Förslag på nyårslöfte - bli vaktmästare i ditt eget hem

Jag var vaktmästare i mitt tidigare liv. Eller möjligtvis den franska kvinnliga motsvarigheten concièrge, som bor längst ner i huset och har koll på folk och fä. Jag gillar att hålla ordning hemma och det rejält. Då snackar vi inte rensning, städning och sådant basic, utan knivskarp rättning i leden vad gäller hemmets funktioner. Trasig spot i taket? Lyser inom en halvtimme. Gnisslande gångjärn? I max en dag. En trasig rullgardin? Lagad innan skymningen. Stopp i avlopp vet inte mina barn vad det är, så snabbt åtgärdas de.*
Denna min vurm för sakers funktion är delvis nedärvd. Min pappa antog under en period deltidsgigget att vara portvakt i det hus jag växte upp i, och min morfar var något dito. Det är inte helt naturligt att en tioåring vet skillnaden mellen 1-komp och 2-komplim eller hur man borrar i kakel. Men sådant visste jag. Inte heller är det ens idag alla kvinnor i min närhet (eller män heller för den delen) som vet hur man väljer rätt plugg och skruv för att borra i olika väggtyper. Med det gör jag, tralala, och nedan ser du min arsenal:


Mina handy tools


Jag förstår att du är väldigt nyfiken på detaljerna kring ovan och oroa dig inte, de ska du få. När mina barn flyttar hemifrån kan de glömma att jag kommer med IKEAs flytta-hemifrån-låda med porslin, de ska få verktyg och kemikalier enligt nedan (order of importance):


- Skruvdragare/borr samt tillhörande borrset, bits och plugg
- Spackel (både snabb snickerispackel och våtrumsspackel/silikon i det fall du ska borra i kakel) samt spackelspatel
- Sandpapperkloss och en uppsättning sandpapper i olika korn
- Färg att bättra på väggfärgen med i det fall du spacklar igen hål (vi har nästan bara vitt så vit grundfärg funkar) samt små penslar för dessa ad hoc-jobb
- Hammare, skiftnyckel, tång, måttstock, insexnycklar, avbitare och vattenpass
- Skruv och spik av olika slag och storlekar samt ståltråd
- Superlim och supertejp
- Symaskinsolja till gångjärn
- Möbelpolish till trämöbler (luktar såååå gott)
- T-Röd eller aceton till att ta bort lim/tejprester på exempelvis kakel
- Märkmaskin för att trycka ut små uppfordrande innehållsförteckningar till ex. klädlådor


Mer än så behöver du inte såvida du inte är compulsive redecorator. Och TILLFREDSSTÄLLELSEN govänner när allt sitter som en smäck. Den där spiken som stack upp ur tröskeln är nedbankad. Du kan stänga dörren om ditt sovande barn utan att dörrgnisslet väcker det. Den där hyllan du fyndade på loppis åker upp rakt och snyggt, inte vobbligt och snett. Mmm. Så har du ännu inte fått ordning på torpet, låt detta bli ditt nyårslöfte för 2018.


Mvh/FruEfficientBadass

* Okej just avloppen har jag delegerat till HerrEfficientBadass men det är också det enda

3 kommentarer:

  1. Ju mer jag läser din blogg blir jag övertygad on att det ärr jag själv som skriver den. Är du jag?

    SvaraRadera