Mitt lilla magra adventspynt

Man brukar säga att folk som älskar julen hade bra jular som små. Mamma om du läser detta - vad utsatte ni mig för på jularna? Julen är inte någon favorithögtid för mig, även om jag kan uppskatta ledigheten och...tja that's it. Advent är bra på så sätt att man kan sätta upp mer belysning och tända fler ljus och eftersom jag anser att belysning är a och o i inredning är detta bra. När jag begrundar ovan inser jag att jag kanske inte är rätt person att skriva ett inlägg om att adventspynta, men om du nu är advents/jul-lover finns det säkert bättre lämpade bloggar. Så låt mig nu presentera min minimalistiska, smått julhatande tolkning av adventspynt som kan summeras i fyra units:
1/ Två vita adventsstjärnor till vardagsrumsfönstren. Jag tror att jag köpte dem på typ Åhléns men jag minns inte, det är rätt ointressant eftersom de ser likadana ut överallt.
2/ En advenstljusstake i mässing (?), inköpt på Myrorna för ett antal år sedan för några tior. Mossan snåltar jag ute i skogen.
3/ En adventsljusstake modell klassisk pyramid i guldfärg.
4/ Två fuskkransar att hänga på dörren.
"Vafalls?" tänker den uppmärksamme som läste och dessutom minns mitt inlägg om "Orkidéer for dummies" i oktober. "Har du inte sagt att du avskyr konstväxter?". Det är korrekt. Och steget till fuskkransar var ingalunda lätt, jag funderade på det under ett antal år ska jag säga. Det var två saker som fick mig att ta steget fullt ut:


- Kostnadsbiten: Två kransar kostar cirka 300 kronor om du ska ha ett par som ser ok ut och inte barrar sönder efter en vecka. Två fuskkransar kostar drygt 300 kronor men håller i många år. Jag går således break-even år två, vilket är i år.
- Barrbiten: En dryg vecka efter upphängningen kring advent börjar kransarna att barra och det återstår då nästan tre veckor till jul. Eftersom vi inte har natur vid ytterdörren då vi bor i lägenhetshus, blir det till att sopa då och då vilket är ett par då och då för mycket, eftersom jag har roligare saker för mig. Vän av ordning kan fråga sig varför den här kransbiten är så viktig för mig, jag som inte bryr mig så mycket om det här med jul. Jag vet inte. Jag har inte hunnit dit i min terapi än, men på ett ytligt plan kan jag säga att jag tycker att det ser väldigt trevligt ut och jag vill gärna omhulda de saker med jul som jag faktiskt tycker är trevliga (d.v.s. kransarna och ledigheten).


Mitt adventspysslande tar i runda slängar en halvtimme. Sen brukar barnen få leka lite med pepparkaksdeg, det luktar ju så gott, sen är adventsstämningen på plats och man kan slappna av och räkna ner till de underbara mellandagarna...Jo just det! Barnen brukar få varsin adventskalender med choklad. Jag vet att man kan köpa adventskalendrar med random märkesplast att ge sina barn för en dyr peng, men just den biten var inte livsavgörande för våra barn så det fick bli transfetter istället.


Trevlig första advent önskar FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. SKITSNYGGA fönster och ett par pardörrar 2 die 4! Mina små kids är 13 o 16 = transfettschokladwannabekalendrar varje år.
  Älskar julminimalism och ger bort/slänger/skänker julpynt ur min stora låda varje år.
  Snyggt snyggt snyggt hemma hos dig men jag hade plockat av adventsljusstaken sina ljusmanschetter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm varför har jag inte tänkt på det? Nu ryker de. Vad blir det - 0 in och 5 ut? Värt att fira med lite knastertorr cava ikväll tror jag visst.

   Radera
  2. Ja du har rätt, sju. Och pardörrarna är vackra men galet inbrottsvänliga. Det räcker med att peta på dem så åker de upp. Tur då att jag inte hade haft ngt emot att bli inbrottad. Kompensation från föräkringsbolaget OCH hjälp till rensning i ett!

   Radera
  3. Jag har alltid tänkt: ta tv:n för f-n så att vi äntligen kan få en ny större och med behagligt ljud.

   Radera
 2. Har inga julsaker alls, köpte aldrig när jag flyttade hemifrån. Tänder däremot lite ljus i mina mässingsljustakar från Svensk Tenn och Skultuna. Det funkar lika bra, enkelt och mysigt. Kanske köper en julblomma i mataffären om jag orkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, du är Ellen Keysk i dina estetiska ideal. Jag har precis börjat läsa "Skönhet för alla" och saxar därur: "För dem, som inte själva har säker smak (gäller då inte dig Anonym) är det bästa rådet att välja enkla former och entoniga färger. Detta är ett säkert medel att göra även det fattigaste vindsrum vackrare".

   Radera
  2. Åh så bra boktips. Reserverade på bibblan direkt.

   Radera
  3. Bra, då kan vi diskutera den sen, planerar ett inlägg på temat Key. Hon var bra på många vis, men min svägerska berättade att hon, i sin iver att fortbilda arbetarklassen, brände ut sin hushållerska (hon uppmuntrades studera vid sidan av hushållsgörat) så till den grad att denna hoppade utför en klippa och dog. OBS har ej faktagranskat.

   Radera