Julklappar till ett Badass

I vår familj har vi efter många år lyckats fasa ut julklappsgivandet mellan de vuxna vilket passar mig utmärkt givet att jag har egen inkomst och kan köpa det jag vill när jag vill utan att vänta på tomten. Med detta sagt kan jag ändå göra en liten reflektion kring detta med anti-konsumtion och förväntad gåva. På mitt jobb, liksom min mans, ger man bort presentkort. Ni vet den där sorten där man går in på en hemsida och knappar in en kod, för att därefter välja mellan lakan i "New England-stil" och kastrullset. Innan jag påbörjade min shopping detox hade denna typ av gåva passerat näst intill obemärkt givet att det var ett ständigt flöde av prylar in i hemmet. Men nu, när jag knappt handlar något, blir dessa gåvokort plötsligt intressanta. Förra året förnyade jag min yogamatta - den gamla höll på att ramla sönder efter i princip daglig användning under tio år - men jag tvingade mig att invänta gåvokortet då jag vet att det normalt ingår den typen av produkter. Jag får även disponera min mans kort och skaffade där en fuskpälspläd som jag aldrig någonsin hade kommit mig för att köpa i butik men som visade sig vara en fröjd för alla i familjen (så vansinnigt gosig, som att sova med en björnbebis).
Jag går alltså i veckor innan förväntad kort-ankomst i postfacken, och längtar. Gott folk, det här är en känsla jag inte haft sedan julen 1985 då jag desperat önskade mig ett gosedjur i form av en Rosa Panter. Och mitt partytrick i frågan är att jag har dragit ner min konsumtion med 90%. Gunilla Brodrej vittnar om något liknande under sitt Shopstop-år, då hon med klappande hjärta mottog ett par nylonstrumpbyxor i födelsedagspresent. Jag är en sucker för den här känslan. Jag kan fortfarande minnas min första läsning av Godnatt Mister Tom och scenen då Willy Beech får en låda vattenfärg av Mister Tom snif snif. Det är det där 40-talsromantiskt bondfattiga jag vill åt. I motsats till vår cirkus till konsumtionssamhälle där vi stoppar oss proppmätta med prylar för att sen försöka pressa in det där lilla chokladflarnet on top.


Förutom gåvokorten önskar jag mig bara en sak och det är iskall Mariestad till julbordet. Iskall, på gränsen till fryst. Vad önskar du dig i julklapp lille vän?
Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. Glada barn, ostkaka och några flarror med bra rödtjut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en underbar kombination. Det bästa är att de inte samlar damm.

   Radera
 2. Hahaha, vi får också ett sådant presentkort varje år! Och jag blir lika irriterad varje år, varför kan de inte bara gå och KÖPA någonting på Cervera som vanligt folk? Det är ju bara skit i de där "presentbutikerna" som presentkortet gäller i.

  Ett år valde vi en liten mixer (till smoothies och liknande). Den har inte ens ett varumärke! Alla vitvaror kommer ju från någon tillverkare och är det inte erkända varumärken som Electrolux eller Siemens så kallas de ändå Sylvia eller något annat som ska indikera att det är en existerande produkt. Någonting. Men nej, inget namn. Ingen logga. Det är knappt man vågar plugga in kontakten i eluttaget.

  SvaraRadera
 3. Glömde att berätta om en annan gång då min man valde svarta bestick. JAG valde dem absolut inte, men han insisterade och tyckte de var hur råcoola som helst. Han är lite borta ibland, stackaren. Men i alla fall, de här besticken klarade väl ungefär tio omgångar i diskmaskinen innan de började tappa färg. Det var bara att slänga besticken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja herregud. På en arbetsplats fick jag ätbara presenter (heter det Delicard?). Det är ändå det bästa.

   Radera
 4. Jag hade gärna önskat mig mer frihet, bortom 8-5 jobbet. Men det är en julklapp som jag får vänta några år på ;D

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hade naturligtvis varit den absolut bästa julklappen. Den näst bästa är väl att ha en plan och det har du ju. Tack själv för en bra blogg!

   Radera
 5. På min arbetsplats får vi en kasse med lokalproducerad ost i år, den presenten är jag mycket nöjd med. Har redan planerat hur jag ska köpa till några lyxiga kex och bjuda in någon kompis för att smaska.

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart arbetsgivare - kommer undan under skatteverkets övre gräns och kan samtidigt agera miljövänlig, anti-prylig och värnande om det lokala affärslivet.

   Radera
 6. Vi får också sen många år de här korten, även om värdet på produkterna urholkas varje år så ser jag fram emot att det kommer. Valde ett fint serveringsfat. Min bästa julklapp skulle vara att jag fick gå ner lite i arbetstid under 2018...och ägna mig åt mig själv, yoga,promenera och bara vara..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så? Jag skaffade en necessär till min man på ett av korten som jag hämtade ut igår. Det kändes som den typen av artikel man får inplastad i en månadstidning. Och ja, håller med ang egentiden. Själv tror jag att jag önskar mig ett nytt jobb. Inte för mer egentid (det har jag rätt bra av nu), men mer för att jag behöver ruskas om lite. Får se hur det blir med den saken.

   Radera