl. 

Men detta är inte poängen med inlägget. Poängen är att jag i samband med den här kalkylen gick och funderade hemma kring det faktum att jag gått från att få in runt 34 000 på kontot den 25:e till att nu planera för månadstillskott på 12 000 kronor och ett tag fick jag panik. Hur är detta ens möjligt? Jag måste ha räknat fel någonstans, jag måste ha glömt någon budgetpost. Hur kan mitt liv ha blivit så billigt?

Men så kom jag till sans igen. Det hela var enkelt. Jag har helt enkelt levt på 12 000 kronor de senaste fem och ett halvt åren (okej 15 000 kronor i månaden, på den tiden jag handlade nästan all mat). Skillnaden är att jag höstade in överskottet i ISK:en. Min hjärna har alltså inte känt av de här 34 000 kronorna sedan april 2015, månaden innan jag trillade in på MMM. De har bara varit siffror i ett kalkylark. Självklarheter, naturligtvis. Men det slog mig än en gång hur magisk resan mot FI är för:

1) Genom att lära dig att leva på en liten del av lönen vaccinerar du dig mot privatekonomisk panik vid A-kassa, sjuk- eller föräldrapenning, eftersom du redan lever på motsvarande belopp. 

2) Detta vaccinationsprogram verkar på flera nivåer:

- En nivå av beteendeförändringar i syfte att få ner omkostnader vilket gör dig motståndskraftig mot livets ekonomiska motgångar i största allmänhet. Konsumentkrediter betas av och tas aldrig åter eftersom du från och med betalar alla inköp kontant (undantag om du samlar poäng på ett kreditkort, men då betalar du hela kreditkortsräkningen varje månad).

- En ytterligare nivå av trygghet i tidigare nämnda ”sjukpenningnivå på utgifter”. 

- Sen ytterligare ett lager: Skulle du bli utförsäkrad har du genom punkt ett ovan byggt upp en egen liten försäkringsbyrå, en instans bemannad av den trevligaste och mest pålitliga person du känner: Dig själv! Glöm telefonköer, obekväma möten, blanketter och regelverk. Du behöver bara logga in på internetbanken och ge dig själv ett uttag vid behov. 

I förlängningen är det möjligt att leva på din privata försäkring a.k.a. pengamaskinen för evigt. Men det är viktigt att förstå att även den första nivån av trygghet (neddragna kostnader) leder till nästan omedelbar mental lättnad. Du vet att du klarar dig med mindre och att du kan tackla en oväntad utgift utan sms-lån.  

Frihetslängtare eller bara vanlig svenne banan med en över snittet stark önskan att inte bli stående med skägget i brevlådan, denna metodus är att rekommendera för ALLA. Vilken metod? ”Butch-FI", en term jag kom på precis nu. Under ett år bara SLAKTAR du dina utgifter enligt de steg jag nämner i flik "Topp 10 spartips". Lägg undan överflödet i ISK:en och vid ingången av 2022 återgår du till ditt tidigare liv.** Det är fullt görbart! Med skillnaden att du nu har en buffert som ligger där som en krockkudde närhelst du behöver den. 

Kanske blir 2021 året du som precis hittat till sparbloggosfären blir Butch-FI? Fundera på det åtminstone. Ingen förväntar sig att du dyker upp på ett kontor i dyra kläder. Uteluncher är ett icke-alternativ liksom all form av lokal. Den stora utgiftsposten resor kommer nog inte att vara aktuell på ett tag och om du bara kan hålla dig undan renoveringshets så är förutsättningarna för ett grymt sparår optimala. Oavsett var du lägger ribban önskar jag ditt stort lycka till. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Beror delvis på att vi ännu inte deklarerat och skattat för årets eller nästa års uthyrning. Kanske flyttar vi över dem till "Collector-kontot med usel ränta" på Avanza när detta är klart.

** Inte för att jag tror att du kommer att göra det. Butch-FI är instegsprodukten till tung FIRE. 

9 kommentarer:

 1. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

      E-post :   combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linus, ditt inlägg rimmar illa mot inläggets budskap. Vems råd ska jag gå på?

   Radera
  2. Det är spam, inget riktigt inlägg.

   Radera
 2. Jag skulle behöva ha en sambo för att komma ned till 12' i utgifter, men jag är ok med 20' trots allt. Lite chockad över hur högt barnbidraget är, tur att jag inte får hästbidrag, då hade jag haft lika många hästar som familjen Hammarström har barn... ;-)

  SvaraRadera
 3. Butch-FI är ett utryck jag inte sett innan, vad menas med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man SLAKTAR sina utgifter, tjopp tjopp, utan bedövning.

   Radera
 4. Har ni helt uppdelad ekonomi, du och din man? Du lever på dina pengar och han lever på sina?

  SvaraRadera
 5. GoFi aka 92 månader kvar30 december 2020 kl. 17:48

  Jag sitter här och funderar över hur mycket lägre utgifter man får när barnen lämnar hemmet.
  Som en del i kalkylen. För nuvarande utgifter speglar ju inte verkligheten när det bara är två vuxna kvar i hemmet..

  SvaraRadera