Fancy Vacations

Snålcoachen skrev för några veckor sedan ett tänkvärt inlägg om detta med barnens förväntningar på saker och resor där hennes äldsta vittnar om att att kompisarna, citat "...åker utomlands ungefär två gånger per år, plus kanske någon weekendresa och vecka i fjällen". Jag tror att snålis bor i en något mer posh förort än den jag bodde i tidigare, men även i mitt medelsvenssongetto var en utlandsresa och en vecka i fjällen att betrakta som hygienfaktorer. Det var inte förrän folk tog tjänstledigt för att åka till Thailand ett kvartal man höjde på ögonbrynen. Utan att tveka skulle jag säga att det främst är avsaknaden av utlandsresor som gör det möjligt för oss att labba med sidoplaner i livet (vi är trots allt fem i familjen så det går loss en del även om det bara handlar om en vecka på generisk Kanarieö).


Mmm...Tenerife...eller? Är det Gran Canaria? Sak samma. 


Och döm om min förvåning, för första gången på evigheter är jag och kvällspressen eniga:


7/12-17: Dagen då AB satte ett geni vid desken


Charter eller inte, det är kul att se nya saker. I vår familj är det framför allt mellanbarnet - FrkEfficientBadass från gästinlägget om ni minns - som törstar efter input från världen utanför skolvägen och lantstället. Hon kan knappt minnas att hon varit utomlands någon gång och jag tycker faktiskt lite synd om na. Så därför beslutade jag att i helgen ta henne på en weekend till...


UPPSALA


WOHOOOOO FATTAR NI?! Studentstaden nummer ett, hemvist för Orphei Drängar, Livets Ord och...något läkemedelsbolag va? Ni må tro att FrökenEB blev uppspelt när jag berättade om detta. Nej jag är faktiskt inte ironisk. Stackarn är så svulten på äventyr att denna utflykt faktiskt blev något stort. Eller, vi gjorde den till något stort. Redan för en månad sedan bokade vi hotellrum. Förra helgen började vi detaljplanera. Vad skulle vi göra, äta, packa osv. Jag skriver detta inlägg söndag kväll och helgen var en veritabel succé om jag får säga det själv. Helt otroligt vad man hinner på 24h även i en snålblåsthåla som gamla U. Förutom de obligatoriska stoppen i Domkyrkan och Saluhallen hann vi med både lite julskylt, bio och spa på hotellet. Efter en räkmacka på Ofvandahls drog vi hem på söndagen och vi var båda så nöjda. Jag kan faktiskt inte minnas sist jag hade en så trevlig och avslappnad helg - man behöver liksom inte hålla god min när man reser med ett barn. Särskilt inte om barnet är tacksamt och lite Badass (bland annat sysselsatte hon sig nästan en timme med att konvertera ett loppisfyndat anteckningsblock med hjälp av frystejp och en nagelsax till ett avancerat "to do"-block som hon sett i en plotter-och-pryl-affär i staden). Och jag fick en välbehövlig uppdatering med vad som händer i livet hos en tioåring. Det jag inte vet om slime efter den här helgen är helt enkelt inte värt att veta.


Egencraftat To Do-block


FrkEB fick också köpa lite plast från Kina för sin månadspeng...jag vet inte helt compliant men den drivs på solenergi så jag såg en pedagogisk poäng också.


Om jag ska vara helt ärlig var det inte någon direkt sparsuccé, vi lade totalt 3 600kr på 24 h. Men däri ingick såväl en del julklappsköp som välgörenhet (det är så jag benämner köp på Stadsmissionen), SPA, bio, bra mat och saker som FIKA (hatar det ordet varför jag alltid måste skriva det i versaler för att min aversion ska gå fram) som vi aldrig gör annars i vår familj. Tretusen sexhundra kronor är också i runda slängar ungefär vad jag sparar per månad på att inte handla mat som jag gjorde förr i tiden. Så jag instämmer i Xlnt Livings inlägg för ett tag sedan att vissa kostnader tar man med ett leende på läpparna. Och kopplingen till charterintrot? Oklart...säkert något i stil med att det hade kostat oss totalt fyra gånger så mycket men med ungefär samma output. Visserligen längre tid på Lanzarote för 14 000, men själva outputen - att jag och min dotter fick egentid och en del minnen att dela framöver är en konstant. Jag sticker härmed ut hakan och säger att vi troligtvis inte fått mer relationskvalitet bara för att vi spenderat en vecka på charter.


Är det logiskt eller inte? Hugg, populas, kommentatorsfältet är ert!


Mvh/
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

 1. I Uppsala är det lättare att undvika en massa halvnakna fläskkotletter som skvalpar runt ;-)

  Ja, jag vet att man inte ska kasta sten när man sitter på skithuset, men nu gjorde jag det...

  Mvh
  Mannen i t-shirt
  Newman

  SvaraRadera
 2. Du menar Stockholmare? Det är lugnt, jag är tekniskt sett bara 25% av den varan enligt den rättrogna definitionen (bo i 20 generationer etc) och det fanns en anledning till att valde en partner från Sveriges framsida (ja nu är det väl jag som kackar i eget bo får man anta, tur man är anomym).

  SvaraRadera
 3. Haha! Lättare än på Lanzarote, menade jag, men det finns la korpulenta huvudstadsinvånare där ock ;-)

  Tänk dig en hel strand med västerländska sälar med alldeles för lite täckande tyg - Uppsala framstår som ett paradis :-)

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/2e/f1/01/2ef1016095e989ee11f9f3d01999107c.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops...jag tar tebaks - älskar Stockholmskillar! Nej, det är något över de där Kanarieöarna som är så akut deprimerande.

   Radera
 4. Haha, tack för omnämnandet och för ett sanslöst underhållande blogginlägg. Helgen du beskriver låter helt fantastisk och precis lagom.

  Helt ärligt har jag svårt att se storheten i en medioker chartervecka. Man är snudd på garanterad sol och värme, det är väl det enda. Men resten? Jag har varit på charterresor med mina barn (innan jag satte mig själv på spardiet) och de tyckte det var kul. Men definitivt inte roligare än andra roliga saker de gjort hemma i Sverige. Själv minns jag mest tjat om att få gå till turistbutiker och spelhallar. Däremellan tjatade de om glass.

  Så det är nog viktigt att ha i åtanke när man blir avundsjuk på "alla andra". Jag tvivlar på att alla bor på jättefina hotell och är jättenöjda med maten, håller sams och känner att de fått full valuta för pengarna. Många gånger påminner det mer om en skock boskap som hjärnslött rör sig mellan stranden och hotellets slätstrukna buffémiddag.

  SvaraRadera
 5. Förresten, vad var det för 20 kronors grej du köpte?? Som du skrev om i sminkinlägget. Har du inte hållit alla på halster länge nog tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner att jag drivit upp förväntningarna aningen för högt på den här 20-kronorsgrejen. Eftersom min nästa Göteborgstripp inte kommer ske på en 5-6 månader får jag väl masa mig till ett ICA Kvantum någonstans i Stockholm och köpa den där grejen innan det blir lynchstämning på bloggen. För den är inte mer unik än så, Kvantum-stuff. Bara det att jag brukar bara handla på Kvantum i GBG.

   Radera