Minimalistprojekt vardagsrum

För ett tag sedan läste jag ett inlägg på Zen Habits om hur man skapar ett minimalistiskt hem eller ett minimalistiskt rum. Jag blev i vanlig ordning väldigt inspirerad och sista veckan i augusti tog jag tag i vårt TV-rum. Det är här vi umgås i familjen och det kan hända att så många som åtta-nio personer sitter bänkade framför TV:n vilket gör rummet aningen belamrat med sittmöbler. Därtill finns här fyra dörrar och två fönster, så det är en utmaning att få till det. Dessutom ska här rymmas alla våra filmer och böcker.* Enligt artikelförfattaren karaktäriseras ett minimalistiskt hem av bland annat:

- Rena ytor
- Få möbler
- Accent-dekorationer

"So instead of having a coffee table completely free of any objects, you could have a simple vase with a few flowers, for example."


Jag började med några uppenbara saker. Exempelvis behövdes, efter det att sommargästandet avslutats, inte korgstolen längre så den förpassades till vårt sovrum som i princip inte har några möbler förutom säng och sängbord. Gardinerna skymde sikten och under vinterhalvåret vill man ju få in så mycket ljus som möjligt så dem tog jag bort. Jag plockade även bort en del krukväxter i fönstren och sparade bara två identiska växter i enkla krukor. Nyckel i det här skedet är att inför varje objekt fråga sig: Är detta verkligen nödvändigt för rummets funktion? Sikta också på att ha så rena golv som möjligt. Och då menas inte dammfria golv utan att så mycket yta som möjligt ska synas. Förvaring sker i skåp eller hylla, inte på golvnivå. Andra knep är:

- Försök att hålla väggarna fria. Begränsa till ett eller ett fåtal konstverk. 
- Hitta en tydlig plats för allting. Sakerna behöver inte alltid ligga på just det stället, men det underlättar om det finns ett dedikerat ställe där prylen alltid kan läggas undan.
- Använd milda färger. Vitt är en minimalistklassiker. Men alla jordnära, milda färger har en lugnande verkan såsom mjuka nyanser av grönt, beige, grått etc.


Enligt Zen Habits skapar man ett minimalistiskt rum genom att i omgångar skala ner ("edit"). Låt det gå ett par dagar och ta sedan en ny titt på rummet. Finns det fortfarande saker du kan göra för att fila ner kanterna och göra rummet enklare? Ovan är mitt halvvägs-läge. Jag tyckte att det blev väsentligt bättre med rensad bokhylla, borttag korgstol och gardiner, men jag var ändå inte helt nöjd.

Sen kom jag på vad som störde mig: DVD-skivorna som står staplade på hörnhyllan till vänster (på golvet under står även två brokiga kartonger med DVD-skivor). Jag gjorde därför en rejäl utrensning av filmer vi sett en gång och som jag inte bedömde att vi skulle se igen. Vidare lade jag min mans maffiafilmer uppe i hans låda på plan två samt även en stor del av barnens gamla filmer, som ändå kan vara kul att ha om vi får barnbesök. Vidare lämnade jag en stor kasse med filmer till vår lokala loppis (där vi också köpte många av filmerna). Commercial recycling!

På vår egen loppis hittade jag en gammal margarinlåda som jag gjorde ren och la återstående filmer i. Lådan ställde jag - tada - i anslutning till DVD:n, listigt va? 


Ett par ord om vår lilla bokhylla. Där slängde vi in allt möjligt i början på sommaren i samband med inflytten. Våra faktaböcker, barnens ritböcker, tidningar, magasin, datorer, kurslitteratur och på toppen - en radda ljus vi sällan använde mer än ett åt gången. Och en vattenkanna. Bläk.


Jag gjorde vad varje manisk städnörd gör i en sådan här situation och det var att a) rensa ut oönskat till återvinningen och b) sortera i färgordning. Ja jag vet, det är ett fånigt tips men se så glad man blir av att se det! 


Ovansidan lämnade jag sopren och det tyckte jag var trevligt eftersom vi ibland behöver tekannor och vinglas därpå. Det finns något ytterst befriande med en fri sideboard-yta. Vidare var fjärrkontrollerna ett gissel. Tre stycken har vi och fula som stryk är de. I fönstret stod en liten fin emaljhink full med randomiserat mög. Jag gjorde vad varje god mor hade gjort - slängde skiten (det var mest barnens grejer). Denna hink (utan lock) blev en perfekt fjärrkontrollsförvaring. Alltså, jag förstår att de inte kommer att vara där 100% av tiden. Men efter varje fredagsmyz kan man ju hösta ner dem där så är jag glad. Happy wife happy life. 
Det preliminära slutresultatet blev enligt nedan. Egentligen hade jag velat få bort lite saker på väggarna också. Men det är sådana fula märken under efter diverse uppsättningar och jag ids inte ens tänka på ommålning. Tills vidare låter jag dem vara.


Den vita hyllan där det tidigare staplades filmer har blivit den där "one or two simple decorations can serve as accents for a minimalist room" (Zen Habits) med en liten vas som kan säsongsvarieras med kvistar hela året runt samt ett värmeljus och en flaska med vatten för krukväxterna i fönstret. 


Ni som gillar feng shui vet ju redan hur välgörande det är med vatten i ett rum. Nu har jag alla element närvarande: Vatten, jord (terracottakrukorna), eld (värmeljus) och luft (de vita tygerna). Jag är ganska nöjd själv faktiskt. Nu finns inte en pryl som inte fyller en funktion i rummet och jag kan sitta och bara götta mig, vilket för övrigt var en av de avslutande punkterna i Zen Habits lista:
"Once you’ve simplified a room, take a moment to look around and enjoy it. It’s so peaceful and satisfying."
Jag behöver väl knappast påpeka att manövern inte kostade en spänn mer än min tid. Men den är nuförtiden inte så dyrbar så ingen skada skedd. Släng inte pengar på inredning, ge den tid och kreativ ansträngning. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Just böcker är ju ingen stor fråga eftersom de flesta rensats bort. 

16 kommentarer:

 1. Ta bort den vita lilla hyllan i hörnet helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ja du har rätt! Det är en kvarleva sedan min pappa förvarade sin skivspelare där på 90-talet. Den ska bört! (otroligt hur hemmablind man blir, tanken slog mig inte ens).

   Radera
 2. Snyggt! Gillar helt klart detta, hemma har dotterns leksaker en förmåga att leta sig ut från lekrummet likt nån sorts invasion. Till slut finns de överallt, i soffan, i köket, i arbetsrummet etc. Ryyyyys! Jag går och plockar varje dag, men man blir så trött till slut. Längtar faktiskt tills den dagen hon slutar leka med små plastleksaker, de stökar till det något enormt i mitt ordningssinne.

  Två tips till bilden ovan, ta bort vita vägghyllan och ställ de grejorna på hyllan, den gapar ganska så tom (eller sätt en fin lampa eller nån sorts blomdekoration här) och sätt in nån sorts större bladväxt i hörnet, för att skapa lite grönska? Grönt är skönt jö!

  SvaraRadera
 3. Stiligt men det gamla huset på andra sidan gården skymmer din utblick och förtar harmonin. Det är för fint för att rivas, så flytta det och plantera en åldrig ek eller blommande fruktträdgård.

  Skämt åsido, jag kom hit för sparresan som är mammas gata men inser med skräckblandad förtjusning att jag jag faktiskt gillar dina inredningsreportage Se där oväntat vidgade vyer.

  Med Vänlig Hälsning

  Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, välkommen. Innan jag är klar med dig har du feng shuiat bort halva bohaget.

   Radera
 4. Snyggt! Lite som mitt eget tänk i mitt vardagsrum. Jag sorterade dock nyligen om böckerna till bokstavsordning. Blev helt störd på färgordningen eftersom jag fick stora oönskade sjok av rosa och orange, inte mina favvo färger. Med färgblandning och bokstavsordning märks det mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P. S Du måste låna Frida Ramstedts Handbok i inredning och styling Allt man någonsin undrat och lite till, om mått, hur tämoa gyllene snittet, färgval, balans, siktlinjer mm mm. RIKTIG guldklimp! https://trendenser.se/2019/02/nu-ar-boken-klar-forhandskop-till-specialpris/

   Radera
 5. Jag HAR lånat den och den är Helt Underbar. När jag jobbade i förlagsbranschen påtalade jag det faktum att det aldrig (?) gavs ut några grundhandböcker inom inredning, bara väldigt nischade saker som "inred med björk" och fick då höra att dessa böcker inte säljer (grundböckerna alltså). Men Fridas bok är helt fantastisk, vilken källa till visdom. Jag gillade särskilt avsnittet om hur man tänker kring form och avstånd på soffa, matta, soffbord. Och kuddar. Och tavelhängning. Hon har inte heller den där laissez-faire-inställningen "gör som du själv tycker är fiiint" utan det är raka rör. "Soffbordet ska stå 30-40 cm från soffan". Jag gillar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är den toppen! Jag funderar till och med på att köpa den med lämpligt Black Friday erbjudande. Man får gå till Svensk Byggtjänst för liknande, älskar deras Så byggdes staden och Så byggdes villan mm. Mvh Nörd

   Radera
 6. "Ni har fel person, fattar ni inte, jag är oskyldiiiig" - dör igenkänningsdöden!! Hela jag känner mig som totalt fejk när jag sitter av timmar på jobbet med för lite att göra! Har börjat köra lite trading på arbetstid bara för att få dagarna att gå :-D

  SvaraRadera
 7. Hmm ... en biografi över Stalin.

  Know your enemy, eller?

  /Max

  SvaraRadera
 8. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.

  SvaraRadera
 9. min ex man återvänder hem till mig efter att ha läst en liknande historia kommentar online blogg hur man återställer trasiga kärleksförhållanden.
  Jag visste aldrig kärlek stavning del för att återvända ex kärlekspartner tillbaka förrän för några dagar sedan min ex kom hem hem ber om ursäkt till mig.
  Slutligen hittade jag en omedelbar lösning för att förena tillbaka till ex kärlekspartner. det fungerar för mig .. Jag är säker på att det kommer att fungera för dig också om du provar idag ...
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHAK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR att få ditt eget barn
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge snabb information och brådskande lösning på livsproblem.
  whatsap nummer bara: +792680119659

  SvaraRadera
 10. mitt namn är nåd från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet ... men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade inom 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

  SvaraRadera