Mitt frugala golvhack

Problem: Vårt köksgolv på landet [som numera är vårt hem] är hemskt. Från början var det bara ett grådassigt, trasigt linoleumgolv från 30-talet som aldrig blev rent hur mycket man än skrubbade det. Sedemera spacklade jag igen hålen och målade golvet i en sandfärgad nyans och jag var rätt nöjd med det tills jag insåg att det lätt blev smutsigt och skadat. Du skymtar en del av golvet nedan.


Även detta golv är svårstädat och efter två dagar ser det fläckigt och äckligt ut. Under linoleumgolvet finns breda vackra plank ja, så ur ett rent estetiskt perspektiv borde vi ju riva bort mattan och "ta fram" det som det heter på inredningssvenska. Då kommer vi till problem två.

Det drar satan. När huset byggdes vid förra sekelskiftet var det inte direkt enligt de byggnadsstandards vi har idag. Det finns säkert någon form av trossbotten under med fyllning av typen spån eller lintussar, men vintertid är det rätt kallt och det viner nästan små vindar på sina håll i köket. Ska vi ta fram originalgolvet här, i salen och på diverse andra ställen, blir det en dyr och omständlig apparat som säkert kommer att kännas belönande i längden men knappast på kort sikt. Givet att pengamaskinen är lite...ska vi säga...kuvös i nuläget, avstår jag gärna från såväl furuframtagande som professionell golvläggning.*

Återstår: Min kvinnliga list. Under sommaren har jag varit en flitig loppisbesökare och en av de saker jag hamstrat är mattor. Jag har hittat helt ljuvliga röllakanmattor för ingenting som jag lagt i det utrymme vi kallar "galleriet", d.v.s. den korta korridor som uppstod när min man satte en vägg till äldsta barnets rum jämte badrummet. Nedan vy: Prima ull i i princip nyskick, rubbet gick på 300 kronor. Va? Så gudomligt skönt att kliva på också, alltid varmt och gosigt. Samtidigt har jag mer intuitivt än uträknande samlat på mig mer tåliga köksmattor av typen smutsavvisande saker i naturmaterial. Ni skymtar en variant i vitt med svarta fyrkanter på på bilden ovan (under kylen). Dessa mattor är ofta försedda med gummiliknande material undertill vilket gör att de ligger stadigt mot marken vilket är bra om man har springbarn i familjen. Det jag upptäckte var att mot dessa mattor ligger trasmattor blick stilla utan att korva sig. Varmt och skönt blir det också (och mjukt) eftersom det blir två lager matta. Så jag köpte allt vad jag kom över i "undermatte"-väg, bland annat den här hemska barnrumsmattan av det engelska märket "John Lennon" (helt obegripligt varumärke för övrigt). I vissa fall, om jag bedömde att området skulle vara extra utsatt för spring, fäste jag en bit kludd under mattkanten för att hålla den ordentligt på plats. Innan jag satte igång med detta oproffsiga förfarande dammsög jag och våttorkade jag golvet för kung och fosterland, eftersom jag inte planerar att ta bort de här undermattorna på år och dar.


Där jag inte lyckades täcka med undermatta skaffade jag glidskydd, ni vet de där tunna gummigallren som man kan köpa för 39 kronor på IKEA. När detta första lager var på plats började jag laborera med min mormors gamla trasmattor från 50-talet. Jag la dem kors och tvärs som ett sicksackmönster. Men det blev alldeles för stökigt för ögat. Till slut landade jag i en variant av raka led där jag försökte få till omlott så gott det gick för att undvika onödigt manfall. Jag såg det orientaliska vardagsrummet som ett stilideal - ni vet de där rummen som nästan helt består av en matta på vilken man umgås, äter, sover, läser läxor, rubbet. Jag tycker mig ha skapat en skandinavisk motsvarighet med mitt mattkök nedan för varenda kvadratcentimeter är nu täckt:


Färgerna i mattorna är milda och delvis blekta av tiden. Det är ganska anmärkningsvärt att något som min mormor vävde på 50- och 60-talen är, kanske inte helt fläckfritt, men fullständigt helt. Jag har testat och en matta, även den som är 5 meter lång, går att tvätta i maskin så min målsättning året som kommer är att dammsuga dem med svagaste suget på dammsugaren någon gång per vecka (det kan man göra utan att munstycket fastnar hela tiden), skaka dem från farstukvisten en gång per månad (hela manövern tar runt en kvart) och tvätta dem en gång per år. Vinsten i tid är stor, det tog säkert en halvtimme i veckan att försöka hålla de äckliga plastmattegolven hyfsat oäckliga (men de var fortfarande äckliga). Vinsten avseende livskvalitet är hög. Nu har det inte varit superkallt än, men jag känner ju att de två lagren mattor hindrar en del av golvdraget och det är urhärligt att gå på. Jag som alltid hade tofflor eller skor på mig i köket på grund av obehag går nu gärna barnfota och låter den nästan 70-åriga bomullen massera mina fötter. Bomull blir ju liksom inte kallt, möjligen rumstempererat. Men framför allt är detta en frugal vinst. En tanke jag haft innan jag började samla undermattor var att skaffa ett par-tre stora IKEA naturmaterialsmattor i exempelvis jute/sisal-blandning och pussla så att golven täcktes av dessa. Det tycker jag är oerhört snyggt och dessutom är det relativt smutståligt. Men det hade gått på runt 6 000 kronor. Att lägga ett nytt golv ska vi bara inte tala om, där blir det femsiffrigt flera gånger om. I ovan scenario lade jag, högt räknat, 350 kronor på det första lagret mattor (John Lennon et al). Mormors mattor fick jag av mamma, men hade jag köpt dem på loppis hade de nog inte kostat mer än några hundringar tillsammans. 

Sköna Hem kanske inte kommer att ringa för att be om ett hembesök. Men ej heller Kronofogden. Dessutom är det ljuddämpande vilket är bra för min mans tinnitus när barnen börjar umgås kring matbordet. Vad tycker du om mitt frugala golvhack?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Faktum är att jag för några år sedan kontaktade en lokal golvläggare för offert på någon form av ny matta men lyckligtvis gjorde han en hälsingehantverkare d.v.s. ignorerade min förfrågan. Han hade troligtvis fullt upp med att äta ostkaka och mecka med sin fyrhjuling.

15 kommentarer:

 1. Det ser ju alldeles utmärkt ut. Jag gillar trasmattor, antagligen för att både min mamma och min mormor vävde egna när jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm jag har inte bytt namn till Unknown, /Ljudavregn

   Radera
  2. Jag har varit ambivalent. Jag tycker som en kommentar nedan att de varit trassliga och jobbiga att ha att göra med ur ett städperspektiv. Men lägg dem på en "undermatta" och det blir något Helt Annat. Som någon påpekade i en kommentar kriing utemöblerna är de också ursnygga (och tåliga) att lägga i en trädgårdsmöbel. Har den glada färger (och är ren) blir man ju helt lycklig. Att den görs på just trasor ligger ju helt rätt i tiden. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det blir trend att väva igen.

   Radera
 2. Fantastiskt vackert och alldeles säkert skönt och mysigt att gå på. Naturmaterial tror jag stenhårt på. Det enda jag personligen inte skulle klara av är städschemat, eller rättare sagt den delen med dammsugning. Jag ogillar starkt mattor av just den anledningen. Men du är lite bättre än mig!

  SvaraRadera
 3. Snyggt EB. Sänder IGMRs stamp of approval på posten.

  SvaraRadera
 4. Ser ut som hemma hos mig, fast jag bor i en sliten hyresrätt, byggd 1967.Tycker att det är fint och det är en konst att få ihop det för nästan inga pengar alls. Vet inte om jag skulle bli lika glad över något sprillans nytt om det inte är något jag verkligen behöver.
  Har också utöver grått och vitt som jag tycker är trist att ha allt för mycket av,adderat annan färg, blått rosa, grönt och gult, man blir glad. Just det alla inredningsfreak som skitnödigt följer de senaste inredningstrenderna.
  Sen är det inte konstigt att folk blir deprimerade när de kommer hem till sina perfekta men ack så tråkiga hem, allting verkar ju vara grått, grått, grått. Inte undra på att svenska folket aldrig har mått så dåligt psykiskt som nu. Skavankigt och operfekt är det allra skönaste. Men rent ska det vara utan att bli som mattanterna i skolbespisningen när jag växte upp, rabiata renlighetsivrare. lika tråkigt som det grå/ME

  SvaraRadera
 5. Vad bra att du är nöjd men det där skulle jag aldrig få för mig. Jag hatar mattor. De är snuskiga med samlandet av damm och hår och kvalster och annat gegg. Och då är det ändå inga hundar, katter eller barn här. Hopplösa att att dammsuga och ännu värre när man måste tvätta dem. Hemma hos mig finns inte en enda matta.
  Själv hade jag lagt nytt golv istället. Naturligtvis dyrare än loppismattor men absolut inte femsiffrigt. Hur räknade du där egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Städa går alldeles utmärkt. Mattor gör ett hem ombonat, ett alltför renlig tillvaro är inte bra. Barn måste träna sitt immunförsvar vid späd ålder. En alltför ren tillvaro utan bakterier och lite smuts gör att allergierna ökar.

   Radera
 6. Åh jag vill också ha mattor! Så fint. Men jag är ju så nedrans allergisk så det går bara inte att ha något som samlar damm och måste tas ut/bort vid städning (våttorkar varje vecka). Har en ullmatta för yoga, men det är allt.

  SvaraRadera
 7. Fint! Har också haft trasmattor som mormor vävt i köket, men tyvärr förstördes varpen (heter det väl?) i tvättmaskinen o mattorna började repa upp sig. Var alltså försiktig med tvättmaskin och tvätta hellre i sjön. Bor ni vid vatten förresten?

  SvaraRadera
 8. Ett alternativt sätt att rengöra mattor, lägg ut dem på snön och piska.Om risken finns att de förstörs i tvättmaskinen. / Catarina

  SvaraRadera
 9. Nåta om golvet, finns ju inget skönare att gå på än mjukt slitet trägolv./Mia

  SvaraRadera
 10. Snygga! Men visst har du skrivit om smink/hy produkter också? Men var hittar jag dem och hur tänker du om det nu? Tack för bra inlägg!

  SvaraRadera