Skolstartsuppdatering barnens garderob

Barn har ju per definition capsule wardrobes. Detta eftersom de byter storlek en till flera gånger om året och därför inte hinner samla på sig en massa mög som en ann'. Av den anledningen håller jag inte på och skiftar deras garderob så som jag skiftar min. Däremot sätter jag en ära i att inpränta i dem att det normala är att ha två-tre centimeter mellan galgarna. Därutöver ska de känna obehag vid åsynen av plagg på golvet. Detta eftersom det då ryker något kärt (i minstingens fall den vidriga leopardmönstrade saccosäcken hon köpte på loppis i somras). När jag cruisade in i deras domäner förra veckan såg det ut så här på deras klädstänger*:Kläderna hängde lite hur som helst, ibland utan galge. Ibland hängde de på galge men på artvidrigt sätt:

Blus på kjolgalge, burr

Min första impuls var "Jag måste skaffa fler galgar". OMG, jag, som borde vara någon form av declutter/capsule-expert faller i den där gamla fällan: "Jag behöver mer förvaaaring!". Nej, man behöver i 9,9 av 10 fall inte mer förvaring, man behöver rensa bort det som inte används regelbundet. På samma sätt som det mänskliga psyket har svårt att hantera mer än fem nära relationer samtidigt [och således per automatik fasar ut den minst viktiga relationen om ett nytt stjärnskott dyker upp] förmår varken vuxen eller barn att hålla en alltför extensiv garderob "varm" so to speak. Det är av detta skäl som kvinnor bara använder runt 20% av sina kläder.

Så jag satte istället igång och gick igenom deras stänger. Det som var smutsigt gick ner i tvätten, det som var urväxt gick ner i kusinpåsen och det som var fläckat bortom räddning gick till textilåtervinningen. Dessutom vek jag ihop de säsongsplagg av typen "play-suit" jag uppskattar kan hålla storleksmässigt en sommar till (eller till småsyskonet) och lade upp på vinden. Hos det ena barnet vek jag ner några av sommarens mest bylsiga loppisfynd (som jag inte sett henne använda i någon större utsträckning) och lade dessa i en kasse nedanför stången. På så sätt kan hon inte anklaga mig för överdriven rensning (ifall hon skulle sakna ett plagg vilket jag betvivlar) och stången får mer luft, se då bara (och då har jag ändå spritt ut galgarna för härligare stångupplevelse, vilket kan ge sken av att det är fler kläder):


Minstingens stång fick största lyftet. Hon har blivit duktig på att hänga upp plagg ink. kjolar, och det var en fröjd att se de små skotskrutiga och mönstrade plaggen (samtliga vintage) hänga där på rad, perfekt upphängda på kjolgalgar.


Summerat fick jag runt 20 galgar över när jag var klar. Jag flyttade om lite så att småttingen fick alla barngalgar och storingen fick vanliga galgar och lite fler byxgalgar, eftersom hon gärna hänger dessa. Summerat: Jag föll varken i "Jag-måste-köpa-en-massa-nya-kläder-för-det-är-terminsstart"-fällan eller "Jag-måste-köpa-mer-förvaring"-fällan. Jag tog tag i roten till röran nämligen mängden. Visst är jag bra, tralala. Hur välkurerad är ditt barns garderob för tillfället?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Om du ännu inte testat konceptet klädstång kan jag varmt rekommendera det för barnets rum (såvida det inte redan har en garderob). Barn, liksom vuxna, har en tendens att glömma det som inte finns rakt framför näsan på dem och liksom vuxna uppskattar de estetiskt tilltalande arrangemang framför fula, ex. trassliga högar kläder i en låda. Om du inte har garderob i barnens rum och håller på att sugas med i Elfa-sekten, du vet de som lever med uppfattningen att enda lösningen på oreda är trådbackssystem för femsiffrigt, då föreslår jag att du köper en klädstång och ställer i barnens rum. Kostar sällan mer än ett par hundra om du köper dem begagnat, såg 11 på Tradera nu när jag var inne.

6 kommentarer:

 1. Lilla Snålgris har i mitt tycke alldeles för många kläder. I nuläget är hennes garderob minst dubbelt så stor som min, vad nu det ska säga. Dock, väldigt lite av detta är inköpt, resten är gåvor av olika slag, antingen begagnat eller nytt som present, då vi har totalstopp på inköp av leksaker, och det enda som gästerna kan komma på att köpa är då kläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I nuläget är hennes garderob minst dubbelt så stor som min, vad nu det ska säga." Det är naturligt, hon är ju tjej. Du har troligtvis helt naturligt en liten manskapsel bestående av plagg du använder järnet hela tiden.

   Radera
 2. Älskar klädställningar!
  Förra året hade vårt lilla barn blott två små lådor i ett gammalt skrivbord. Sekunden han fick en stor låda i byrån så ballade det ur. Det är svårt att hantera inflödet av alla kläder vi får, samt utflödet av alla för små kläder som ska långtidsförvaras till nästa (högst teoretiska) unge. Plus att jag bunkrar nästa säsong också. Välkurerad, nej. Fyller sitt syfte och förhoppningsvis till en avsevärt mindre kostnad än nypris, ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett deltidsjobb att hantera barns garderober. Så många variabler som ska stämma in exempelvis vid arv (en vinterjacka kan funka bra för ett barn ett år, men dess syskon kan inte ha den i samma ålder på grund av annan konstitution etc). Jag längtar sååå tills minstingen fyller 14 eller när det nu är de är typ klara, så att man kan investera i deras första kvalitativa basgarderober 4 life.

   Radera
  2. Exakt. Tänk om jag haft en mor som du eller mig själv? Då hade jag besparat mig flera år av klädångest. Jag finner viss ironi i att detta inträffar precis när jag fått ordning på min egna garderob.

   Radera
 3. Det ÄR ett deltidsjobb att hålla ordning i barnens garderober. Inte kommit dit i lökskalandet. I brist på tid och bättre koll blir det många ”lika bra vi köper nytt” (dom har nämligen även haft åsikter om vintage för dom vill ha nytt...)
  Tur ändå att just kläder och presentkort är stående inslag från släktingar på födelsedag och jul.

  SvaraRadera