Världens bästa sparknep

Inlägget innehåller annonslänkar till Bokus.

Jag är för tillfället starkt influerad av en bok jag skaffat som heter Essentialism - The Disciplined Pursuit of Less och omslaget påminner till viss del om omslaget till Jarlsdotters Lean@Home - från trasselsudd till len och slät boll.


Nu är ju inte detta primärt en bok om sparande, även om Greg McKeown gjort ett och annat nedslag i FIRE-poddar e d, utan om att få ett mer kvalitativt liv genom att kunna skilja viktigt från oviktigt. Men när jag satt i bilen och blåste hubbabubba för ett tag sedan slog det mig att med denna livsfilosofi löser sig ju även ekonomin. Egentligen handlar ju hela den här bloggen om just detta: Att renodla det man verkligen gillar och vill ha och ge fräcka fingret år resten. Då behöver man inte gneta med appar där du låter en "tjyv" nalla pengar från ditt konto in på ett sparkonto med usel ränta ("eftersom sparande är en sådan plåga, dra av plåstret bara!") eller sitta hemma och dela knäckebröd i dagliga portionspåsar eftersom man måste få ner sina omkostnader. Man fortsätter att leva sitt liv som vanligt, fast utan det onödiga. 

Några exempel

Garderob. Jag har under hösten lagt mig till med den dåliga vanan att surfa in på Sellpy och leta efter tröjor i kashmir (som ju är den svenska stavningen av materialet), väskor från LV (why on earth?) och ballerinas från Michael Kors (när de enda skor som klarar av mitt nuvarande liv är de stryktåliga Blundstones). Distraktioner! Jag har ju redan en helt perfekt och fungerande garderob med plagg som jag älskar och som dessutom får mig att känna mig on top ot things varje dag. Inte en glipa, inte ett stick, inte ett skav, inget frys. 

Konkret tips: Gör en total garderobsgenomgång. Plocka ihop outfits till varje potentiellt scenario med betoning på vardag. Notera luckor i garderoben och köp dessa. Slut.

----------------

Badrum. Jag har själv gått från att vara finkemsjunkie till att ha totalt åtta produkter som jag använder. Om männen i läsarkaran tycker att det låter mycket kan jag meddela att det är det inte. Jag hade nog kunnat slänga på en nolla där för sju år sedan. Och i dessa åtta finns tandkräm och deo.

Konkret tips: Red en gång för alla ut exakt vilka produkter du gillar och som ligger i en bekväm prisklass. Håll dig till dessa. Köp på dig en extra av varje så att du aldrig behöver känna dig i nöd vilket gör att du mycket sällan behöver bevista satans lockande rum av typen Sephora (kan inte hantera Sephora). Slut.

---------------

Restaurang. Lägg dig på schäslongen och meditera en stund kring vilka restaurangbesök som verkligen skänker dig tillfredsställelse. Är det dagens nere på hörnet, kina take-awayen när du inte haft tid att GÖRA STORKOK PÅ FRUGALT VIS eller är det kanske den där vinlunchen med din partner när ni en gång om året fått barnvakt? Identifiera den restaurangupplevelsen och skippa resten. Hell, om du är så duktig att du skippar resten kan du kosta på dig att öka frekvensen av den upplevelse du gillar. Men inte för mycket, då blir den inte lika trevlig längre. 

Konkret tips: Ha ett nödlager av färdigrätter i frysen, ett storpack spagetti och några Barillasåser hemma så kan take-away-menyerna gå direkt från brevlådan ner i pappersåtervinningen. Slut.

--------------

Resor. Proceduren nästan exakt som den gällande restaurangbesök. Just nu har vi ju draghjälp av corona som gör att din resebudget för 2020 och ev. även 2021 kan gå rakt in på ISK:en och i framtiden generera "gratis resor" i form av avkastning. Slut.

--------

Renoveringar. Detta slukhål. Sätt dig ner själv eller med eventuella medboende och diskutera vad som är absolut nödvändigt för ert hem åren som kommer. Nice-to-haves tas upp till kreativ diskussion. Kan ni med enkla medel trixa till trevlighet av ett utrymme utan att bända upp stommar och golv? 

Konkret tips: Töm utrymmet i fråga. Fundera kring enkla åtgärder som ny väggfärg och härliga mattor, kanske till och med förägda sådana? En kompis till mig åker ut i köpladorna och ser vad hon gillar och sen letar hon upp samma eller liknande på Blocket till en bråkdel av priset. Slut.

------------------

Prylar. Gör ett rejält rens hemma och när hemmet är rent och fluffigt och du haft gott om tid att äckla dig över alla dina historiska felköp, sätt dig ner vid köksbordet och funder på vad som behöver läggas till. Det kan vara banala saker som Ipren. Eller en ny stekspade. Eller stora saker som nya sängar eftersom ni fått vägglöss i de gamla (ungefär där drar jag gränsen för nyköp säng). 

Konkret tips: Notera framtida köp i ett nördigt block eller i din coola app, men vinnlägg dig om att inte köpa NÅGOT annat när du är ute på lokal. Slut.

-----------------

Jag hade kunnat fortsätta hela dagen och kvällen, men jag tror ni fattar. Det du åstadkommer genom ovan manövrar är att du ger dig själv ett lugn. Du vet att du har allt du behöver. Du kan bara skippa turen till outleten eller vad det nu kan vara. Du och eventuell partner kan pausa charterdiskussionen något år eftersom ni vet att det ni egentligen vill göra är att klättra i Kaukasus och det gör ni om två år när även Armenien fått tillgång till coronavaccin.

Genom att renodla dina preferenser på alla nivåer av ditt liv kommer du att spara shitloads of money utan att för den skull känna dig fattig eller snål. Tvärt om - du kommer att känna dig rik och slipper dessutom I-landsproblemet decision fatigue.

Idag är det måndag och perfekt läge att dra sig undan i Zoom-mörkret och göra listor i Excel över Vad Du Egentligen Gillar. Tänk inte ekonomi, tänk livskvalitet.


Mvh/
FruEfficientBadass

14 kommentarer:

 1. FJÄLLSTUGA; Loggar allt för ofta nu för tiden in på Hemnet och drömmer om dyra fjällstugor med skiin-skioutläge i Åre för vår skidälskande familj. Drömmer om jular/nyår där med familj och framtida barnbarn. Härliga vinterveckor i backarna, sommar och höstmys med vandring i fjällen. Vi har ju råd men då är vi ju tvugna att jobba flera (massor) år till och då har vi ju inte tid att vara där. Men viskar rösten, det kanske kanske är värt det.
  KONKRETA TIPS: ?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är mer än en snittdröm, d.v.s. den här fjällstugan finns i ditt medvetande dag som natt och du är övertygad om att den är väsentlig för din familjs DNA: Fundera på alternativkostnader (eller snarare: alternativägande). Finns det exempelvis på kartan att ni säljer ev. villa och skaffar en (mindre) lägenhet där ni bor för att på så sätt finansiera drömmen nu, utan att för den skull behöva addera 15 år av arbete? Är ni beredda att avstå annat, ex. utlandsresor? Kan stugan i Åre hyras ut till ohemula priser några på veckor per år för att på så vis delfinansiera det hela? Om ni bor i villa: Kan ni hyra ut delar av den?

   Radera
  2. Det finns fler platser som har samma beståndsdelar som Åre, men till en lägre kostnad. Tänk Storlien, Kall, Bydalen, Ottsjö. Samma kommun, samma fjällkedja (Kall ligger på andra sidan av Åreskutan sett från Åre), lägre priser. Och testa först.

   Radera
  3. Älskar vårt hus och vill tillbringa mycket tid där och åldras där. Vill åka utomlands, förra året drömde jag om ett hus i Spanien : ). Men det slutade med att vi insåg att vi hellre åker till olika ställen. Nu är det fjälldrömmen som hägrar, Uthyrning av Årestuga är något vi räknar på emellanåt och det verkar vara lovande. Nackdelen med att se pengarna växa och man inser en massa andra saker man kan göra istället, tankarna börjar irra bort från den ursprungliga drömmen ibland. Men vem har sagt att Fire är lätt alla gånger.

   Radera
  4. Svar till anonym 09.30 Ja det kan absolut vara ett alternativ. Men när vi hyr själva så hur vi alltid nära backen så vi slipper bil och alla kan komma och gå som de vill under dagen. Och ska vi hyra ut så är det nog lättare ju närmare backen. Men vi får se hur det slutar.

   Radera
 2. Tips när stugdrömmen knackar på: Prova att hyra först innan du köper, och försök verkligen leva dej in i vad det skulle innebära i underhållsarbete, renovering, inredning etc.
  /Spar-F*n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit i fjällen minst en vecka varje år sedan 3 års ålder. Först med föräldrarna sedan med egen familj. Så att jag vill tillbringa tid där, det vet jag. Har dessutom en händig make som hatar att vara sysslolös.

   Radera
 3. Jag fick för mig tidigare i höstas att min klädstil var DATERAD och att jag behövde ta ut svängarna. Varför? Kläd-instagram-konsumtion. Köpte några klänningar och kjolar (second hand såklart), ett par dr martens-kängor jag suktat efter ett tag (tradera-bevakning!). Det visade sig att jag inte alls behövde ta ut svängarna. Jag är nöjd i mina Blundstones och helgerna tillbringas ändå i underställ och dunjacka. Får se om det känns annorlunda när man börjar vistas bland folk igen nån gång maj 2021.

  SvaraRadera
 4. Hej. Vi har andelslgh i åre, köpte 1ve för ca 50 000, och betalar ca 3500kr per år för att vara där den veckan, det som är bonus är att lediga veckor, som andra inte utnyttjar får vi hyra till billig peng, under 3000kr per vecka. Ett bra alternativ, bra läge, hög standard och service. Bra alternativ till att äga själv. Mvh Malin

  SvaraRadera
 5. Klockren lista - tack för påminnelsen! Ska se om jag kan komma över den boken till julledigheten.
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 6. Köpa blommor gör man de dagar inga andra gör det, för en som gillar att köpa blommor så kan jag berätta att marknaden sätter priset korrekt under allahjärtans dag ;-) Kan för övrigt tillägga att det uppskattas mer när man inte förväntas få blommor.

  SvaraRadera
 7. Det är här jag får problem. Jag vet att jag inte borde köpa sushi (lathet) på fredagen utan köpa en soppslev jag faktiskt inte vill vara utan, men jag GÖR det inte. Jag vet hur jag BORDE göra men jag GÖR DET INTE. Jag bara lägger ner en massa tid på att bråka med mig själv och i slutänden är jag lika trött och pank som vanligt. En värdelös känsla är resultatet av ickeagerandet, djupt befäst i den konsumerande allmänheten - det är linsgrytan som provocerar andra. Människan är konstig. Jag är konstig. Det är nog lite som att va tjock. Alla tjocka VET vad man bör äta och inte, att man bör motionera osv, men man GÖR det inte. Vad är det för mekanism?! Varför är vi så ovilliga att göra?

  SvaraRadera
 8. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera