Bygg din ekonomiska motståndskraft i 3 steg

Ibland glömmer jag att detta är en sparblogg, det vill säga en blogg med huvudtema "dra ner på dina kostnader för att få mer slack i livet" snarare än en investeringsblogg, det vill säga en blogg där jag namedroppar aktier och kommer med börstips. För när jag gör det - tangerar börsen - är jag ute på hal is eftersom jag ju är en börsidiot. Det här är inget stort avslöjande, jag har aldrig hävdat annat än att jag på lekmannavis försöker navigera mig fram till det minst dåliga tillgångsslaget när det gäller att bygga finansiell frihet. Och min bedömning är att det tillgångsslaget är aktier. 

När jag skriver om börs eller lyfter fram företrädare för den finansiella världen som intar en över snittet lugn inställning till detta tillgångsslag får jag ibland kommentarer som menar att det ju finns värsta-scenarios med börsen som inte alls är trevliga, vilket är korrekt. Många menar att vi är på väg mot en ny kris. Vi har haft en nästan obruten uppgång sedan den på riktigt apokalypsnära finanskrisen 2007-2008. Stater är överbelånade och fortsätter pumpa upp sig efter corona. Antalet nya börsbloggar och aktietips från taxichaffisar är tydliga järtecken på att skit väntar runt hörnet. Antalet finansfirmor som står redo att hjälpa dig igenom skiten annonserar friskt, ibland även på blögga vilket ironiskt nog gör att jag berikas.*

Andra hävdar att vi tvärt om kommer ur en två år lång bear market (!) och att accelerationen vi nu ser är början på en ny bull-marknad som kan vara i år, driven av företag med framtidspotential av typen FAANG och medicinteknik. Vad vet jag, men jag väljer ändå att se börsplaceringar som en del av min FIRE-strategi. 

Jag säger en del av min FIRE-strategi. För precis som med allting annat gäller det att göra som räven Fräcka Frasse i Gösta Knutssons klassiker Tuff och Tuss: Förbered alltid en nödutgång i ditt gryt. 


Om din exit står och faller med börsinvesterat blir det besvärande om börsen faller med 90% och inte återhämtar sig på 20 år, bitcoin tar över världen och inget blir som förr. Det är då lätt att falla tillbaka i gamla tankemönster och tro att lösningen är att krypa tillbaka in i kontorslandskapet.

Jag kommer osökt att tänka på ett inlägg från MI30 för några månader sedan där han beskriver hur en del av hans vänner pekar honom finger och säger att "det där kan aldrig gå bra, sluta jobba sådär och leva på avkastning, bäst att ha en anställning när det blåser" för att därefter kasta sig in i suven på väg till möte med banken för att habrovinka med något konsumtionslån alternativt till mäklaren för att stressälja det till taknocken belånade huset för att ha råd att skiljas. 

Ett jobb kan ryka (nästan) lika snabbt som en portfölj kan minska i värde, men det finns saker du kan göra i båda läger för att undvika otrevligheter:

1. Lev billigt

2. Ha diversifierade tillgångsslag

3. Ha flera inkomstströmmar

Punkt ett kommer väl inte som någon överraskning för er som läser den här bloggen. Ett billigt liv är som en vaccination mot mängder av bekymmer (och en källa till tillfredsställelse då man tvingas söka kreativa lösningar snarare än att kasta pengar på problemen). Så nog om den. 

Punkt två kan tolkas antingen i en börskontext och då är ju indexfonder som ni vet en favorit. Men det skadar inte att ha andra tillgångar i form av exempelvis fastigheter, gärna sådana du kan få en intäkt ifrån av typen "källarplan i villan" som kan hyras ut till den enstaka veckopendlare som inte kommer att dras med ner av en framtida arbetslöshetsvåg på 25% (siffra tagen från kölvattnet av 1929).

Punkt tre kan handla om olika former av jobbinkomster, men även hobbyinkomster från möbelsnickeri, YouTubande, översättningar, trädgårdsarbete, extrajobb inom vården, hund/barn-väkteri åt öfverklassen, studier med studiemedel (förslagsvis bara bidragsdelen), uthyrning bil på SnapCar osv. 

Det kan också handla om en deltidsanställning, om du nu varit så lyckligt lottad att du tilldelats en sådan du står ut med och att den finns kvar efter apokalypsen. Alternativt att du och eventuell partner kommer överens om att åtminstone EN av er alltid har en deltidsanställning som täcker åtminstone en del av de fasta kostnaderna så att aktieslakten inte blir för brutal under de första 10-15 åren av börsnedgång. 

Är man optimistiskt lagd kan man ju också utgå från att det svenska pensionssystemet inte är på väg mot total kollaps och har man några år under västen torde detta generera några kulor in under tredje halvlek.**

Min poäng är väl denna: Dåligheter kommer att hända och det finns inget sätt att helgardera sig. Men man kan delgardera sig genom att vidta ovan tre steg. Så gör mig en tjänst och sätt dig till helgen och tänk följande tanke:

"Om alla mina börstillgångar försvinner imorgon, hur hanterar jag detta ur ett frihetsperspektiv?" 

Det är vad företag skulle kalla "Business Continuity Planning", det vill säga den krisplan som ska göra att ett företag står pall oavsett scenario. Du gör det säkert bättre än de flesta företag eftersom du, varandes frugal weirdo, redan har en över snittet hög förmåga att tänka utanför BOXEN och därtill har ett starkt egenintresse för att planen blir bra, till skillnad från de tjänstemän som sitter och knåpar ihop dylikt på arbetstid. 

Hur skulle din Business Continuity Plan se ut? 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Från och med oktober lägger jag halva bloggintäkten på Plan-fadderbarn så fortsätt klicka, jag taktar parallellt med eventuell uppgång.
** Min första sportmetafor på bloggen btw och som ni ser är jag inte bara börsidiot, det var först vid andra genomläsning jag tyckte att det klingade fel. 

20 kommentarer:

 1. Huvudsakligen får jag förlita mig på punkt 1. genom att bygga en friggebod på min syrras tomt. Hon som bor på landet med stor tomt och äppelträd och har lite brädor och sånt. Där skulle jag ströva omkring i blåställ som någon karaktär i en roman av Slas och undra vad som hände.
  Mina andra två syskon kan bo i sina friggebodar i andra hörn av ägorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, älskar din plan. "Brädor och sånt (...) karaktär i Slas". Vad har du att frukta?

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Det är nog få formuleringar som lika bra beskriver att ingenting är omöjligt, som just tredje halvlek! Peppigt!

  SvaraRadera
 3. Alla goda ting är tre!

  SvaraRadera
 4. Innan tredje halvlek inträffar så har jag förhoppningsvis sålt lägenheten och bosatt mig med gubben i hans hus i skogen, vi har inga skulder och får väl ägna oss åt tjuvjakt om det blir knapert med mat.
  Vid fjärde halvlek (apokalypsen) så använder jag farmors silvermyntsamling att handla med och behövs det stora inköp ryker mammas guldhalsband :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänkt! Även om jag tror att tjuvjaktsprodukterna kommer att stå högst i kurs under fjärde halvlek. Det kommer att bli intressant att se hur den sociala mediajargongen driver från "jag äter faktiskt inte kött" till "jag äter faktiskt inte roadkill" till "jag äter faktiskt inte människokött".

   Radera
 5. I ordet halvlek så innefattar det två halvor. I fotboll tex så har man första och andra halvlek. Pratar vi tex hockey så finns det tre st perioder.

  Min lista:

  1, Lev billigt
  2, har inga lån (gäller även bolån)
  3, Har ett starkt socialt nätverk familj och vänner.

  Tack för tipset om flamingo-free förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aaah, jag blandar alltså ihop det med mitt andra stora intresse: hockey! (faktum är att om jag får välja ser jag hellre på hockey - inte live då det är kallt, men på tv - än fotboll, det går undan i alla fall). Punkt 3 är nyckel. Jag hörde någon BSM-person tala om att det är "viktigare att vara hej och tjenis med grannarna än att ha en vevradio och hundra konserver.

   Radera
  2. Älskar hockey så där talar du för en redan troende.

   Jag är beredd att hålla med om det du skriver ovan också. Sen är det alltid bra att ha både kontakter och några konserver liggandes. Hade ju varit kul och vara den grannen ovan som kan hjälpa.

   Radera
 6. 5-7 års levnadsomkostnader på banken. Under tiden får jag väl fundera på vad jag ska göra för att styra upp det hela, om inte börsen redan gett med sig.

  SvaraRadera
 7. GoFi aka 92 månader kvar7 december 2020 kl. 20:31

  Wtf, 90% nergång som inte återhämtar sig på 20år...
  Då får det bli en plankning med tåget till Stockholm och ett hopp från Västerbron, när dom sista 10% är slut och garantipensionen inte ännu kickat in.

  Nej, inte ok att du förstör nattsömnen med dylika skrämselscenarios. Usch och fy!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog i för att illustrera det bisarra med ett sådant scenario. Om cirka tre månader, när ni glömt detta inlägg, ska jag göra ett nästan identiskt men fråga er om era planer vid en normal börskrasch. Svaren blev lite väl dramatiska i denna tråd.

   Radera
  2. GoFi aka 92 månader kvar8 december 2020 kl. 20:34

   Vid normal börskrasch - sitt still i båten och framförallt: LÅT BLI att logga in på Avanza.
   Inga nyheter alltså!

   Radera
 8. Men hur kombinerar man punkt 3 med jobb under tiden man bygger sin pengamaskin? Eller ska man göra sin pengamaskin först och sedan ägna sig åt punkt 3 när man är fri? Eller sover man mindre och kör jobb och plusmeny samtidigt?

  SvaraRadera
 9. Min tanke med punkt tre var väl snarare saker man kan göra när katastrofen är ett faktum, man har blivit av med jobbet och börsen sluttar neråt. Men vissa av sakerna kan man göra medan man jobbar. Vi hyrde ut lantstället, IGMR hyr ut bilen, blogga kan man med fördel göra i svala konferensrum med lagom dunkel belysning (ex. när en kollega håller en presentation om GDPR).

  SvaraRadera
 10. Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt att jag har äktenskap i sex år nu med ingen barn som läkaren sa att jag har ett lågt antal spermier så min fru ber om skilsmässa, hon var sjuk och trött på att ha varit med mig jag försökte allt mitt bästa men ingenting fungerade jag trodde att jag inte skulle träffa henne igen förrän jag träffade en gammal vän av mig som berättade om en trollkarl som heter Dr. Igbinovia, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig om att min fru skulle återvända till mig inom tre dagar om jag bara var redo att betala de skatter som jag samarbetar med honom i bara en dag och han förberedde ett älskande magi och medicin för mig och det sista Han sa till mig att min fru kommer tillbaka. väldigt lustigt på morgonen kom min fru gråtande och bad om förlåtelse och sa att det var djävulernas arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag kunde inte föreställa mig det, men så snart jag var färdig med att skriva, två månader senare fru blev gravid det var som ett mirakel så håll inte din skam han gjorde det för mig och jag tror att han också kan göra det åt dig. Om du behöver hans hjälp kan du kontakta hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp eller Viber eller ringa honom nu: +2349071864129 Dr.Igbinovia behandlar också: Infertilitet, HIV / AIDS, HERPES 1/2, CANCER, Hepatit B, Om du vill bli gravid

  SvaraRadera
 11. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera