Frugalt kroppsvårdstips: Torrborstning

Ah, dan före dan, vad passar bättre än ett old school skönhetsknep nämligen torrborstning? Ni kanske undrar varför jag går och tänker på sånt här dagen före julafton och svaret är: Det gör jag inte. Jag tänkte på det fredagen den 13 november och eftersom jag ligger lite före med inläggsmattan är detta vad ni får. 

Vad är det? En gammeldagsmetod som går ut på att med grov borste (av typen skurborste) exfoliera döda hudceller på kroppen.

Varför? För att få babylen hud utan att köpa produkter av nedan slag:

Susanne Kaufmann Körperpeeling 183€ (nedsatt från 304€)
Susanne Kaufmann Körperpeeling 183€ (nedsatt från 304€)

En skurborste av det slag jag skaffade, som synes på bilden nedan, är av märket Skona och kostade 35 kronor på ICA Maxi. Du behöver också en kroppsolja av något slag. Behöver och behöver, förresten, det behöver du inte alls. Men det adderar ett extra värde om du har det. Jag använder efter torrborstning den urlyxiga Nuxe-oljan någon av er tipsade om, men ni kan lika gärna använda vilken köksolja som helst av typen kokos, raps, oliv eller mandel.


Jag har tidigare testat torrborstning men slutat eftersom jag tyckte det var tradigt. Jag hade nämligen läst någonstans att man ska gå över kroppen med borsten "i cirklande rörelser, i riktning mot hjärtat". Det tog en evighet att cirkla över kroppen och jag blev alltid förvirrad kring hjärtats placering. Om du exempelvis borstar din vänstra armbåge, åt vilket håll ska du rotera borsten så att rörelserna går i riktning mot hjärtat? Och sen ska du byta sida och då blir det tvärt om och ungefär där ledsnade jag och lade av. 

MEN så såg jag ett par filmer på YouTube som förklarade att man inte alls behöver cirkla någonting, det räcker med att försiktigt dra borsten nedifrån och upp (upp till hjärtnivå) och sen uppifrån och ner (på det som är över hjärtat vilket är typ ansiktet och där ska då ändå inte torrborsta så det är en ickefråga). Jag såg bland annat denna film:


Hon verkar ha en mjukare borste än den jag har och jag antar att det är en smaksak, men jag tycker att skurborsten funkar bra om man inte pressar för hårt utan mer "sopar" på huden. Jag undviker områden med tunn hud av typen insidan av underarmarna och på bröstkorgen, men kör järnet på sidan av låren, som om vore de en knölig bakpotatis (en inte helt oäven liknelse). Jag personligen drar tre gånger på varje ställe och när jag gått igenom hela kroppen, vilket tar uppskattningsvis två minuter, tar jag om på några av mina rough areas så att jag blir sådär basturöd. Processen i sin helhet tar alltså tre minuter.

Efter duschen rekommenderar YouTube att man ska "badda sig torr" vilket jag inte alls förstår vitsen med. Jag torkar mig som vanligt men applicerar oljan direkt efter, eftersom något fuktig hud tar upp oljan bättre (säger vetenskapen ifrågasätt mig inte). 

Känslan, alltså känslan! Om du någon gång blivit skrubbad på hamam förstår du ungefär hur det känns. Det liksom pirrar och sticker (behagligt) i hela kroppen. Nu har jag bara gjort det här ett par gånger men jag inbillar mig att huden är märkbart mjukare. När jag första gången borstade mig och sen drog i borstens strån framför badrumslampan liksom regnade det små partiklar, som jag anser var döda hudceller, absolut inte extrakt från skurborsten. Du kan ju göra ett eget test hemma - kolla om den oanvända borsten regnar celler innan du börjar. Vänligen återrapportera för jag är nyfiken. 

Det var det. Sista minuten julklappsuppslag till en fåfäng person i din närhet: Skurborste och en flaska solrosolja på närmaste ICA, 60 kronor totalt. 

God jul!

FruEfficientBadass

9 kommentarer:

 1. Tack för alla julklappar du ger till oss läsare kontinuerligt under året FruEB. Det är som julafton varje må, ons, fre året om.

  God Jul
  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Skurborste känns både spartanskt och nordiskt kärvt på samma gång! Min hud tål inte fullt så tuffa tag så jag nöjer mig med en loofa (stavas det luffa på svenska?) från Normal (29 kr) i kombo med sandelträtvål från orientalisk butik (15 kr) toppat med Lidls kroppsolja (billig). Slät och mjuk för liten peng, och som ett flertal av Lidls hudvårdsprodukter så har oljan en hjärtnot som doftar Ahlgrens bilar.

  SvaraRadera
 3. Jag är inget jättefan av Lidls hudvård, kanske för att avdelningen i regel luktar starkt av deras doftljus eller annat som ligger intill. Dagkrämen från Cien har ju fått bäst i test vid ett flertal tillfällen och kostar typ 40 kronor, men den har en dålig efterlukt, som att den är gammal. Nagellacksremovern har även den fått bäst i test men det använder jag ju inte längre sen jag slutade måla naglarna (och fick starka naglar efter 30 års skivade, mjuka) och jag köper ögonmake-up-borttagning till 13-åringen eftersom hon använder stora mängder. Får testa den där oljan då, vem kan motstå en hjärtnot av Ahlgrens bilar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om de överdrivna dofterna på det "vanliga" Cien-sortimentet, men produkterna som försöker se ut som Weleda är mildare i doften. (Jag kan dock vara partisk pga jobbade på Lidls huvudkontor förr).

   Radera
 4. De där "cirklande rörelserna mot hjärtat" sänkte hela torrborstningsprojektet years ago. Jag borstar vått i duschen, med tvål och en ryggborste från Willys. Blir rent, fint och vederkvickande. God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Torrborstning är kanon för att få igång lymfsystemet! Ett lymfsystem med dåligt flöde (vilket kan ha flera orsaker) kan bl.a. orsaka celluliter, därför kan toreborstning råda bot på dem!

  https://kurera.se/torrborsta-for-friskare-lymfsystem/

  SvaraRadera
 6. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera