En synegisk konsumtion

I fredagens inlägg berättade jag hur vi köpt en ny kylfrys. Jag berättade om hur hemsk denna konsumtionsupplevelse var och hur jag och min man kapplöpte till duschen efter besöket i köpladorna för att skrubba oss rena från syndens svärta. Jag tvingade även min man att tvätta tungan med tvål efter att ha uttalat ord som "vitvaruförsäkring" och "delbetalning". Men jag förteg en sak. Under helgen som gått har jag över detta drabbats av sådana samvetskval att jag haft svårt att sova och när jag sover dåligt får jag lust att gå in på Avanza-appen en gång var tionde minut så för att få slut på eländet biktar jag mig nu.

Jag har köpt en separat frysbox å.

Ni som läst mig länge vet att jag återkommande nämnt drömmen om en kistfrys, men av stockholmsbostadsskäl inte haft rum med en. En läsare med huvudet på skaft föreslog att jag skulle skaffa en och ställa den nere i källarförrådet i stan vilket skulle sparat såväl m2-utrymme som elkostnad (frugalt på old school snålvis). Men där fanns ingen kontakt. Nu har vi emellertid såväl utrymme som kontakter.

Under sommaren erbjöd min mamma mig en kistfrys som står hemma hos min framlidne mormor (mamma samlar på hus också, alltid bra med en dubblett eller två). Kistfrysen minns jag från sen förskoleålder, den är stor som en riktig kista, tar en vecka att driva ner till minus tio och låter som en skördetröska så jag sa nej tack. Jag vill hellre ha en liten nätt, energisnål historia, lagom att ha storkok och lite bär i.

Och där stod den då, på Elgiganten, en Whirlpool 100 liters frysbox för löjliga 1 595 kronooor. Vi slog till. Och det är på vägen hem från Elgiganten min man kläcker den genialiska idén. Eller rättare sagt, han krattar banan för mitt idékläckande genom kommentaren: "Den får ju stå någonstans där den kan få fri cirkulation eftersom den genererar en del värme." Och då slog det mig: HÖNSEN! Hedemorahönsen är förvisso kyltåliga (vissa menar ner till minus 20), men fetglöm att vi kommer att låta våra små sitta i mer än minus fem grader så frostvakt och värmelampa ska in. Om vi då dessutom kan ställa in frysboxen jämte deras hägn får de ju ytterligare värme. Sagt och gjort:


Här står den nu och surrar och sprider värme mot hönsen men kyla mot mina bär*. För redan första dagen hade jag fyllt frysen med femton bärlådor- och askar.


Hallon hade jag sedan tidigare fått av mamma en masse så det slapp jag plocka. Däremot fyllde jag säkert åtta glasslådor med röda och svarta vinbär hos grannen samt fem behållare med krusbär på vår tomt. Alltså lyckan! Som jag har längtat ett helt liv efter att kunna plocka fram bär mitt i vargavintern, att få äta krusbär i januari, the bliss! Att dagen före nyårsafton kunna passera butikens små röda vinbärsklasar för 29kr/st. och istället dekorera pannacottan med egna vinbär. Att kunna maxa croc potten med ärtsoppa och göra fyra batcher åt gången, inte två som vi av frysutrymmesskäl gjort hittills. Att göra chili för ett helt kompani på ett och samma bräde (för så kul är det inte att hacka gul lök), tanken svindlar. Och en möjlighet som slog oss först senare - vi kan bulka kräftor! När prisvärt tillfälle uppstår kan vi köpa flera paket och smussla ner i frysen i väntan på att kräftsuget ska slå till. Istället för att behöva hovra i butik och köpa det som finns och till vilket pris som helst.

Med det sagt: Glöm inte att installera Matpriskollen för att ha koll på när även dyrbutiken slår till med något maffigt. Jag hade helt glömt bort den appen eftersom vi bara handlar på Lidl här uppe. Men eftersom Maxi ibland kör kräfterbjudande gick jag in igen och uppdaterade utvalda butiker (man markerar med hjärta de vars erbjudanden man vill följa).

Har du frysbox och vad lägger du i den?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Om du undrar varför det ligger en sopsäck på så är det för att skydda mot hönsbajs.

15 kommentarer:

 1. Tänk bara på att det blir dammigt i hönshus och ökad brandrisk så det inte händer en olycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min första tanke också! Höns är hopplösa när det gäller damm och el - allt som inte är högt IP-klassat dör, och kan säkert vara brandfarligt också.
   Men visst är det UNDERBART med extra frys, jag älskar min!
   //Pollux

   Radera
  2. Ja det ska vara väldigt hög IP-klass för att fungera i hönshus och helst ska man inte ha mer el ön nödvändigt dvs för värme till hönsen. Jag vet de som fått hela hönshuset med hönsen inne nedbrunnet pga fel IP-klass på elen. Dammar väldigt i hönshus

   Radera
 2. Okaj I hear you. Jag flyttar in den i nedre hallen på boningshuset, där behövs också lite värme. Har ingen lust att bränna inne hönsen, de har nog med naturliga fiender i hökar och rävar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också funderar på att köpa en sådan frys för att kunna bunkra. Funderar på att ställa den i uthuset. Men om den alstrar så mycket värme skulle den kunna få stå på hedersplats i vardagsrummet. Ett gammalt dragigt hus är alltid kallt på vintern, förutom när jag eldar i kaminen för då blir det som en bastu. Aldrig lagom 😂😂

   Radera
  2. För frysbox Whirlpool WHS1021 ca 100 liter framgår även i dokumentationen att:

   "Apparaten kanske inte fungerar korrekt om den står länge vid en temperatur utanför det specificerade området.
   Klimatklasstemperaturer:
   SN: från 10°C till 32°C,
   N: från 16°C till 32°
   CST: från 16°C till 38°C,
   T: från 16°C till 43°C"

   http://docs.whirlpool.eu/_doc/400011247013SV.pdf

   Alltså ytterligare en anledning att inte ha frys där det blir minusgrader. Själva anledningen till inköpet går ju förlorat om det är så att den går sönder av placeringens omgivningstemperatur.

   Anonym
   p.s.
   antagligen levererades de med tryckt information tillsammans med skåpet, annars är det lätt att söka efter den för just er specifika box
   d.s

   Radera
  3. Moderna frysboxar klarar inte kyla så man kan inte ha dessa i ickeuppvärmda lokaler såsom äldre frysboxar. Mina föräldrar har köpt stående frysar som de placerade i förrådet inne i huset efter att de äldre frysboxarna gått ur tiden.

   Radera
 3. Glöm inte gå till butiken på annandag jul och bunkra julmat. Den rean är oslagbar om man har frys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller delikatesser på nyårsdagen. Jobbar ibland nyårsafton och får då skjuta upp firandet en dag. Har då på bl.a ICA Maxi kunnat köpa färska ostron, musslor, hummer etc för rena vrakpriser. Kan rekommenderas!

   Radera
 4. Jag älskar våra två halva extrafrysar - perfekt för bunkring av bär, billiga råvaror (kyckling, fisk och kött) samt diverse färdiglagade middagar till dagar när tiden är knapp!

  Frysar fick mig osökt att tänka på kylar, vilket för mig in på ämnet Bregott/bredbart smör. Har någon läsare här hört talas om "smörklocka"? Jag fick klart för mig vad detta är häromveckan och numera köps inget Bregott/motsvarande alls i detta hushåll.

  En smörklocka är ett smart sätt att hålla en klick smör fräsch (och i bredbar konsistens) en längre stund i rumstemperatur. Den består av en behållare som man häller lite vatten i och ett lock/skål som man fyller med smör. Vid förvaring sänks skålen under locket ner i vattnet. Vid användning vänder man bara på locket och får en skål med smör till mackan. Efter användning sätter man på locket igen och vattnet kyler smöret i alla fall en liten stund längre än om man ställer ut hela smörpaketet på bordet. Locket ser ut som en klocka, därav namnet.

  Smidigt och minimalistiskt att bara köpa en vara istället för två, och dessutom frugalt, eftersom smör kostar mindre än Bregott (särskilt om man beaktar att man betalar för mer vatten och en del växtolja i Bregott).

  SvaraRadera
 5. Frysen, å FRYSEN. Alltså jag blir nästan våt av att bara skriva order. Nu är tiden när man vara vill vara hemma och bunkra, bunkra, BUNKRA! ALLT går att spara i frysen, jag fryser bär, kryddor, äpplemos, saft, döda älgar, svamp, rönnbär. Oh, the shivers down my spine..

  Ursäkta tystnaden men livet har tagit mycket plats, mest på gott, aningen ont med men det goda har vägt över.
  Oväntade saker att frysa om man har mycket plats är färdigrivna rotsaker tex, jag kör en jävla massa morötter i matberedaren så jag har färdigt till soppor, grytor etc. Rönnbär är kick ass! Tre stycken om dagen så har du hela dagens c-vitamin i box. Grymt gott som gelé till avliden älgoxe. När man gör äpplemos, lägg hela pickade äpplen på plåt i ugnen. Googla recept. Det bildas massor av klar vätska som du häller av, den kan du göra äpplegelé av, resten av äpplena kör man genom grov potatispress, sjukt gott mos.
  Här tar vi ledig måndag och letar mer skogsgott idag. Happyness overload i norrlandsskogarna.
  Morsan

  SvaraRadera
 6. Frys är absolut nödvändig för att kunna hålla matkostnader och matsvinn på rimlig nivå. Speciellt om man är ett litet hushåll. Och en box är ett toppen komplement om man inte har plats för monsterstora dubbelskåp i köket (något som jag inte har i något av de fn fyra kök som jag frekventerar...). Hos särbon har vi en halvstor box i källaren. Där förvaras bär, äppelmos, hemkokt buljong, frukt- och bärkakor, renkött, förberedd mat till våra större fester mm mm.

  Det funkar utmärkt men med jämna mellanrum måste man ta ut allt eftersom det med tiden brukar ansamlas mystiska, oidentfierbara ting i botten (meningen är ju att allt alltid ska märkas väl innan det placeras i boxen men vem är perfekt....).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett reellt problem med kistfrysar, det man inte ser i längst ner finns inte, out of sight of of mind. I botten av svärmors kistfrys hittade vi en hare från 1984. I sitt frystorkade tillstånd liknade den en liten bebismumie, som fick sin sista vila i soptunnan.

   Radera
 7. Min make Aslund bromsade upp med mitt livs kärlek efter en enorm kamp. Han sa att det var över mellan oss och att han aldrig kommer att ta mig tillbaka igen efter att jag slutade saker med honom flera gånger.
  Jag förstod först att han var mitt livs kärlek efter att jag tappat honom.
  Jag vill ha honom tillbaka men jag vill inte heller skada honom igen. Inte säker på hur jag ens kan få honom tillbaka, verkar som om han fortsätter med sitt liv.
  Jag kom över en coment online, läste ett inlägg av en dam från Sverige som heter Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder till henne efter två års separation, hon lämnade bakom, hon vittnade om att en spirituell helare som heter Oduduwa lunchade en stava på hennes vägnar.
  Jag skickar också ett meddelande till e-postmeddelandet för att be Dr.Oduduwa att hjälpa mig att få tillbaka min ex kärlekspartner, jag förklarar alla mina äktenskapsproblem till honom och Dr.oduduwa lovade mig att återvända min ex make inom två dagar älskar stavning bön och offra för att göra kärleks charm, jag försökte, jag tillhandahöll alla kärlek spell artiklar och material som krävs av mig, fick jag höra att utföra midnatt bön. Två dagar efter den första bönen blev jag förvånad över att det var exakt som Dr.Odduwa har lovat mig att mitt ex kommer att ringa mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, min man Aslund ringde mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum till träffa. vi såg varandra ofta gånger under samma vecka, kärleksförtrollning lanserades för mina räkning i Dr.Odduwa-templet allt gjordes för mig, det fungerar till mitt bästa. Jag är glad idag att vi lever lyckligt tillsammans som familj. jag är greatful. tack vare den här stora mannen Oduduwa.
  Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta fungerar för dig också för att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden med din partner.
  e-postadress commnicate med Dr.Oduduwa via :.
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}

  SvaraRadera