Tidig pension 7: Sparkvot

Ja, här har du sista inlägget i serien Tidig Pension. Nu återstår egentligen bara en liten detalj:


ATT SPARA IHOP PENGARNA


För är det så att du varken har en bostad att sälja eller har ett miljonarv att vänta inom kort, behöver du själv dra in degen till din pengamaskin. Nedan graf är från ett MMM-inlägg och beskriver hur många år du behöver jobba i relation till din sparkvot. Kan du spara 100% av din lön kan du pensionera dig nu, eftersom du uppenbarligen inte har några omkostnader. Mer realistiskt är kanske att spara 50%, och då kan du gå i pension om runt 20. Läs MMMs inlägg för mer info.




Om du lyckas spara 64% av din nettolön i långsiktigt sparande (=fonder, aktier) behöver du bara jobba 11 år till och sen är du fri att måla naglarna på heltid, ägna dig åt välgörenhetsarbete, konst eller fortsätta jobba med vetskapen att du när som helst kan sluta om jobbet börjar störa dig. Om du väljer att fortsätta jobba efter de 11 åren kommer du med tiden att bli onödigt rik, pengar du kan lägga på för världen goda saker eller för världen dåliga saker. Men min gissning är att du efter 11 år av sparsamt leverne inte kommer att åka till MOS och sätta sprätt på degen.




Att definiera en svensk snittlön är tydligen en krånglig historia, men jag vill minnas att jag läst att en förvärvsarbetande svensk plockar ut i snitt 22 000-24 000 kronor per månad, förutsatt att man jobbar heltid. Jag får ut några tusen mer och sparar 50%. Vän av ordning kan då tycka att jag inte kan säga att det är normalt att spara halva sin lön givet att jag tjänar mer än snittet. Men jag kontrar med att jag har tre barn vars bidrag inte finns med i mitt sparutrymme.Vad jag vill säga är att det går att ha en hög sparkvot om man vill och är redo att göra så kallade uppoffringar (som längs resans gång inte kommer att upplevas som uppoffringar, se mitt inlägg från 14/11). Vissa stora saker - som att sluta semestera årligen på andra sidan jordklotet eller att skippa shopping som hobby ger omedelbar effekt och ger en motiverande skjuts in i sparandet. Likaså att sälja av onödiga prylar eller säga upp outnyttjade abonnemang. Om du kan tänka dig att göra dig av med en eller båda bilarna och/eller nedgradera boendet kommer du framåt snabbt. Dessutom bidrar denna typ av genomgripande förändringar till ett viktigt mindshift som gör det lättare att tackla alla möjliga sparområden. Gällande finliret kommer jag i början av nästa år att köra en serie inlägg i ämnet - jag kallar dem "Skala Löken".


Ett ord på vägen bara: Av de bloggare jag följt på resan mot ekonomiskt oberoende är det många som upplever att de nått snabbare i mål än de trott från början. Läs om de här, de här eller kanske den här. Det som från början varit ett rossligt sparmaskineri har efter bara ett par år blivit en oljad spinnande motor med oanad kapacitet. Och när viljan finns där och trattar alla beslut i riktning mot ett och samma mål - då går det undan baby. Tidig pension är ingen fantasi eller utopi. Det är enkel matematik. Ju större andel av din nettolön du kan kanalisera bort från konsumtion och in i ett börsplacerat sparande, ju tidigare kan du kyssa båset adjö.

Mvh/
FruEfficientBadass


Vad är den största risken med att åka till Alperna?
– De e la vin-faran?












5 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en trevlig och bra skriven blogg! Jag ser att vi har en gemensam favorit: Frugalwoods. Jag hittade hit via Sparo (som också är en gemensam favorit, bevisligen :) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ninni! Älskar Frugalwoods. Funderar på om man ska Amazona boken?

      Radera
    2. Ja, jag är också sugen på boken. Hon skriver så himla kul!

      Radera
    3. Den går att förbeställa på Amazon men kommer inte förrän i mars tror jag. Jag känner, trots min aversion mot att köpa böcker, att jag borde göra det med tanke på hur mycket glädje jag haft av hennes blogg.
      https://www.amazon.com/dp/0062668137/ref=cm_sw_su_dp?tag=imprintweb-20

      Radera