En artvidrig upplevelse

Häromdagen fick jag ett YouTube-tips av Bagarn på temat corporate bullshit. Klart sevärd, särskilt om du jobbar amerrikannskt. I slutet tipsas också om en framväxande rörelse: Plain Language Movement, som verkar intressant. 

Mitt under pågående rötmånad händer det som inte får ske i en frugal weirdos liv. Vår integrerade kyl/frys går sönder. Det började med att den under ett par dagar mullrade hotfullt och plötsligt lade den av. Efter ett tag gick den igång igen men frysen gick som max upp till minus 5 grader och kylen låg på 13-14 plus. Vi vred våra händer, bad till Gud och Löfvén, rådfrågade the Interwebz, men inget hjälpte. Apparatusen är närmare 13 år gammal och enligt byäldste kan man visst lägga någon tusing på att få hem en Electrolux-serviceman, men troligtvis har maskinen på grund av planned obsolescence et al kanske bara något år kvar att ge och då ansågs det som nästan lika bra att byta direkt både av ekonomiska och miljömässiga skäl (den var inte direkt miljöklass A+++).*

Sagt och gjort. På lördagen åker vi till först den lokale kylskåpsmontören som även har butik (man vill ju gynna lokalt entreprenörskap), för att konstatera att han under juni, juli och augusti har stängt lördagar. Därefter åker vi till den lokale kylskåpsdistributören (man vill ju handla närodlat), men där fanns den modell vi eftersökte enbart som beställningsvara ledtid en vecka vilket var slack man inte har med 13 plus i rötmånad. Så vi tvingas till det nya köpcentret utanför staden där de ligger, mina hatobjekt, i tripp-trapp-trullordning: Jysk, Rusta, Jula och värst av dem alla: Elgiganten. Jag kan inte riktigt beskriva varför jag fylls av sådan aversion när jag går in på Elgiganten. Troligtvis är det mixen av säljarångest**, det kopiösa utbudet av misstänkt billig elektronik som bara är här och vänder***  samt det motstridiga och högst oönskade shoppingsug jag får av att se helt värdelösa produkter i gång efter gång. Jag kommer liksom på mig själv med att tänka out of charachter-tankar som "Men gud så behändigt med en popcorn-maskin, vi äter ju så mycket popcorn i vår familj...". Så jag vill helst få det hela avklarat så snabbt det bara går och lyckligtvis är detta en ambition jag delar med min man. 

Vi hittar en Cylinda kyl/frys för  4 400 kronor vilket nog var mindre än den existerande kyl/frysen kostade vilket i sig är anmärkningsvärt med tanke på inflation och sådant som svenne banan tjatar om när man försöker förklara 4%-regeln ("men allt blir ju så dyyyrt, hur ska man kunna leva när allt är så dyyyyrt"). Mina kriterier för att välja just denna kylfrys (urvalsprocessen gick på tre minuter och arton sekunder):

- Den hade stor frysdel jämfört med övriga kyl/frysar.
- Den hade förhållandevis låg decibel i den prisklassen.
- Den hade ordentliga handtag.

Vår förra kyl/frys, som mina föräldrar införskaffade till stället, hade inga handtag utan man skulle fumla runt längs med gummilisten i hopp om att få grepp vilket inte alltid var självklart med flottiga matlagningsfingrar. Resultatet i just det fallet var att inte bara misslyckades man med att få upp dörren i första försöket, man kladdade även ner kylskåpsdörren. För den som är pedantiskt lagd innebär detta en deltidstjänst av torkande med fibertrasor för att slippa psykisk ohälsa. Jag vet ju ingenting om det, hur det är att vara pedant och så, men en kompis till mig berättade om hur det är.

AnyHeuw, så var den skiten avklarad. Den lokale Elgiganten-utköraren kom med den redan dagen efter och vi baxde in den i huset själva för att spara 500 spänn så dagen efter då jag skriver detta har jag ont både här och där men det var det värt. Se vilka funktionella handtag. 


Och se vilken funktionell insida, less i more, bara en lättdraglig låda nedtill (varför ska man ha fler?) och lätt plocka bort ett hyllplan för att kunna skapa för stora mjölpaket och vattenflaskor erforderlig höjd så att man slipper förvarara dessa liggande med risk för kladd och spill.Det kom till och med med två små ägginsatser till dörrhyllorna där vi kan förvara gammelhönas små rosa ägg. Jag använder i nuläget bara den ena men hoppas att övriga höns inom kort ska förstå att de inte bara förväntas hacka majs ur våra handflator utan också leverera.

På det stora hela är jag ändå rätt nöjd med händelsernas utveckling. Mest nöjd är jag kanske för att jag lärt mig en sak. När det utanpå en integrerad kylfrys står något i stil med "antifrost" eller som det gjorde på vår Electrolux: "Intuition", som att den var AI femton år före alla andra, betyder det inte att frysen frostar av sig själv. Det betyder att kylen frostar av sig själv, vad man nu ska med den informationen till för jag har då aldrig under mitt 43-åriga liv frostat av ett kylskåp.**** Med det sagt tror jag att det inte enbart var kalkylerat förfall från tillverkarens sida som ledde till att vår kylfrys gav upp andan ett par år i förtid. Det var vanskötsel från vår sida, vi har inte frostat av frysen sedan vi tog över lantstället för fyra år sedan så den måste ha lidit helvetets alla kval stackarn.

Så, om du inte redan visste detta så vet du det nu. Sköt om prylarna så håller de. Dammsug bakom och töm den äckliga spillbrickan med kylskåpskondens. En frys ska frostas av två gånger per år punkt slut. Ställ formar med varmt vatten i så går det undan ska du se.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Notera hur jag får konsumtionsupplevelsen att bli en passiv handling för vår del. Alltså viii hade ingenting med det här att göra, det var alla aaaaandra som sa...
** Bara tanken på att stå och häcka inaktiv 70% av arbetstiden för att resten av tiden försöka prångla på folk extraförsäkring får det att vändas i magen på mig.
*** För att inom en handfull år återfinnas på en tipp i något afrikanskt land som fått äran att "återvinna" prylen.
**** Det känns som ungefär lika bra marknadsföring som när min svärfar köpte ett tvättmedel på TV-shop som skulle ta bort bläckfläckar (filmen visade en man somstoppat en läckande bläckpenna i sin vita skjortficka, något som återkommande drabbade min svärfar tydligen) men där artikelbeskrivningen, som kommed köpet, påtalade att medlet endast fungerade på vattenlösligt bläck, haha! 

27 kommentarer:

 1. Jag avskyr dessa ställen. Mitt nya trix är att köpa online och hämta ut i butik. Då är allt klart och betalt när jag kommer dit och jag slipper säljartjafs.

  True story: En vän som är psykolog har just nu en patient som är Elgigantensäljare. Chefen tvingade dit honom efter att han fått en väldigt dålig mysteryshoppingrecension. Undrar hur det kundmötet såg ut. Själv ska jag mysteryshoppa på KFC idag. Får se om jag omedvetet skickar någon till psyket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som risk för det sistnämnda (eller kanske t o m medvetet), med tanke på hur usel KFC:s mat är!

   Radera
  2. Jag är dessutom vegetarian... sån tur är skall det köpas och ätas halloumiburgare.

   Radera
  3. @Bagarn - det finns inga gratisluncher. Jag fick betala med mitt välmående. Det var inte gott...

   Radera
  4. @IGMR - haha, told ya’! Blir det psyk för den stackarn som betjänade dig?

   Radera
  5. Nej hon gick nog där redan. Ett väldigt trött lösögonfransprytt anlete som pliktskyldigt frågade om jag ville ha smör på min majskolv. Denna värld alltså...

   Radera
  6. Det var efter ett besök på KFC som våra barn blev magsjuka och spydde i kör på Scandic St Jörgen efter att vi varit och besökt er (eller var det efter att ha besökt er?). De hade bulkat i sig en hink nuggets där kycklingen (eller vad man kallar det mjuka som är inuti frityren) var lite för rosa för att vara hälsosam.

   Radera
 2. Jag gillar ju inte shopping så jag har inte problem med att gå i dessa butiker. Gjorde för någon vecka sedan mitt tredje köp på Elgiganten på cirka nio år.

  Men varför förvarar du mjölet i kylen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tappade ett k. Hörde en gåta på ett barnkalas idag. "En man går in på krogen och säger en bokstav. Vad får han in?"

   Radera
 3. Är det ett par burkar Finkbräu jag skådar? Ljuva nektar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kan vara den bästa kommentaren ever på denna blogg!

   Radera
  2. Bästa ölen enligt frun i huset. Sen att namnet kunde vara mer tilltalande är ju en annan sak.

   Är det någon mer än jag som tänker finkel?

   Radera
  3. *Herr IGMR räcker upp en hand*

   Radera
  4. "Brygd enligt de tyska renlighetslagarna".

   Radera
 4. Elgiganten! Hemskt! Vi åkte dit för att kolla kyl/frys. In ut och sen gjordes köpet på Tretti.
  Vi köpte också med låg decibel, men med två lådor och handtag infällt i nederkant. Nu är vi där på listen och pillar... Lådorna gillar jag förstås.
  Man hoppas att fler inköp av vitvaror dröjer många år (ny gasspis inhandlades också. Vi valde inte den billigaste, sucker som man är)
  Men visst är det trevligt med nytt kylskåp?!?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte särskilt trevligt, hade hellre köpt indexfonder. Kan man ens köpa gasspis nuförti'n? Hade gasspis i mitt första hem och det är grymt.

   Radera
 5. Håller med om känslorna som beskrivs.

  Har haft oturen att behöva besöka dessa ställen i samband med sälj-jippon. Jobbigt värre.

  1:a gången var för 8-10år sedan. Mitt under mellandagarna börjar den gamla TVn (tjock) visa en grön bild och ryka....
  MediaMarkt under mellandagsrea.....usch!

  2:a gången var för 2 år sedan. Diskmaskinen säger "donk!" och sedan blir tyst för evigt... Detta på black Friday....
  Elgiganten besöket gick över förväntan (jag mindes fortfarande besöket ovan), det var nämligen totalt fullpackat på dator, mobil, tv sidan av affären och bara jag och 2 kunder till bland vitvarorna. Så i efterhand ....hyffsat.

  Det har dock gjort att jag och hustrun diskuterar vad som skall gå sönder vid nästa stora rea...


  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
 6. Cylinda har jag tyvärr lärt mig den hårda vägen att man ska hålla sig borta från. Totalrenoverade mitt kök 2016 och köpte då ugn, kyl och frys från Cylinda.

  Ugnen var trasig på leverans, 2 plattor gick att starta trots aktivt barnlås, fick ersättare som hållit sig vid liv i 3 år, dock har ugnslåset gått sönder.

  Frysen la av helt (oklart fel, var bara helt död) efter 2 år och 1 vecka, så kunde glömma 2 års-garantin från återförsäljaren. Hade möjlighet att på eget bevåg skicka till tillverkaren för tillverkargaranti i ett år till...men en frys är knappast en litet kolli, och frågan var om jag ville ha en ny likadan skitfrys...vilket jag inte ville så blev inköp av en Husqvarna.

  Kan bara hoppas att bloggerskan har bättre tur än mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kom in på denna diskussion med en snubbe som installerade ny diskmaskin åt mig efter att jag svurit över skitfläkten från Electrolux/Ikea och hans budskap var att de stora kedjorna driver ner priserna till så låga nivåer att det blir skitprodukter. Alla Ikeas fläktar som jag kommit i kontakt med har bara låtit men inte gjort jobbet. Han menade att Bosch hade minst problem bland diskmaskinerna. Läste faktiskt en artikel idag om prishetsen som drivit ner kvaliten på hushållsprodukter där Electrolux användes som exempel. Själv orkar jag inte med Elgiganten utan har premierat lokala Elon som faktiskt har personal som kan svara på frågor. Beställde för ett år sedan en ny diskmaskin via nätet och tog diskussionen med den lokala butiken per mail eftersom jag var i Kina. Leverans och installation utan problem.

   Jag köpte en ny perkulator för 1,5 månad sedan av märket Havsö och nu har knoppen lossnat så det blev en reklamation och inköp av ett annat märke. Dessutom blev hela processen en påminnelse om varför jag inte ska beställa sådana prylar i framtiden för ny är jag tvungen att posta tillbaka den och vänta på utslaget.

   Radera
  2. Ja just det, Anonym kl. 08.46, det hade jag glömt (se vidare nedan om min erfarenhet av Cylinda). När vi köpte vår första diskmaskin från Cylinda fungerade den inte ens från början. Vattnet blev inte varmt. När reparatören kom hit sade han att det var något fel med kretskortet men det gick inte att byta ut (mycket märkligt). Istället skulle vi få en ny maskin. Sedan ringde de och försökte få det till att de skulle ställa den nya maskinen på gården så skulle vi själva ombesörja bytet (och bortforslingen). Njet, njet, njet. De fick leverera det de fått betalt för. Men - den nya maskinen höll inte mer än 1 - 2 år.

   Radera
 7. Känner igen mig. Den här månaden suger vi på ramarna (nåja). Förra månaden lade frysen av några dagar innan vi skulle få hem ca 60 kg oxkött. 5 500 kr för ny frys. Jag är dock glad att frysen lade av innan 8 500 kr oxkött anlände. Som det blev nu kom köttet dagen efter frysen, som då hade hunnit komma ner i temperatur.

  Detta påminner mig dock om när vi flyttade in i en tjänstebostad med kasst kylskåp. Fastighetsägaren lät flera gånger reparera kylen innan de äntligen bytte ut den. I mellantiden blev vi magsjuka av halvrutten korv...

  Elgiganten hatar även jag. När vi en gång köpte en frys därifrån ställde de ifrån sig frysen i ett annat utrymme än vi bestämt och där de skulle hämta den gamla frysen. Den gamla frysen försökte de dessutom slippa att ta med sig, fastän vi redan betalat för borttransporten. Maken fick ta i på skarpen för att de skulle ta den med sig. När vi klagade fick vi 100 kr:s presentkort (wow!) som kompensation.

  Hoppas er Cylinda håller. För bara några år sedan köpte vi kyl/frys, diskmaskin och tvättmaskin av märket Cylinda. Billigt och bra, trodde vi. Not. Sedan ett par år tillbaka är allt utom kyl/frysen utbytta mot Siemens och hade det inte varit för en skatteskuld p.g.a. lyckad aktieförsäljning hade eländet redan varit väck. Men - misströsta inte, vi har kanske fått måndagsexemplar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ett äldre kylskåp med en liten frys där aggregatet till slut gick hela tiden. Efter att den blev utbytt av hyresvärden så mer än halverades min elräkning.

   Radera
 8. Svar
  1. Man skall inte underskatta utbudet på blocket av 1-2 år gamla köksmaskiner som svenne banan slumpar bort för att byta upp sig.
   Dock mest relevant i storstäderna.

   Radera