Gör eget till jul

Jag vill passa på att uppmärksamma att IGMR har skrudat om till WordPress, med gott resultat om du frågar undertecknad. Kolla in det här.

Ett av Ferratums sämsta sparknep hittar jag i en av deras bloggposter titulerat "Sju tips som spar pengar i höst" som jag av etiska skäl inte ids länka till:
Alla julklappar behöver ju inte ha jultema (sådana är förmodligen inte tillgängliga än). De flesta vill hellre ha en present de verkligen behöver än något med en bild av en ren eller jultomte på. Presenter som inte har jultema används längre och kan avnjutas under hela året. Låt dig inte lockas av alla erbjudanden utan håll dig till din budget. Din plånbok kommer tacka dig.
Om vi bortser från att översättningen är sämre än den som gjordes för Nicke Nyfiken-filmerna ("Förbered dig på en överraskning!") undrar jag: Hur många köper julklappar med tomtar och renar på? Och om det de facto finns en del av befolkningen som gör på detta vis, vad ska vi göra med dem? För det går ju inte att samexistera med sådana det hoppas jag att vi är överens om.

Anyhow, jag tycker om att vara ute i god tid vad gäller julen och tänkte därför bjussa på ett julklappstips du kan börja såga till redan nu. Detta tips funkar till såväl stor som liten och är fantastiskt om du har barn i den vansinnigt produktiva åldern där det formligen sprutar ut teckningar och pyssel. Kanske har du väggar som inte vill bli besudlade med diverse upphängningar av mer (spik/skruv) eller mindre (kludd, tejp) professionellt slag och då manar jag dig att göra:

EN EGEN ANSLAGSTAVLA

Fördelen med att göra sin egen är uppenbar: Du kan skräddarsy måtten. I vårt fall ville vi göra en som gick längs med hela skrivbordets långsida och precis femtio centimeter upp eftersom där börjar en hylla. Vi hade redan en masonitskiva hemma men jag har svårt att tänka mig att en sådan går på mer än en hundring. Vidare köpte jag någon form av vadd avsett för tunna täcken samt ett grovt svart bomullstyg i en tygaffär. Fördel två: Du kan välja tyg och på så vis accentuera en redan existerande inredningslinje. För de där färdiga i kork accentuerar ingenting, de bara deprimerar. Nu valde vi svart, mest för att det kändes mest artsy och som en bra fond till just det här barnets alster. Men hade jag haft ett mer Therese Lindgren-inspirerat barn hade jag kanske skaffat ett lyxigare tyg i exempelvis puderrosa och hade jag haft en sjuårig kille hade jag kanske letat efter tyg med Äventyrsdags-tema vad vet jag. Your mind is the limit. OCH låt mig påpeka en fantastisk fördel med denna tingest: Den verkar även ljuddämpande. Det finns företag som jobbar med ljudabsorberande väggföremål. Jag vill inte påstå att en spånskiva klädd i vadd är lika effektivt, men det dämpar mer än att ha en kal vägg alternativt en vägg med enbart några posters på. Så här gjorde jag:

1. Ritade sneda streck som min man sen fick korrigera och såga efter.

2. La på textillim.

3. Lade på vadd och lät torka några timmar med tyngder på.

4. Satte på tyg (spänt läge) och spikade fast häftstift.

5. Satte på upphängningsbeslag framtill (min man tyckte det var bättre än baksidan)

En rätt rejäl tingest (170'50 cm) för knappt 200 kronor fördelat på: 
- Vadd: Runt 30 kr.
- Tyg: Kanske 120 kr.
- Lim: 50 kr.

Masonit och beslag hade vi som sagt redan. Kanske har du redan några komponenter till ovan liggande hemma såsom tyg ex. lite ledsen plywood i förrådet alternativt hittar du en bit plywood på byggvaruhusets slattavdelning? Istället för att köpa vadd kan du slakta något gammalt tunt täcke. Jag köpte textillim men skulle tro att det går lika bra med ett universallim. Tänk på att när det blir så fluffigt som det blir med vadd, passar det bäst att ha knappnålar att fästa alstren med än vanliga anslagstavle-pins. Men i mitt tycke är ju dessa också stilfullare.


Har du några bra tips på DIY julklappar man kan börja göra redan nu? Det behöver inte vara från grunden, kanske ett tips på vad man kan loppisfynda för att sedan komplettera med någon fin touch? Tänk: Loppiskruka med egenodlad [X]?

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. Torkad svamp, finns ju gratis i skogen, välj riktigt backig å jävlig terräng så kan du räkna bort gymkortet med, man har även chansen att använde de plagg som aldrig används annars, älgflugorna skiter ju i vad man har på sig, de gillar en ändå! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig på ätbartspåret. Vi har kört torkad ramslök, eget örtsalt och liknande.

   Torkade äppleringar eller varför inte min favortit Bärläder?

   https://www.iblandgormanratt.se/2018/09/barlader.html

   Radera
 2. Bra idé! Vi (min man) har hittat mängder med trattkantareller så de kan man ju torka och lägga i burk med rustikt snöre runt och ge bort. Jag kan inte tänka mig någon bättre julklapp. Särskilt inte om den flankeras av en liten flaska torrt vitt vin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var skolungdom (typ antiken), plockade jag och en kompis trattkantareller och sålde direkt till en lokal restaurang. Det var hyfsat betalt då. Så där har du möjligen en alternativ inkomstkälla...

   Radera
 3. Stilig tavla, och jag gillar storleken.

  Stöpa ljus är kul och fina ljus går åt så de ger ingen placeringsångest hos mottagaren.

  Brukade bulkköpa långserieböcker om Ponnyn Sigge på barnloppis. Yngre hästvänner blev alltid glada.

  Annars är egna presentkort på något man själv kan eller har där mottagaren har hög tröskel ofta uppskattat. Hårvård, motorsågskörning och läxhjälp där föräldrarna själva har svårt med något ämne.

  Bra för det sociala kittet i närområdet också

  MVH

  Ingolf

  SvaraRadera
 4. Där sa du något Ingolf! Jag ska ge bort presentkort i vardagsekonomi för såväl stora som små, det kommer att bli uppskattat! Nej men ljus gillar jag. Kom på en fin idé som en vän till min mamma gör: Hoon köper vackra fat, typ kristall, på loppis och billiga blockljus på Ikea. Blir jättesnyggt ihop, särskilt med lite cellofan och ett vackert silkigt band runt.

  SvaraRadera
 5. Min underbara grillvante gick i graven för flera år sedan. Sydde en egen och kom på att det är en perfekt julklapp. Nu ska det sys ett gäng. Vanten är 40 cm lång och har både tumme och pekfinger. Underarmarna är väl skyddade och man får bättre grepp med "fler" fingrar. Kostnad kanske 40-50 kr. Svindyra att köpa i handeln!

  SvaraRadera
 6. min ex man återvänder hem till mig efter att ha läst en liknande historia kommentar online blogg hur man återställer trasiga kärleksförhållanden.
  Jag visste aldrig kärlek stavning del för att återvända ex kärlekspartner tillbaka förrän för några dagar sedan min ex kom hem hem ber om ursäkt till mig.
  Slutligen hittade jag en omedelbar lösning för att förena tillbaka till ex kärlekspartner. det fungerar för mig .. Jag är säker på att det kommer att fungera för dig också om du provar idag ...
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 7. Ge bort en utflykt. Resan kan bli gratis med busskort, bjud på rundtur med tidigare lokalkännedom eller Googla upp innan. Fikan kan du ta med eller betala för på kondis. Superuppskattat.

  SvaraRadera
 8. Min make Aslund bromsade upp med mitt livs kärlek efter en enorm kamp. Han sa att det var över mellan oss och att han aldrig kommer att ta mig tillbaka igen efter att jag slutade saker med honom flera gånger.
  Jag förstod först att han var mitt livs kärlek efter att jag tappat honom.
  Jag vill ha honom tillbaka men jag vill inte heller skada honom igen. Inte säker på hur jag ens kan få honom tillbaka, verkar som om han fortsätter med sitt liv.
  Jag kom över en coment online, läste ett inlägg av en dam från Sverige som heter Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder till henne efter två års separation, hon lämnade bakom, hon vittnade om att en spirituell helare som heter Oduduwa lunchade en stava på hennes vägnar.
  Jag skickar också ett meddelande till e-postmeddelandet för att be Dr.Oduduwa att hjälpa mig att få tillbaka min ex kärlekspartner, jag förklarar alla mina äktenskapsproblem till honom och Dr.oduduwa lovade mig att återvända min ex make inom två dagar älskar stavning bön och offra för att göra kärleks charm, jag försökte, jag tillhandahöll alla kärlek spell artiklar och material som krävs av mig, fick jag höra att utföra midnatt bön. Två dagar efter den första bönen blev jag förvånad över att det var exakt som Dr.Odduwa har lovat mig att mitt ex kommer att ringa mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, min man Aslund ringde mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum till träffa. vi såg varandra ofta gånger under samma vecka, kärleksförtrollning lanserades för mina räkning i Dr.Odduwa-templet allt gjordes för mig, det fungerar till mitt bästa. Jag är glad idag att vi lever lyckligt tillsammans som familj. jag är greatful. tack vare den här stora mannen Oduduwa.
  Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta fungerar för dig också för att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden med din partner.
  e-postadress commnicate med Dr.Oduduwa via :.
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}

  SvaraRadera
 9. mitt namn är nåd från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet ... men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade inom 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

  SvaraRadera