Begagnat till barnen

Jag är, som ni kanske inte missat, en stor fan av att köpa begagnat i allt. Utom möjligen mat och underkläder. Särskilt kläder gillar jag ju att köpa begagnat eftersom man vet vad man får - sakerna har redan krympt det de ska, tappat den färg de ska och är så att säga fit for fight. Jag har ju också lyckats få med mina barn på detta och de gillar att gå och botanisera med mig. Men en sak som slår mig är att det finns väldigt få plagg i åldersgruppen tweenie. Babykläder och toddler - huuur mycket som helst. Vuxenplagg - ännu mer. Men åldern 8-13 år, typ ingenting? Med undantag för nedan helt nya Acnejeans för 40 kronor (sant!) har jag inte gjort ett enda fynd åt småttingarna på loppis under sommaren. De köper ju vuxenplagg eftersom de gillar oversize på tröjor, skjortor etc. Men med byxorna blir det svårare, även om de har försökt att med skärp tämja ett par 28-tumsjeans. Vad har du för tips till den som vill köpa begagnat till barn i denna ålder?


Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

 1. Lär känna en familj med barn precis över dina i storlek. Bjud på en middag och några flaskor vin och erbjud dem att ta hand om allt som blir för litet. Win win.

  SvaraRadera
 2. Om dina Tweenies har skaffat nya kompisar så kan du hjälpa dem att ordna klädbytarparth. Bjud på lite läsk och snacks och sen har alla med kläder de vill byta./LM

  SvaraRadera
 3. Jag kör tradera. Funkar fint!

  SvaraRadera
 4. Samma erfarenhet från Linköping. Håller med om att det är konstigt. Alla orkar ju inte sälja på Tradera så frågan är var alla kläder hamnar?
  Frugal foxen

  SvaraRadera
 5. Samma sak här. Hustrun hittar knappt något till äldsta dottern. Dock säger hon att hon sett plagg, men till alldeles för dyrt pris. Så det kanske finns försäljning men att säljare och köpare inte möts pga skillnader i förväntan på pris.

  Börjar ju bli viktigt med märken. Prislappen på de kläder 12 åringen tittar på har stigit markant senast halvåret. Förut var det snygga tröjor....200kr usch vad dyrt.
  Nu är det jag har sett en tröja av märke X på en tjej på skolan. Den kostar 800kr.....kan jag få....

  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
 6. Samma sak gäller här i Jönköping. Finns en affär som heter Busfrö som har massor av fina second hand-kläder. Men bara upp till 8 år. Efter denna ålder verkar ingen lämna in kläder. Och de säljer på kommission. Skumt!

  /Johanna

  SvaraRadera
 7. Fantastisk blogg. Stort tack!

  Har inget bra tips men eftersom fördelarna med åldern överväger behöver man inte vara så ledsen. (Nästan alla får/skaffar för mycket babykläder trots att de inte slits så hårt. Plaggen blir dessutom för små på ett par veckor och hamnar sen i loppiskretsloppet. Åldersgruppen 8-13 växer långsammare, och sliter ut allt. Därav skillnaden i utbud.) I den här åldern är det bättre att uppmuntra barnen till en egen stil och tjockt skinn på näsan. Jag fattade först inte dotterns vurm för Kawaii, men insåg efter ett tag att den gjorde henne immun mot sug efter vanliga märkeskläder med väsentligt högre prislapp. Dessutom blev kawaii-kläderna sparmål i sig. Pojkarna är nöjda med två par jeans och en bunt Pokemon-tröjor i olika tjocklek. Det finns lite mer i garderoben, men det är aldrig bråk om kläder.

  Gläds samtidigt åt minskade Lego-kostnader och bra tillgång på begagnade spel till X-boxen. Även vid begränsad skärmtid kommer ett gammalt Minecraft från Gamestop snart under en krona per timme, speciellt om det är flera som delar skärmen.

  Med Vänlig Hälsning

  Ingolf

  SvaraRadera
 8. "Åldersgruppen 8-13 växer långsammare, och sliter ut allt. Därav skillnaden i utbud." Smart du är! Och håller med om att man köpte alldeles för mycket babykläder, särskilt till barn #1. Jag blir alltid lite vemodig när jag passerar någon av de prestigefulla babybutikerna i Stockholm (Eloise?) och tänker på alla förspillda indexfondspengar som där bränns till ingen nytta.

  Jag håller med ovan talare om att det i den här åldern minskar på andra dyra saker och att det nu handlar om att lära dem klädvett. Om det inbegriper ett par nya DrMartens för 1 700 kr mot att de får känna sig snygga och därtill inte behöver konsumera så vansinnigt mycket mer i märkesväg, är mycket vunnet (inlägg coming up).

  Imorgon ska vi uppåt Höga Kusten. Någon som känner till några bra loppisar i Sundsvall? Mellanbarnet vill ha en egen vinterjacka (alltså inte ärva) för att bibehålla sitt "estetiska tilltal" som tydligen går att uppnå även med loppis.

  SvaraRadera
 9. Jag köper till mig själv på Sellpy, Väljer deras fasta pris (de säljer på tradera också)där kan du köpa kläder från så litet som 10 kr Till totalt onödigt dyrt... När jag shoppar sorterar jag på lägsta pris och går sakta uppåt brukar ge upp när jag kommer till 30 kr/st... och just nu har de fri frakt om du köper för 999 kr. Nä allt de har är inte bra, men det finns guldkorn. det går också och reklamera plagen och returnera...

  SvaraRadera
 10. Glöm inte att någon måste köpa nytt för att ni ska kunna köpa begagnat....

  SvaraRadera
 11. Jag håller med: svårt att hitta begagnat till barnen. Så då får man kanske köpa nytt då - om man inte a) kan sy kläder själv b) kan ärva/låna av varandra eller nån bekant. Min Lillan har verkligen blivit billig i drift. jag köpte ett tyg från Myrorna för 5 kronor. Av det sydde hon sig en klänning som hon haft på sig nästan varje dag nu i 4 månader. "Ska du..jag menar...verkligen ha den där i skolan?" undrade jag lite försynt. "Vad menar du?" sa Lillan. "Ska man inte vara stolt över det man gjort själv?" "Jovisst", sa jag. Sen gick hon till skolan med den rödblommiga klänningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kick ass Lillan! Har en likadan. Hon går utan att blinka till skolan klädd i damblusar storlek Large som hon med ett skärp gjort om till klänning.

   Radera
  2. Häftigt! För att använda ett uttryck från mina lyckliga ungdomsår på 80-talet. (Nu tror du kanske felaktigt att jag var lycklig pga av yuppienalle, axelvaddar, alla häftiga diskotek etc. Oh nej! Jag var lycklig pga den enkla livsstilen! Hos mormor (från Enomtäkiö) med mandelpotatisupptagning, blodpaltkok, hässjning av hö osv)

   Radera
 12. Vi kör 95% begagnat åt två barn 10 resp 13år.
  Tradera, second hand-butiker, sellpy.
  Funkar bra!

  (Sen ska ”vi” i detta fall läsas som ”min fru”)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja haha, det är nog rätt få män som hänger på Tradera och köper barnkläder. Jag skulle tycka att det var ytterst oroligt om min man började göra så. På samma sätt som att jag skulle haja till om han lyckas matcha skor och skärp-färg, fara å färde.

   Radera
 13. På bytardagar brukar det finnas även större storlekar. Det är där de samlas ihop, kläderna. Så får man lite rockkonsertkänsla också med kö runt knuten innan man får komma in och trängsel utan dess like. (Om man inte jobbar på bytardan för då får man slita skiten ur sig ett par dar men får handla först som tack. Jobbigt men kul, har varit mitt helgnöje nyss.)
  Jag brukar få ihop en stor del av det som behövs på det viset och sen kompletterar jag på andra loppisar eller köper nytt i sista hand.

  SvaraRadera