En nyårskaramell?

Jag kunde inte avhålla mig från lite framtidstro så här i elfte timmen och ni ska veta att jag verkligen försökt knipa i år, året vi alla enats om är skitåret över alla skitår. Men så fick jag en artikel skickad till mig från min konstnärliga ledare och sen ytterligare en och blev därför tvungen att lätta på trycket inför min slasktratt, a.k.a. er. Jag är medveten om att saker blivit sämre i år: corona och följdeffekter därav. Men världen har inte slungats tillbaka till 1800-talet och det var överlag inte bättre ”förr” (vad nu det betyder, 1964?). Jag försöker att balansera två tankar i huvudet samtidigt: Saker kan förbättras OCH vi har nått framsteg som förtjänar att lyftas. Framstegen sker emellertid inte med samma buller och bång som katastroferna och blir därmed mindre klickvänliga. Så, här kommer den, min optimistiska nyårsspya (nåväl, de första punkterna är kanske inte direkt optimistiska, men väl komparativa i en [mediavärld] som gärna använder pejorativa superlativ):

  • Om Covid-19 hade varit lika dödligt som spanska sjukan skulle antalet döda, mätt i vår befolkningsstorlek av idag, varit i storleksordningen 200-400 miljoner (Covid-19: 1,7 miljoner än så länge, visserligen still counting). 
  • Världsekonomin har under året tappat uppskattningsvis runt 4,2 procent vilket slagits upp stort i media. Detta trots att det handlar om en återgång till nivåerna vi hade 2017 och då hade vi det ju rätt drägligt, det var åtminstone ”förr”.
  • Det uppskattas att runt 88 miljoner människor kastats tillbaka i extrem fattigdom på grund av pandemin. Det innebär att drygt 9 procent av jordens befolkning nu lever i extrem fattigdom. Det är samma nivå som 2017. Och 2017 var den extrema fattigdomen bara en tredjedel av motsvarande siffra 1990, trots att världens befolkning under den här tidsperioden ökat med 2,6 miljarder. 
Antalet i extrem fattigdom gick från 36% år 1990 till 9,1% år 2020, trots 50% fler på jorden

  • Enligt en artikel i the Lancet befarar man en ökad barnadödlighet (<5 år) på närmare en halv miljon i år på grund av pandemirelaterat sjukvårdstrubbel. Men bara tre år i världshistorien har vi haft lägre barnadödlighet än i år och det var 2017, 2018 och 2019. Sju miljoner färre barn dör i år jämfört med 1990 och detta trots att jordens befolkning ökat med 50% sedan dess.
  • Det tog mänskligheten 3 000 år att utveckla ett vaccin mot polio och smittkoppor. Moderna designade ett vaccin mot Covid-19 på två dagar
  • På tal om polio så utrotade sjukdomen under året som gått i Afrika och det har även gjorts stora framsteg på malariafronten.
  • I mars botades en brittisk patient från AIDS vilket är andra gången i världshistorien det lyckats.

Två citat från artiklarna:

“The trends that really form and shape the lives of the future generation are things that never show up in the news.” Ett citat jag kan skriva under på efter ett års journalistiskt värv. Saknas Åfanism (du ska tänka "Å fan!" vid konsumtion av en nyhet), aktualitet (det ska ha hänt nyligen) eller konflikt (någon är sur på någon för något) är sannolikheten liten att du kommer att läsa om det i dagligmedia.


"2020 might not be the best year ever, but it is certainly, as Tony Morley puts it, 'the best year to survive the plague'."

Jag sökte för övrigt på "Corona" och "Covid-19" i artikeldatabasen Retriever och fick i år 2 571 812 svenska träffar. En sjukdom som intresserar mig förutom corona är tuberkulos, eftersom den årligen tar död på runt 1,4 miljoner (jmfr. covid-19 YTD 1,7 miljoner). I de svenska sökresultaten finner jag knappt 1 000 artikelträffar på tuberkulos för 2018 respektive 2019. Om mediatäckningen skulle spegla en sjukdoms globala dödlighet skulle alltså antalet svenska träffar på tuberkulos legat på runt 1 800 000 fler per år. Varför så inte är fallet är inte ett mysterium. Sjukdomen saknar allt som heter nyhetsvärde: Den är gammal som gatan, smyger sig på sina offer som kan få leva med sjukdomen i åratal innan den upptäcks. Tuberkulos tar sakta och odramatiskt död på dem som får det och de som drabbas är primärt redan sjuka, fattiga och barn i länder långt borta. Och med hög barnadödlighet föds fler barn och färre får utbildning och vård och den onda cirkeln fortsätter. Dessutom kan tuberkulos, varandes luftburet, mycket väl bli nästa globala pandemi.

Till skillnad från corona finns inget vaccin utan behandling bygger på medicinering. Eftersom sjukdomen tenderar att bli resistent krävs kontinuerlig forskning för att ta fram fungerande preparat. Ett annat fokusområde är att få fram läkemedel som är enkla för barn att ta eftersom de idag måste få i sig stora, illasmakande tabletter framtagna för vuxna. Det positiva är att man med relativt små medel kan göra stor skillnad varför Copenhagen consensus center lagt just tuberkulos i toppen av åtgärder med hög ROI:

"The economic case for investment in tuberculosis (TB) control is compelling; treatment is low cost and highly effective, and on average may give an individual in the middle of their productive life around 20 additional years of life".

Jag är ingen expert på välgörenhet, men min man har vissa insikter efter flera år i ideell sektor. Är det något jag lärt mig så är det att hitta organisationer som inte ägnar sig så mycket åt marknadsföring. Såväl värvning som eftermarknad (tänk "folk som approcherar dig på stan med block i hand" respektive "organisationer som skickar brev hem till dig och ber om uppföljande gåva") kannabaliserar på ditt givande och ibland kan det dröja flera år innan ditt bidrag hamnar på plus. Problemet när du inte ägnar dig åt marknadsföring är att du då hamnar i skymundan av jättarna, varför jag vurmar för en doldis - TB Alliance. Jag har givit ett engångsbelopp varje år i december och jag får inte ens ett tack på mailen. Transaktionen tar en minut och sen är vi klara med varandra. Jag ser för mitt inre hur pengarna swoshar in på ett lab någonstans (det är åtminstone vad jag väljer att tro).


Min nyårsönskan är denna: Har du några tior att avvara från din föredömligt strikta budget, gå in på denna sida och gör en engångsöverföring. Om alla ni som läser skulle donera 5 dollar (runt 40 kronor) har vi tillsammans donerat runt 100 000 kr till tuberkulosforskningen och vore inte det ett lämpligt sätt att avrunda det här året?

Med det sagt skickar jag en förhoppning om ett gott 2021 till dig, din familj och ditt ISK. 

Mvh/
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

  1. Hittade https://www.thelifeyoucansave.org/ efter att ha läst Peter Singers bok med samma namn. Resonemanget i boken går lite åt andra hållet, att det kan vara bättre att ge till en organisation där det trots allt bränns bort lite pengar på marknadsföring mm då chansen att totala medlen är större och därav möjligheten att göra en insats som ger bättre verkan ökar. Vet inte om det stämmer men känns ju rätt logisk. Lättare att rädda världen med 10 miljoner även om 25 % försvinner på vägen än med 10 000kr.

    Valde att skänka månadsvis till Oxfam. Vill iallafall uppmana att skänka till sånt som gör skillnad! Cancerforskning i all ära men det räddar kanske inte liv på samma sätt som sjukvård, vaccin och tillgång till rent vatten.

    Gott nytt år förresten :)

    SvaraRadera
  2. Marknadsföring av välgörenhet funkar om man är tillräckligt envis. Jag blev månadsgivare till UNHCR Sverige till slut. Det var ingen hejd på deras marknadsföring som övergick till tjat per brev, SMS och e-post. Nu slipper jag en del av tjatet i alla fall.

    Andra intressanta siffror att titta på om några år är hur dödligheten skiftar mellan åren (den kommer rimligen att bli lägre än någonsin om några år), hur mycket andra allvarliga sjukdomar och depressioner ökar (för det kommer de att göra). Vi har aldrig haft så få cancerdiagnoser som i år och det beror inte på att cancer minskar.....

    För övrigt så önskar jag ett gott nytt isk-år till fruEB med familj!

    SvaraRadera
  3. Tänkvärt att vi trots allt elände inte tar så långa steg "tillbaka". Naturligtvis är det tragiskt i de individuella fallen av sjukdom/inställda evenemang av olika slag, men på det stora hela är det bra att komma ihåg att relativt sett har vi inte kastats så långt tillbaka i tiden.

    Som Skoganna skriver döljs det nog mycket andra problem i nuläget, men det tar vi tag i när det är dags. Under tiden hoppas jag att vi alla gör vad vi kan för att hålla oss friska och sunda. Sunda vätskor i rimliga mängder kan med fördel intas runt kl 24 i afton till exempel.

    Vad gäller välgörenhet donerar jag till Läkare utan gränser och lokala Frälsningsarmén.

    Jag ber att få tacka för många intressant inlägg under 2020 och tillönska ett gott nytt år lite i förväg.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet. Har donerat 10 dollar nu tack vare dig. Och fortsätt att blogga!

    SvaraRadera