Projekt galgar

I mitt säsongsskifes-inlägg från oktober fick jag en del reaktioner på min spretiga samling galgar. 

"FruEB du som har sån ordning bland kläder och skor, bland hyllor och kök - hur kommer det sig att du har en sån osalig blandning av galgar? Det är väl något du ser varje dag, tar i varje dag eller flera gånger varje dag. Borde finnas en feng-shui för galgar, åtminstone samma sorts galgar på respektive stång borde ju göra stor skillnad visuellt."

Jag försökte slå dessa tankar ifrån mig ett tag men lyckades bara någon månad. Efter idogt sökande efter den typ av galgar som används i min nya Netflixfavorit Home Edit (ni vet de där tunna, lätta med lite sammetsaktig yta) hittade jag just sådana till rimlig peng och jag törs inte säga var för det var på en av de kedjor jag regelbundet häcklar på bloggen. Men jag fann tröst i att de inte var tillverkade i sweatshop i Asien utan i sweatshop i Nederländerna. Så här såg vår klädstång ut före:


"Jag får ögoneksem" som en av läsarna uttryckte det.

Därtill upptäckte jag att vi faktiskt saknade galgar. Inte för att kläder låg i drivor på golvet (öfver min döda kropp!) utan för att det uppdagades att min man eskalerat sin latmannahängning av skjorta+pullover på samma galge till trippelhängning, d.v.s. T-shirt, skjorta och pullover på samma galge. 


Jag köpte alltså 50 vanliga galgar och sex kjolgalgar. Att ha 50 galgar kan synas mycket, men då är det alltså samtliga våra plagg som ska hänga där, eftersom jag efter ett (stort) antal år insett att lådförvaring suger, och det var flera skäl:

- Det är bökigt
- Det blir stökigt
- Man ser inte vad man har
- Det är oinspirerandeJag köpte dessutom en sorts skärp/scarf/slips-förvaring att hänga på sidan. Inte för att någon bär slips eller scarf längre, men eftersom vi för tillfället hänger skärp på en krok på kakelugnen vilket är sååå otillfredsställande.

Tjopp tjopp, det tog inte mer än tio minuter att befria plaggen från den spretiga galgpopulationen och lirka upp dem på de nya hängarna:Alltså, the pleasure of it! Jag har nog inte riktigt fattat hur lyxigt det är med den här typen av galgar. Alla plagg, inklusive slinkiga blusar satt stadigt på och de hade den perfekta dimensionen som följde formen på - åtminstone mina - axlar vilket borgar för att kashmirtröjorna kommer att hålla formen i många år till. Som ni ser valde jag färgen ljusgrå istället för svart (som också fanns) efter den gamla devisen att mjuka färger är snällare mot ögat.* 

Nu blev det ju en massa galgar över och dessa tänkte jag tratta vidare till barnens klädstänger och följa det tips jag fick i oktoberinslaget: Att i möjligaste mån hålla sig till en sort/färg. Sagt och gjort. 

NOT. För detta var en söndag och barnen var hemma. "Mäh, varför dåååå?", "JAAAG kan göra det SJÄÄLV!" och andra poänglösa invändningar eftersom de a) inte vet sitt eget bästa och b) aldrig kommer att göra det, åtminstone inte så länge TikTok finns tillgängligt på den svenska marknaden. Så jag väntade tills de gick till skolan dagen efter och körde därefter på:


Ovan 13-åringens klädstång före/efter och här lyckades jag skramla fram nästan uteslutande trä. Dessutom samlade jag en del miscellaneous i tygkassen till höger och färgkoordinerade en smula. Bättre non?I 11-åringens garderob hade jag tänkt ha svarta galgar, men de räckte inte till. Framför allt fanns det inte så många rejäla byxgalgar i svart, så det fick bli en mix av trä och svart. Men det blev ett klart lyft att få bort de gula, prickiga, orangea, vita och allmänt fula galgarna som nu ligger i en skämskasse på vinden i väntan på nästa loppistur, för jag tänker mig att det går åt galgar i den verksamheten. 

Frugal vinst? Projektet gick på 320 kronor. Det motsvarar ungefär en klänning på valfri fast fashion-butik. Men genom att vifta ängeldamm i form av sammetsklädda galgar över min och min mans garderob fick vi en vinst som vida överskrider inköpspriset av bomullsbesprutad textil med livslängd två år, nämligen en garderob som kändes mer attraktiv överlag.

Jag behöver väl inte ens nämna att min man ännu inte märkt att galgarna är utbytta, men JAG känner varje dag en enorm glädje över detta tilltag. Plaggen hänger perfekt, de töjs inte ut på oönskade sätt och genom att jag knyter an ännu mer till min existerande garderob (som jag redan innan detta tyckte var prima) vaccinerar jag mig än mer mot spontanköp baserade på en diffus känsla av klädmissnöje. Jag är så sjukt nöjd! 

Och det faktum att galgbyte genererar den formen av eufori kanske är ett tecken på att mitt liv behöver fler stimuli men vad spelar det för roll, var och en sin egen lyckas smed etc.

Jag vill avslutningsvis återigen slå ett slag för konceptet hängning. Inte av människor, det slutade vi med för 200 år sedan, utan av kläder. För att du ska känna klädlycka är det nästan en nödvändighet att du ser alla dina plagg, hela tiden. För det som är gömt (om än välvikt i en låda) är glömt. Dessutom kan många plagg gå direkt ur maskinen och upp på tvättstugegalge för att sedan gå direkt till garderobsgalgen, utan att passera strykbrädan vilket är helt i enlighet med lean@home - minska ledtiderna i allt vardagsnära.

För övrigt frilade jag ett antal vita plastgalgar under projektet som gifter sig väl med våra vita badrumsväggar. Galgarna hänger på en stång precis ovanför vår tvättmaskin så så fort tvätten är klar drar man bara upp det som är överdelar på dessa galgar. 


Julklappstips! Till dig själv alltså: Nya galgar! Hur ser det ut på galgfronten i din garderob?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ni vet ju exempelvis att mörkbrun maskara är att föredra framför kolsvart eftersom det blir mer naturligt, utan att förta känslan av mörka fransar?

28 kommentarer:

 1. Det där blev ju topppen men jag måste fråga: är det för att få färgmatchningen galge/vägg som du byter från tvättstugegalge till klädstångsgalge? Själv har jag två sorter i en annan fördelning: Inneplaggsgalge med tröjvänlig axelform i plast respektive ytterplaggsgalge av trä med jack/kappvänlig form och stadga. Inga byten mellan torkning och förvaring vilket jag tycker är smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju smart! Jag skulle kunna skaffa 5 galgar till av samma sort som de jag köpt och låta de torkade plaggen gå direkt upp. Minus att det mest handlar om mannens träningströjor och T-shirts och de läggs ju ändå i låda...Jag tvättar rätt sällan mina toppar, skjortor och blusar så det är inget större problem att byta mellan två galgar.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Göttigt! Vi har lite begränsat utrymme i våra garderober. Gick till kemtvätten och köpte 100 galgar för typ 2 kr stycket. De är väldigt smala och gör att vi får plats med allt + slipper galggalenskapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket drag! Ett annat tips vad gäller kemtvättsgalgar (om man nu inte gör som ni, inkorporerar dem i garderoben) är att lämna tillbaka dem nästa gång man lämnar in.

   Radera
 3. Vilket trevligt inspirationsinlägg ! Kanske därför jag aldrig har något att ta på mig....allt ligger i lådor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med stor sannolikhet bidrar det. Gör en test, men rensa först så att du bara hänger plagg som sitter bra och som du gillar.

   Radera
 4. Snyggt! Plötsligt ser det ut som man har världens koll.

  Men det här med börsen kommande decennium.
  Min forskning visar att stockholmsbörsen tyvärr får ett tufft decennium. Siste dec 2029 står den bara på +21% mot tio år tidigare. Det kommer framförsllt två sättningar på 50% resp. 40% som förstås påverkar mycket. Quantitative ease kommer visa sig tyvärr inte fungera mot allt i evighet. Med ett år kvar av decenniet kommer det ha varit noll tillväxt för index, men det blir en spurt sista året på 21%.
  Jag ser den här prognosen som säker tyvärr. Den har stort stöd av många experter. Eftersom sättningarna är svåra att förutse exakt och bankkonto, guld och sportbilar utvecklas ännu något sämre så finns det ändå inte så mycket att göra.
  Det kanske finns de som ändå kommer fram till en annan (felaktig) prognos och det vore då lite intressant höra hur ni tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar ämnesbytet. Intressant att du har så exakta siffror. Är inte de flesta överens om att det är svårt att sia in i framtiden? Om bloggen lever om tio år får vi väl se hur det gått. Men 21% på 10 år (även om det handlar om en slutspurt) är ju i alla fall bättre än att ha dem i madrassen. Länka gärna till studierna, vore kul att se.

   Radera
  2. Den siffran är exklusive utdelningar förmodar jag. Är den då relevant?

   Är problemet Stockholmsbörsen så som du ser det? Eller snarare aktier som tillgångsslag?

   Är det det förra så skulle jag säga att vi äger Sverige för att vi räknar med att bo här i landet. Inte för att vi tror att Stockhomsbörsen kommer att gå bättre eller sämre än någon annan börs.

   Är det det senare så tror jag att det kan vara bra att diversifiera. Högräntekonto duger bra tycker jag. Andra kanske tycker guld och Bitcoin är värt besväret.

   Har svårt att se att en diversifierad aktieportfölj på 10+ års sikt skulle vara en katastrof. Om så vore så har vi gigantiska problem i Sverige och världen. Har svårt att satsa några större summor på den utgången.

   Radera
  3. Tänkte det är enklast att prata om en viss börs eftersom det handlar om att göra en förutsägelse. Men jag tänker olika börser rör sig rätt likt. När New York krashar så kraschar Stockholm.
   Det är inkl utdelningar.
   Huvudtanken är att pengar trycks in på aktiemarknaden inte utifrån värdering utan för att det inte finns alternativ. I USA är sparkvoten 8%. Det blir en hel del.
   Vad blir din prognos nu då?

   Radera
  4. Min personliga prognos är att jag förvisso klarar mig med 21% på tio år, om det kniper.

   Min amatöraktiga investerarprogonos är att en tioårig prognos är svår att agera utefter. Känns mer som en tankelek än ett avgörande komponent i ett beslutsunderlag.

   Vad är det förresten för prognoser vi talar om? I mina öron låter det som något ekonomer av den österrikiska skolan (som jag fått lära mig att det heter) kunnat uttala. Men de har ju haft fel de senaste tio åren (dvs de ökade skulderna har inte lett till katastrof).

   Kanske får vi ha en viss förtröstan i att beslutsfattare i de större länderna klarar av att genomföra det Ray Dalio kallar "a beautiful deleveraging" ("When it’s beautiful, debts decline relative to income growth, real economic growth is positive, and inflation isn’t a problem. This is because a delicate balance between cutting spending, reducing debt, transferring wealth and printing money is maintained." https://economicprinciples.org/)

   Blir det i stället en "ugly deleveraging" är väl det enda som hjälper att vara diversifierad i portföljen och flexibel i sinnet. Eller vad säger du?

   Såg förresten att veckans nummer av The Economist toppar med just inflationsspöket. De ser en möjlighet för temporär inflationsskjuts nästa är när vi kan börja spendera igen men också risken för mer långsiktig inflation (varför de rekommenderar staterna att fördela om sina lån till längre löptider för att undvika räntechock).

   Radera
  5. Ja det borde vara stor risk för inflation. Med quantitave ease under en högkonjunktur vore det kanske konstigt annars. Men staterna verkar mer rädda för deflation och låg tillväxt.
   Mitt ältande av det här handlar väl mest om att påminna mig att fortsätta spara och i olika korgar. Borde nog framförallt satsa mer på humankapitalet. Den här tiden borde jag ta till vara och satsa på det.

   Radera
 5. Jag har slängt ut alla plast- och plåtgalgar så att jag bara har trä kvar. Borde dessutom rensa bort hälften av kläderna (och galgarna).

  Nästa steg skulle kunna vara att byta ut galgarna mot en typ som inte bygger höjd eftersom jag upptäckt att det alltid är precis de tre centimetrarna som gör att plagg släpar i golvet eller att garderoben inte räcker för att hänga kläder i två rader. Typ:
  https://www.youtube.com/watch?v=qW0g6n4ogtw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många aftonklänningar? Alternativt mycket lågt i tak. Jag har själv inte haft det problemet. Men galgarna var fina och gissningsvis dyra. Jag vill minnas att jag köpte mina för 50kr per tiopack. Nu såg jag identiska på Åhléns webbshop (där man också braskar för "sen leverans på grund av överbelastning", julen verkar ha kommit som en överraskning) där fem kostade 99kr.

   Radera
  2. Nej, inga aftonklänningar, men två meter höga garderober där jag gärna skulle hänga kläder i två rader, en klädstång högst upp och en i mitten.

   Radera
 6. Snyggt! Jag skulle också vilja ha enhetliga galgar, men torkar nästan alla överdelar på galge och jag antar att sammetsgalgarna inte mår bra av fuktiga plagg. Jag skulle då aldrig orka stå och byta alla galgar när kläderna väl är torra! Rakt in i garderoben ska de bara! (Stryker nästan aldrig någonting, bara någon enstaka skjorta/blus.) Mina favoritgalgar är faktiskt KappAhls butiksgalgar för de har inte lika sluttande axlar som många andra, därför hänger kläderna liksom slätare. När jag (före pandemin) handlade i KappAhl-butik brukade jag be att få galgarna och oftast fick jag det. (I alla fall så många som de plagg jag köpte, de brukar inte vilja ge bort fler.)
  Sedan undrar jag bara om det inte är jobbigt att få av kläderna från sammetsgalgarna? Hakar de inte upp sig på sammeten? Jag förstår ju fördelen med att de inte råkar halka av galgen, men när jag ska ta ett plagg i min garderob så är det väldigt smidigt att bara dra lite så att det glider av galgen.
  Klädstång ute i rummet tycker jag ger ett rätt plottrigt intryck oavsett val av galgar, jag skulle nog inte trivas med det utan föredrar garderob där jag får undan kläderna. Däremot borde jag rensa hårt i den, har ca 2 meter klädstång däri med hårt packade galgar och det jag egentligen använder ryms nog på 2-3 dm... Efter jul kanske. Eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte ta gift på materialet, det talas på Åhléns hemsida om "flockad yta" vad nu det betyder. Och jag skulle inte hänga upp blöta plagg på dem. Och ja, det är lite motstånd när man ska ta av ett plagg, jämfört med en blank KappAhl-galge. Men det är just motståndet som också är dess skönhet - att skjortor och blusar hänger bergfast på.

   Jag tycker som du, det blir plottrigt med klädstång i rummet. Men vi var för snåla/lata för att skaffa garderob till vårt nya hem och vad gäller barnen får de leva med det, de ska ju ändå möblera om hela tiden. Jag skulle verkligen rekommendera dig att ta dig an den där rensningen i mellandagarna eller någe. Du behöver ju inte komma ner i 3 dm, men kanske en meter? Det finns få saker som känns så otillfredsställande som att behöva knö in kläder med armbågen för att få ut ett plagg. Googla "closet declutter videos" och efter tre sådana kommer du inte kunna hålla dig. Ett random exempel, kör den på 1,75*hastigheten så slipper du genomlida den generiska YouTube-musiken (är det copyright-fri musik eller vad är det frågan om, alla köra samma värdelösa låtar?):

   https://www.youtube.com/watch?v=4BdXaZlgjiw

   Radera
  2. Jodå, har redan sett ett antal såna där videos (videor?), t.ex. Mari Kondo, och visst blir jag inspirerad men när jag sedan tittar på mina kläder så har jag ändå jättesvårt att faktiskt ta bort något och sen har man ju beslut att ta kring HUR man ska göra sig av med alltihop. Är för snål för att skänka allt och för lat för att orka lägga ut på Tradera (prioriterar barnkläder när jag någon gång orkar sälja). Så det blir inte så mycket rensat tyvärr. Och jag har andra rensningsprojekt (läs flyttlådor från dödsbo) som borde gå före. Nåja, ditt inlägg handlade om galgar, inte om rensning så jag ska inte byta ämne för mycket. Ursäkta.

   Radera
 7. Jag älskar mina smala flockade galgar! De införskaffades när jag började rensa i garderoben runt 2013. Då bodde jag i studentkorridor och hade ca 60 cm garderob och en fullproppad byrå. Jag dreglade över trägalgar först, men de hade aldrig fått plats. Vi har kanske kompletterat med 5-10 st efter det, och nu delar jag och min man på en garderob med 40 cm hängplats var och får fortfarande plats med luftigt häng. Extra bra att de är smala över axlarna också precis som du säger - inga uttöjda fula axlar längre :) Går tvärt emot alla mina principer om onödig plast, men ack så tillfredsställande! Bara att slippa den visuella röran och ljudet av hårdplastgalgar som slår mot varandra... De är för klena för ytterkläder dock, så i hallen har vi trägalgar.

  Jag fick lära mig att man skulle ha blå maskara till blå ögon. Logik som jag aldrig har begripit mig på... mycket naturlig look ;)

  SvaraRadera
 8. 2013 i studentkorridor och du har fått lära dig att blå mascara funkar till blå ögon? Antingen är du en late bloomer eller så umgås du i ultratrendiga kretsar där 80-talet är åter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kanske snarare min mor som var en late bloomer? Blå maskara OCH ögonbrynspenna, innan hon kom på bättre tankar och slutade sminka sig. Jag lärde snart om att det enda acceptabla var svart, annars var man lika ute som om man skippade helt... :P

   Radera
 9. F-lediga läraren9 december 2020 kl. 22:02

  Själv består garderoben av hyllor, med följande: 1. Jeans (3st) och kjolar (4), 2. Tröjor, varvas höst vinter/ vår sommar (X antal, men fortfarande så jag h ser alla) , 3. Träningströjor, fleecetröjor och underställ (x antal här med men alla används), 4. Vardagslinnen och T-shirts (här ska amningskläderna fasas ut när jobbet börjas), 5. Tränings T-shirts och byxor, 6. Klänningar och shorts (här finns rensningspotential), mina 3 skjortor hänger på galgar och sist en låda med strumpor och en med underkläder (rensningspotential finns här med).

  Men på det hela taget är jag rätt nöjd med garderoben. När amningslinnena rensas ut måste några nya baslinnen köpas. Har 3 linnen som jag använder förutom mina 4 amningslinnen.

  Den svåra frågan är om gravid/amningskläderna ska sparas eller säljas. Mannen och jag är hyfsat eniga om att vi är nöjda med familjekonstelationen som den är... Men man vet ju aldrig. Har kompromissat med att tvätta alla gravidplagg och snyggt vikt ihop dem i en påse, så det iaf ska vara lätt att sälja sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behåll mammakläderna, finns inget tråkigare än att köpa nya sådana.

   Radera
 10. Oja för matchande galgar. Min samling är väl ärligt talat inte mer än ´liknande` än och har tagit många år att få ihop gratis (affärer skänker ofta lådvis), men de mest irriterande exemplaren är borta sedan länge.

  SvaraRadera
 11. Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt att jag har äktenskap i sex år nu med ingen barn som läkaren sa att jag har ett lågt antal spermier så min fru ber om skilsmässa, hon var sjuk och trött på att ha varit med mig jag försökte allt mitt bästa men ingenting fungerade jag trodde att jag inte skulle träffa henne igen förrän jag träffade en gammal vän av mig som berättade om en trollkarl som heter Dr. Igbinovia, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig att min fru skulle återvända till mig inom tre dagar om jag bara var redo att betala de skatter som jag samarbetar med honom i bara en dag och han förberedde ett älskande och medicin för mig och den sista Han sa till mig att min fru kommer tillbaka. väldigt lustigt på morgonen kom min fru gråtande och bad om förlåtelse och sa att det var djävulernas arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag kunde inte föreställa mig det, men så snart jag var färdig med att skriva, två månader senare fru blev gravid det var som ett mirakel så håll inte din skam han gjorde det för mig och jag tror att han också kan göra det åt dig. Om du behöver hans hjälp kan du kontakta hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp eller Viber eller ringa honom nu: +2349071864129 Dr.Igbinovia behandlar också: Infertilitet, HIV / AIDS, HERPES 1/2, CANCER, Hepatit B, Om du vill bli gravid

  SvaraRadera
 12. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera