Stilikon december - Charlotte Gainsbourg

Första gången jag blev varse Charlotte Gainsbourg var när jag hörde henne sjunga duett med sin far Serge Gainsbourg i någon dekandent fransk 80-talsvideo.Det är svårt att föreställa sig att den magra pojkflickan i videon kom att bli såväl kreddig skådis (redan samma år vann hon en César - typ en fransk Oscar - för mest lovande skådespelare) som Frankrikes svar på Kate Moss. Det finns mig veteligen ingen fransyska som kan se så dekadent stylish ut som hon. Kanske inte så konstigt om man blev till av ett par så här dekadenta människor.
Mest känd för allmänheten blev hon för sina roller i von Trier-trilogin  ink. Antichrist, Melancholia (inspelad utanför Göteborg - how bizarr - tänk bara tanken att Kiether Sutherland har tillbringat veckor på något som heter Tjolöholms Slott, lika konstigt som att Arnold Schwarzenegger fikade i Billdal) och Nymphomaniac, även om min personliga favorit är Trädet. Det övergår mitt förstånd hur man, så som hon gör i filmen, kan gå klädd i så fula kläder och ändå vara så snygg. Men det var inte hennes skådiskarriär jag ville skriva om här utan hennes stil. Alors....
...jag måste bara torka av dreglet från tangentbordet här för det är bara för franskt snyggt...


Vad gör hon då som fixar stilen?
1/ Hon rör sig i en begränsad färgskala av nedtonade, naturnära färger, med betoning på svart och grått.
2/ Hon bär lite, eller synbart lite, smink. Blekhet är ett adelsmärke.
3/ Hon klipper typ håret själv (gärna med en cigg i mungipan) och ser ut som att hon tappat bort hårborsten för ett flertal år sedan men bara inte orkat skaffa en ny.
4/ Det finns alltid något lite skevt över henne. En skrynklig topp, hår som trilskas, en sofistikerad premiärklänning av flådigt märke men typ inget smink. Hela hon signalerar coolness - perfektion är för ängsliga amerikanska socitetdamer.
5/ Hon ratar de etablerade märkena men utforskar uppstickare. Att stå på väntelista till it-väskor är bara så...banalt.
6/ Gainsbourg är rik som ett troll (ho he, minns att hennes föräldrar spelade in låten ovan...), men skulle aldrig låta detta synas utåt. Notera avsaknaden av bling.
7/ Hon blandar stilar, märken och prisklasser. Utan att veta skulle jag kunna gissa att outfiten i mitten ovan skulle kunna vara en mix av Lanvin (kavaj), Monoprix (top) och Rykiel (brallor).
8/ Hon räds inte kortkort. Långkjol däremot, går fetbort.
9/ Hon räds inte naken enkelhet. Vilken amerikansk skådis skulle ta pressbilder av typen nedan?Charlotte - Je t'aime (moi non plus)


Mvh/
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

 1. Något av det härligaste med att vara riktigt förmögen måste vara att man kan bryta mot eller slira på de regler som nyrika tror gäller för alla med mycket pengar. Att man ska pråla med sitt välstånd och visa upp sitt lyxliv. Att köpa saker för att det är statusmarkörer och inte för att de speglar ens personliga stil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Det är ett spännande område tycker jag. Så snart populassen fattat vad som är "fint", då rör sig monetär och intellektuell överklass diskret vidare till nästa ö.

   Radera
 2. Underbart..en del har det bara..snygga i en sopsäck om det behövs..men tror ni om hon var en av oss, på jobbet tex, tror ni att hennes skönhet o stil varit lika uppenbar??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng. Jag hade nog tyckt att hon haft snygg stil, men det faktum att hon är kreddig skådis och kändisbarn adderar ju en extra dimension såklart.

   Radera