Ordning och reda pengar på fredag

Jag är som ni säkert noterat en anhängare av konceptet "ordning och reda". Jag försöker också att få mina barn att bli anhängare av konceptet "ordning och reda" med skiftande resultat. Minstingen och storingen är hyfsat formbara, det räcker med ett uppmuntrande ord då och då för att de ska rätta sig i ledet. Visst, det finns förbättringsområden även där. Exempelvis är småttingen dålig på att sortera in sin tvätt, men då ger jag henne ett affirmationskort så brukar det lösa sig.


Trettonåringen har varit min hårdaste nöt att knäcka. Här har jag varit tvungen att ta till det mest effektiva verktyget i lådan, åtminstone när man ska approchera en trettonåring nämligen pengar. Hon får den riktlinjemässiga månadslönen på 300 kronor, men om hon varje morgon bäddar sängen och hänger upp alla kläder på sin klädstång har hon chans att få ytterligare 100 kronor. 

Hvad? De borde städa utan ekonomiska incitament? HAR du ens en trettonåring? I så fall hade du likt jag kunnat bevittna den überjuvliga transitionen från "Men GUUU, det är MITT RUM, jag bestämmer själv över mitt RUUUUUUUM" till den räddhågsna minen hos en pengasugen unge som kommer hem från skolan med gråten i halsen och snyftar "Förlåt mamma, jag städade inte undan mina kläder imorse, jag gör det nu jag lovar...". Mohihaha. 

Så status är som följer: Samtliga barn bäddar dagligen sina sängar och ser till att smutstvätt hamnar i tvättkorgen samt att övriga kläder är upphängda på respektive stång. De sorterar in tvätt och de byter ibland (inte alltid) lakan. Ibland dammsuger de och det har hänt vid ett tillfälle att trettonåringen våttorkat golvet, men det var lite av en övernaturlig upplevelse. Lägger jag ribban för högt/lågt? Vet inte, men jag tycker att ribban ligger på den nivå som jag anser tillfredsställande, vilket är tillräckligt för mig. 

Ibland går jag in och storstädar, som ni som följer mig på Instagram kan se. Som en fredagsförmiddag i mitten av november då trettonåringen, liksom i förbigående på morgonen, nämner att hon ska ha tre (3) vänner på övernattning samma dag. När rummet inför övernattningen såg ut så här...


...krävs en intervention från högre makt, det vill säga mig. En av de övernattande barnens pappa är snut med så kallad anmälningsplikt så vi vill ogärna sprida rykten om att trettonåringen bor i en opiumhåla och inom loppet av en halvtimme jackade jag upp rummet till...om inte hotellstandard så Air BnB-standard.


Varför denna utvikning i ordning undrar kanske vän av ordning, d.v.s. du. Jo, jag tror nämligen att det finns en klockren korrelation mellan ett visst mått av ordning* och ekonomisk frihet. Varför? 

1. Om du har ordning och rutiner i din vardag frigör du en massa utrymme i din hjärna du kan använda till annat. Exempelvis till att fundera över din privatekonomi, läsa på om investeringar, planera för framtiden, klura på möjliga besparingar, ordna din ekonomi rent praktiskt genom att renodla konton och göra dig av med kort du inte behöver, starta upp ISK:ar etc.

2. Om du har ordning på dina prylar minskar risken för att de kommer bort. Jag tänker på en passage i Lean@Home där författaren beskriver hur de gång på gång får köpa nya gympakläder till barnen eftersom de andra drunknat i den överfulla hallen/tvättstugan/okänt annat utrymme. 

3. Om du har ordning på ditt hem trivs du sannolikt bättre i det och behöver inte ligga och slösurfa på Mio.se på kvällarna i jakt på "den perfekta förvaringen", "det stilistiskt fulländade hemmet" etc. eftersom du redan har acceptabel standard som det är.

4. Om du har ordning på dina prylar behöver du inte få panik i blick vid ett spontanbesök, alternativt komma med ekonomiskt usla alternativ som "Vi kan väl ta ett restaurangbesök istället?". Nej, med ordning hemmavid är du När Som Helst Redo att ta emot Vem Som Helst. 

5. Sist men inte minst en mer fluffig punkt och det är att jag tror att ordning och reda i vardagen, av typen att bädda sin säng, är bra för självkänslan. Ja, du hörde rätt. Och det är inte bara jag som säger det:

"As it turns out, making your bed can actually make you happier and more productive. A recent survey from OnePoll and Sleepopolis found that people who make their beds on the regular tend to be morning people who wake up without an alarm. They also trend toward being adventurous, social, confident, and high maintenance." (Bustle)

Så när folk (folk = en f.d. chef på genomresa) fnissar lite generat när de hittar lappar på mina barns sängar där jag påminner dem om vad som står på spel om jag hittar sängen i samma skick även nästa dag, frågar jag: Anser du att det är bättre att de INTE bäddar sina sängar och därmed avstår från ökad möjlighet till kreativitet, äventyrlighet, social interaktion och självförtroende? Va? Vavavava?

Bäddar dina eventuella barn sina sängar? Gör du?


Mvh/
FruEfficientBadass

* Observera att jag säger "ett visst mått" för jag är även stor fan av kreativt kaos, åtminstone under ett arbetspass, ett projekt etc. Men man kan nästan alltid vara kreativ utan att behöva lägga alla sina kläder på golvet eller behöva krypa ner i en obäddad säng på kvällen...hulk...guap... (sorry fick kväljningar vid tanken).

27 kommentarer:

 1. Om stjärnorna står rätt kan kaos i hemmet vara helt rätt. Det var i jakten på "den perfekta förvaringen" som jag via Förvaringsdrottningens blogg, av misstag surfade in på bloggar om ekonomi, FIRE och minimalism. Sen dess är mitt liv helt förändrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Så är det. Premiebaserad veckopeng lär ungen hur vuxenlivet ser ut. Bra jobbat där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minus att du i ett gängse tjänstemannaliv lyfter i stort sett samma lön oavsett om du är en stjärna eller bara bra på att härma snittet.

   Radera
  2. Som tjänsteman kanske. Men jag är snickare. Min lön är ackordsbaserat. Är jag en lat jävel tjänar jag mindre.(Plus att jag har aktier i företaget)

   Radera
  3. Aha du har ett riktigt jobb, då gäller ju andra premisser såklart.

   Radera
 3. God morgon
  Tror du ligger mycket i det du säger angående vikten av en bäddad säng. Bifogar citat fr Admiral McRaven "berömda" tal.

  https://youtu.be/3sK3wJAxGfs

  Vänligen
  //Jonas

  SvaraRadera
 4. Blev lite inspirerad och bokade på biblioteket Admiralen bok "Bädda din säng : små handlingar som kan förändra ditt liv... och kanske också världen / William H. McRaven"
  //Jonas

  SvaraRadera
 5. Det finns alltså en sådan bok? Fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat så fattar jag inte magin med admiralens tal, men Fru EB:s magi däremot :)

   Radera
 6. För mig blir det en konflikt, eftersom jag är lärd att inte bädda sängen, för då får mikroberna större chans att gotta till sig. Utan istället ska man skuffa undan täcket och låta sängen andas. Vilket leder till att jag endast bäddar sängen (nu snackar vi alltså lägga täcket tillrätta, jag avskyr överkast) om jag vet att nån kommer på besök.

  Men jag har ju alltid varit motvalls och en förtappad själ. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört det där. Men än så länge har mikroberna inte vunnit, trots att jag idogt bäddat sängen sen mellanstadieålder.

   Radera
 7. Alltså just i att bädda sängen håller jag med Fri2032. Som miljö- och hälsoskyddare blir man lite för skadad och när de små sällskapen som man kryper ner i sängen med på kvällen har fått namn så blir bäddandet av sängen vid besök. I övrigt är sängen obäddad där täcket är vänt på med undersidan uppåt och flyttat åt sidan så madrassen får andas. Antalet mattor och gardiner är också begränsat hos mig, vilket också minskar arbetet med städningen. I övrigt får det gärna vara strukturerat i hemmet, även om detta inte alltid infinner sig...
  Gott nytt år på er alla!
  /Lotta

  SvaraRadera
 8. Jag bäddar inte sängen om jag inte vet att jag ska få besök. Man vill ju inte sluta som Jordan Peterson :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte mer som djupt deprimerad knarkare. Fast då måste väl knarka först eller åtminstone missbruka något slags piller, det räcker väl inte med att bara bädda sängen.

   Radera
 9. "They also trend toward being adventurous, social, confident, and high maintenance."
  High maintance är väl dock ingen positiv egenskap i våra kretsar? Betyder ju mer eller mindre rakt översatt att man är dyr i drift. Eller aähar jag misstokkat någe nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej det har du nog inte. Jag tyckte själv att det skorrade falskt men hoppades att ingen skulle märka det.

   Radera
 10. GoFi aka 92 månader kvar28 december 2020 kl. 21:48

  Bädda sängen, njääää..

  Smutskläder åker dock alltid ner i ”tvättnedkastet” utan problem. Nedkastet är ett rör som går från badrummet direkt ner till tvättstugan. Funkar även med en 14-åring!

  Så alla ni som ska göra fancy renoveringar.. 300 mm spirorör mellan våningarna är en bättre ”investering” än allt annat bling bling ni kan tänka er. (Inser nu att den som läser detta är fel målgrupp för bling. Dock är röret en av de bättre idéerna i hussammanhang. Erkänner villigt att den är snodd)

  SvaraRadera
 11. Genialt! Bygger emellertid på att någon står vid andra änden av röret och gör jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GoFi aka 92 månader kvar29 december 2020 kl. 16:50

   Oklart hur maskinen fungerar i den änden..

   Radera
 12. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post: combaluzierp443@gmail.com


  SvaraRadera
 13. Lärde mig bädda min säng regelbundet som vuxen genom "Flylady". Har drillat 3 av 4 barn att göra detsamma, och har än inte gett upp om 12-åringen. Ska ta till lappar och se om det kan inspirera ;). Kläder på golvet minskade drastiskt efter att vi upptäckte silverfiskar bland klädhögarna. Så nu räcker det oftast med en liten silverfiskriskpåminnelse...
  /Frugala Hedonisten

  SvaraRadera
 14. Silverfiskriskpåminnelsemetoden låter bra!

  SvaraRadera