Fira som en miljonär

Två av mina bloggrannar har ju under sommaren spräckt miljongränsen varför jag tänkte ta upp frågan om firande igen. Eftersom det är jag, i egenskap av...dopaminhacker i sparbloggosfären? som oftast återkommer till hur man ska belöna framgång. Lönecava när man satt sprätt på en stor del av sin lön in i ISK:en, men när man passerar en miljongräns krävs annat. Jag skrev ju nyss ett inlägg där jag å det strängaste uppmanade dig att inte sprätta pengar på restaurangbesök. Med risk att framstå som inkonsekvent uppmanar jag dig nu att varje gång du passerar en miljongräns i ISK:en bjuda med några goda vänner på finkrog.

Då stundar MILJONMIDDAG! [fyrverkeriljud]

Jag pratar Stureplansgruppen eller din lokala motsvarighet. Här gäller inte "bra-valuta-för-pengarna"- typen av ställen. Nej, det är tvärt om av yttersta vikt att gå på en av consumer suckas ansedd exklusiv lokal med det vackra folket för att till fullo erfara känslan av att vara miljonär så som den beskrivs i fiktionen/sociala medier. Och glöm prosecco eller annat fusk, här serveras enbart bubblor från distriktet Champagne. Eftersom du gör detta mellan 1-4 gånger per livstid (blir det fler gånger torde frågan vara en så kallad icke-fråga) kommer den inte skada din ISK särskilt svårt. Ett knappt märkbart hack på månadsnivå.

Det här beteendet är vad man i amerikat kallar SPLURGING. Och viktigt: Inte bara extravagans för dig och eventuell partner, nyckel är att du bjuder in en eller flera vänner (med kapacitet att ta emot en sådan middag utan att dra på sig klagobrallan och avundas din monetära framgång). Du ska känna dig generös, på gränsen till grandios.

Varför? Så här tänker jag: Du har, just tack vare ditt självspäk i vardagen, gnetat in krona på krona i ISK:en dag ut och dag in, månad ut och månad in, år ut och år in och under den här tiden kan dina exklusiva krogbesök säkert räknas på ena handens lillfinger. Dags för belöning. Som en löne-cava upphöjd till tre. Det är dels viktigt för din känsla av att ha åstadkommit något, dels viktigt för att vara en morot varje dag du trägar ihop din lunchlåda till jobbet. OCH, helt centralt: Du återkopplar till din förmåga att vara en vanlig människa - liksom hälsar på din inre svenne banan och sidsteppar på så vis tankar på att du i grunden konverterat till en frugal weirdo. Och när servitören kommer glidande med notan och du petar till hen ditt kort med en diskret nick som betyder "Jag tar det här och du kommer att få fett med dricks" är att jämföra med en weekend till London i känsla. Tycker jag, tralala.

Jag har bara en miljonmiddag i bagaget, men det var i sanning underbart. Och även om vi då inte sparade på något vill jag inte minnas att vi åt för mer än en tusing per skalle. Med tanke på att jag varken reser i någon större utsträckning eller går på krogen så blir det en spottstyver i sammanhanget. Däremot hägrar nästa miljonmiddag (som enligt min nuvarande inkomstnivå kommer att trilla in om cirka 17-35 år) som en stor gylldene morot för mitt inre. Det är härligt att få känna sig rik ibland, även om man är en frugal nörd.


Hur ställer du dig till konceptet miljonmiddag?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag är ju trots allt frugal weirdo så jag väntade tills jag hade lite fluff ovan miljonen innan jag gled in på Bookatable. D.s.

47 kommentarer:

 1. Oklart hur långt bort första miljonen är. Men snart når vi break even med lika mycket lån som tillgångar och inte allt för långt därefter kommer vi vara på plus. De två tillfällena ska firas. Gillar idén att bjuda med några vänner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...inte långt därefter kommer vi vara på plus.", hahaha! Jag får skylla på att det är tidigt på morgonen och alla små grå har uppenbarligen inte vaknat ännu. Jag menar ju att vi inte långt därefter kommer vara skuldfria.

   Radera
  2. Shit, om man ska räkna med skuldbalans kommer jag bli på plus minus noll först den dagen vi säljer lägenheten. Bra jobbat du!

   Radera
  3. "...om man ska räkna med skuldbalans kommer jag bli på plus minus noll först den dagen vi säljer lägenheten", jag kan inte skylla på tidig morgon, men mina små grå har heller inte vaknat. Jag kommer alltså att vara på plus när vi säljer lägenheten, annars har jag a) gjort stor tankevurpa någonstans b) valt att sälja i världshistoriens största bostadskrasch.

   Radera
  4. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tycker du har en poäng med att det kan vara värt att fira på något sätt, men skulle nog bara känna mig löjligt att bjuda på middag ute. Blir troligare att jag köper en fin whisky eller motsvarande så man kan ta "miljon-whiskyn" då och då.

  Dessutom känns det lite överdrivet att lägga ut 704969 på en fest när man fått ihop en miljon :P (räknat på att en löne-cava kostar 89 sek. 89^3 = 704969).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tvungen att tänka länge och väl innan polletten trillade ner. Du har rätt, det är inte förenligt med god frugal sed att lägga 704969kr på en middag för att fira att man spräckt miljongränsen. Då blir det ju bara trettiotusen kvar!

   Radera
  2. Trehundratusen, för att vara exakt :-)

   Radera
 3. Jag hade nog firar med en weekend resa istället. Främst eftersom jag i allmänhet inte tycker att "fin" mat smakar gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...poängen är inte att äta GOD mat, poängen är att bete sig brackigt.

   Radera
 4. Spräckte portfölj-miljonen i våras. Jag funderade en sväng att fira miljonen genom att handla något extra fint på Lidl, men det gick inte så bra. När jag väl var i affären tänkte jag "den här färskpressade apelsinjuicen har de höjt priset på flera år i rad nu, den går jag inte på" och "nja, Coop har 2 för 35:- på dillchips, så jag avvaktar". Så det blev en helt vanlig handling helt enkelt. Och det kändes fantastiskt bra efteråt, att ha sparat några extra kronor inför nästa Investor-aktie för att stadga upp miljonbygget.

  Ärligt talat så kändes portföljmiljonen väldigt skör inledningsvis, eftersom börsen kan dyka när som helst. Det kändes konstigt att fira något så skört. Först nu på 1,2M i portföljen börjar miljonen kännas aningen mer safe. Under tiden har nyhetens behag över sjusiffriga investerade beloppet försvunnit totalt, och delmålen framåt är diverse månatliga belopp enligt 4% regeln. Att nå 4000:-/månad t.ex. nyligen var mycket roligare än miljonen i sig, eftersom dessa små runda inkrementella steg kan direkt sättas i perspektiv mot månatliga utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag funderade en sväng att fira miljonen genom att handla något extra fint på Lidl, men det gick inte så bra" Haha jag dööör, du gjorde min fredagskväll. Och håller helt med dig om känslan av "skörhet" vid passerad gräns. Lite fluff måste till, helt klart.

   Radera
 5. Jag har aldrig kört med löne-cava. Det har däremot blivit en miljon-cava vid något tillfälle.
  De stora beloppen blir lätt lite abstrakta när man har tittat regelbundet på sitt kalkylark i några år. Det blir desto mer spektakulärt när händelser ur verkliga livet exemplifierar värdet av att ha en egen pengamaskin.
  Mitt exempel: Jag köpte en ny bil i september (begagnad Opel, 78000 kr). Börsen steg lite lätt under den månaden. Jag hade trots bilköpet mer pengar på kontona vid det senaste månadsskiftet än en månad tidigare. Det utfördes en mindre krigsdans vid den upptäckten ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det coolt när portföljen bara äter upp ett uttag. Tänkte på det senast idag eftersom jag för någon månad sen - som jag ältat och kommer fortsätta älta - förde över 50 papp från barnens konstnärsfond till det av barnen som nu börjar gymnasiet. Som glömt, i konstnärsfonden. Den har bara tickat vidare uppåt, som att inget hänt. Hur många kan känna så, att plocka ut - i ditt fall 78', i mitt fall 50' och inte ens märka det? En gô gô känsla. Snacka om pengamaskin.

   Radera
 6. Burr...hade fått ångest vid blotta tanken på att äta upp så mycket pengar.

  SvaraRadera
 7. Till skillnad från övriga kommentarsfältet kommer jag göra exakt så här. Säkert vid fler tillfällen än miljonfirande.

  Det kanske inte är för alla? En av mina bästa vänner fyllde 40 i somras och ville fira på lokal. 6 st gäster. När sambon hade föreslagit att han kanske skulle bjuda blev han vad som närmast kan beskrivas som kallsvettig och frågat om hon inte trodde att vi gäster förstått att vi skulle betala själva? Det fanns inte i hans världsbild att bjuda på mat och vin - och ingen av oss trodde det heller. Det slutade med att vi vänner bjöd honom.

  Jag älskar att bjuda! Det är min barndoms bild av FRAMGÅNG.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cringe! Å din väns vägnar alltså. "Jag älskar att bjuda! Det är min barndoms bild av FRAMGÅNG." Amen!

   Radera
 8. Fruktansvärt bra inlägg som gick som en kniv in i hjärtat då jag igår såg att värdet på avanzakontot gått över nästa miljonstreck (5!!). Hade redan köpt en flaska bubbel att öppna till helgen, men skall genast beställa bord åt hela familjen på ett uppskattat uteställe. För visst behöver alla fira framgångarna i det vardagliga gnetandet och letandet efter veckans reavaror och billigast bensin:) Inom förhoppningsvis 1-2 år blir det stort megafirande då FIRE kan förverkligas efter många års hårt slit. Den ultimata drömmen. Att äga sin tid och liv. Undrar hur man firar det?
  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...som gick som en kniv in i hjärtat" Ajdå, lät obehagligt. Men stort grattis till enorm framgång på sparfronten, måste kännas underbart att ha gnetat ihop allt själv.

   "Att äga sin tid och liv. Undrar hur man firar det?" Jag skulle säga att den första meningen i citatet besvarar den andra meningen.

   Radera
 9. Som lågavlönade redovisningskonsult tänkte jag fira nästa stora milstolpe, 500 000 kr! Så halva miljoner kommer jag att fira men lite billigare än någon fancy restaurang. Kanske köpa hem goda ostar och chark. Som nykterist är dryck alltid billigt.

  Bara 60 000 kr kvar nu till firande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lågavlönad redovisningskonsult"? Finns de? Jag kanske blandar ihop med revisorer, vill minnas att min mans firma fakturerade ett par tusen i timmen för kanonmaten direkt från handels. Ja, det är billigt att vara nykterist. Och trist. Kör ett vitt halvår för tillfället (minus en vitt vin-helg förra helgen) och det är a) billigt b) tråkigt och c) logistisk dröm, sååå jobbigt att trängas med folk på systemet, särskilt i coronatider.

   Radera
 10. Njaaa känns inte alls lockande med en sån restaurang. Kom över en miljongräns igår och man kan väl säga att jag firade genom att gå ut på lokala lunchrestaurangen som har bra mat, kranvatten drack jag också. Lagom lyxigt för mig.

  SvaraRadera
 11. Känner mig inte heller så lockad, men det kan bero på att det inte riktigt är något jag skulle uppskatta. Firade inte första miljonen alls, men brukar bli lite glad för varje 100 k-ökning ändå.

  Har nog ett par, tre år kvar till nästa miljon minst, men kommer nog fira då. Kanske med en weekend-resa med Mini? Känns som vi skulle gilla det mer än champagne. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en blir salig på sitt vis. Kanske kan du bjuda mini på en Festis?

   Radera
 12. Waaay to introvert för miljonmiddag! Fattar grejen men skulle känna mig fruktansvärt obekväm. Då lockar en weekend mer, en fancy present till mig själv, eller en high five och en Bollinger med maken! :-)

  Fast nu kom jag på att jag nog också skulle plocka ut en massa cash från bankomaten, för att sedan kasta dem över mig sittandes på vardagsrumsbordet! *kodakmoment*

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fast nu kom jag på att jag nog också skulle plocka ut en massa cash från bankomaten, för att sedan kasta dem över mig sittandes på vardagsrumsbordet!" Fumlan du är ett GENI! Varför har jag inte tänkt på detta? Eller: Skaffa en sedelrulle med enbart stora valörer, en sån som taxichaffisar nere på kontinenten har, med ett gummiband runt. Då ska jag promenera in på NK för att stasha på mig Chanelparfym och när butiksmänniskan diskret petar fram kortautomaten drar jag upp rullen, snärter till med bandet och slickar på tummen för att börja räkna. Dricks ska jag lämna också, motsvarande det belopp jag handlar för.

   Radera
  2. Måste du handla på NK ? Jag jobbar på åhlens :D

   Radera
 13. Låt ingen utanför communityt se det här kommentarsfältet. Det skulle spä på eventuella nidbilder av Sparor.

  Tanke: är introverter generellt bättre på att spara pengar? Är det övervägande del introverter inom fire?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...vet ej. Däremot tror jag att det är lite aspigare än i samhället i övrigt.

   Radera
  2. No shit. Det känns som min make förekommer här i olika upplagor. Mannen som när han var student hade pengar kvar varje månad och "inte förstod hur man kunde använda allt". Det här var när csn var på typ 7400 kr.

   Radera
  3. För den som känner till Myers Briggs personlighetstest så är INTJ den personlighet som är mest FIRE-kompatibel där I står för introvert.

   Radera
 14. "Aspigare " älskar er alla !! Ni har förgyllt min fredagskväll ! Firar 3 månaders ledigt (utan lön) med halvflaska Pol Roger ikväll !kram, kram C

  SvaraRadera
 15. Tycker det är svårt att bjuda utan att det blir en känsla av att de som blir bjudna känner sig obekväma eller tvungna att bjuda tillbaka. För något år sedan så råkade några av mina bekanta befinna sig i min hemstad, coh vi skulle gå på restaurang tillsammans. Jag fick uppdrag att boka, och valde ett ganska fancy ställe (men som samtidigt passade bra rent logistiskt). Jag hade i den vevan fått bonus, och sa till mina vänner att jag bestämt att vi skulle festa upp den bonusen tillsammans. Vi hade en jättetrevlig kväll med väldigt god mat - men det känns ändå lite weird att "ta notan" sådär. Man är så van vid att var och en betalar för sig. Skulle gärna vilja vara generös men vill inte att det ska skapa "dålig stämning".

  SvaraRadera
 16. Klart att man ska fira, själv firade jag en större framgång med Cristal av bra årgång med familjen, dock hemma. Någon måtta får det vara... /Babette

  SvaraRadera
 17. Jag tänker fira med att titta på när färg torkar. Kan man säga. Jag kommer att ta ett tioende och köpa ett verk av någon favoritkonstnär. Det blir inte någon årlig avkastning men i utbyte får jag glädje varje dag. Med lite tur behöver jag aldrig sälja men blir det så lär jag få tillbaka investeringen med avkastning.

  SvaraRadera
 18. Middag med mamma! ❤️❤️❤️

  SvaraRadera
 19. Planerar nog o fira varje kvarts miljon med familjen, sen varje miljon en aning större. Viktigt att spara, men man måste även leva livet under tiden :)

  SvaraRadera
 20. Haha, vilka roliga svar! Är 55k ifrån halvmillen och har redan bokat barnvakt och hotell för en natt. Ju för sig skulle vi göra detta ändå - första gången vi sover båda två utan barnen och bara det är ju värt att fira. Jag är absolut för att fira saker i livet, men kommer nog inte skylta med statuset på vår ISK, tycker det räcker att säga att vi sparar i fonder... En fråga till er som är ärliga med hur mycket ni sparat - blir det inte jobbigt att säga nej till folk som ber att få/låna pengar då? Vi har blivit tillfrågade att gå i borgen på ett bolån (flera miljoner) för en vän till min man och en annan av hans vänner har lånat >10000 för längesedan, som han inte fick tillbaka, så jag är inte så pepp på denna borgensgrej. Samtidigt är det person(-er) som jag litar på och gillar, så... Vad göra? Jag kan absolut tänka mig att låna ut belopp upp till 50K till en riktigt närstående, typ syskon, om det finns en rimlig anledning och återbetalningsplan - men där går min gräns... Var går er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att gå i borgen för någon innebär ju att du är beredd på att ta över deras skuld. Det har jag redan nekat min bror (frågan var om jag ville vara medlåntagare), så min gräns är tydlig.

   Radera
  2. Skulle aldrig gå in som borgenär för någon. Möjligen möjligen barnen i framtiden.

   Att låna ut pengar gör jag ogärna, då bjuder jag hellre, eller betalar sånt jag vet att mina vänner behöver.

   Radera
  3. Om banken kräver borgen så vill din mans kompis köpa mer hus än denne har råd med eller så är han inte tillräckligt kreditvärdig i sig själv av någon annan anledning. Betänk att ett bostadslån har en löptid på 40 år. Vill du ha din ekonomi beroende av en kompis ekonomi så lång tid? En ytterligare sak att fundera är om ni skulle klara att ta över hans avbetalningar under en längre tid för betalar inte han så kommer banken att vända sig till er. Jag skulle aldrig gå i borgen avseende sådana belopp ens för min familj.

   Radera
 21. Det här borde vara ytterligare en INTJ: Chuck Feeney
  Chuck startade Duty Free Shopper-kedjan tillsammans med Robert Miller.
  Chuck och frun har nu gett bort 8. Miljarder. Dollar.
  Han gjorde det incognito så mycket som möjligt och ville inte lämna efter sig någon tjusig Foundation i sitt namn eller ha sitt namn på en massa byggnader. Snart är han glömd. Vilken otrolig kille.
  https://people.com/human-interest/billionaire-charles-feeney-finishes-giving-away-8b-in-wealth-after-2010-pledge/
  SvaraRadera
 22. Tack för tipset/påminnelsen! Sliter man ont ska man ha det gott :-)
  Idag firade vi att vi nått 50% av vårt sparmål. Det blev en halflaska Moet med löjromstoast och en prima ryggbiff med tillbehör.
  Nu kommer vi fira varje 10% steg till målet!

  SvaraRadera
 23. Kröp över miljonen i fredags tack vare Cibus som jag köpte i dippen.
  Sen kom jag precis under när USA öppna.
  Tog en favorit öl :)

  SvaraRadera
 24. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min man började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapslöften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter hur jag skulle få tillbaka min före detta man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärlek stavade på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag tappar hans kontakt här för dem som har förhållanden och äktenskapsproblem, så att han kan hjälpa till med fantastiska verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... + 234902018697Kontakta honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Stoppa skilsmässa.
  (2) Avsluta barrenness.
  (3) Lycka till Stava.
  (4) Äktenskap.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera