Män är djur...

...och som av en händelse, så är även kvinnor. Detta enligt The Savannah Principle i denna bok jag nu läser om under julledigheten. Det var nästan tio år sedan jag läste den sist och eftersom jag nu snöat in på konsumtionspsykologi tänkte jag traska igenom boken igen för leads på området (det blir en miniserie som heter "Vår Primitiva Hjärna"). Tror du att vi är 100% produkt av miljö kan du ju hoppa över den här serien eftersom du troligtvis bara kommer att bli förbannad. Författarna till boken jag refererar till är evolutionspsykologer och tror att vi formas av såväl arv som miljö, men de är lite extra nyfikna på just arvsaspekten och de redogör för hur vår medfödda natur manifesterar sig i nutida beteenden.


"Our humanlike ancestors spent 99,9% of their evolutionary history as hunter-gatherers on the African savanna and elsewhere on earth and this is where basically all our evolution took place. Almost everything we see around us today - cities, states, houses, roads, governments, writing, contraception, TVs, telehones and computers - came about after this evloution had already happened. Recall that our entire body is adapted to the ancestral environment and that we have a Stone Age body and mind."

På samma sätt som pekineshundar över hela världen beter sig ungefär likadant, beter sig människor också på det stora hela likadant (även om vi tycker det är underhållande att nagelfara skillnader nationer och kulturer emellan). William D. Hamilton, den störste Darwinisten efter Darwin själv säger: "The tabula of human nature was never rasa and it is now being read". Evolutionspsykologi handlar om att läsa av den mänskliga naturens tavla. Men som sagt, mänskligt beteende är resultatet av såväl medfödd mänsklig natur som den miljö vi lever i. Jag tycker det är urspännande, eftersom vi nutidsmänniskor verkar tro att vi står helt över skiten med våra snapshats, robotdammsugare och politiskt korrekta hashtags. Jag ska i denna miniserie plocka ut några exempel kopplade till konsumtion för att bevisa för dig att du blott är ett djur, ett djur i kläder.


Stay tuned/
FruEfficientBadass

3 kommentarer:

 1. Den som tror att vi är "100% produkt av miljö" är gissningsvis inte mottagliga för information överhuvudtaget och undviker nog din blogg eftersom de ändå inte kan läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de kanske är här för de färgglada bilderna?

   Radera
  2. Så kan det vara. Bilden här uppe är ju faktiskt ganska färgglad...

   Radera