Nästan alla har ett val

Bered er på ett klagoklag, det vill säga den genre av inlägg jag med regelbundna intervall publicerar eftersom jag stör mig på alla som stör sig. Stör sig på vad? Folk som sparar. 

"Men du måste förstå att alla har inte den ekonomiska möjligheten att bla bla bla..."

1) Jag förstår att inte alla as in 100% av alla i Sverige, än mindre i Europa och ännu mindre i världen som helhet, har möjlighet att spara. 
2) Men jag förstår också att den absoluta merparten av svenne bananas skulle kunna spara om de valde att göra det.
3) Trixet är att göra det valet istället för att...
4)...klaga på andra som gör det. 

Vi konsumerar mer än någonsin. Enligt en rapport från Handelshögskolan i Göteborg konsumerade vi 2018 för 2 000 miljarder i landet, en ökning med 25% från 2008. Placerapodden nämnde ett grovt estimat (jag inte minns) på det ackumulerade sparandet under pandemin som gav av handen att om vi skär bort en del av vårt resande, restaurangätande, nöjeskonsumerande och shoppande frigörs stora mängder kapital. Med sådan data till hands, finns det verkligen fog för påståendet att folk i gemen inte kan spara?

Det var en retorisk fråga, klart att folk kan spara eftersom man uppenbarligen klarar av att konsumera. Det handlar som vanligt om vad man är beredd att avstå och i fallet svenne banan är svaret "Ingenting". Man vill ha ett långsiktigt sparande, visst visst. Men man vill samtidigt äta utelunch, köpa nya kläder snarare än 2nd hand, privatleasa nybil och bygga altan med badtunna.

Jag har intresserat följt den nästan unisona sågningen av Sigge Eklunds bok "Livets små njutningar", en bok som enligt mig tangerar böcker av typen ”The Art of Frugal Hedonism” av Anne Fraser Rowland, d.v.s. böcker på temat "njut av det lilla", därav namnet "Livets små njutningar". 

I Alex och Sigges podcast nämner Sigge Eklund en recensent som hugger på det faktum att Sigge nämner "Köpa te på lösvikt" som en källa till liten njutning. Recensenten menar att detta är en provokation mot de som inte har råd att köpa te på lösvikt. Lätt för Sigge Eklund, podcastmiljonären, att slänga runt och bara köpa lösviktste sådär. Jag vet inte jag, men jag tycker att det rimmar rätt illa med "Konsumtionsrapporten 2019". Eller är det endast de cognacsstinna isterbukarna på Östermalm som står för konsumtionsökningen på 25 procent från 2008? 

Västerbottenskurirens Sara Meidell har, till skillnad från andra kritiker, förstått att Sigge Eklunds exempel på lycka är tillgängliga för den stora massan, även de som saknar podcastmiljoner. Hon menar också att Eklunds "aningslöshet" är en sorts "förmildrande omständighet" som ger hopp:

"I en intervju med DN beskriver Sigge Eklund hur beroendeframkallande det är i möten med meningsmotståndare att lämna prat om politik åt sidan och då inse hur lika vi är varandra. Häri ligger väl också ett hopp, i allt; att denna insikt hos de välbeställda om allas likhet, detta frö till solidaritet, kunde omsättas i en rörelse som kan utjämna kapitalet lite. Som maximerar den bredare mänsklighetens möjlighet att nå lyckan i det lilla."

Hallå! Jag har ett förslag till en rörelse som kan utjämna kapitalet lite:

1) Sluta klaga

2) Börja spara

Så kanske den här snubben...


...får flås i nacken av de här proletärerna, som just nu vinschas ner i en gruva någonstans i Sverige till någon usel lön (förutsatt att de ens får lön, patron lär vara en nyckfull jävel) :



På tal om lön (Ekonomifakta):

"I Sverige uppgick medianlönen till 31 700 kronor i månaden år 2019. Den var något högre i privat sektor än bland offentliganställda, men skillnaden var inte större än 500 kronor i månaden. Genomsnittslönen i hela ekonomin uppgick till 35 300 kronor."

Det finns förvisso folk som ligger över detta snitt. Podcastmiljonärer och gruvarbetare till exempel. Men låt oss utgå från ett snitt på 31 700 kronor vilket borde ge en snittlön efter netto för en snittmedbörgare på runt 22 papp. Är det verkligen så att man med 22' netto per månad känner sådan oro för sin egen och sina närståendes överlevnad att varje tanke på sparande är otänkbar? 

Vore det i så fall inte konstruktivt att sluta jacka upp sin konsumtion med 25% på elva år? Reservation för att jag inte vet vad som ingår i denna konsumtionssiffra. Det kan mycket väl handla om rovor som ska kokas för att föda de tio barnen innan dagens tredje arbetspass.

Ytterligare ett mysterium är hur svenskar i gemen, alltså ej bara den diffust definierade överklassen, innan corona kunde resa så till den grad att flyget nådde all time high. För det rörde sig nog inte enbart om arbetsresor mellan de sjaviga arbetarlängorna på Söder till gruvschakten i Kurravaara?

Jag är inte dummare än att jag fattar att det här rör sig om medial jargong som går hem i stugorna. "Vad fick han som inte jag fick?!" Vi gillar tydligen känslan av att vara orättvist behandlade och i på förhand stipulerat kölvatten av The Man. Vi gillar det så mycket att vi ivrigt klickar in oss på nyhetssajter med texter av ovan slag vilket genererar annonsintäkter vilket jag tror är ett av skälen till att man som journalist levererar polariserande retorik. För jag tror inte att rubriker som "Alla kan spara - den kompletta listan på saker du kan välja att avstå" hade dragit riktigt lika mycket trafik som klassanalys av kändis lösviktstekonsumtion. 

Det som är problematiskt är att resonemang av det här slaget (”Bristande solidaritet är anledningen till att jag har tomt på sparkontot”) skapar en bild av att sparande och makt över den egna tiden (vilket om man så önskar kan bli en konsekvens att ett sparande) är ouppnåeligt för de allra flesta av oss, när det i själva verket är asuppnåeligt. Närmare bestämt 25 procent mer uppnåeligt än 2008, för någonstans har ju pengar frigjorts för att möjliggöra denna konsumtionsökning. Att sparande och FIRE skulle vara en aktivitet reserverad för ”överklassen” stämmer inte, men det är säkert en trösterik tanke för den som tycker att det är roligare att handla än att spara. 

Jag träffade nyligen en bekant till en kompis som med självklarhet i röst proklamerade att det var omöjligt att spara sig fri på enbart lönearbete. Eftersom jag vet att hon har en fäbless för USA-resor och åker dit minst en gång per år tyckte jag att det lät märkligt. Men hon kanske åkte fraktfartyg och betalade genom att skala potatis i mässen, vad vet jag. 

Men hon var inte helt igenom en underdog utan hade en lösning på problemet, om än en något omständlig sådan: ”Man får se till att födas in i överklassen!”. Jag blev nyfiken på hur hon definierade denna överklass*. Ingick hon möjligen själv, med bostadsrätt värd miljoner i Stockholms innerstad och en lön som möjliggjorde transatlantiska resor på regelbunden basis? Där gled samtalet över i något annat, så jag kommer aldrig att få veta hur denna förtryckande maktelit ser ut i hennes huvud. Gissningsvis har de husa som de kallar ”lilla fröken”. Alltså GÄSP detta gamla klasstugg när ska det upphöra. Ta din lön, oavsett var den kommer från och avsätt en del till långsiktigt sparande. 

Vem som helst kan köpa te på lösvikt. Två hundra gram honeybush orange & cream kostar 92 kronor, vilket motsvarar en skippad utelunch per månad. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* De lortiga hantverkssnubbar med tvåmannafirmor jag servade i min förrförra yrkesroll räknas nog inte trots deras många millar på banken, för de bor ju inte i Torekov, i Örgryte eller på Östermalm. När de köpte sin femte skoter eller första helikopter (sant fall!) skulle nog min väns bekant fälla en tacksamhetens tår över att dessa utsatta proletärer äntligen rört sig över existensminimum. 

45 kommentarer:

  1. Jag säger som Roger Akelius: " Vissa lägger pengar på boende, andra på kläder, andra på läppstift..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Utmaningen är att med pavlovska knep få till samma dopaminpåslag vid månadssparande som vid köp av kläder och läppstift.

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
      1) Love Spells
      2) lösning och botemedel mot all sjukdom
      3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
      4) Äktenskapstavlar
      5) Graviditetsförtrollning
      6) Breakup Spells
      7) Döden
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
      via {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Korrekt och bra inlägg!

    Vi hade lite "teambuilding" igår på arbetet, digitalt, istället för jullunch. Vi skulle samla in "hemligheter" och så skulle man gissa vem hemligheten tillhörde.
    Jag sa att jag lever på 1/3 av min nettolön (stämmer ungefär för i år med sparkvot på cirka 66%). Självklart är det långt ifrån vad de andra sparar och det började föreslås att jag har för hög lön etc. Jag har lägst lön på hela arbetsplatsen nästan garanterat (nu är jag iofs yngst också).
    Nu är det såklart mycket lättare att spara som sambo i hyresrätt utan barn, men jag räknar ändå med en sparkvot på 35-45% på börsen även med 2 barn och bostadsrätt (och nuvarande lön). Att de andra (på mitt arbete) skulle kunna klara sig på 2/3 av sin lön borde därför vara fullt rimligt.

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
  3. Så du kom ut igår på jobbet? Nu är det bara rn tidsfråga innan du, likt kommentatorn ovanför dig, kommer att få investeringsfrågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tror jag började prata med i alla fall några om mina planer redan förra året. Hade redan givit allmänna spartips till ett par stycken. Samtliga kollegor jag pratat med har sagt att de själva skulle vilja arbeta mindre. De som till och med verkar gilla arbetet väldigt mycket har jag frågat "Om du fick bibehållen lön oavsett vad du gjorde, hur ofta hade du varit här på jobbet?". Svaret var tveksamt om personen hade varit på jobbet ens 1 dag i veckan.

      Jag tror många vill arbeta mindre men istället för att lägga upp en plan för att faktiskt göra något åt det så "hoppas de" bara. Nu finns det ju olika bra strategier för att nå FIRE/deltidsFIRE (med alla dess olika namn) men den allra sämsta strategin måste väl ändå vara att bara "hoppas".

      /Arbetsplanen

      Radera
  4. Medelklassen sparar inte men jag tror att de ändå vet att de skulle kunna om de ville - och detta leder på ett märkligt sätt till ett förakt för dem som faktiskt inte KAN spara pga osedvanligt låg inkomst. Dvs att de tycker att låginkomsttagare/sjukpensionärer som SLÖSAR genom att RÖKA är värda förakt medan den förut nämnda badtunnan är en investering i fastigheten... Spardygden är till för andra - de som är fattiga ses som slösaktiga, consumer suckas vill inte se bjälken i sitt öga. Det är väl det faktiska klassperspektivet som inte bör glömmas - det går knappast att spara sig ut ur fattigdom med låg eller ingen inkomst, men med vilken regelbunden lön som helst, om än i spannet lägre än medianen så går det att spara sig till någon typ av FIRE med frugala vanor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom staten nu anser att de flesta ska jobba till en ålder av 70+ så är ligger rökare bra till, jag menar att rökare i genomsnitt förkortar sitt liv med ca 10 år vilket innebär att nuvarande genomsnittsålder om 84 år (kvinnor) 81 år (män) alltså blir 74 år resp 71 för rökare. Alltså behöver de ju inte spara för någon "guldkant" vid pensioneringen, för de kommer inte att leva när de skulle ha gått i pension.
      Frågan är varför inte rökning promotas istället för att motarbetas, det är ju i själva verket lösningen på hela diskussionen om pensionssystemets stabilitet? Och politikerna skulle kunna ta tillfället i akt och istället utlova extremt goda pensioner - därför att väldigt få skulle få ta del av dem.


      OBS ovanstående resonemang kan innehålla spår av ironi, för att göra det tydligt för er som är överkänsliga eller allergiska mot dylikt, skrivs det ut här i klartext då det alltmer frekvent rapporteras om bristande läsförståelse t.o.m på högskolor och universitet. Heja Sverige!

      Radera
    2. @Isadore: "Dvs att de tycker att låginkomsttagare/sjukpensionärer som SLÖSAR genom att RÖKA är värda förakt medan den förut nämnda badtunnan är en investering i fastigheten" Håller med, ett väldigt slitet argument. Oftast är det ju bara dig själv du skadar som rökare. Konsumerar du satan och flyger kors och tvärs är det ju fler som på sikt blir lidande. Fingerpekande är som opium för folket (sa jag och pekfingrade folk som klagar på sparare).

      Radera
  5. Så du menar alltså att man inte kan äta kakan och ha den kvar?!

    SvaraRadera
  6. Stående ovation från mig till dig för detta inlägg. Folk är så OTROLIGT hjärntvättade av konsumtionhysterin och livsstilsinflation. Jag har en nettoinkomst på 12 500 från min tjänst på 75 % och har några ströinkomster så en bra månad har jag 14 000 kr in. Rejält under genomsnittet alltså, ändå sparar jag. Inte mycket, men jag kan spara minst 1500 kronor i månaden- Folk måste sluta vara så.. dumma i huvudet. Om du inte vill spara så måste man inte, det är ingen som tvingar dig! Men agera inte som att det inte är ditt eget val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, då får du bli mitt go to-exempel i frmtiden.

      Radera
  7. De här Alex och Sigge, är de Helan och Halvans okända kusiner från landet? Eller aspiranter till Beavis & Butt-Head eller Cheech & Chong?
    Hur som, jag har aldrig hört talas om dem - antar att de inte har fått nobelpriset i litteratur iallafall

    SvaraRadera
  8. Med tanke på att priset på te i lösvikt blir ca 1,50/kopp så hade fler nog kunnat spara mer om de började dricka te.

    SvaraRadera
  9. 31700 och skattetabell 32 ger 24100 i fickan (24% skatt). I rika städer är det oftast tabell 30 vilket ger 24700 i fickan och minst i fickan för de fåtal som har skattetabell 35 som får ut 23600. Jag brukar fråga på jobbet (uteslutande universitetsutbildade) hur mycket de betalar i skatt, nästan ingen kan svara rätt %-sats, nästan alla svarar något i still med 32% enligt tabell. Kanske kan man spara skillnaden mellan det man tror man betalar i skatt och det man faktiskt betalar, i detta fall 8%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Peter S, det är nog lika bra det, för frågan hur mycket betalar du i skatt är ganska svår med tanke på moms, elskatt, bensinskatt, plastbärkasseskatt, tullar av olika sort, koldioxidskatt för att inte tala om den komplicerande faktorn med skatteavdrag för lån av olika slag eller andra kapitalavdrag. Så vad hur mycket betalar du själv i skatt Peter S?

      Radera
    2. Jo precis. Jag höll mig lågt för att slippa gå golgatavandring för dumoptimism. Tack för korrekta siffror. Var bor man förresten i skattetabell 35? Vi talar rätt lite om kommun och skatt här förresten.

      Radera
    3. Härnösand t.ex.

      Radera
    4. Skatt i texten syftade på inkomstskatt men visst, det ÄR svårt att veta hur mycket man betalar totalt. Hittar inte någon webbsida där det enkelt kan beräknas, beror ju på fördelning mellan olika momssatser och framför allt att man betalar skatt med skattade pengar. Well played, kanske kan vi ses på Chess.com..?
      Googlat och hittat ” Högst kommunalskatt 2020 har invånarna i Dorotea (35,15), Munkedal (35,11) samt Bräcke kommun (35,09)”.

      Radera
  10. Svenskarna kanske är de som sparar minst i förhållande till ekonomiskt utrymme. Frustrerande.

    Tänkte på en grej, om folk generellt började spara mer så att de konsumerar mindre, så borde priserna gå ner, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppade av nationalekonomin efter 5 poäng så vet ej. Fråga random person i myndighetsställning och de skulle säga att mindre konsumtion är dåligt för landet, oaktat om priserna går upp eller ner. Fråga istället en klimatforskare och de skulle hävda motsatsen (med annan målbild dock). Det här är för övrigt något som förbryllar mig i den allmänna debatten. Det är ett vurmande för klimatet all over the line, men så fort man börjar talla på den heliga konsumtionen blir det stopp, även från politikerna. Politiker som tävlar i klimatretorik i valtider.

      Radera
  11. Åh, mitt inlägg försvann. Nytt försök.

    Tack för ett mycket bra inlägg! Jag har så många tankar om detta att jag inte vet var jag ska börja.

    Tycker mig ha hört flera som säger att underklassen (vilka det nu är), inte kan investera eftersom de inte har fått med sig kunskapen. Investera är svårt, man har inte tradition av detta i sina kretsar och därför är det en klassfråga.
    Jag anser att man underskattar folk rejält med detta synsätt.

    Jag tror de flesta har förmågan att googla "spara pengar investera" eller liknande ordkombination och då kommer man ganska lätt till artiklar på avanza om hur man börjar spara. Det finns en myt att investeringar är svårt, krångligt och något som inte vem som helst kan klara av bara sådär. man behöver en högskoleutbildning och ha läst 4-5 böcker.

    Samma personer som menar att detta är så otroligt svårt brukar också anse att underklassen inte kan spara en krona mer än de redan gör. Där är deras egen kunskap fullständig och de vill ICKE ha spartips från rikingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Investera är svårt, man har inte tradition av detta i sina kretsar och därför är det en klassfråga." Det kanske var mer sant för en eller ett par generationer sedan, när aktiehandel var en meckig historia. Men idag, då det tar tre minuter och fem klick att komma igång på Avanza blir det skevt att kalla det en klassfråga. Särskilt som alla svenskar som någon gång haft en anställning redan är portföljinnehavare gm PPM. Jag håller med dig om att det är ett märkligt (och förnedrande) antagande. Som att folk som tjänar mindre än snittinkomst har begåvningsutmaningar och därför inte ska förväntas ta sig för något annat än att äta-sova-dö.

      Radera
    2. Precis, Avanza har gjort det otroligt lätt. Man behöver inte sätta sig in i allt på en gång heller. Att fixa ISK-konto spara 100kr per månad i bred indexfond är så enormt mycket bättre än att inte göra det. För det är en start, man får in foten. Senare kan man, om man utvecklar intresse, sätta sig ner och läsa om olika fonder, fundera på om man ska flytta sitt sparande på ena eller andra sättet. men det viktigaste är att börja!

      Radera
    3. Precis. Förmågan att spara tror jag inte hänger ihop med klass. Grundplåten till mitt eget kapital kommer från arv från min morfar vars föräldrar var statare och som själv knegade på bruket hela livet. Men han var en sparsam jävel och hade ett antal hundra tusen på banken vid livets slut. Så förmåga att spara tror jag är ett personlighetsdrag. Hur mycket som kan sparas av den som väl har förmågan är väl däremot avhängigt av klass/inkomst.

      Radera
  12. Resonemanget att alla redan sparar så mycket de kan och inte har möjlighet att hitta något ytterligare sparutrymme blir ju så främmande för oss som hänger i FIRE-kretsar. Tror att alla som gjort någon form av sparresa har hittat någon oväntad grej som var möjlig att spara in på. Ofta utan att det ens inneburit någon uppoffring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konsumtion är som luft - den expanderar i alla tillgängliga utrymmen. Låter man den göra det så upplever man nog att man är "fattig" och med nöd och näppe kan bända loss tre hundra kronor extra per år genom att byta elleverantör. Det blir ju inte bättre av sociala medier där folk marineras i bilder på hur person A-Ö köper än det ena och renoverar än det andra. Enklaste metoden är att börja på ruta ett genom att plocka bort allt (utom tak över huvudet och mat) för att sedan efter ett tag addera de saker som verkligen tillför ett värde.

      Radera
  13. Arbetsresor till gruvschakten i Kurravaara behöver du en tidsmaskin för att kunna göra. Där bedrevs gruvdrift i en koppargruva mellan 1749-1755. Gruvschakten är numera vattenfyllda.

    SvaraRadera
  14. Totalt underbart inlägg. Tyvärr är det så att det är jäkligt svårt att ifrågasätta folk som säger att de lever på gränsen. Man ser dessa snyft historier i aftonbladet om folk som inte kan betala hyran då akassan inte betalas ut på någon månad eller två. Då funderar jag, a-kassan är ganska mycket mindre än lönen. Då borde man kunnat låssas att man har a-kassa spara mellanskillnaden några månader då och då o sen ha bufferten till den perioden det strular ? Det kliar verkligen i fingrarna på mig , på att gå igenom deras utgifter typ lyxfällan. Läste i någon tidskrift ( lånad på biblioteket :D ) , om en kvinna som skulle få " endast 13000 , eller om det var 16 000 i pension. " Hur skulle hon klara sig ! " Vad gör folk med all sin inkomst ?

    SvaraRadera
  15. Äsch, bara luta sig tillbaka och le när de klagar. Är bra för mina värdepapper om de är ute och konsumerar allt de äger

    SvaraRadera
  16. Eftersom jag är rädd om mina hjärnceller lyssnar jag inte på Alex & Sigge, men jag köper alltid te i lösvikt eftersom det är billigare än påste, så även om det smärtar mig att ta Sigge Eklund i försvar förstår jag inte recensenten.

    Sen tror jag inte att Sigge köper lösvikt av ekonomiska skäl. Inte heller miljömässig även om det skulle gå ihop fint med den image han försöker skapa av att vara en god och fin människa. Han är säkerligen bara snobbig och ska ha någon speciell sort som bara finns i lösvikt på Östermalmshallen.

    (Undrar om det framgår av min kommentar att jag har lite svårt för Sigge Eklund, IDIOTEN!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, nya Östermalmshallen är riktigt fin. En upplevelse att vara där och man måste ju inte handla om man inte vill. Snobbigt där eller på Östermalm? Skulle påstå att det är bland det mest värdiga personer som finns där, an blir behandlad med respekt av folk och det är lugnt. Dyrt`där då? Jo, inte ville jag betala 60 kr för 8 bitar knäck, ni vet sådana där i småformar. Nå, det fick räcka med att titta på stället och lyssna på julmusik live utanför av duktiga musikanter med blåsintrument av sorter jag knappt någonsin sett. Julstämning! :-)

      Radera
  17. Sigge Eklund vem fan är det ,är det en 70-talist? Tacka vet jag Sigge Stark, en 90-talist född på 1800-talet.

    SvaraRadera
  18. "men jag köper alltid te i lösvikt eftersom det är billigare än påste"
    Precis, det där var det konstigaste av allt, påsar är ju sämre på alla sätt.

    SvaraRadera
  19. Jag skulle nog inte ta i den där podcasten ens med tång (provinsiella anledningar) men te i lösvikt är ju det enda rätta! Vad kostar ett helt vanligt te, 40 kr/hg? Låt killen ha sina små njutningar. Oklart varför det lilla i livet provocerar så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan också nämna att trots mina föräldrars arbetarklassbakgrund och okunnighet inom finans (min pappa tyckte det vore bra om jag lärde mig läsa de små siffrorna i ekonomidelen dvs aktiekurserna) så matades det in flera hundralappar på Allemansfonden hela min barndom. Banken var bra på att sälja sina produkter även då. Mem visst ginns det en klassanalys på benägenheten att investera, det får man väl ha med sig. Verkar enklare att konsumera som de rige?

      Radera
  20. Håller helt med, det finns så grymt mycket onödig konsumtion (som många gånger inte ger motsvarande mängd lycka) och sen kan man också köpa mycket på 2nd hand (ibland även få).

    Ifall man bestämmer sig för att bli fri och anser det viktigt nog så går det, vi gjorde det på ganska mycket mindre än två median löner in, (då var även en stor del av pengar in ett studie lån som ju faktiskt ska betalas tillbaka) samt har vi även 3barn och ett litet hus, vi prioriterade vardags lyx i hemmet så vi har levt mycket gott under tiden detta gjordes.

    Vi fick ingen hjälp med handpenning från föräldrar, det är faktiskt ingen rättighet som vissa verkar tro, vi hade ej råd att bo exakt där vi önskade och ej heller med den lyxen vi helst ville ha, men ett litet hus med fina bekvämligheter så som bastu och relax (ej bubbel bad) samt lite fruktträd, bärbuskar och odlingsmöjligheter räckte det till, sedermera köpte vi till sådant till huset som helst skulle höja värdet med samma summa eller mer och bidra med lyx som vi önskade bland annat blev det en snygg kamin i vardagsrummet och även en enklare pool (stålram) med solvärme, detta hus köptes i utkanten av en mindre stad för långt under 1 miljon (när vi sålde hade vi bott billigare än vad vi kunnat göra i vilken hyres lägenhet som helst).

    Kan vi bli ekonomiskt oberoende så ska nog de flesta kunna bli det bara man tänker till lite och prioriterar, dock har vi inte åkt utomlands på 8år och ofta försöker vi tänka efter vad vi köper och vad det ger i lycka och hur värdet utvecklas över tid, att själva utföra saker i och på hemmet och att själv laga sådant som går sönder och då även mer teknologiska saker kan vara både lite intressant och lärorikt att skruva i och ofta kan man då undvika/förskjuta stora utgifter tvättmaskin/diskmaskin/tummlare/dammsugare är sådant som vissa ser som omöjligt att själv laga men som visat sig inte varit speciellt svårt att laga (i alla fall de enklare felen som brukar uppstå).
    //Kemoko

    SvaraRadera
  21. Jag tänker att i ett socialliberalt land som Sverige är det rimligt att befolkningen uppmanas att tillskansa sig produktionsmedlen, men på ett sätt som ökar allas frihet. Alltså - alla bör köpa så mycket aktier de bara kan!
    Nu säger partiledarna visserligen inte detta rent ut, men incitamenten är tydliga: ISK är extremt förmånligt i ett internationellt perspektiv, vi uppmanas att lära oss om aktier via premiepensionen, och förmögenhetsskatten är avskaffad. VSV.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ISK-reglerna har försämrats kontinuerligt och så sent som i veckan sa finansministern att kapitalbeskattningen borde öka ytterligare, i premiepensionen får vi inte handla aktier och allt fler fonder tas också bort så att vi alla ska hålla oss till indexfonder och förmögenhetsskatten återinförs när som helst, särskilt nu när vi har fem mer eller mindre uttalat socialistiska partier i riksdagen.

      Radera
  22. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

    E-post: combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera
  23. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera